Рисбо Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 Slazem se u svemu sa vama Pisum. Zadnijih godinu dana zivim u Kanadi. Pre toga (dvadeset u Sarajevu i dvadest i nesto u Beogradu). Nazalost mnogo smo zaostali u svemu. Duhovno, kulturno materijalno. Žao mi je. Potreban nam je dijalog i pokušaj pomirenja sa svima. Međusobno, a uporedo i sa drugima. Evo meni je ovaj forum pomogao da katolike ne gledam kao neprijatelje već kao braću koja greše kao i mi. Isto tako i mi Srbi treba da se mirimo. Ublažavamo naše mane ljubavlju od Hrista nam darovanu. Hvala i drskom popu Đurovicu sto je i kod mene skinuo deo duhovne skrame i baruštine. Nije da nisam bio spreman ali on je to grubo ubrzao. Pisum, Zoran Đurović, kopitar and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 5 minutes ago, zuti car рече A kad sam ja to bio njegov pa me se sad odrice ? Ja stojim iza svega sto sam rekao a ove kosmopolite i ostali sveCki ljudi mogu da balave koliko oce. Inace svi znaju da ja govorim istinu samo nije danas u fazonu da se tako prica i jos tako prostim terminima i jednostavnim jezikom .Kad smo vec kod toga kosmopolita moz' da budes samo u svojoj zemljii u svim drugima se sreces sa rasizmom, nacionalizmom ... I ne zovi me zucko , nisam ja ker Стварно си на крај срца... Ја сам Ивана придружио твом тиму, нисам знао да ти мислиш да је он космополит... А имаш слику пилета, па зато Жућко, оно - пиле од цара... Pisum and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 7 minutes ago, Рисбо рече Hvala i drskom popu Đurovicu sto je i kod mene skinuo deo duhovne skrame i baruštine. Nije da nisam bio spreman ali on je to grubo ubrzao. Веруј ми, ни владикама није лако са мном:)))) kopitar and Pisum је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рисбо Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 Verujem sto posto. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 Управо сада, Zoran Đurović рече Стварно си на крај срца... Ја сам Ивана придружио твом тиму, нисам знао да ти мислиш да је он космополит... А имаш слику пилета, па зато Жућко, оно - пиле од цара... Mnogo vi ovde na forumu uzimate stvari ozbiljno a i znate se van foruma. Ja navratim po nekad, kad ima nesto interesantno i nemam pojma ko je ko, na cijoj strani i ko sa kim duva u istu tikvu ,niti me zanima . Ali je interesantno da svi vi imate ruzan obicaj da ujedate nisko i da ljudima pripisujete nesto sto nisu rekli , toliko sam primetio kad citam postove (one koji nisu duzi od par redova ,za duhacko citanje nemam zivaca ) .Ti kao pop ne bi smeo to da radis , ajde sto me ujedes pa me posle pravis blesavim nego sto mi pripisujes nesto sto nisam rekao , gde sam ja rekao bilo sta o Ivanu ? Inace se jako , jako retko obracam nekome licno na forumu i drzim se teme jer nije ok da budem lican sa ljudima koje ne poznajem , eto samo kad je neko bezobrazan pa da mu skrenem paznju da nije lepo . Андреј Андрејевић and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рисбо Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 Inače vezano za ovu temu ranije sam bio ubeđen da je Stepinac đavolji pomagač, a onda vremenom shvatio da nije zločinac. Po mom mišljnu na osnovu ovih i sličnih rasprava nije ni svetac (Nikad se ne zna šta je u čoveku). Ali po meni je svetica Diana Budisavljević mislim katolkinja (možda i nije) koja je spasila hiljade dece. A eto nju niko ni ne pominje u tom kontekstu. Negde sam našao podatak i da je bilo katoličkih sveštenika koji su se stvarno suprostavljali divljanju ustaša, na žalost i njih retko pominjemo i mi (Srbi) i Hrvati. Čudno ili možda i nije. Дијана., Pisum, Жика and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 1 hour ago, Рисбо рече Inače vezano za ovu temu ranije sam bio ubeđen da je Stepinac đavolji pomagač, a onda vremenom shvatio da nije zločinac. Po mom mišljnu na osnovu ovih i sličnih rasprava nije ni svetac (Nikad se ne zna šta je u čoveku). Ali po meni je svetica Diana Budisavljević mislim katolkinja (možda i nije) koja je spasila hiljade dece. A eto nju niko ni ne pominje u tom kontekstu. Negde sam našao podatak i da je bilo katoličkih sveštenika koji su se stvarno suprostavljali divljanju ustaša, na žalost i njih retko pominjemo i mi (Srbi) i Hrvati. Čudno ili možda i nije. No, ni ona nije ok, bila je Stepinčeva saradnica i "janjičarila" potkozoračku ratnu siročad u ustašajugend i predavala ih na pokatoličavanje i upropastila njihove duše i njihovo vječno spasenje, onemogućila im spasenje kao pravoslavcima. Već sam o tom pisao tu na temi, dam link: https://www.zemunskenovine.rs/diana-budisavljevic-pogled-sa-druge-strane/ kopitar је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 Evo ovdje sam to pisao. Jeste li čuli za organizaciju "Katolički Carias"? Ta organizacija prije početka 2ww. u Hrvatskoj nije uopšte postojala. Upravo radi toga da bi imao crkveno, pravno i materijalno pokriće za akciju spasavanja te djece kardinal Stepinac i Dijana Budisavljević su osnovali tu organizaciju koja je poslije završetka 2ww vrlo naglo expandirala i proširila aktivnosti po cijelom svijetu i sad imamo njemački, češki, nigerijski, kanadski itd. Caritas. dakle svuda na svijetu. Osnovali su prvu tu organizaciju, podružnicu, filijalu u Zagrebu tada još za vrijeme NDH a zbog zbrinjavanja te djece radi čega je Dijana Budisavljević postala poznata tek ovih godina (komunisti su o tom ćutali) i dobila posmrtna, posthumna priznanja. Počelo se o tom pisat u javnosti tek posljednjih nekoliko godina (valjda desetak godina unazad) kad su na to nabasali sasvim slučajno nekakvi novinari i to je jedan od njihovih "zločina", kardinala Stepinca i Dijane Budisavljević. https://www.caritas.de/ http://www.charita.cz/ kopitar је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 31 minutes ago, zuti car рече Ti kao pop ne bi smeo to da radis , ajde sto me ujedes pa me posle pravis blesavim Па то спада у опис поповског посла: да напаса стадо. Зато носим штап а имам и кучиће поред себе. Нећеш ти да ми блејиш како су католици г... Морам да те вратим са странпутице, а то може само прутом. Ја сам поп, а не ти, зато има да слушаш и исправљаш се. Pisum and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 Evo i srpski Caritas: http://caritas.rs/caritas/?page_id=52 I hrvatski: http://www.caritas.hr/index.shtml Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 A šta to sve zajedno na kraju znači? To znači da se vrtimo u krug a to okretanje u krug je prouzročeno ne istorijski ni faktima već propagandom i manipulacijom, intervencijom sa strane. Istorija, naročito ta kratkoročna u usjecima od po stotinjak godina i kraćim je pravolinijska, linearna, aciklična a ni faktografija ne može biti u isto vrijeme crna i bijela, niti pravni, sudski verdikt ne može glasiti da je ista osoba u istim tačkama optužnice istovremeno kriva i nevina. To je moguće samo u propagandnim i manipulativnim sistemima a ta rotacija, vrtnja u krugu, vrzina kola i "looping" su jasnim i jednoznačnim simptomom, znakom i pokazateljom prisutnosti još nekog externog, stranog, naknadno ubačenog elementa ili faktora tj. propagande, manipulacije ili pokušaja propagande i manipulacije.: Znači ako se slože i konstatuju na toj komisiji da ne može biti riječi o nikakvoj krivičnoj odgovornosti tj. pravnoj krivici kardinala Stepinca onda ostaje samo ta "moralna odgovornost" tj. "moralna krivica". Kako misle dokazati Stepinčevu moralnu krivicu kad Vatikan ne pripušta nikakvu moralnu krivicu u tom smislu. Vatikan Stepinčevu kauzu i kauzu pape Pia XII smatra komparativno vrlo sličnim, istorijsko-političko analognim slučajevima i odbacuje u tom smislu bilo kakvu "moralnu krivicu" i Vatikana i tih biskupa za to što ih optužuju neki jevrejski ili kao što je tu slučaj srpski krugovi. Neće pomoći ni prekvalifikacija jer upravo to na čemu insistarate "moralna krivica" Vatikan oštro odbacuje u obadva ta slučaja. Svodi se to na to: ako imate neke sasvim nove činjenice o pravnoj i krivičnoj krivici i umješanosti kardinala Stepince u zločine za koje se do sada nije uopšte nikad čulo i znalo i ako imate za to dokaze o svemu što tvrdite to bi bilo nešto što bi moglo utjecati fundamentalnim načinom na tu kanonizaciju. Ako se sve i dalje svodi na "moralnu krivicu" Vatikan na to ima sasvim oprečan nazor jer smatra da ni papa Pio XII a ni kardinal Stepinac ne da nisu moralno krivi već su naprotiv moralno zaslužni za spašavanje žrtava nacističkog i ustaškog progona i terora a u tom tvrdjenju se oslanjaju na brojne dokaze i svjedočenja čak i samih Srba, srpskih crkvenih velikodostojnika, samih Jevreja i rabina. Ne može vrijedit istovremeno moralna krivica i moralna zasluga. Ne može jedna te ista osoba istovremeno biti moralno kriva i moralno zaslužna u istoj stvari, to je NEMOGUĆE! To je u vezi sa ovim postovima: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 2 hours ago, Kratos рече Četnički pokret je bio antifašistički dok je ustaški profašistički. +!Borba protiv komunista i partizana u Srbiji, a na početku nešto malo ubijenih njemačkih vojnika"Javnu kampanju za rehabilitaciju Draže Mihailovića započeo je Vuk Drašković 1980-ih goidna. Želja je bila ne samo rehabilitirati ga od optužbe za ratne zločine, nego i promovirati u "prvog gerilca Europe". Međutim, kako je početkom 1990-ih komentirao jedan strani promatrač:nakon pada komunizma na vidjelo su izašla mnoga sramna djela partizana, ali nijedno slavno djelo četnika. Spašavanje američkih pilotaU drugoj polovici 1944., kada su brojni saveznički bombarderi prelijetali Srbiju ka ciljevima dublje u Europi, Mihailovićevi četnici su spasili 417 savezničkih pilota (od čega 343 američkih). Oni su se tada veoma trudili pokazati svoju dobru volju i korisnost saveznicima, koji su svoju potporu prebacili na Titove partizane. Četnici su međutim isto tako spašavali i njemačke pilote, a u nekim su pak prigodama hvatali savezničke pilote i predavali ih Nijemcima. (Cohen, 2, str. 35) Za usporedbnu, na kopnenom djelu Hrvatske pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta spasili su preko 500 savezničkih zrakopolovaca, a u bazu na Visu su samo tijekom ljeta 1944. prisilno spustilo 215 četvoromotornih savezničkih bombardera, sa 1.936 zrakoplovaca. Nitko od zaslužnih za to nije bio odlikovan. (Kujunđić i Dizdar, str. 84) Iznosi se i tvrdnja da su vlasti NDH u drugom dijelu 1944. u Zagrebu i okolici spasile 56 savezničkih zrakoplovaca (Kujunđić i Dizdar, str. 84, prema C. M. McAdams) (To bi međutim trebalo provjeriti, jer McAdamsova knjiga je propagandna, doduše za Hrvatsku, pa je često nepouzdana.)"https://hr.wikipedia.org/wiki/Četnici_u_Drugom_svjetskom_ratu Suradnja u NDH s fašistima, nacistima i ustašama, a na početku malo i s partizanimahttps://hr.wikipedia.org/wiki/Četnici_u_NDH Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 34 minutes ago, utopija рече +!Borba protiv komunista i partizana u Srbiji, a na početku nešto malo ubijenih njemačkih vojnika"Javnu kampanju za rehabilitaciju Draže Mihailovića započeo je Vuk Drašković 1980-ih goidna. Želja je bila ne samo rehabilitirati ga od optužbe za ratne zločine, nego i promovirati u "prvog gerilca Europe". Međutim, kako je početkom 1990-ih komentirao jedan strani promatrač:nakon pada komunizma na vidjelo su izašla mnoga sramna djela partizana, ali nijedno slavno djelo četnika. Spašavanje američkih pilotaU drugoj polovici 1944., kada su brojni saveznički bombarderi prelijetali Srbiju ka ciljevima dublje u Europi, Mihailovićevi četnici su spasili 417 savezničkih pilota (od čega 343 američkih). Oni su se tada veoma trudili pokazati svoju dobru volju i korisnost saveznicima, koji su svoju potporu prebacili na Titove partizane. Četnici su međutim isto tako spašavali i njemačke pilote, a u nekim su pak prigodama hvatali savezničke pilote i predavali ih Nijemcima. (Cohen, 2, str. 35) Za usporedbnu, na kopnenom djelu Hrvatske pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta spasili su preko 500 savezničkih zrakopolovaca, a u bazu na Visu su samo tijekom ljeta 1944. prisilno spustilo 215 četvoromotornih savezničkih bombardera, sa 1.936 zrakoplovaca. Nitko od zaslužnih za to nije bio odlikovan. (Kujunđić i Dizdar, str. 84) Iznosi se i tvrdnja da su vlasti NDH u drugom dijelu 1944. u Zagrebu i okolici spasile 56 savezničkih zrakoplovaca (Kujunđić i Dizdar, str. 84, prema C. M. McAdams) (To bi međutim trebalo provjeriti, jer McAdamsova knjiga je propagandna, doduše za Hrvatsku, pa je često nepouzdana.)"https://hr.wikipedia.org/wiki/Četnici_u_Drugom_svjetskom_ratu Suradnja u NDH s fašistima, nacistima i ustašama, a na početku malo i s partizanimahttps://hr.wikipedia.org/wiki/Četnici_u_NDH Rvacka propaganda. „Генерал Драгољуб Михаиловић се на изузетан начин истакао као врховни командант југословенских оружаних снага, а касније и као министар рата, организовањем и вођењем веома важних снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију, од децембра 1941. године, до децембра 1944. године. Невероватним напором његових неустрашивих јединица многи авијатичари Сједињених Америчких Држава су спасени и безбедно враћени пријатељској команди. Генерал Михаиловић и његове снаге су и материјално доприносили савезничкој ствари и помогли у постизању коначне победе савезу, иако нису били активно снабдевани, и мада су се лишени свега, борили под крајње тешким условима. - Хари Труман” https://sr.wikipedia.org/sr/Операција_Ваздушни_мост -Владимир- and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 +!Pravednik među narodima... No, i danas odbija reći o koliko se ljudi radi. - Možda desetak, možda stotinu, a možda i tisuću - tajnovito izjavljuje Shomrony. - Oni Židovi koji su k Stepincu dolazili po pomoć, nikad o tome nisu pričali, jer je to Stepinac od njih izričito tražio. I od mene je tražio da mu obećam da o tome neću pričati dok sam živ. Ja sam bio uvjeren da nikad neću odati ovu vezu i priču, ali znam da mi se bliži kraj, a ne bih želio da legenda o Stepincu umre sa mnom i zato mi je teško - kaže. U svom predavanju o odnosima Katoličke crkve i Židova u II. svjetskom ratu, održanom 2001. u Zagrebu, Shomrony je svjedočio o brojnim Stepinčevim djelima spašavanja Židova. Najpoznatija je priča prema kojoj je Stepinac ponudio nadrabinu Freibergeru i njegovoj obitelji da ih sakrije kod sebe na Kaptolu, pri čemu je posredovao Shomrony. ... Pokrštavanje Židova kako bi ih se spasilo često je bilo predmet napada na Katoličku crkvu za koju se tvrdilo da je to činila prisilno. - Nije bilo prisilnog pokrštavanja - kategorički tvrdi Baram koji i danas čuva svoj krsni list izdan od Zagrebačke nadbiskupije. - Uopće nije bilo čina krštenja, nego smo samo dobili krsne papire. U svom životu nisam čuo ni za jednog hrvatskog Židova da je bio prisilno kršten. Židovi su dobrovoljno to činili iz uvjerenja da će ih to spasiti - ističe Baram. AUTOR: Jutarnji.hr OBJAVLJENO: 11.05.2008. u 03:35 http://www.jutarnji.hr/arhiva/stepinac-spasavao-zidove...ali-nedovoljno-da-bude-pravednik-medu-narodima/3930117/ Dr. Amiel Shomrony dvaput je inicirao postupak Yad Vashem je već dvaput pokretao postupak da se kardinala Stepinca uvrsti u Pravednike među narodima. To su inicirali dr. Amiel Shomrony te dr. Igor Primorac s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, prvi put 1970. i drugi put 1994. godine. Shomrony od 1944. živi u Izraelu, a do tada se zvao Emil Schwartz te je u Zagrebu bio osobni tajnik zagrebačkog nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera te glavna veza između nadrabina i kardinala Stepinca. Njihovi su zahtjevi oba puta odbijeni, a Shomrony je za to optuživao srpski lobi te nepouzdane svjedoke. Kako je i tada bilo upitno je li Stepinac riskirao i vlastiti život kad je spašavao Židove, Shomrony je iznio dokaze da su na Stepinca dvaput pokušali atentat te da je stalno dobivao prijetnje. Za njega je Stepinac neupitni blaženik. Za Stepinčevo proglašenje svetim na ispitivanje će dva čuda iz Njemačke Za blaženoga kardinala Stepinca u tijeku je postupak za proglašenje svetim, za što je potrebno bar jedno čudo. Njegova kauza već je zaprimila prijave o dva čuda u kojima je riječ o potpunu izlječenju.Riječ je o muškarcu koji je imao 93-postotnu kancerogenu krv opterećenu Philadelphia kromosomom i prema nalazu klinike u Tübingenu u Njemačkoj, taj je čovjek posve zdrav kad je posrijedi temeljna bolest. Istoj klinici dokumentaciju je dostavila i žena koja je ozdravila od raka. Ta dokumentacija sada se pregledava, prikupljaju se svjedočanstva, saslušavaju se liječnici i svi koji s time imaju bilo kakve veze. Na kraju treba ustanoviti je li riječ o ozdravljenju kao posljedici liječenja ili je pak riječ o izvanrednu događaju koji medicina ne može protumačiti. Večernji list: 20. 09. 2005.http://www.hsp1861.hr/vijesti6/050920zd.htm kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 NIKO PROROK U SVOM SELU! Vidjeh slučajno Dijaninu temu o Oskaru Schindleru i o njegovoj zasluzi za spas 1200 Jevreja. To me podsjetilo da ustvari isti sličan problem kao Srbi sa Stepincem imaju Česi sa Oskarom Schindlerom. Da vas uvedem u problematiku bude najbolje prvo objasnit kakve veze sa Schindlerom Česi imaju. Takve što je on rodom iz Svitav u Pardubic (njemački Zwittau), dakle češki tj. sudetski Njemac i za vrijeme Prve Republike (Masarikovo predratno Československo) dokazana mu bila špionaža za Abwehr (radio za Canarisa). No, pošto je zatečen samo u snimanju nekakvih pograničnih čeških vojnih objekata, bunkera i utvrdjenja, na njegovu sreću u mirnodopskim a ne ratnim uslovima (u ratnim uslovima bi ga čekao prijeki sud i smrtna kazna, streljački vod) a kao olakšavajuća okolnost mu je uzeto to što fotografije nije stigao predati nikom niti je odavao ničija imena i ostale neke druge važne podatke (o naoružanju, opremi i brojnom stanju čeških pograničnih posada i jedinica) bio osudjen na samo 2 mjeseca zatvora (imao vezu i u sudu, bogata i utjecajna njemačka fabrikantska porodica) koja čak nije ni odrobijao do kraja jer se u to doba potpisao Minhenski sporazum 1938. o Sudetima i on bio kao politički zatvorenik propušten na osnovu tog Minhenskog ugovora. Ima još mnogo toga daljeg, on lično i njegova njegova cijela porodica (otac mu imao fabriku u Svitavama, dakle porodična firma) bila uključena u arizaciju (to znači otimačinu, kradju i pljačkanje) krakovskog geta itd. Zato on u Svitavama nema nikakav spomenik ni spomen ploču jer Česi ne mogu preći preko svega toga drugog. Njemci poslije kad su došli na vlast i uspostavili Protektorat pitali su ga da oda ko ga je hapsio da ih likvidiraju itd. ali on to nije rekao, barem neki + bod kod Čeha. Inače sve ostalo je za Čehe sporno i veliki minus bodovi, njegova podrška Heinleinu i članstvo u Heinleinovoj SdP., potom članstvo u naci partaji NSDAP. u koju je ušao odmah po uspostavi Protektorata i okupaciji Československa su razlogom zašto je Oskar Schindler svuda na dobrom glasu ali u Češkoj i u Svitavama u nemilosti i na spisku izdajnika, kolaboranata i zločinaca. On je priznat i u Yad Vashemu i u Izraelu zbog spašavanja 1200 Jevreja ali u Češkoj je na glasu kao nepoželjna osoba o kojoj se ne govori, "persona non grata", "u nemilosti", "na ledu", protunarodni element, izdajnik i nacista. Schindlerovy stopy v rodných Svitavách. Nemohou mu tam odpustit, že byl Němec Z bývalé Schindlerovy továrny by mohl být památník holocaustu Oskar Schindler - Wikipedia.cs Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука