Jump to content

Како правилно разговарати са дететом о полним односима?

Оцени ову тему


JESSY

Препоручена порука

Како васпитати хришћанина? Шта учинити да дете које одрасте не оде од вере, да научи да разликује добро од зла и да свесно и слободно бира добро? Како приближити детету целомудреност у условима савременог друштва? О тој теми се ради у разговору са протојерејем Константином Пархоменком и његовом супругом, психологом Јелисаветом Пархоменко. Разговор преузет из књиге „Ето наслеђа од Господа. Баћушка и матушка о васпитању сопствене деце“.

 

 

о. Константин:

Господ је мудро саздао човека, нема ничег сувишног, бесмисленог, непотребног у његовом бићу. Ово се односи и на полну енергију која је призвана да служи достизању најтеснијег јединства, нежности и љубави међу супружницима; захваљујући њој се рађају деца.

Након греховног пада сви делови људске природе су се подвргли одређеним искривљењима. Посебно се грешном човеку помрачио ум и искривило схватање зашто му је Бог дао полну привлачност. Човек је почео да мисли да је полна привлачност дата ради егоистичког задовољства и ми знамо до којих жалосних последица доводи греховно коришћење ове енергије. Значи да је неопходно правилно користити, усмерити њен смер у Богом одређеним оквирима.

Сва природна осећања захтевају озакоњење, јер у противном могу да се покажу на болестан, противприродан начин. На пример, малишан жели самосталност и не добија је – не треба да нас изненађује уколико тврдоглавост и хировитост постану на даље црте његовог карактера. Тако је и у вези са еротским осећањем: оно се нормално буди у адолесцентском узрасту и ако желимо да дете научи да се правилно са њим опходи, потребно је пре свега да се призна нормалност, правилност овог процеса. Неопходно је прихватити еротску привлачност као позитивну, од Бога нам дату, силу.Мислим да је то полазна тачка од које је неопходно почети полно васпитање наше деце. Тада је много вероватније да дете неће тражити алтернативну информацију или експериментисати тамо где су експерименти неумесни.

Правилан, здрав однос према питањима љубави и сексуалности код самих родитеља у великој мери гарантује спокојан однос према овим питањима и код деце. Знам доста породица у којима деца потпуно природно, као да се то само по себи подразумева, одбацују све антихришћанске оријентире у међусобним односима које пропагира масовна култура. Они просто не налазе одјек у њиховим душама, јер у њима већ постоји правилан модел односа.

 

 

Јелисавета:

Други важни моменат који ће помоћи нашој деци да изграде правилан однос према питањима полности јесте отворен разговор о овим темама код куће. У савременим условима је неразумно заобилазити ова питања у свакодневним разговорима, остављати их само за неке посебне тренутке када ће разговор бити специјално усмерен на њихово разматрање. Свеједно ће се дете сусретати са њима у свакодневном животу: часописи на киосцима, реклама на билбордима, разговори пролазника, итд. Свако време у неком смислу поставља неке своје норме, чак и за хришћане. Ми не живимо у 19. веку и мени се чини да ако су све ове теме постале уобичајене за дете, да ће оно бити заштићено од вулгарности и разврата са којима ће се сусретати не једном. Боље је и тако, јер га зато неће шокирати фотографија коју је случајно видело, на пример. Свеједно тако нешто није могуће избећи.

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 58
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

о. Константин:

Ја такође сматрам да ако према обнаженом људском телу у породици постоји целомудрени однос, ако је обнажена природа доступна у књигама, уметничким албумима код куће, то ће онда представљати заштиту за децу против вулгарности и савремене разуздане сексуалности.

Наравно, неопходно је да нездравом показивању еротске енергије буде супротстављено нормално, а вулгарном и изопаченом – лепо. Поред негативних примера, неопходно је да постоје и позитивни примери. Можда је корисно посећивање музеја, ликовних галерија. Дете које је навикло да се налази међу сликама и скулптурама које често сликају обнажену природу, навикава да има спокојан однос према телу, наго тело не изазива у њему ни запрепашћење, нити нездраво интересовање.

Било би добро када би детету било довољно да се ради бирања исправног смера у животу само објасни све лепо и правилно. Међутим, у животу је ипак другачије. И деца и одрасли често поступају, руководећи се не закључцима разума, већ жељама.

Сећате се како је Апостол Павле писао: „Јер добро, што хоћу, не чиним…“ (Рим. 7:19). И добро је ако се ове жеље освесте, а тако не бива увек. Јако много поступака се учини од стране људи под дејством стремљења које они сами не схватају. Зато често људи делују упркос свакој логици, сваком здравом разуму.

Распрострањени пример је девојчица која је расла без оца и која стреми да се уда што пре. Њој је у мужу потребан отац. Или рано почиње полни живот, тражећи оца у партнеру.

 

 

Јелисавета:

Да, што су хармоничнији односи у породици, то је дете заштићеније од сличних ирационалних поступка.

Верујуће родитеље брине чињеница да савремена деца рано ступају у полне односе. Разумљиво је да се жели да се деца чувају до брака и да брак буде зрео и срећан. Међутим, познато је да људи ступају у интимне односе не увек зато што дубоко воле једно друго и чак задовољење полне жеље није увек основни разлог који нагони на ове односе.

У телесној близини многи траже душевну блискост, спасење од осећања усамљености, одбачености. У питању је наравно илузија и оне који се надају да ће на тај начин да испуне недостатак љубави и схватања очекује разочарење. Физичка близина при одсуству духовне обично само појачава осећање усамљености.

Међутим, многима руководи жеља да буду вољени. То се тиче и раних, незрелих бракова: они се често распадају јер људи у њима траже спасење од својих проблема, између осталог и од осећања усамљености. Они тако желе да се осете вољени, да све остало, између осталог и личност супружника иду у задњи план.

Од родитеља зависи да ли ће се њихово дете осећати усамљено, никоме потребно и зато стремити да испуни тај недостатак љубави. Ако родитељи напајају своју децу љубављу – апсолутном, безусловном – онда ће деца одрастати са дубоким схватањем да је оно  у овом свету потребно, важно.

 

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

о. Константин:

Потребно коме? Пре свега, Богу. Ова деца ће бити спокојна, сигурна у себе, душевно богата.

Она ће бити самодовољна у добром смислу ове речи, то јест, неће зависити од других људи и биће у стању да се руководе у својим поступцима закључцима разума, а не мотивима које ни сами не схватају.

 

 

Јелисавета:

Много зависи од тога колико родитељи у васпитању подстичу дете да разуме себе, своја осећања и жеље. Ако су родитељи умели да виде и уваже у детету његову непоновљиву личност, а нису захтевали од њега остварење својих амбиција, ако су били пажљиви према њему, слушали које су његове жеље и молбе и самог га учили да анализира своје понашање, онда  оно не би требало да има проблем са схватањем себе самога. У противном, дете ће заиста изузетно мало знати о себи, неће схватати према чему има склоности, каквим талентима влада, шта заправо жели од живота и љубави.

Човек који не схвата себе ће правити грешке, вероватно између осталог и у тако важним питањима као што су избор професије, избор сапутника у животу. А грешке у овим питањима се сувише скупо плаћају и од стране самог човека и од његових блиских.

Важно је не заборављати да је човек духовно и физичко биће и да обе стране његовог бића захтевају пажњу. За верујућег човека је важнија духовна компонента људске природе, али и тело игра велику улогу у узајамним односима са светом који нас окружује.

У одређеним етапама живота тактилна осећања (потреба за додиром) су важнија од гледања и слуха. На пример, код малог детета. Њему је потребна не само љубав и прихватање, не само стимулуси за развој ума, већ и телесни контакт са блискима, пре свега са мајком. То је важан моменат – детету је потребно да добија нежност на телесно опипљив начин: неопходно је га помазе, љубе, носе на рукама. Ако је оно врло ускраћено у овој сфери, врло је вероватно да ће покушавати да на неки начин испуни недостатак тактилних осећања чак у одраслом узрасту. Полна блискост је у наше време један од најједноставнијих начина сличне компензације.

Испоставља се да многи ступају у полне односе стремећи да испуне оно што нису добили у детињству од родитеља: љубав и нежност.

 

Једном речју, истинску превенцију раних полних односа код детета представља правилан однос према њему у породици где се оно осећа вољеним уваженим, где добија довољно пажње и нежности која се између осталог показује и телесно.

 

Најбоља превенција поремећаја у сексуалном понашању је такође постојање љубави и уважавања у породици. Хармонични односи међу родитељима и родитеља са децом представљају темељ правилне полне оријентације личности која одраста. Проблеми у односима детета са оцем, са мајком, као и постојање непрестаних проблема у односима родитеља, одражава се на детету, постаје за њега психичка траума.

Иако наравно, све треба да има разумне границе. Сувишни телесни контакт мајке са адолесцентом ће бити неприродан и повредиће нормалан развој његове личности. Важно је да се све чини у своје време. Тако је дечаку врло важно да добије довољну количину нежности у раном узрасту, јер ће у старијем узрасту он бити ограниченији од девојчице која увек може да дође код маме у кревет.

Нијанси може бити много, зато је много лакше говорити о правилним односима који ће донети добар плод. Родитељи треба да схвате да ће односе са супротним полом деца градити полазећи из искуства породичног живота који су имали у детињству. Притом се тај утицај неће увек показивати у невољном опонашању родитељу истог пола, он може имати и неочекиване и, на први поглед, нелогичне последице. Дакле, зашто правити могуће прогнозе, још једном је боље нагласити колико је важно за родитеље да продубљују и усавршавају своје односе. То наравно, није увек лако, али је неопходно, јер се у породици дете учи и међусобним односима са блиским људима и правилном усмерењу еротске енергије.

Дете треба да види међусобну љубав родитеља као и уважавање једног према другом. Лоше је ако дете живи у атмосфери сталних сукоба, још горе је ако постаје сведок хладног међусобног неприхватања супружника. Таква ситуација за дете је још трауматичнија пошто оно добро осећа околности, али није у стању да схвати, објасни себи оно што се догађа.

Ми смо већ говорили да родитељи неизоставно треба да прихватају и воле у детету Богом створену непоновљиву личност, а не своје представе о томе какво дете треба да буде. Иначе ће се појавити велика вероватноћа да ће дете живети сагласно са представама својих родитеља, али ће га притом осећање незадовољства својим животом пратити стално.

 

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

о. Константин:

Желео бих да се вратим на практичне савете. Најчешће питање које постављају родитељи адолесцената: шта и којој мери говорити са децом „о ономе“?

Информацију је неопходно давати дозирано, у складу са дечијим узрастом. Никада не обмањујући, али и не сваљујући на дете оно што оно само, због узраста, није у стању да схвати и осети. Неопходно је одговарати на питања детета и не више од тога. То јест, ако малишан пита одакле долазе деца, треба му рећи како расте мало биће у мамином стомаку. Највероватније је да ће дечије итнересовање тиме бити потпуно задовољено и оно још неће сазрети до питања: „А како излази одатле?“ Исто тако нема потребе да се у свим детаљима говори о улози тате у појави малишана, довољно је објаснити да се деца појављују у мамином стомаку само онда када то желе и мушкарац и жена.

 

Јелисавета:

Пуну информацију о уређености мушког и женског организма и зачећа требало би открити у раној адолесценцији, то јест, када у телу детета почиње да се буди полно осећање. Тада дете може не само да схвати, већ и да прихвати ова знања. Све док информације које се тичу полних односа излазе ван граница искуства детета (под искуством мислим на буђење еротске привлачности), они остају за њега апстрактни, шта више, чине му се врло чудним, а понашање одраслих, у најбољем случају, некако глупо.

 

Заправо, у таквом светлу се може представити сваки наш физиолошки поступак, ако погледамо на њега са стране, удаљујући се од његове уобичајности. Па, зар не радимо чудне ствари приликом узимања хране: жвакање, гутање, процеси варења хране? Друга ствар је што потреба за храном постоји увек и зато се ти процеси чине обичним и потпуно корисним. Не говорим сада о томе да све чисто телесно, отргнуто од душевног живота постаје ружно. То исто узимање хране, ако се претвара у циљ сам по себи изгледа врло непријатно. Потреба и навика много значе за прихватање телесних функција. Није за чуђење што детету до одређеног узраста у нашој култури може бити тешко да прихвати информацију о полним односима у пуној мери.

Међутим, оно што смо изнад навелипредставља теорију, а у пракси живот често ставља пред нас неочекиване задатке. Сећам се како ме је мама осмогодишње девојчице питала да ли је потребно да говори ћерки о сексу и на који начин. У питању је била иницијатива девојчице која је наишла на ова питања у школу. У таквим ситуацијама се не треба склањати, потребно је одговорити. Опет теоретски је тако, али је ипак код мене остала несигурност. Једна од наших ћерки је била тог узраста и сумњала сам да ли би јој била корисна потпуна информација на ту тему. Пошто је она учила у ванредној школи, надала сам се да нећу решавати ово питање. Међутим, док сам се налазила у философским размишљањима о томе шта и и у ком је узрасту корисно знати, наша ћерка је поставила питање изненада. Једно вече је села код нас на кревет и одлучно почела са својим карактеристичним: „Знате шта, родитељи…“, али је наставак био јако необичан: „К. ми је рекла да…“ и даље је следио детаљан опис полног акта. „Нисам јој поверовала. То није истина?“, питала је она.

Ми нисмо чистунци али смо били ошамућени и у првом тренутку нисмо знали шта да одговоримо. Опис „процеса“ је био исправан. И истовремено тамо није било истине јер ако из интимних односа изузмемо димензију љубави, нежности, жртвености и претворимо га само у манипулацију, у скуп механичких поступака, то ће бити било шта само не оно што треба да буде.

Избора више нисмо имали и потрудили смо се да испричамо све максимално детаљно, испунивши, разуме се, живот тела животом духа. „Па, добро“, резимирала је ћерка, „тако како ви говорите, то и није ништа посебно“. На шта смо јој одговорили да јој многе ствари нису још увек јасне због ураста, али ће их временом видети у потпуном другом светлу.

Много пута од тада сам захваљивала Богу што се све догодило тада и на такав начин. Осмисливши информацију, она је изградила правилан, зрели однос према овим питањима, без сенке цинизма и истовремено тежње која је карактеристична за све забрањено, скривено. До времена адолесценције сва ова питања су за њу постала разумљива и природна. Након тога смо престали да заобилазимо ове теме у нашем контакту, често смо их се дотицали у току разговора на ту или другу тему.

Не износим наше искуство као једино правилно. Сигурно је да би се о свему могло говорити и касније. Међутим, као прво, најбоље је помоћи у осмишљавању свих појава телесног живота у узрасту мање хировитости. Као друго, добро је да се, када се у организму детета дешавају промене и када је интересовање за ове теме природно, то не подгрева новином или, шта више, тајновитошћу.

У условима савременог живота неопходно је бити посебно будан. Добро је што је ћерка одмах дошла по објашњење до нас иначе би информација у том виду у коме је дошла до ње, прелазећи од једног детета до другог, могла да јој нанесе душевну трауму.

 

Аутор: протојереј Константин Пархоменко и психолог Јелисавета Пархоменко

http://www.pravoslavniroditelj.org/kako-pravilno-razgovarati-sa-detetom-o-polnim-odnosima/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мој стари: Је ли знаш како настају бебе?

Ја: Па шта ја знам... Не знам.

Мој стари: Па ти *опис шта, како и гдје у десетак ријечи* и готово. Тако се праве бебе.

Ја: Аха... супер, ајд сад хоћу да спавам, субота је.

Није нека наука... :stadaradim:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

heil, Kiril :)) Meni su isto tako objasnili vrsnjaci, kad sam imala 10 godina, a tog vaznog tona kako oni nesto znaju, a ja sam zbunjeno treptala, jer su mi nepoznatim rijecima objasnili nepoznat pojam. 

Pitanje je ipak bilo malo ozbiljnije. hocu reci, kad su i u moje vrijeme tako rano vrsnjaci objasnjavali, danas je 10 godina vec krajnje vrijeme da roditelji ozbiljno razgovaraju s djecom o ovome. Mislim da su djecaci jos prije 20-tak godina u pubertetu tek otkrivali pornografiju, a sad vec kod uciteljice. Takodje i djevojcice ranije dobjaju menst. i uopste bioloski pubertet krece ranije.

Djeci je potrebno govoriti o tome, zajedno sa moralnim stavovima. Najbolje je da roditelj istog pola s djetetom prica o tome i potrebno je da dijete stekne povjerenje da prica s roditeljem o svojim dozivljavanjima na tu temu.  

Link to comment
Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Дијана. рече

vec krajnje vrijeme da roditelji ozbiljno razgovaraju s djecom o ovome

За почетак је довољно да разговарају. Ја сам се забезекнуо када сам са бившом дјевојком успут заједно откривао свакакве информације о сексу које ниједно није знало, а биле су јако битне. Но, проблем је што неке од њих ни наши родитељи сасвим сигурно нису знали.

Но има једна ствар још која ми је чудна у читавој причи. Наиме, више није само непотврђени стереотип, него реалност да нема мушкарца који није гледао порнографију ( ако га има, онда је то неки јако, јако екстреман случај ). То је и природно, јер су мушкарци направљени мало другачије од жена па нас све око секса више и активније занима. Но са друге стране веома је лако наћи дјевојку која је само пар пута то гледала, или повремено гледа или чак никад није гледала. Све до недавно сам мислио да је то савршено океј, јер смо биолошки другачије направљени да реагујемо на такве потребе. Но у једном тренутку сам једноставно схватио како многе дјевојке које знам нису уопште гледале порнографске филмове па су ми онда уз смијех причале како су се изненађивале неким најобичнијим стварима у сексу ( а ја бих се редовно ујео за језик како не бих питао како то није знала ). Значи недостатак родитељског образовања помијешан са недостатком довољних информација макар о основама полних односа постоји, када су у питању жене. И то је по мени много већи проблем, јер ако ико треба бити информисан о полним односима то су младе дјевојке. Момку ако се омакне па дјевојка затрудни, он може побјећ и боли га ухо, али дјевојка ако из незнања направи неки пропуст остаје да истрпи посљедице.

Није сада да инсинуирам да се порнографија треба конзумирати у количини у којој мушки то раде, али мислим да стигма коју подсвјесно људи и друштво усађују дјеци око тога је неоправдана. Морална и емотивна страна се ионако не могу научити другачије него кроз искуство и разговор са другима, али ове... "техничке" ствари и детаљи су такође битни и требали би се знати унапријед, што ради сигурности што ради просте информисаности која одмах уклања већи дио страха и нервозе и непознанице.

2 hours ago, Дијана. рече

heil, Kiril

Ja, ja, heil mich!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

14 hours ago, JESSY рече

Можда је корисно посећивање музеја, ликовних галерија. Дете које је навикло да се налази међу сликама и скулптурама које често сликају обнажену природу, навикава да има спокојан однос према телу, наго тело не изазива у њему ни запрепашћење, нити нездраво интересовање.

Mozda, a mozda ako se takva slika nadje na forumu, mozda bude obrisana. Mozda.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Cirilo, nemoj molim te da tvrdis da je pornografija potrebna za edukaciju o polnosti! I jos da se cudis sto neko ne zna nesto od toga. Pornografija daje jednu veoma iskrivljenu sliku covjekove polnosti, prikazujuci je kao ne zivotinjski nego bestijalan cin bez ikakvih osjecanja, a u zivotu je u 99,99% situacija upravo suprotno. SAd pornografija rabi perverzije jer normalan vise nije zanimljiv...

Znaci potrebna je edukacija, o kontracepciji, u pravu si, ali i moralno vaspitanje. Ova tema je zamisljena iz pravoslavnog aspekta, koji bi podrazumijevao cistotu i uzdrzanje, no medjutim, to je u danasnjem svijetu utopija. Bilo bi idealno da se ova hiperinflacija seksualnosti dovede malo u realne razmjere, da se mladi uce drugacijim vrijednostima od onih koje namece sund i pornografska kultura. Da omladina shvati da se ljubav izrazava u njeznosti i pripadanju, da je ona uvijek cedna i stidljiva - ako nije, ona je samo racionalizacija za izivljavanje pohote. 'Poljubac je susret najljepsi na svijetu'. Malo vise odgovornosti i samopostovanja u odnosima ne bi bilo na odmet ni mmocima ni djevojkama! Sto se vise razvija taj seksualni svijet utisaka vise se gubi culo za ljubav (subjektivno misljenje).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Дијана. рече

Cirilo, nemoj molim te da tvrdis da je pornografija potrebna za edukaciju o polnosti!

Не кажем да је потребна, али кажем да може бити корисна. Нијансе, нијансе, не апсолути :) Нисам ни ја Бог зна шта научио из тога, али када сам чуо које ствари поједине нису знале, остао сам запањен. А могле су сазнати, но ето искомбиновало се конзервативно васпитање и стигма око свега тога. А то поготово из разлога којег сам већ споменуо - мушкарцу грешка и незнање не пада толико тешко колико пада дјевојци. Ако ико треба бити образован, то требају бити прије свега дјевојке, што није случај.

3 hours ago, Дијана. рече

da se ljubav izrazava u njeznosti i pripadanju, da je ona uvijek cedna i stidljiva - ako nije, ona je samo racionalizacija za izivljavanje pohote.

Не бих се сложио да је увијек чедна и стидљива. Људи исказују љубав на различите начине и сматрам управо да је учење како је само њежност једини начин испољавања љубави нетачан ( но сад не кажем ни да се дјетету треба говорити и о приземнијим алтернативама, сам да не буде забуне :smeh1: Само хоћу рећи да не треба младом човјеку фиксирати поглед на нешто, на полне односе или на било шта у свијету, само у једној димензији, него му треба представити опште онове и опште смјернице и припремити га да тако сам истражује свијет наоружан знањем и разумијевањем које ће га штитити од падања у крајности и лоших посљедица ). Најпожељнији начин јесте, најбољи начин јесте, најљепши начин јесте, али није једини и није једини позитиван начин испољавања љубави ( говорећи сад генерално о љубави, али донекле и конкретно о полним односима ). Овакво одбацивање било чега у старту не практикујем. Мислим да се треба сваки аспекат сагледати, колико год контроверзан некоме био. Говорити да полни односи увијек морају бити пуни препуни њежности је једноставно представљање нереалне слике исто колико нереалним представљају и еротски филмови животињску страну секса. Полни однос није ни чисто емотивни и душевни акт, нити чисто тјелесни и животињски, него обоје одједном. Некад превладава један аспекат, некад други, али у "границама нормале" и здраво је имати обоје док се не одлази у једну или другу крајност. Уосталом, није ни похота лоша сама по себи. Лоша је када се претјерује са њом. Човјек не може да не буде похотан ( осим ако није асексуалан ) и то је пратећа карактеристика људског бића која се треба прихватити и разумјети како се не би одлазило у крајности ( јер управо незнање је најчешћи узрок тога ).

Схватам да је овдје акценат на православним и хришћанским моралним принципима, али зар није такође истина да је потребно прво спознати себе и свијет да би се онда могло добро одлучити о тим принципима? Сматрам да је то суштина. Треба бити отворен и вољан научити и спознати ( не у библијском смислу :ani_biggrin: ) свијет и људе око себе и самог себе, људску природу, па тек онда сјести и процесуирати уздржање, чедност, емотивност и све остало. И не треба многе ствари у старту осуђивати или искључивати.

Хајд, можда ће сад ово бити превише лично, али чини ми се да је тренутак прикладан - наиме, све разумијем што говориш. Претпостављам да имаш своју дјецу која су ово већ прошла, или тек требају да прођу. Не мораш се сад нужно сложити са мном око било чега, али имај само на уму да сам ја тек релативно недавно читав овај емотивни и душевни и карактерни развој прошао и да су ми још свјежа учења која си овдје изрекла ( јер сам тек прије само 6-7 годиница био незрели средњошколац и памтим оно мало васпитања које су ми родитељи око овога пружили, тј. исто ово што ти говориш ). Хоћу рећи, још ми је свјеже сјећање на спознају како ни еротика ни оваква идеалистичка емоционална учења од родитеља нису били потпуно у праву, али дјелимично обоје опет јесу. Суштина је да смо ми, као људи, сложена бића и морамо то прихватити и не одбацивати тако лако дијелове наше природе. И емоције и њежност заједно са похотом и страшћу, у правим количинама ( које варирају од појединца до појединца ) заједно стварају праву и потпуну слику. Ето, као младунче ти причам сад :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Ћириличар рече

као младунче ти причам сад :)

heil, Kiril! Bas si simpaticno mladunce. :) Ja se bome nadam unucima u dogledno vrijeme pa da ih vaspitavam. 

Znas kako, imam brata, imala drugove, bila u muskoj ekipi kao adolescent... pa mi je poznato njihovo gledanje na stvari. Uglavnom, sto muskarac vise voli, to vise idealizuje zenu i projektuje u nju arhetip device, svetice, majke, on je uzdrzaniji, njezniji, suptilniji s njom. Naravno da ima raznih momenata u odnosu dvoje ljudi, i naravno da to sve zaivisi i od njihove individualne prirode - gdje se ona pozicionira na skali strastven-aseksualan, i jos u nepredvidljivoj licnoj jednacini njihovog medjusobnog odnosa. Sve je slobodno, individualno, ali mora postojati ljubav koja se ogleda u prilagodjavanju i otvorenosti drugome. Moje neko misljenje je da je zena slobodnija sto vise voli, jer se osjeti sigurnom, a muskarac suzdrzaniji (u smislu odstupanja od prosjeka koji si dobro objasnio). Ali nemoj da se salis da mi propovijdeas o korisnosti pornografije. To je potpuno izopacena slika, i nema nikakve koristi da covjek upoznaje tu zivotinjsku stranu na taj nacin. Pri tome uopste ne govorim o hriscanskom moralu. Prva sam kritikovala nase cistunce kad bi Pavla da nature omladini. Nije to za svakoga, niti na svakom stepenu duhovnog razvoja. Znaci insistiram da drugi oblici edukacije moraju da prevladaju, komunikacija roditelj-mladunce je najpozeljniji, ali nazalost i najmanje prisutan. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Дијана. рече

Prva sam kritikovala nase cistunce kad bi Pavla da nature omladini. Nije to za svakoga, niti na svakom stepenu duhovnog razvoja.

Дијана, хоћеш ли мало да нам елаборираш на шта си све овде мислила? :skidamkapu:

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Дијана. рече

Ali nemoj da se salis da mi propovijdeas o korisnosti pornografije.

Е па, не шалим се. Додуше ни ја не сматрам да је она нешто битно корисна, али знам да може бити корисна за неке ситне ствари, ако се правилно јој и приступи. Од ње се не може побјећи ионако, од када смо у добу интернета. А вјеруј ми, прво и основно правило интернета је да му се не смијеш супротстављати, јер ћеш добити по ушима десет пута горе него што си се надао у том случају. Треба прихватити реалност која је ту, спознати тог "непријатеља" како би се адекватније реаговало на његове потенцијалне опасности. А то није тешко, само не треба бити уплашен и забринут од свега тога.

Може бити корисна, али не може бити корисна у неком значајнијем смислу. Као што рекох, у питању су неке техничке ствари најосновније природе које се свакако сазнају, али које би се ипак требале знати унапријед ( а родитељи нису баш... орни да улазе у те детаљчиће. Кожу им огули с леђа али јок, неће па неће ).

16 minutes ago, Дијана. рече

Moje neko misljenje je da je zena slobodnija sto vise voli, jer se osjeti sigurnom, a muskarac suzdrzaniji

Да, суздржанији смо, али то је мислим само док смо релативно неискуснији и нисмо карактерно довољно зрели. Послије, макар мени, протеком времена и схватањем да се не треба идеализовати долази унормаљивање и прихватање обије стране приче. А жена кад воли, ма то ти је таман, у свом је елементу :D Баш се сјетих неког стрипа, типа "Како цуре и дјечаци реагују кад се заљубе?". Цура је сва срећан "Јаоо хихихихихи заљубила сам се јао кул, моћно хехехе", а дечкић је сав "О Сунце ти, о јадан ја, шта сад да радим? Куку мене, не могу дисати, шта је ово? Куку леле..." :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, БанеЛ рече

Дијана, хоћеш ли мало да нам елаборираш на шта си све овде мислила? :skidamkapu:

Bane, to je kad revni pravoslavci vrlo stroge savjete, mišljenja ap. Pavla o polnosti pokušaju da primijene na sve bez razlike, a naročito na mlade. Pavle je bio celibatan, i smatrao je da je to uzvisenije i bolje. Da, tijelo je hram Duha Svetoga, da, blud i preljuba i sve ostalo i 'sramota je i reći šta pojedini rade'... ali ne kao zakon i dogma. Što čovjek postaje duhovniji, njemu je lakše da mienja prirodu, da je oplemenjuje i očišćuje. Bey tog razvoja, to je samo nametanje ograničenja koje nije ni uspješno a može da stvori neurozu bukvalno. Uostalom, i on je rekao 'ne zabranjujte se da vas djavo ne prevari neuzdryanjem', tako da je on bio mnogo mudriji nego interpretacije njega.  

Za Ćirila dragog: upoznaj neprijatelja, treba se upoznati s pornografijom jer je opasno biti neinformisan i korisno saznati tehnike i detalje?! nemoj dalje, života ti. Pa zar nije ljepše upoznavanje spontano izmedju dvoje ljudi? Priroda neće odraditi svoje, geni i instinkt? kako su saznavali tehnike ljudi prije XX vijeka? shvatam ja da mora biti racionalizacija za gledanje pornografije, ali ovo nije uspješna.:))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Дијана. И оно што кажу Свети оци: "Не веруј свом телу док не легне у сандук и док сандук не закују ексерима."  То је борба до краја, само што се некад опустимо. Слажем се са тобом Дијана око порнографије. Не знам мушког који је није гледао, али сматрам да је непотребна. Гласам за љубав и женидбу. Толико! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...