Jump to content

„Трпи“ „Моли се“ „Смиравај се“ „Опраштај“ – црквени живот и депресија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ух, Александре,

циљ депресије је да мислиш да нема излаза и да си у неком зачараном кругу.

Не знам од чега је почела болест, од каквог проблема.

Смрди на велики страх који те је потопио. Кад је човек уплашен, организам лучи адреналин спремајући се за следећу стресну ситуацију. и тако у круг.

Познато?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 41
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

2 hours ago, Aleksandar Stojkovic рече

Kao neko ko godinama pati od depresije mogu da kazem da su bespomocnost i beznadeznost prateci osecaji, ali je glavni BESMISLENOST. Covek koji pati od depresije (najtezeg oblika) je potpuno bezvoljan, uglavnom lezi u krevetu i jedina zelja mu je da NESTANE, da ga nema...Tako da ove stvari da se um drzi u adu i svi ce se spasiti tu ne pale, um je vec u adu i ocajava se, gorko, i ne vidi se izlaz. Jedan od najboljih opisa depresije sam nasao kod pisca Vilijema Stajrona gde kaze da je to kao da si u sobi u kojoj je visoka temperatura, a ne mozes nikako iz nje da izadjes, mozes samo da se znojis i cutis i da zelis da te nema - potpuni bezizlaz

Знам неке људе који су патили од неког облика депресију и исту прилично  успавали, променом средине боравка или посла ./ ако је могуће / 

Ја лично када осетим  монотонију, која би можда могла да прерасте и у депресију обавезно нгде одем, променим место боравка, још ако ми се укаже прилика у неки манастир да одем или у природу / на море, звук таласа, планина/рење/.итд / мени помаже . Промена у сваком случају .   

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

држ се брате драги Христа  и неиспуштај и биће добро...гледам изгубљену љубав у депресији,и неколико година  покушавам да сазнам какво је то стање.

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Рапсоди рече

Црквени живот не може ни на кога лоше да утуче / смешно / У суштини  човек може да погрешно приступи Цркви, или да лоше интерпретира / нереални захтеви / Цркву, да уђе незрео, односно да приступи  неким црквеним тајнама  тотално погрешно схватајући и Цркву и црквени живот . Значи не може лоше да утиче црквени живот, већ ми можемо погрешно, незрело и нереално да нешто тражимо од Цркве , односно да имамо погрешан однос према животу у Цркви....а о нереалним захтевима и очекивањима , као и уласку у Цркву из неких магијских побуда / остваривања неких жеља / да не причамо. 

Potpuno se slazem sa Vama, ali ipak mislim da je autorka teksta mislila upravo kao I Vi premda se tako ne razumeva ako se izdvoji zasebno recenica koju ste citirali. S obzirom da smo svi drugacijeg psihickog I mentalnog sklopa, jasno je da cemo I na razne nacine/motive pristupiti Crkvi; tu uistinu biva - po meri rasta u Hristu. Crkva jeste Brod Spasenja I svaki Hriscanin se nada, veruje I voli kako mu je dato, medjutim nivoi odgovornosti su ipak razliciti. Pastir svakako treba da zna svoje stado (u ovom slucaju mislim na klir), I da se trudi upucivati, uciti, moliti se za svakog kako bi nahranio korisnom, spasonosnom hranom svakog svog parohijanina koliko god mu je za to dato. Nije isto podvizavanje monastva I laika, ma koliko mi mislili ili tvrdili da duhovne pouke Otaca isto vaze I za jedne I za druge. Suptilne su razlike I trebamo se moliti za pravilno rasudjivanje, jer se lako moze doci u psihicki procep koji vodi popustanju onom s leve strane...

Strazimo I opet kazemo, strazimo... jer paznja je barem pola coveka kako kaze vl.Atanasije!

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Aleksandar Stojkovic рече

Promena sredine potencijalno moze da pomogne, recimo da se onom koji pati kaze: eto, sedi sad ovde i udisi vazduh cist (recimo, ako je planina) i ne brini se...zaboravi prosto na sve....

Не знам брате  шта да ти кажем, само ти преносим искуство делимично моје, делимично других. Ако има нешто да се заборави, е онда то мало мења ствари.Човек не може побећи од себе ма где да оде, али се на сваком месту може макар покушати суочити са самим собом, разговарати са собом онако искрено. Време лечи неке ране, неке тегобе.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Veruj i da takvo stanje ima svoj kraj, mora da prodje kao i svako druga bolest.

Lezala sam mesecima u krevetu zbog nemanja volje

Odlicno te razumem.;)

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Aleksandar Stojkovic рече

Kraj se zna svakome, smrt li se zove

" Smrti, gde je tvoj zalac? " ;)

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

39 minutes ago, Aleksandar Stojkovic рече

Ade, pobedio si me ako drugi ne vide moju muku

Hm...ne znam sta da kazem na ovo...ali, procitah u tvojim predhodnim odgovorima, na ovu temu ,da ipak neko od tvojih bliznjih ima uvid u tvoje stanje....

E sad...mozda nije ni do njih, iskljucivo.... mozda je malo i do tebe. 

Verujem da se svak trudi da ucini najbolje sto moze, ume, da ti olaksa, pomogne...sta vec, ali tu treba i tvoja saradnja...sto opet nije uvek moguce...onda te ostave na miru, pa opet ne valja...i tako u krug. Nije lako - nikome.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Aleksandar Stojkovic рече

Jedan od probema kod depresije jeste sto gledas u oci svom bliznjem i znas da te ne razume...

Da, to " znas da te ne razume" jeste upravo ( 'ajd' da kazem) zabluda, depresije.

Подели на овим сајтовима

Е, шта би било супротно депресији - агресија? Импресија? Компресија?
:)

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 11.10.2016. at 18:35, Aleksandar Stojkovic рече

Zelis da te razume da bi imao druga u nevolji, a opet ne zelis da te razume da se ne bi osecao lose kao ti

Не, не желиш да те разуме... једноставно, ништа не желиш, можда само желиш ништа... не треба ти друг, не треба ти нико....налазиш се у једној дугачкој, изолованој цеви у којој су сви звуци, мириси, боје, речи, мисли, осећања утупљена...није те брига а страшно ти је жао, али није ти жао осећањима, него си ти сам укупно једно жалосно биће, преплављено... није брига да ли ће се други осећати лоше као ти повезано са тим да не желиш да те разуме, због тога што се нико не осећа тако и толико лоше као ти, теби је најлошије, а сви други су само окидач за самосажаљење и још дубљи муљ... 

On 11.10.2016. at 17:31, Aleksandar Stojkovic рече

zato sto nece da pokaze i objasni mojim najblizim kako je meni 

ако успеш у себи дубоко да пронађеш и уз ужасан труд и ломљење и тресак и огољеност и бол и врисак и кидање ишчупаш из себе мрву жеље да се објасниш, али заиста, без стереотипног понављања безнађа и ништавила, да им даш једну животну мрву себе, ти ћеш се оживотити, и клупко ће се размрсити, почећеш да осећаш боје и мирисе и звуке, и плакаћеш, плакаћеш дуго и јако и чиниће ти се да никада нећеш престати а онда ћеш провирити из тог вуненог кавеза... желим ти, од срца, да осетиш, да те не боли када се усне повију у осмех, јер не боли, та искривљеност усана на горе лечи... веруј ми...

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да свако треба реално да сагледа свет око себе и да не тражи од себе оно што не може да уради.

Чињеница је да ни један човек на свету није идеалан и то треба да прихватимо као чињеницу, али не да будемо робови тог убеђења.

Нити једна крајност није добра и свако треба да тежи путем који мисли да је златна средина, а све што га снађе у животу да прихвати као нормалну ствар, јер је исто тако чињеница да ником није идеално.

Ја сам нашао утеху у вери јер верујем да је Бог као неограничена љубав над нама, али нисам постао заробљеник коплекса ниже вредности и једноставно ја сам то што јесам, уз труд да неке ствари исправим.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Aco, evo teme VSB pa pogledaj, kao ineku od prethodnih o depresiji, vidjeces da nisi sam, da ovde ima mnogo ljudi sa slicnim problemom.. naprosto to je jedno opste iskustvo, iako znam kako dep. zatvara covjeka u jedan autisticni balon u kome je bol i tama. Ali upravo spas je napolju, u odnosu prema drugom covjeku, zivom bicu, u tom smislu dobra je i zivotinja, koja daje ljubav a vrlo malo trzi zauzvrat. Napomena: alkohol pogorsava depresiju, naprosto je zabranjen...(tipican muski bijeg u alkohol je tu kontraproduktivan, a s lijekovima cak i opasan

https://pouke.org/forum/topic/39851-korisnicima-psihijatrijskih-usluga-nedostaje-ljubav-a-mi-svedočimo-onoga-koji-ljubav-jeste/

https://pouke.org/forum/topic/40088-мучи-ме-чамотиња-туга-очајање-без-разлога/?page=3

56 minutes ago, Aleksandar Stojkovic рече

Kako bi bilo lepo da uvek moze da se place...

Poznato mi je stanje kad ne moze da se place, a....

Подели на овим сајтовима

Александре што се тиче твоје депресије, ја нисам стручан да ти дам неко стручно мишљење, али ниси једини. Ја не верујем да има човека који нема неку "борбу у себи"и сваки човек има и квалитете и мане.Те квлитете треба да нађеш у себи и треба да нађеш начина да то гледаш са позитивне стране. Понекада се деси да чак и ситница ти поправи расположење и да вољу да стање пребродиш.И само отворено писање о томе је позитивна ствар. Ти ниси мање вредан од других људи и "подигни главу горе" и само напред. 

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Tesko je covjeku samom izaci iz depresivnog stanja,kao i ocekivati potpuno razumjevanje najblizih,jer oni mozda i razumiju ali nemaju nacin pomoci adekvatno.Depresivan covjek ima iskrivljenu sliku svega sto ga okruzuje,ponekad mu cak i odgovara takvo stanje u koje je zapao,a znamo odakle to dolazi.Uz pomoc dobrog duhovnika,molitve ,posta i pricesca takva stanja se mogu uspjesno prebroditi,i zato smatram da Pravoslavlje nikako ne vodi u depresiju,cak naprotiv.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...