Jump to content

Препоручена порука

1 hour ago, kordun рече

ma pusti ti hipoteticka pitanja, znas ti dobro ko smo mi i u kom svijetu zivimo, ja pricam o ovom nasem svijetu, ostali svjetovi nisu predmet mojih spoznaja za sada. nemam ja para za herojin da imam pogled na druge planete

Uzmi LSD, vidiš šta mi piše u  potpisu:ani_biggrin: 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 220
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

6 hours ago, kordun рече

brak nije igracka nego zavjet sa Gospodom, ne mozes tu da nastupas sad ocu, sad necu, onda sumnjas u Boga i njegovu volju, zato se u brak i ne ulazi sa bilo kime, onda imas probleme. postoje specijalni slucajevi ali oni su specijalni i o tom odlucuje svestenik visokog ranga tipa vladike cini mi se

Ja naucila od jednog "svestenika viseg ranga tipa vladike" da :

" Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tirjanin na slaba čovjeka;
al' tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznanju prava,
to je ljudska dužnost najsvetija!
"

Kako se to uklapa u tvoj koncept zastupanja trpljenja tirjana i tirjanstva?

Подели на овим сајтовима

Tacno, edukacija je kljucna kao preventivna mera. Medjutim, dok nasilje traje, mora se naci nacin da se sto pre prekine a to je opet i opet-sankcije ili bezanje.

Evo ovde na forumu ima jako puno clanova koji rade kao nastavnici i profesori u skolama i vecinom se slazu da imaju problem da izadje na kraj sa problematicnom decom koja remete cas. Obrazovna ustanova, odrasli naspram deteta i opet ne uspevaju da ga "edukuju" da promeni ponasanje. Sta mislis, zasto ne uspevaju?

Možda nam je pedagogija stagnirala u našem školstvu a i napredovali kojekakvi sindromi veselih devetesetih? Jel se neko bavio sindromima koji su se pojavili nakon veselih perioda u našoj zemlji.? Ili smo svi u stvari samo sanjali to i zaboravili kao običan ružan san? Pa se niko ne pita otkud toliko agresije i nasilja

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

58 minutes ago, Bokisha рече

Možda nam je pedagogija stagnirala u našem školstvu a i napredovali kojekakvi sindromi veselih devetesetih? Jel se neko bavio sindromima koji su se pojavili nakon veselih perioda u našoj zemlji.? Ili smo svi u stvari samo sanjali to i zaboravili kao običan ružan san? Pa se niko ne pita otkud toliko agresije i nasilja

Jako je puno razloga za agresiju i u mnogo naprednijim zemljama koje nisu imale ni priblizno toliko tesku blisku proslost kao Srbija.

Medjutim, pravo pitanje je kako to popravljati? Kako pre svega zastiti trenutne zrtve nasilja u ovako izazovnom okruzenju (da ne kazem nesto mnogo ruznije) a onda i kako dugorocno, sistematski i planski kroz obrazovanje smanjivati stepen nasilja u drustvu. Za ovo prvo sam vec dala svoje misljenje, a sto se tice ovog drugog, bojim se da dok ne profunkcionise pravni sistem, tesko da se moze napraviti znacajniji korak.

To naravno ne treba da nas spreci da uradimo ono sto mozemo (i sto se vec radi u Srbiji kao sto su vec pisale forumasice iz struke) ali prosto moramo biti svesni tog ogranicenja cisto da ne klonemo duhom kada vidimo da su rezultati skromni. :(

Подели на овим сајтовима

Jako je puno razloga za agresiju i u mnogo naprednijim zemljama koje nisu imale ni priblizno toliko tesku blisku proslost kao Srbija.

Medjutim, pravo pitanje je kako to popravljati? Kako pre svega zastiti trenutne zrtve nasilja u ovako izazovnom okruzenju (da ne kazem nesto mnogo ruznije) a onda i kako dugorocno, sistematski i planski kroz obrazovanje smanjivati stepen nasilja u drustvu. Za ovo prvo sam vec dala svoje misljenje, a sto se tice ovog drugog, bojim se da dok ne profunkcionise pravni sistem, tesko da se moze napraviti znacajniji korak.

To naravno ne treba da nas spreci da uradimo ono sto mozemo (i sto se vec radi u Srbiji kao sto su vec pisale forumasice iz struke) ali prosto moramo biti svesni tog ogranicenja cisto da ne klonemo duhom kada vidimo da su rezultati skromni. [emoji20]

Što bi mi pravili poređenje sa drugim ,,naprednijim" zemljama?

A na pitanje kako popraviti verovatno prvo definisanjem uzroka koji kao posledicu ima agresiju tj nasilje.

Posmatrajući u okruženju mojih bliskih prijatelja porodična dešavanja i neke nemile situacije u kojima je bilo ispoljavanja agresije u porodici u ,,veselim 90tim" po meni su bile uzrokovane reakcijom na ratna izbeglička i soc egzistencijalna dešavanja .sve čarke su uglavnom polazile od reagovanja na te spoljne uticaje po komentarima mada nije isključeno da je postojao i neki problem u partnerskom odnosu.

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Najzalosnije mi je kad vidim kako nekim zenama koje su sposobne, situirane, vrijedne i pametne, suprug ubije toliko samopouzdanje prijetnjama,bukvalno ne umiju da ga napuste.

Da li baš samopouzdanje može biti tako lako ubijeno ako je neko apsolutno sposobàn.nema li to veze sa nekim unutrašnjim zbivanjima a ne spoljašnjim?

Подели на овим сајтовима

Са оваквим стањем ствари у Србији, ово више дође као политичко питање. Нема решења, друштво је дубоко болесно, породице су легло лошег а не гнездо, школе су обесмишљене. Јачање породице, јачање сваке особе појединачно, свакако је добар пут. Али то је тешко рећи у пар реченица. Ја бих прва волела да знам шта је решење. Не знам, у оваквој Србији, не знам.

Nisam iz merodavne struke da tvrdim ali sam mišljenja da je redosled u ovom post itekako merodavan...

tj krećemo od bolesnog društva .....ali biće da je političko pitanje priznati da nam je društvo bolesno ...

Подели на овим сајтовима

Postoji kod nas savetovaliste za brak i porodicu, barem u Bg, pri centru za soc rad i priznajem, uz sve nedostatke o kojima bih mogla, oni rade besplatno savetovaliste sa bracnim parovima. Nemaju vise sredstava niti ima projekata da se rade neke radionice na temu recimo komunikacije, upravljanja emocijama i slicno, ali stvarno se tamo teraoeuti trude i rade. Nazalost ja kad sam jednom rekla ovde da psihoteraoija u Srbiji je utopija ne prođoh lepo. Jer i gde postoji i gde postoji grupna, pa evo i bracna oni nemaju ni kapacitete ni uslove da to bude u obimu u kom bi bilo optimalno, jer jednom mesecno jeste bolje od nijednom al nije dovoljno.

Ja sam pominjala drasticne primere jer i tada postoji i osuda i pritisak okoline, i tad postoje pogresna uverenja da treba trpeti jer zena treba da cuti. Ili jos strasnije ako muskarac pozove policiju na kraju njega toliko verbalno isponizavaju da mu vise takva ideja ne padne na pamet. Mi ni te "krupne" stvari nismo resili kao narod,kult zrtve za porodicu decu, je jak i prejak i osecaj krivice ogroman. A tek te nijanse.

Aleksandra sto se zavisnosti tice, pa i edukacije i svega, ja sam pricala u kontekstu slobode, jer ne mogu ja naterati mog supruga lupam da se leci, mora krenuti od njega. Nekad osim dobbrovoljnog i ono u sklopu kazne je bilo da te our posalje na lecenje da ti ne daju otkaz i to je to. Ako neko zivi sa zavisnikom koji ne zeli da mrdne, zato kazem, bezi koliko te noge nose jer je on prosto izabrao za sebe i ti si duzna da zastitis sebe i decu. Glede narkomana, pretnji samoubistvom i slicno, stojim iza toga i licno i profesionalno. Lucno smo skoro imali situaciju pretnji samoubistvom od strane roditelja, da bi dete koje to vise decrnijama nije po godinama uradilo ono sto oni zele, ili narkomane koji prete da bi se mama sazalila i dala im za sledeci fiks. Ne govorim da se tako treba odnositi prema svakome pogotovo ne prema osobama u depresiji. Mada opet i tu, ljudi koji rade sa samoubicama, nikad ih ne odvlace od toga molecivo, nego otvoreno razgovaraju - dobro, ok, zelis da se ubijes, a kako bi ti to uradio...

Elem, kad razvod ne bude bauk, a ni hir, kad ljudi shvate da nisu duzni da trpe nasilje, kad su granice jasne, lakse ce se deca i edukovati sta to zaista jeste nenasilna komunikacija. Ovako imamo duple poruke.

Ono sto jesam primetila je sledece -kada zeni koja trpi nasilje kazes da to nije duuzna da radi, da ima prava na sigurnost, ljubav, razumevanje i sta sve ne, ona ne pobegne od nasilnika nego se pre svega psihicki rastereti. I kad nisu drasticne stvari u pitanju dovoljno je da joj jedna osoba kaze - to sta se desava nije ok, nisi ti kriva i ne MORAS da trpis, da ona krene da sebe menja. I obicno tad se desi cudo jer ona od pozicije zrtve prelazi u poziciju ravnopravnog coveka. A svi ti zlostsvljaci su mahom kukavice, pa kad vide da se ona ne oseca duznom da trpi promene i ponasanje. Jos ako tad potraze strucnu pomoc eto idealne situacije da se nesto resi. To moras ubija zrtve, jer ih gura u izolaciju. Kad uklonimo moras perspektiva bude drugacija. Ja prva nisam u fazonu bezi odmah, ali nikad nisam za to ostani jer si duzna, jer imas decu i tsl. Ostani da, ali razumno, postavi ciljeve, rokove, napravi planove, postavi uslove, potrazi pomoc...a ne pravi od sebe mucenicu, neka tvoj ostanak il odlazak budu oizbor, a ne nuznost.

Uf već sam se bio zastrašio koja je ovo babaroga....nemoj štediš ta slova ne možeš se razumeti[emoji1]

Подели на овим сајтовима

Ja bih recimo u takvoj Srbiji ako mi maltretiraju dete u skoli i vidim da ne mogu da resim problem, promenila skolu. Ako me muce na poslu, promenila bih odelenje a ako ni to ne mogu onda posao ( sto sam i radila, ali o tome malo kasnije). Ako me muz zlostavlja na bilo koji nacin, razvela bih se a ako je bas opasan- pobegla bih da mi niko ne zna za trag. Ali to sam samo ja, neko ko veruje da je bolje hrabro poginuti nego ziveti u strahu.

btw. sto se tice posla. Imala sam situaciju u jednoj stranoj kompaniji gde je provodjeno konstantno psihicko maltretiranje zaposlenih. Plata je bila redovna i velika za nase prilike sto nas je "vezivalo" da ostajemo i to trpimo. Jednoga dana mom asistentu je pukao film i dok je razgovarao sa sefom odjednom mu je izrevoltiran dao otkaz. Izvela sam ga na kafu da se smiri a kada sam se vratila u kancelariju, i ja sam dala otkaz. Verovala ili ne, ni ja par sekundi pred razgovor sa sefom nisam znala da cu dati otkaz. Posle nas je u razmaku od mesec dana jos 5 ljudi dalo otkaze. Nismo resili potpuno problem jer je taj psihopata prosao nekaznjeno ali bar jesmo delimicno jer smo uspeli da se spasemo ali i motivisemo druge da krenu nasim putem i da se zastite.

A jeste li ga tužili?

Подели на овим сајтовима

Ахм, ето нама лаганог објашњења свим оним жртвама Јасеновца нпр.

I ne dobiše vence slave od Gospoda?

Подели на овим сајтовима

Наравно да су мученици, али твоја логика није ишла тим путем...Ти рече да је сваки кретен послат вернику од Бога са сврхом, по тој логици, Бог је послао кретене да на Јасеновачке жртве, што??? да би од њих мученике направио, мислим, ако је и од бога, много је или твоје резоновање није баш на месту.

À ko je vičan da pronikne Božji promisao...i ako nije bilo Božjeg dopuštenja što se desio Jasenovac

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Bokisha рече

Da li baš samopouzdanje može biti tako lako ubijeno ako je neko apsolutno sposobàn.nema li to veze sa nekim unutrašnjim zbivanjima a ne spoljašnjim?

Ono što ja vidim, meni se čini da može Boki. Nije lako kad ti je do nekoga stalo, a on te ubija psihički, pocnes sumnjati da možeš nešto samostalno da uradis i ne vidiš da u kući sve zavisi od tvog truda i sposobnosti. Mnoge žene misle da su debele jer im muževi to stalno govore, a nisu uopšte itd.

Подели на овим сајтовима

Ono što ja vidim, meni se čini da može Boki. Nije lako kad ti je do nekoga stalo, a on te ubija psihički, pocnes sumnjati da možeš nešto samostalno da uradis i ne vidiš da u kući sve zavisi od tvog truda i sposobnosti. Mnoge žene misle da su debele jer im muževi to stalno govore, a nisu uopšte itd.

Ja kažem nisam stručnjak za te stvari ali videh i neke žene koje bi da im se stalno aplaudira i pevaju hvalospevi ...pa ako nema toga onda je to maltretiranje....mislim ima i muških koji se osete ugroženo ako ih ne hvališnon stop

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...