Ненад Р. Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 7 hours ago, JESSY рече „Kada mladi ljudi dođu u kontakt sa vojnom disciplinom, oni se uče pravim vrednostima. Bez služenja vojnog roka imamo mnogo patriota koji su to samo na rečima. U praksi te iste patriote ni pušku ne bi znale da rasklope“ ističe Radić. Патриотизам се не чини само пушком, већ радом за добробит друштва у свим приликама. Патриотизам је и учинити ово друштво да има свој добар развој , богатије и срећније друштво у сваком погледу, а не причати само о рату, том највећем злу (заслужује далеко тежу реч) људскога рода. Што се тиче повратка служења војног рока, ја сам за. obi-wan, АлександраВ, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 26 minutes ago, obi-wan рече Ne znam, tamo `de sam ja bio nije bila nikakva bajka. Ja sam bio u Novom Sadu, na Detelinari, na KUB PVO. I govorim kao neko ko je jedinac od oca i majke, i dosao na sluzenje roka razmazen i raznezen za mnogo toga. Vaspitan itekako, ali razmazen. I sve ovo sto sam nabrojao sam licno iskusio, i svedocim ga kao takvo, iz licnog iskustva. I to isto je svedocilo - jos onda - cca 90 % mojih drugara iz baterije i puka. Naravno, ne sporim da ima i drugacijih i znatno drugacijih iskustava, ali mislim da su takvi ipak u manjini. Војска није укинута. Сви који себе сматрају размаженима, а немају други начин да се одмазе, могу да се пријаве да служе војску. drvce, GeniusAtWork, Ronald and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 1 hour ago, obi-wan рече Idealno za iskorenjavanje razmazenosti i egoizma Postoji hiljade nacina da se ovo iskoreni. 1 hour ago, obi-wan рече Izrazito vazno sticanje osecaja za timski duh (dakle, duh zajednice) i pozrtvovanost. I to se moze van vojske, evo ja u 2 organizacije + posao, sve timski rad i zrtvovanje, nikakva vojska mi ne treba. 1 hour ago, obi-wan рече Neizbezno povecanje licne odgovornosti, nesto sto nam danas hronicno fali. Isti slucaj kao u prethodne dve tacke. 1 hour ago, obi-wan рече 4) Takodje, bez obzira kakvo je neko vreme kao vreme, muski clanovi drustva jednostavno treba da prodju kroz obuku rukovanja nekim oruzjem, to je deo vestine prezivljavanja, nista drugo. 5) Pa onda ucenje raznih naprednijih stavki iz prve pomoci i prezivljavanja u prirodi. 6) Zatim, izostravanje i vezbanje svih cula i refleksa (sto dugorocno moze da koristi svakom coveku kroz citav zivot). Ovo je mozda vazilo za paleolit, civilizacija je na srecu vec hiljade godina napredovala na nivo u kom nema potrebe da brines o izostravanju cula i ucenju prezivljavanja jer ne zivis u divljini i ne lovis mamute. Osim mozda self defense, ali stotine borilackih klubova te moze nauciti kako da nekog manijaka zaustavis bez da se oznojis. 1 hour ago, obi-wan рече 7) Sticanje vrlo solidne kondicije, sto opet dugorocno moze da unapredi licno zdravlje Ima za to teretana, basket, fudbal, treniranje brda sportova, fizickog rada. Ljudi se svakim danom time bave, sprotski klubovi puni, teretane neprestano rade, ne mozes doci do benč klupe. Zaključak: za sve što si naveo vojka uopšte nije bitna i ljudi već uveliko rešavaju probleme svoje razmaženosti, neodgovornosti i lenjosti na mnogo efikasnije načine. JESSY, Aquilius Cratus, GeniusAtWork and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Samo profesionalna vojska, svako državno fizičko i psihičko zlostavljanje je budalastina. GeniusAtWork, florenntina and JESSY је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Vojska nije za svakoga, kao ni hirurgija ni epidemiologija. Vojnik treba da bude neko ko ce 24/7 da misli i kao vojnik. Pa kad dodje do tog nesretnog ratnog/prirodno katastrofalnog anagazovanja on vecinu stvari koje radi radi rutinski jer ceo profesionalni zivot misli na taj nacin. Ja nikad ne bih zeleo da me operise/vakcinise/leci neko ko to radi zato sto je nateran na to i ko to radi samo da bi izbegao kaznu ili je vec toliko ubedjen da "to tako treba" da radi pa makar preko volje. To zna svako, ko je iskren prema sebi, da kad god je bio nateran da radi nesto to nije ispalo dobro, makar koliko on to uradio i sve "neegoisticki" savladao sebe. Cim je prestao da bude primoran on je otisao da radi neke druge stvari koje zeli a taj prinudni rad nikako nije uticao na kvalitet toga sto inace zeli da radi. Mnogi ljudi zele da budu vojnici/policajci a cesto to ni ne znaju i oni svakako treba da imaju podrsku vlasti da se za to osobosobe i obuce sto bolje. Ali opste obavezno sluzenje danas ni na koji na cin ne doprinosi nicemu osim kao sto rekoh ispiranja mozga i primoravanja da se sluzi drzavi. A posle dobijamo stado, pardon biracko telo, koje vecito pogresno glasa. Pa se svi pitaju, a kako to. JESSY, Justin Waters, GeniusAtWork and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Све је ствар појединца а и до онога ко га води. Нама су у ЈНА стално давали узбуне, а кад је почео рат блокирали их у касарнама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Ја сам дуг отаџбини одужио цивилном служењем војног рока. Служио сам у једној инвалидској организацији која је помагала особама са церебралном парализом. Без хватања кривина, поштено и одговорно. Класично радно време од 8 до 15:30. Временски дуже (девет месеци) него редовно служење војног рока (шест месеци). На цивилно служење војног рока са обично гледа са подсмехом, мада мене није брига за то. Суштина цивилног служења је приговор савести (то је данас и Уставом загарантовано право) тј. одбијање ношења оружја из религијских, филозофских, политичких или неких других разлога. Наравно, код нас је поента цивилног служења била нешто друго тј. финансијски растеретити војску. Али све у свему било је интересантно искуство. Упознао сам невероватне људе, увидео њихове проблеме, разбио многе предрасуде и схватио да човеку мораш бити човек. АлександраВ, Ronald, GeniusAtWork and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 35 minutes ago, Deja Vu рече 2 hours ago, obi-wan рече 4) Takodje, bez obzira kakvo je neko vreme kao vreme, muski clanovi drustva jednostavno treba da prodju kroz obuku rukovanja nekim oruzjem, to je deo vestine prezivljavanja, nista drugo. 5) Pa onda ucenje raznih naprednijih stavki iz prve pomoci i prezivljavanja u prirodi. 6) Zatim, izostravanje i vezbanje svih cula i refleksa (sto dugorocno moze da koristi svakom coveku kroz citav zivot). 35 minutes ago, Deja Vu рече Ovo je mozda vazilo za paleolit, civilizacija je na srecu vec hiljade godina napredovala na nivo u kom nema potrebe da brines o izostravanju cula i ucenju prezivljavanja jer ne zivis u divljini i ne lovis mamute. Osim mozda self defense, ali stotine borilackih klubova te moze nauciti kako da nekog manijaka zaustavis bez da se oznojis. Ima za to teretana, basket, fudbal, treniranje brda sportova, fizickog rada. Ljudi se svakim danom time bave, sprotski klubovi puni, teretane neprestano rade, ne mozes doci do benč klupe. Zaključak: za sve što si naveo vojka uopšte nije bitna i ljudi već uveliko rešavaju probleme svoje razmaženosti, neodgovornosti i lenjosti na mnogo efikasnije načine. Замисли, овде су још у палеолиту, војска је битна, имају основну опстанак технику за одбрану/војску, курсеви који имају основно знање и основне вештине за опстанак у клими умереног појаса/ скандинавска станишта, на пример: коришћење опреме примитивна оријентација како запалити ватру примитивно пречишћавање воде замке итд. у комбинацији са теоријском наставом, са искусним инструкторима који имају позадину специјалаца. http://www.q-courage.dk/kurser-for-hren/ https://forsvaret.no/artillerijeger Боже које празно паметовање. Људи пуни себе. Пише се само да се испадне паметнији од саговорника. Дај Боже да нисам у праву. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Tanja jesi ti za obavezno drzavno služenje vojnog roka? http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 13 minutes ago, Тања1 рече Замисли, овде су још у палеолиту, војска је битна, имају основну опстанак технику за одбрану/војску, курсеви који имају основно знање и основне вештине за опстанак у клими умереног појаса/ скандинавска станишта, на пример: коришћење опреме примитивна оријентација како запалити ватру примитивно пречишћавање воде замке итд. у комбинацији са теоријском наставом, са искусним инструкторима који имају позадину специјалаца. http://www.q-courage.dk/kurser-for-hren/ https://forsvaret.no/artillerijeger Боже које празно паметовање. Пише се само да се испадне паметнији од саговорника. Super, samo sto ne vidim sta ce nekom ko je rodjen u gradu, proveo zivot u gradu i umro u gradu znanje iz toga kako u sumi zapaliti vatru i primitivno se orijentisati? Pritom, ni ovima sto zive u suburbovima i na selima ne treba tako nesto, nego to treba samo coveku iz paleolita. Tako da to ucis bespotrebno, to je ono avantura, to mozes da naucis gde god hoces, imas ti survivor turistickih agencija i organizacija kolko ti dusa zeli, svakim danom mi po fejsu izbacuju statuse i ivente za tako nesto. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 26 minutes ago, Ronald рече Tanja jesi ti za obavezno drzavno služenje vojnog roka? 26 minutes ago, Ronald рече Tanja jesi ti za obavezno drzavno služenje vojnog roka? Какво је то питање @Ronald? Мислиш да национална Danish одбрана има за задатак да брани неки простор у ком живе кокошке? Данас, многе земље имају војну службу, али и многе друге су је укинуле на чисто професионалну одбрану. Да, јесам за обавезно, под следећим: Служба у оружаним снагама Сервис и хитне службе Међународна помоћ у земљама у развоју Цивилни рад http://www2.forsvaret.dk/viden-om/indland/Pages/Civilstoette2.aspx и наравно драстично мали број регрута који обављају службу у просеку 4 месеци. Volim_Sina_Bozjeg and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 27 minutes ago, Deja Vu рече Super, samo sto ne vidim sta ce nekom ko je rodjen u gradu, proveo zivot u gradu i umro u gradu znanje iz toga kako u sumi zapaliti vatru i primitivno se orijentisati? Pritom, ni ovima sto zive u suburbovima i na selima ne treba tako nesto, nego to treba samo coveku iz paleolita. Tako da to ucis bespotrebno, to je ono avantura, to mozes da naucis gde god hoces, imas ti survivor turistickih agencija i organizacija kolko ti dusa zeli, svakim danom mi po fejsu izbacuju statuse i ivente za tako nesto. Оружане основне вредности су поштовање, одговорност и храброст и имају значај за сваког од нас. Један од начина је да живимо наше основне вредности, преузмемо одговорност и покажемо храброст. Вредности могу бити усвојене или имплементиране кроз директиве. Вредности су у блиској вези са професионалном културом, и једино могу бити укључене и укорењене у томе да је практикују припадници оружаних снага током времена. Да би живели ове вредности, дакле, потребан је професионални идентитет, снажна професионална култура, значи, свака особа види себе као део ширег контекста заједничких циљева. Заједнички идентитет значи да се идентификује са другима и да се међусобно подрже. Наравно да можеш да научиш где год хоћеш и колико ти душа жели, али није то палеолит, већ на твој начин к'о распуштена банда. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 4 hours ago, Тања1 рече Позвала сам се на 'ратнике' (написала 'српским ратницима'). Онда ти не знаш да термин ратник има следеће значење: 1. Ратник 2. Војник државна полиција Руски: 1 Воин 2 Солдат государственного ополчения Шта још не разликујем? Разлике у терминологији српског и руског А и данас се у српском и не говори о ратницима ( архаичнији је појам ), него о војницима у смислу руског "солдата". Осјетљив сам на детаље. Професионална деформација... па кад кренем људе иритирати око себе са тим, али не могу си помоћ Но добро, неспоразум је у питању и шта'ш. АлександраВ and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 13 minutes ago, Ћириличар рече Разлике у терминологији српског и руског А и данас се у српском и не говори о ратницима ( архаичнији је појам ), него о војницима у смислу руског "солдата". Осјетљив сам на детаље. Професионална деформација... па кад кренем људе иритирати око себе са тим, али не могу си помоћ Но добро, неспоразум је у питању и шта'ш. Ма говори се и дан данас у српском о ратницима, Гуглај па ћеш видети српске солунске ратнике , него мислим да си ти умислио да је појам архаичан, и да је професионална деформација, а очигледно је непрофесионална . Па то на руском одговара у Немачкој и Аустрији, и Енглеској - полиција. Доста за данас неспоразума. Ето ти глас да не плачеш. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 3 hours ago, Тања1 рече Требало је јасно да наведеш да не намераваш да толеришеш такво моје понашање, а не да ми делиш колачиће. Да се избориш са мојим понашњем прво мораш да ме не оптужујеш за нешто за шта се нисам изјаснила, на пример, ниси ме питао да ли разликујем специјалне јединице полиције од војске, већ си значење моје поруке и термина ратник видео онако како си желео да видиш, вероватно ради промовисања неког свог познавања ствари. Сврха видео клипа је била да декорише мој коментар и послужио само као контра твом клипу - честити ратници из властитог народа. Не брини, ниси једини који чује само самог себе. Урадио бих када га не бих толерисао, али овако испољавам само одређену равнодушност и надасве извјесну знатижељу Напротив, нисам видјео потребе за постављањем таквог птиања, јер ми је по оном одговору изгледало да ниси разликовала то двоје ( да ли само случајно баш у том тренутку или генерално, небитно је већ ). Мислим - "If it walks like a duck, talks like a duck... It's a duck.". А и да је случај да си била свјесна спорне разлике и да сам ја схватио клип као само украс, оепт бих исто рекао - јер декор поста иде против саме суштине става у посту и његових логичких посљедица. Но хајд, нема потребе за препуцавањем овдје. Одосмо у оф лагано И у моју самопромоцију У суштини, опуштено бона. Ја се волим расписат јер се волим расписат, а не јер бих задовољавао неки еготрип. Али авај, мој патрицијски језик! АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука