Дејан-Марковић Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Прихватају се свакакви ктитори и "неимари". Како функционише екипа? Лично сам присуствао и чуо разговор једног председника општине, надлежног владике и "бизнисмена" кобајаги-ктитора. Значи, треба да се изгради црквени објекат. Финансира све општина, и то средствима предвиђеним за санирање поплава, износ је око 100000 евра. "Бизнисмен" се појави са багерима, да као прокопа неке канале, да се прикаже како су ето потрошене све те паре предвиђене за поплаве. Председник општине уради ребаланс буџета. Креће градња објекта наравно са најефтинијим материјалима, "бизнисмен" ангажује раднике које превари приликом исплате изведених радова, што је "екипи" додатна зарада. И онда када се освешта, каже се на беседи како је све урађено у "славу Христа Бога живога", и сличне форе. Не знам само у ком односу су поделили лову. zuti car and Александар С је реаговао/ла на ово 2 "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 1 hour ago, RYLAH рече Не капирам ово лицемерје. Можда није укусно што је човек са сином насликан као ктитор, али има права на то. А око тога ко је он, или да ли уопште треба узети паре од оваквих или онаквих људи - да су стари тако размишљали свуда у свету, не би постојала једна црква или један манастир. Јел мислите да су у старим временима паре имали високоморални људи? А да су у старим временима паре за подизање храмова долазиле од сиротиње? А данас идете у те цркве и манастире, молите се у њима, сликате се и поносите се њима, а саградили су их људи који су тлачили ниже слојеве становништва, убијали некажњено где год да се задесе, огроман део свог живота проводили у ратовима и покољима, итд. Ајде да се направи једна листа свега у СПЦ што су подигли неморални људи, и једна листа ствари коју је подигла поштена сиротиња, и онда свако има прилике да више не иде у те храмове коју су подигли неморални људи, и да тако буде чист пред собом и својом савешћу. Поред тога, да Црква каже да неће да узима новац од таквих људи, спречава им какву - такву прилику за покајање и молитве које би се читале за њих. Од тих пара се касније подижу цркве и манастири, плаћа се издржавање постојећих, плаћа се сиромашнијим манастирима да се одржавају, и слично. И слажем се апсолутно са таквом праксом. Ето и у Максију имају оне кутије са знаком Црвеног крста у које људи могу да убацују прилоге, и са тим се слажем. Зашто спречити некога да учини добро дело само зато што је радио или ради нешто лоше? Rile, ali okolnosti su se promijenilo, moral je evoluirao, svijet se obogatio, Crkva više nije u situaciji da zavisi od nekih krvoločnih careva i ludaka koji bi u slučaju odbijanja poubijali episkope i ko zna još kakve ludosti napravili. Danas su nam tokovi novca mnogo poznatiji, SPC zaradjuje preko 100 miliona godišnje, izgradilo se dosta Crkava, tako da ne vidim zašto ne bismo odbili nekog kriminalca koji prodaje drogu i od viška novca gradi Crkve. Istorijske okolnosti ne treba ni pošto mijesati sa današnjim zato što SPC ne zavisi od jednog covjeka, naravno ukoliko živimo u zemlji gdje su religije slobodne, što kod nas jesu. Zašto ne bismo i po ovom pitanju moralno evoluirali, jer kao što znamo u 19. vijeku su rasizam i blaga pedofilija bili mejnstrim pa sad vidimo da je ogroman broj ljudi napredovao po tom pitanju i opravdano se groze. Ne možemo promeniti istorijske okolnosti, ali možemo uticati na ove sadašnje da se bude makar obazriviji jer iskreno meni licno se ne svidja baš da vidim nekog novog Legiju pored apostola Pavla. Ovo govorim jer znam da su pojedinci u okviru Crkve prihvatali donacije od kriminalaca u vidu novca, automobila itd. I ja milion puta dodjem u situaciju da kupim garderobu od sanera, ali ne kupujem jer je ukradena, to znam. Naravno neko može da kaže, pa možda se i u nekom butiku prodaje kradena garderoba? Naravno ako imam dovoljno informacija, neću kupovati u tom butiku, kao što nisam u prodavnici blizu mene kad sam vidio da su djevojcicu od 7,8 godina prodali nešto čemu je prošao rok, a nakon toga meni sugerisali da ne uzimam nešto drugo upravo iz istog razloga. Oni su završili sa mnom i ako su mi bili bliski. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 11 minutes ago, Ronald рече Rile, ali okolnosti su se promijenilo, moral je evoluirao, svijet se obogatio, Crkva više nije u situaciji da zavisi od nekih krvoločnih careva i ludaka koji bi u slučaju odbijanja poubijali episkope i ko zna još kakve ludosti napravili. Danas su nam tokovi novca mnogo poznatiji, SPC zaradjuje preko 100 miliona godišnje, izgradilo se dosta Crkava, tako da ne vidim zašto ne bismo odbili nekog kriminalca koji prodaje drogu i od viška novca gradi Crkve. Istorijske okolnosti ne treba ni pošto mijesati sa današnjim zato što SPC ne zavisi od jednog covjeka, naravno ukoliko živimo u zemlji gdje su religije slobodne, što kod nas jesu. Zašto ne bismo i po ovom pitanju moralno evoluirali, jer kao što znamo u 19. vijeku su rasizam i blaga pedofilija bili mejnstrim pa sad vidimo da je ogroman broj ljudi napredovao po tom pitanju i opravdano se groze. Ne možemo promeniti istorijske okolnosti, ali možemo uticati na ove sadašnje da se bude makar obazriviji jer iskreno meni licno se ne svidja baš da vidim nekog novog Legiju pored apostola Pavla. Ovo govorim jer znam da su pojedinci u okviru Crkve prihvatali donacije od kriminalaca u vidu novca, automobila itd. I ja milion puta dodjem u situaciju da kupim pgarderobu od Sandra, ali ne kupujem jer je ukradena, to znam. Naravno neko može da kaže, pa možda se i u nekom butiku prodaje kradena garderoba? Naravno ako imam dovoljno informacija, neću kupovati u tom butiku, kao što nisam u prodavnici blizu mene kad sam vidio da su djevojcicu od 7,8 godina prodali nešto čemu je prošao rok, a nakon toga meni sugerisali da ne uzimam nešto drugo upravo iz istog razloga. Oni su završili sa mnom i ako su mi bili bliski. Црква не зарађује 100 милиона годишње, то су Блицовске будалаштине, иако зарађује много. Даље, ти лично можеш да се понашаш како год хоћеш, али по ком би основу, рецимо, одбио донацију Цркви од једно 100.000 евра од неког за ког се јавно зна да је криминалац, али није осуђен за то? По ком би основу одбио било чију донацију? Рекао би му да није достојан да, можда и у име неког покајања које осећа, да те паре Цркви? Можда би му рекао да све што има раздели сиромасима а до тада да се не појављује уопште? Што бисмо уопште такве и пуштали у Цркву, кад се због њих згражава средња класа која мисли да је боља и моралнија од свих? И ко би уопште био ктитор или донатор било чега ако бисмо то ограничили само на моралне људе? Морални људи у огромном проценту нису богати, нити су икада били. Такође, знам и за неке на које алудираш који су у оно најгоре време у ЦГ чували цркве и манастире од државних секташа. Шта је требало тада, да се одбије њихова помоћ у име неког лицемерног морала? Пустити секташе да опогане вековне цркве и манастире зато што се одбија помоћ од дилера дроге или криминалаца друге врсте? Или им не дозволити да и они учине неко добро дело, некада? Пошто је ваљда тако и Господ радио, и оставио и нама да тако радимо. Наравно да се појединци у Цркви понашају крајње бахато и неодговорно, и гомилају богатство, и закидају где стигну, дају ордене којекаквим сумњивим ликовима, имају и пороке и породице и томе слично. Али да због таквих сад и ми постанемо лицемерни моралисти и да срљамо у пропаст, било би погубно по мом мишљењу. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Dve stvari su mi na umu. Prva je Jevanđelska. Zakhej carinik. Ne znam šta drugi misle al čisto sumLJam da je taj bio sirotan, jel, carinik, i to šef, i pri tome teško da su mu pare bile čiste...A to je zanimanje bilo prezreno u Judeji vo vremja ono. I šta kaže Histos kad se ovaj popeo na drvo ne bi li ga video? Kaže "šta se vereš ko majmun, silazi dole, idi kući spremi klopu doći ću doveče da jedemo i pijemo" I to sve javno, pred svetinom. Znači ladno ode čoveku sumLJivog morala direkt u kuću. Kad bi sad Patrijarh ili neki vladika tako javno postupio, pa ne znam, mislim da bi ga rastrgli mediji... Drugo, Dostojevski. Ima onaj deo u Karamazovima sa onom tikvom. Neka žena bila mnogo loša pa kad je došlo da se razdvaja levo-desno ona fasovala levo, ali je eto jedared nekom pomogla tom tikvom pa na konto tog dobrog dela pružena joj prilika da promeni stranu. I tako, šta znam...mnogo se morališe. Umesto da podstičemo jedni druge na pokajanje sve je puno osuđivanja i moralisanja. Nema u hrišćanstvu crno-belo, sve je puno paradoksa. Ima kod Berđajeva ona priča o jednom nehrišćaninu koji pita hrišćanina za savet, jer se zaputio u Rim da vidi kakva je to Crkva. Ovaj naš se utronjo misleći u sebi otprilike "kad ovaj bude video haos u Crkvi neće više hteti da priviri". I tako tuc-muc, drž-ne daj, dodaj-ne driblaj, ode ovaj u Rim. Kad se vratio on oduševljen. Ovom našem nije jasno u čemu je caka, a ovaj putnik će otprilike "kad je i pored onakvog nereda Crkva puna i vera jaka, pa to je onda to, to je prava stvar". Лапис Лазули, Снежана, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Ne znam da li je neko imao priliku da gleda tu Crkvu nocu ... Ili da se samo automobilom provoza pored nje ... Mene detinjstvo vezuje za te lokacije ... za te livade pre svega ... I kako stvari stoje ... mozda ce mi jednog dana bas ta Crkva biti parohijska ... A vecina ljudi na ovoj temi i uopste ... komentarise ne znajuci sam znacaj toga mesta ... njegov duh ... i njegovu istoriju kroz vreme ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 22 minutes ago, RYLAH рече Црква не зарађује 100 милиона годишње, то су Блицовске будалаштине, иако зарађује много. Даље, ти лично можеш да се понашаш како год хоћеш, али по ком би основу, рецимо, одбио донацију Цркви од једно 100.000 евра од неког за ког се јавно зна да је криминалац, али није осуђен за то? По ком би основу одбио било чију донацију? Рекао би му да није достојан да, можда и у име неког покајања које осећа, да те паре Цркви? Можда би му рекао да све што има раздели сиромасима а до тада да се не појављује уопште? Што бисмо уопште такве и пуштали у Цркву, кад се због њих згражава средња класа која мисли да је боља и моралнија од свих? И ко би уопште био ктитор или донатор било чега ако бисмо то ограничили само на моралне људе? Морални људи у огромном проценту нису богати, нити су икада били. Такође, знам и за неке на које алудираш који су у оно најгоре време у ЦГ чували цркве и манастире од државних секташа. Шта је требало тада, да се одбије њихова помоћ у име неког лицемерног морала? Пустити секташе да опогане вековне цркве и манастире зато што се одбија помоћ од дилера дроге или криминалаца друге врсте? Или им не дозволити да и они учине неко добро дело, некада? Пошто је ваљда тако и Господ радио, и оставио и нама да тако радимо. Наравно да се појединци у Цркви понашају крајње бахато и неодговорно, и гомилају богатство, и закидају где стигну, дају ордене којекаквим сумњивим ликовима, имају и пороке и породице и томе слично. Али да због таквих сад и ми постанемо лицемерни моралисти и да срљамо у пропаст, било би погубно по мом мишљењу. U Blicu su napisali nekada davno 140 miliona. Koliko tačno zaradjuje Crkva, ne možemo da znamo, ja sam umanjio dosta, evo neka bude polovina. Teško je utvrditi ko je moralan, a ko nije, ako ne znaju to i nekako mogu da shvatim, ali kad znaju, mogu odlučiti kao Ep. Grigorije kad nije htio da primi Nikolica. Nije mi potrebno da znam da li je neko osuđivan jer mogu da vidim čime se bave, ali i oni koji primaju novac za gradnju Crkve u našem društvu još bolje znaju. Međutim kod nas su pojedini Episkopi kamatarili sveštenike pa im to dodje na isto, ne vidim zašto bi se grozili Možda je teško odbiti kriminalce i objasniti im iz kog razloga je to učinjeno, ali ako to ne mogu, bar ovu praksu oslikavanja ktitora mogu promijeniti. Mučno je gledati Djukanovica za koga znamo šta je radio u zadnjih 27 godina. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 1 minute ago, Ronald рече U Blicu su napisali nekada davno 140 miliona. Koliko tačno zaradjuje Crkva, ne možemo da znamo, ja sam umanjio dosta, evo neka bude polovina. Teško je utvrditi ko je moralan, a ko nije, ako ne znaju to i nekako mogu da shvatim, ali kad znaju, mogu odlučiti kao Ep. Grigorije kad nije htio da primi Nikolica. Nije mi potrebno da znam da li je neko osuđivan jer mogu da vidim čime se bave, ali i oni koji primaju novac za gradnju Crkve u našem društvu još bolje znaju. Međutim kod nas su pojedini Episkopi kamatarili sveštenike pa im to dodje na isto, ne vidim zašto bi se grozili Možda je teško odbiti kriminalce i objasniti im iz kog razloga je to učinjeno, ali ako to ne mogu, bar ovu praksu oslikavanja ktitora mogu promijeniti. Mučno je gledati Djukanovica za koga znamo šta je radio u zadnjih 27 godina. То што ГРигорије није примио Николића је политика и ништа друго. Примао је и Григорије свакакве, и много горе од Николића. А за ово остало опет долазимо до онога: дође ти неко и понуди ти паре за цркву, или да поделиш сиротињи, или да купиш звоно које је потребно, или зашта год већ хоћеш да потрошиш. Ти знаш да је тај криминалац или на други начин неморалан. Решиш да га одбијеш. Прво на фињака, наравно, али он инсистира, види да ту има још нешто. Шта ћеш да му кажеш? Да је грешан? Да није достојан да учини добро дело? Да није достојан да се за њега ту-и-ту читају молитве које ће га можда и привести Богу? Да није достајан покајања које можда осећа? Што се осликавања ктитора тиче, и мени је лично дегутантно, ал имају право, ако то желе, ту се већ они питају. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Не бих се ја много обазирао на то ко је и какав је Бата или било ко. Ако је дао - дао је и хвала му, ако мисли да је тако купио нешто, озбиљно греши. Оно што мени смета је то што је или тражио или пристао да буде осликан (тешко да је без његовог знања). Не то да ли је требало дозволити да буде ктитор. Овако само ктиторство добија неки нов угао, могао је да финансира и да не буде на зиду... Но, да тако размишља, онда то не био био Бата и не би радио то што је радио... Мислим да све ово више говори о самом донатору, а да ли је СПЦ требала да забрани да се Бата Гашић ослика на зиду храма, не знам. Можда и јесте. Питање је да ли би онда било тог храма... RYLAH and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 41 minutes ago, RYLAH рече То што ГРигорије није примио Николића је политика и ништа друго. Примао је и Григорије свакакве, и много горе од Николића. А за ово остало опет долазимо до онога: дође ти неко и понуди ти паре за цркву, или да поделиш сиротињи, или да купиш звоно које је потребно, или зашта год већ хоћеш да потрошиш. Ти знаш да је тај криминалац или на други начин неморалан. Решиш да га одбијеш. Прво на фињака, наравно, али он инсистира, види да ту има још нешто. Шта ћеш да му кажеш? Да је грешан? Да није достојан да учини добро дело? Да није достојан да се за њега ту-и-ту читају молитве које ће га можда и привести Богу? Да није достајан покајања које можда осећа? Што се осликавања ктитора тиче, и мени је лично дегутантно, ал имају право, ако то желе, ту се већ они питају. Naravno samo sam spomenuo to za Grigorija, pa prima i sad gore. Teško je ovo oko novca čak i kada znaš, ne bi bilo nikad kraja, čak i ako se ne kaju već i dalje nastavljaju sa istim ili gorim ponašanjem. Ali bar bi mogli da izbjegnu oslikavanje, mislim da za to nema potrebe, već ako su dali novac neka oni koji ga primaju to prihvate kao njihov dobar čin i pored toga sto krimosi, tajkuni i političari to rade samo radi promocije. Bojim se da je njima oslikavanje najbitnije. Ignjatije and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 3 hours ago, Јелена011 рече Nemojte mi vozdovacku Ja stvarno ne znam sto ljudima smetaju oni balvani, ja sam tamo "odrasla" i meni je prelepa. Elem oce Neso, sve je to lepo, al recite vi meni nesto. Dođe vam,covek, politicar, culi ste svasta o njemu, od ljudi i abera, preko vesti, pa je tu bilo i afera i svega. Cak je covek odgovoran za smrt dosta ljudi, pilota, lekara i jedne bebe. Sve to na stranu naravno on je samo covek i svi smo mi gresni i svi imamo pravo na pokajanje i na spasenje u Hristu. Ne bi bio ni prvi cak svetitelj takvog zivota, a kamoli "samo" ktitor. Ali, sad ide pitanje. Zar nije "posao" svestenika da poziva ljude na pokajanje, na smirenje, na zivot u Hristu. Da pohvali coveka sto zeli da prilozi novce za građenje Crkve, kako je to plemenito i divno i kako bi to koristilo mnogim ljudima u tom nekom selu gde nema crkve...ali da ipak to je malo veliki zalogaj i da sve to sjajno sto zeli treba da ide nekim redom. Da krene da dolazi u Crkvu, da se ispoveda i pricescuje, posto jelte ocigledno ima novaca da anonimno pomaze npr jednu dve porodice na vasoj parohiji koji su u teskom stanju...i tako biste vremenom em nekog privukli i naucili zivotu u Hristu,,em ispitali njegove motive za pomoc i mirna Backa. Em jedna dusa dobijena, em na kraju Crkva podignuta ne iz razloga sujete -jaoj ja sam baja sad cu da iskesiram crkvu. Jer verujem,da je dusa svakog coveka pa ma kakav bio vaznija od gradnje jedne građevine makar u ovom vremenu. Све је то фино у теорији , али је малчице другчије у пракси. Тај ако не да за цркву у једном мјесту, може је саградити у другом или дати за неку другу намјену. Треба користити прилику, јер ђаво брзо узме човјека под своје, нарочито онога ко је прошао све и свашта да дође до боатства и тешко ће такав одједном из коријена да измијени свој живот, али може постепено. Има примјер оног подвижника који се стално молио и постио да хтио да мвиди докле је стигао у духовном смислу, а Бог га посла у један град, тамо неки тајкун оног доба, који је свашта радио, али се смиловао и платио дуг да удовица са дјецом не буде продана у ропство. Не знамо ми ко је какав и шта је коме на души. То смао Бог зна. Тако сам се и ја скоро шокирао дошао ми човјек, тих, миран, сви га цијене у селу, нема ружне ријечи на њега, и онда исповиједи неке ствари за које нико не би ни помислио да му могу пасти на памет, а камо ли да је он то учинио. А село набиједило другога младића, који се бранио, клео, говорио, нисам ја, али не вриједи. И сад кад су они у контакту с људима овог хвале, оног суде, а ја не смијем никоме рећи праву истину. Баба and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 1 hour ago, Ronald рече Naravno samo sam spomenuo to za Grigorija, pa prima i sad gore. Teško je ovo oko novca čak i kada znaš, ne bi bilo nikad kraja, čak i ako se ne kaju već i dalje nastavljaju sa istim ili gorim ponašanjem. Ali bar bi mogli da izbjegnu oslikavanje, mislim da za to nema potrebe, već ako su dali novac neka oni koji ga primaju to prihvate kao njihov dobar čin i pored toga sto krimosi, tajkuni i političari to rade samo radi promocije. Bojim se da je njima oslikavanje najbitnije. У случају Гашића и њему сличних само ктиторство и није толики проблем. Био би у случају екстремних ликова попут правих криминалаца и злотвора. Осликавање је оно што боде очи, не само физичке. Ипак је храм нешто што је посвећено Богу, у служби Њему, Његовој Цркви. Није то објекат као остали, па да буде "поклону се у зубе не гледа". Нека Сорош отвори болницу, пружи помоћ гладнима. Није проблем ако некоме користи(без обзира што иза сцене руши мир и поредак овог света, хиљаде у црно завија) да се помоћ прихвати. Али не може, барем не би требало, да он буде ктитор неког храма, а не дај Боже осликан на фрескама. Замисли Клинтона ктитора, на фрескама у некој цркви. Кроз ове екстремне примере се види проблематика ове теме. Не могу да схватим и прихватим да ту не постоји граница, да и Хитлер теоретски може бити ктитор и осликан. Не верујем да је то у духу Православља и да би се свети оци сагласили са тиме данас. А народ колико то одбија од Цркве је друга ствар. Мене не одбија од Цркве, јер нисам верник због ктиторства, али би ме одбило од такве цркве као грађевине сигурно. Не бих могао да гледам Хитлера у друштву светитеља, па макар милијарду цркава да подигне. Опет понављам, не мора да буде неки светац, подвижник, па ни неки верник. Али не може да буде зликовац, мафијаш, злотвор. Замислимо Аркана на том месту. Да је поживео не би било немогуће видети га на место Гашића. Човек би можда хтео некако да опере савест, спере грехове. Пошто немамо опроштајнице да му пружимо, њему би и ктиторство са сликом био неки кредит за онај свет, у његовој глави наравно. Црква таквима треба да каже НЕ. Културно им се захвали на понуди, јунаштву у ратовима, и мудро без увреде одбије. А не да се обрадујемо чим видимо велике паре, и правдамо се пред Богом разним ирационалним објашњењима. Паре дођу и оду, а храм остаје вековно сведочанство будућим генерацијама о нама и Цркви нашег времена. О томе се мора водити рачуна. Ronald, Рапсоди and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 56 minutes ago, Ignjatije рече У случају Гашића и њему сличних само ктиторство и није толики проблем. Био би у случају екстремних ликова попут правих криминалаца и злотвора. Осликавање је оно што боде очи, не само физичке. Ипак је храм нешто што је посвећено Богу, у служби Њему, Његовој Цркви. Није то објекат као остали, па да буде "поклону се у зубе не гледа". Нека Сорош отвори болницу, пружи помоћ гладнима. Није проблем ако некоме користи(без обзира што иза сцене руши мир и поредак овог света, хиљаде у црно завија) да се помоћ прихвати. Али не може, барем не би требало, да он буде ктитор неког храма, а не дај Боже осликан на фрескама. Замисли Клинтона ктитора, на фрескама у некој цркви. Кроз ове екстремне примере се види проблематика ове теме. Не могу да схватим и прихватим да ту не постоји граница, да и Хитлер теоретски може бити ктитор и осликан. Не верујем да је то у духу Православља и да би се свети оци сагласили са тиме данас. А народ колико то одбија од Цркве је друга ствар. Мене не одбија од Цркве, јер нисам верник због ктиторства, али би ме одбило од такве цркве као грађевине сигурно. Не бих могао да гледам Хитлера у друштву светитеља, па макар милијарду цркава да подигне. Опет понављам, не мора да буде неки светац, подвижник, па ни неки верник. Али не може да буде зликовац, мафијаш, злотвор. Замислимо Аркана на том месту. Да је поживео не би било немогуће видети га на место Гашића. Човек би можда хтео некако да опере савест, спере грехове. Пошто немамо опроштајнице да му пружимо, њему би и ктиторство са сликом био неки кредит за онај свет, у његовој глави наравно. Црква таквима треба да каже НЕ. Културно им се захвали на понуди, јунаштву у ратовима, и мудро без увреде одбије. А не да се обрадујемо чим видимо велике паре, и правдамо се пред Богом разним ирационалним објашњењима. Паре дођу и оду, а храм остаје вековно сведочанство будућим генерацијама о нама и Цркви нашег времена. О томе се мора водити рачуна. Pa to i ja mislim, nije Gašić problem, on je sitan tajkuncic. On se rodio kad je vidio sebe na zidu, mislim da to nije mogao docekati, narcisoidni kreten, to možeš zaključiti po onoj slici koju je okačio njegov sin negdje na netu. Ali Milo Djukanovic ipak nije sitan kriminalac, već ozbiljan i zao. Njega nisu morali da stave, on se ne bi naljutio, jer se izjašnjava kao ateista, kako sam zadnji put čuo. Ako mi vjerujes ja sam siguran da je Arkan ostao živ, sigurno bi ga naslikali, ne u jednoj nego u više Crkava, on bi sigurno davao novac na izgradnju. Arkan je kriminalac, koji je u ratu samo krao, ostalo ga nije interesovalo, teško da je on ikakav junak, klasični ubica. Problem je što takve budale ne možeš odbiti jer su u stanju da ti naprave još veći haos ako ih odbijes. Mada ja da sam episkop ne bih mogao, ne znam kako bih uzeo od njega, ako vidim da mu nije stalo do pokajanja, već i dalje nastavlja sa zlocinima.To mi je palo na pamet, pogotovo kada je on u pitanju, ali bi mogli izbeći oslikavanje. Aco Djukanovic je finansirao jednu Crkvu sa dosta novca, prije godinu i po dana, ovo je rekao mojoj majci sveštenik koji služi u toj Crkvi. E sad iskreno ne bih volio njega na zidu. Jeste problematično ovo oko uzimanja novca, ali bar mogu izbeći oslikavanje. To bi bilo dovoljno, ako treba i praksu promijeniti. Jer Ipak mi je degutantno da gledam neke ludake pored Svetitelja, ne zato što im tu nije mjesto, i Hristos je birao da sjedi sa onima koji su bili u grijehu, međutim ti ljudi su se pokajali, dok ovi nisi, niti zele, često ni ne znaju šta je to, vec dobiju vjetar u ledja za još veće gluposti kad vide sebe oslikanog u Crkvi. Ko zna kako oni to shvataju, vjerovatno sebe vide kao Boga, što samo jača njihovu gordost. GeniusAtWork and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 57 minutes ago, Ignjatije рече Опет понављам, не мора да буде неки светац, подвижник, па ни неки верник. Али не може да буде зликовац, мафијаш, злотвор. Замислимо Аркана на том месту. Да је поживео не би било немогуће видети га на место Гашића. Човек би можда хтео некако да опере савест, спере грехове. Пошто немамо опроштајнице да му пружимо, њему би и ктиторство са сликом био неки кредит за онај свет, у његовој глави наравно. Црква таквима треба да каже НЕ. Културно им се захвали на понуди, јунаштву у ратовима, и мудро без увреде одбије. А не да се обрадујемо чим видимо велике паре, и правдамо се пред Богом разним ирационалним објашњењима. Паре дођу и оду, а храм остаје вековно сведочанство будућим генерацијама о нама и Цркви нашег времена. О томе се мора водити рачуна. Ја Гашића не волим, сматрам да су људи као он штеточине и да су довели ову земљу до просјачког штапа. Али... ко је тај ко може да каже "Превелики си грешник да бисмо узели новац од тебе" ? И куда би то одвело ? Није наше да судимо. Судиће му Господ, а можда и јавно тужилаштво али не ми. Али ми је ово осликавање ктитора на зиду цркве баш одбојно, и то бих укинуо. Јесте да је то био обичај у средњем веку, али ми нисмо у средњем веку одавно. Ignjatije, Лапис Лазули and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 1 minute ago, -Владимир- рече Ја Гашића не волим, сматрам да су људи као он штеточине и да су довели ову земљу до просјачког штапа. Али... ко је тај ко може да каже "Превелики си грешник да бисмо узели новац од тебе" ? И куда би то одвело ? Није наше да судимо. Судиће му Господ, а можда и јавно тужилаштво али не ми. Али ми је ово осликавање ктитора на зиду цркве баш одбојно, и то бих укинуо. Јесте да је то био обичај у средњем веку, али ми нисмо у средњем веку одавно. Слажем се. Рекао сам изнад да код Гашића није проблем ктиторство колико осликавање. Црква не може, нити је у њеном духу да каже ктитору тако нешто. Али треба да одбије екстремне ликове. Не сваког "проблематичог", али злотворе мора. Шта ће њима осликавање? Некада су слике биле реткост. Знаће свако и за 500 година, уколико буде овог света, како је изгледао Гашић. Моћи ће и клипове са њим да гледају. Времена су се променила. Не мора више сваки силник да буде ктитор и још осликан. Људи то другачије гледају. -Владимир-, АлександраВ and Ronald је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Мислим да морална неподобност није разлог да неко буде или не на црквеном живопису. Нас нико не јури мотком да се клањамо живописаним ликовима ако то нећемо. Ово онако лаички мислим из простог разлога што не знамо ничији крај живота . Па тај један Гаша Кнежевић може / претпоставка / постати свет, уосталом на светост смо сви позвани. А један тренутно морално преподобни, очас посла може постати морална сподоба, тако да..... И уосталом у диптиху светих слави се само дан нечијег упокојења а не и рођења / сем три рођења / из простог разлога што и највећи грешници, могу постати свети и обратно. Е сад замислите неко се противи осликавању, лика Гаше Кнежевића искључиво због разлога његове моралне неподобности.А тај један / претпоставка / исти уђе у диптих светих, и ми то дочекамо, па оће ли нас бити срамота . Уосталом ако Цркава дозвољава / канони....итд, итд / шта ми имамо са тим. Е сад не знам да једна Цеца буде ктитор манастира, како ли би њу осликали, и да ли се уопште жене ктитори могу осликавати по црквеном праву . Мислим не знам како ли би се то извело, колико би било веродостојно, да ли би одговарало истини осликавање једне Цеце у рецимо скромној хањини закопчаној до грла. Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука