obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 6 minutes ago, Иван ♪♫ рече Pa to je najlakše reći tako. Propuštaš poentu, a to je da ne treba neko drugi da odlučuje o tvojoj sudbini. Dakle, nije problem da ti nešto ,,možeš" jer hoćeš, nego je problem što moraš. Pa to sam i ja rekao jos na pocetku - bas je (narocito duhovno) korisno da covek bar na kratko izgubi mogucnost da sam odlucuje, i da bude pod necijom komandom. Odnosno, da budemo tacniji - ne da sasvim izgubi mogucnost, nego da nauci da svoju volju saobrazava sa voljom drugog, da iskoreni nepotrebnu i nezdravu samovolju i egoizam. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 14 minutes ago, cloudking рече Sta ti vredi prilika kad si upotrebu osnovnih alata ucio 4 dana... Niko ne zeli da zagreje stolicu i radi na svom usavrsavanju... svi zavrse kurseve od 4 dana ili provedu jedno popodne gledajuci tutorijale i onda veruju da su najpametnij na svetu, pa jos i sire tu religiju tipa "pfff fotosop i ilustrator se nauce za nekoliko dana...". Ako se ta filozofija "zapati" eto nama postova na forumu tipa "pfff anatomija... to se uci za poluvreme fudbalske utakmice... nego reci gde te tacno probada u krstima dok pripremim kuhinjski noz i krpu s hloroforom" Имаш тенденцију да од Фотошоп курса правиш Космонаутску каријеру, искрцавање на Мјесец...Ти си командант васељенског брода – ни мање, ни више. 14 minutes ago, cloudking рече a sve u kontekstu "bolje idite u vojsku godinu dana nego da to vreme izgubite na usavrsavanje koje se realno postize za par dana" - facepalm by entire universe... Поређење ти је благе везе... Зосима је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 2 minutes ago, obi-wan рече Pa to sam i ja rekao jos na pocetku - bas je (narocito duhovno) korisno da covek bar na kratko izgubi mogucnost da sam odlucuje, i da bude pod necijom komandom. Odnosno, da budemo tacniji - ne da sasvim izgubi mogucnost, nego da nauci da svoju volju saobrazava sa voljom drugog (Drugog), da iskoreni nepotrebnu i nezdravu samovolju i egoizam. To nije tačno. Tako nešto uopšte ne postoji u Svetom Pismu, niti u predanju. Hristos uvek ostavlja slobodu. Poslušanje je iz slobode. Ako neko neće da se ,,saobražava duhom", ne možeš ga naterati. Upravo vladanje drugima protivno njihovoj slobodi je samovolja i egoizam. Ako je tebi to ok, nema problema, poštujem tvoju slobodu, ali ne mešaj ostale u tu svoju priču. Paradoksologija and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 4 minutes ago, obi-wan рече Pa to sam i ja rekao jos na pocetku - bas je (narocito duhovno) korisno da covek bar na kratko izgubi mogucnost da sam odlucuje, i da bude pod necijom komandom. Odnosno, da budemo tacniji - ne da sasvim izgubi mogucnost, nego da nauci da svoju volju saobrazava sa voljom drugog, da iskoreni nepotrebnu i nezdravu samovolju i egoizam. Sto je daleko lakse nego da naucis da radis stvari koje znas da moras da uradis jer je tako ispravno a niko te ne tera. Daleko je lakse iskljuciti se i raditi sta i kako ti se kaze nego sam raditi ono sto si zacrtao da treba da uradis dok nemas korektora do svoje savesti. Jedino kad se razvije takva samodisciplina da uvek rade aktivnosti koje nisu nuzno neprijatne ali stoje nasuprot daleko laksim i prijatnijim tek tada covek transformise svoju svest iz zivotinjske ka onoj iznad toga. Ћириличар, JESSY, Paradoksologija and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Управо сада, Иван ♪♫ рече To nije tačno. Tako nešto uopšte ne postoji u Svetom Pismu, niti u predanju. Hristos uvek ostavlja slobodu. Poslušanje je iz slobode. Ako neko neće da se ,,saobražava duhom", ne možeš ga naterati. Upravo vladanje drugima protivno njihovoj slobodi je samovolja i egoizam. Ako je tebi to ok, nema problema, poštujem tvoju slobodu, ali ne mešaj ostale u tu svoju priču. Nisam ja ni rekao da toga ima u Pismu, ne znam odakle si to sad ubacio, ja sam lepo napisao da je to obavezo sluzenje u krajnjoj liniji visestruko korisno, nista drugo. Ћириличар and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 1 minute ago, Иван ♪♫ рече To nije tačno. Tako nešto uopšte ne postoji u Svetom Pismu, niti u predanju. Hristos uvek ostavlja slobodu. Poslušanje je iz slobode. Ako neko neće da se ,,saobražava duhom", ne možeš ga naterati. Upravo vladanje drugima protivno njihovoj slobodi je samovolja i egoizam. Ako je tebi to ok, nema problema, poštujem tvoju slobodu, ali ne mešaj ostale u tu svoju priču. Тек ово није тачно... тумачиш свето писмо као секташи. Господ је сасвим разумљиво и јасно протумачио шта је Богу Божије а шта цару царево. И управо је самовоља и најгори егоизам,кад своју слободу штелујеш како ти срцу драго... Ћириличар, АлександраВ and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 11 minutes ago, obi-wan рече Nisam ja ni rekao da toga ima u Pismu, ne znam odakle si to sad ubacio, ja sam lepo napisao da je to obavezo sluzenje u krajnjoj liniji visestruko korisno, nista drugo. Sam si krenuo sa lečenjem od egoizma. A na Hrista se ugledamo, i u njegovim rečima nalazimo lek u kojima nema onoga što si napisao. Takođe, ono što ti smatraš korisnim za sebe, ne važi i za mene. 8 minutes ago, Зосима рече Тек ово није тачно... тумачиш свето писмо као секташи. Господ је сасвим разумљиво и јасно протумачио шта је Богу Божије а шта цару царево. И управо је самовоља и најгори егоизам,кад своју слободу штелујеш како ти срцу драго... Gospod ti uvek ostavlja slobodu. Možeš da radiš šta hoćeš i kako hoćeš. Ali, Gospod ti isto tako ostavlja i odgovornost. Daje ti slobodu, ali ti predoči ishod. ,,Sve mi je dozvoljeno, ali mi sve ne koristi" kaže apostol Pavle. Treba napraviti razliku između slobode da upravljaš svojim spostvenim životom, i ,,slobode" da samovoljno upravljaš tuđim životima. Ovo prvo je Bogom dano, ovo drugo je satansko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 12 minutes ago, Aquilius Cratus рече Sto je daleko lakse nego da naucis da radis stvari koje znas da moras da uradis jer je tako ispravno a niko te ne tera. Daleko je lakse iskljuciti se i raditi sta i kako ti se kaze nego sam raditi ono sto si zacrtao da treba da uradis dok nemas korektora do svoje savesti. Jedino kad se razvije takva samodisciplina da uvek rade aktivnosti koje nisu nuzno neprijatne ali stoje nasuprot daleko laksim i prijatnijim tek tada covek transformise svoju svest iz zivotinjske ka onoj iznad toga. Ne bi se ja tu sasvim slozio. Jeste veoma tesko da sam nateras sebe da radis nesto sto je zaista dobro, otud i potreba za askezom, ali bas u tom svetlu - nema niceg tezeg nego pobediti sebe i svoju egocentricnost. E onda ide 10 praznih mesta, pa sve ostalo. Tako nesto sam i video kod velike vecine drugih za vreme sluzenja vojnog roka, i sto je najvaznije - kod samog sebe. Zato sam i rekao da je to korisno iskustvo, iako nedobrovoljno. Dakle, naravno da ne mislim da je kljuc askeze u gubljenju slobode - daleko bilo! - a kako malopre nekako cini mi se rece Ivan, nego u samosavladavanju, bas kao sto si ovde i sam primetio. Obavezni rok nije voljna i dobrovoljna askeza, ali svakako da moze da bude vrlo korisna, narocito danasnjem "ja" pokolenju, sto bi rekao starac Pajsije. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Некако је промакло да служење војног рока у СФРЈ и ово сада које се предлажу нису исто. On 1.10.2016. at 13:04, JESSY рече Vojska bi se služila po uzoru na zemlje zapadne Evrope, poput švajcarskog, efikasnijeg i daleko jeftinijeg modela, što bi značilo da bi regruti bili na obuci u mestu boravka, da bi vojsku služili radnim danima i da bi spavali kod kuće С обзиром да радим у Министарству одбране, и да ми је отац официр у пензији, а и покојни свекар је био официр, и да ми је мама провела 30 година у систему одбране, као и брат једно време, ја нагињем на страну служења вр, али се слажем и са једним делом разлога оних који су против. Оно што ми је засметало, то је што се у коментарима изједначио одлазак у војску са одласком у рат. Ако одеш на служење војног рока не идеш на фронт, а ако недај Боже дође до рата, многи "војници" неће ратовати а многи цивили хоће, хтели то или не. Служење војног рока сам увек и посматрала као обуку из прве помоћи, ниси студирао медицину на будеш хирург (официр), али знаш да пружиш прву помоћ и себи и другима (војни рок). А ако би и дошло до рата, мобилисали би се свакако сви живи, и они који знају да држе пушку и ови други. Тања1 and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 5 minutes ago, Иван ♪♫ рече Sam si krenuo sa lečenjem od egoizma. Evo, pogledaj moju poruku iznad ako ti nije tesko, da ne ponavljam sad sve ponovo. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 12 minutes ago, Зосима рече И управо је самовоља и најгори егоизам,кад своју слободу штелујеш како ти срцу драго... ... a bez mnogo obzira prema drugima tj. zajednici i u uzem i u najsirem smislu. Upravo tako. АлександраВ and Зосима је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 3 minutes ago, АлександраВ рече Некако је промакло да служење војног рока у СФРЈ и ово сада које се предлажу нису исто. Da, u pravu si, ovo ugledanje na svajcarski model bi bilo za danasnje ljude mnogo bolje nego ono sto je bilo pre. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 26 minutes ago, Иван ♪♫ рече Upravo vladanje drugima protivno njihovoj slobodi je samovolja i egoizam. Valjda establisment zna sta je dobro za tebe. + se naucis previm vrednostima. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 11 minutes ago, obi-wan рече Ne bi se ja tu sasvim slozio. Jeste veoma tesko da sam nateras sebe da radis nesto sto je zaista dobro, otud i potreba za askezom, ali bas u tom svetlu - nema niceg tezeg nego pobediti sebe i svoju egocentricnost. E onda ide 10 praznih mesta, pa sve ostalo. Tako nesto sam i video kod velike vecine drugih za vreme sluzenja vojnog roka, i sto je najvaznije - kod samog sebe. Zato sam i rekao da je to korisno iskustvo, iako nedobrovoljno. Dakle, naravno da ne mislim da je kljuc askeze u gubljenju slobode - daleko bilo! - a kako malopre nekako cini mi se rece Ivan, nego u samosavladavanju, bas kao sto si ovde i sam primetio. Obavezni rok nije voljna i dobrovoljna askeza, ali svakako da moze da bude vrlo korisna, narocito danasnjem "ja" pokolenju, sto bi rekao starac Pajsije. Ok, sad malo je nezgodono pokretati temu na te takve licne price jer onda ide ono "sta sam ja, sta si ti?", "ja sam ovakav, ti si onakav" a to bas i nije najbolje kod ovako potencijalno vrucih tema. Na stranu to gde je ko rodjen u selu ili gradu, jer smesno je ocekivati da gradska deca od malih nogu uce raditi u basti i sa stokom, ali ja ne znam kako nekoga skola moze da ostavi u "ja generaciji". Ja i citava moja generacija je bukvalno sneg gazila i dolazila. Istian bile devedesete pa je mnogima auto postao misaona imenica i isli smo peske i po snegu i po kisi i sedeli u jaknama kad nije bilo grejanja. Kad sam poceo ici autobusom morao sam ustajati u 5 (slovima pet sati) da bih stigao na autobus u 6 jer drugog nije bilo. Da ne govorim o samom skolskom sistemu koji je od uvek bio zamisljen kao uvertira za vojsku. I sta je tu bilo resenje da bi postao "nerazmazen". Iskljucis se i radis sta ikako ti se kaze da bi uopst bio prihvacen u drustvu jer u suprotnom si "filozof", "namcor" i naravno "razmazen". I na kraju sta bi? Pa bi to da nakon decenija takvog predvojnickog sistema dobismo generacije koje stvarno nikakvu disciplinu ni vaspitanje nemaju. Vredjaju i napradju profesore, nece nista da uce i rade. Ali kako? Ako je "vojnicki" sistem lek za sve kako je uopste doslo do toga? Ne znam a i bas ne vidim neku vajdu od toga da saznam jer smatram da celu stvar treba graditi iz nicegai iznova. Ne radi se o tome da poslusnost ucitelju/vojnom staresini nikako ne doprinosi ali je to put manjem otpora u odnosu na ono kad ti svako jutro treba da preseces, nema izlezavanja u krevetu nego cim se probudim ustajem i radim sklekove. (Samo ne kao u Lajanju na Zvezde ) Џуманџи, АлександраВ and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Управо сада, Aquilius Cratus рече Pa bi to da nakon decenija takvog predvojnickog sistema dobismo generacije koje stvarno nikakvu disciplinu ni vaspitanje nemaju. Vredjaju i napradju profesore, nece nista da uce i rade. Ali kako? Ako je "vojnicki" sistem lek za sve kako je uopste doslo do toga? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука