Jump to content

Црква народно препорођена

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ето, ми који смо у администрацији, понекада заборавимо на вас обичне људе, па би ово била прилика да мало отворите душу (нећемо вас кажњавати за искреност).

Ово је било чисто мало да вас опустим, пре озбиљног дијалога који би следио.

Шта бисте ви променили у нашој Цркви?

Овим не мислим на догмате, већ шта бисте практично урадили, тј шта ви мислите шта би требало урадити, да би се духовни и практични живот наше Цркве побољшао.

Као и тренутне замерке и оно што вам се свиђа што се ради, тј. не ради у нашој Цркви.

И да ли мислите да глас народа треба да се чује и да више учествује у животу Цркве?

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Већа друштвена ангажваност свештенства - више помоћи сиромашнима, обезбјеђивање стипендија за талентовану и даровиту дјецу која би да се школују а немају средстава, спровођење великог броја добротворних акција, концерата, приредби, организовање предавања о основним стварима из хришћанства ( а не неке дубоке теолошке расправе које обичан народ не слуша ) и још доста тога.

Свашта се може са положајем ,богатством и снагом коју СПЦ има. Само се неће.

Подели на овим сајтовима

Poziv ljudima da se pričešćuju češće, da se razbije priča o postu preko posta, da se voda ulje i riba (ako treba) ujedine, to jest da se dozvoli ljudima da poste po svojim moćima, mogućnostima, da ne bude destilovani post pred Pričešće pa da ne može čovek ni da radi ni da se raduje

Teranje da se ljudi smeju na liturgiji, smrknute face munuti u butinu...a one mnogo smrknute u obe butine

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Možda početi sa ljubljenjem ili bar grljenjem kad "ljubimo jedni druge" a ne da prolazimo ko pored Šiptara koga nismo ni upoznali

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Na Agapama, skupi se 20-40 ljudi, i ja, umesto
da svaki put potegnem razgovor o tome šta
smo doživeli 7 minuta pre toga ili šta
je čitano iz Jevandjelja a šta iz Apostola,
ili šta je Bog prethodnih dana uradio
u našem životu, ili .... ja trtljam svašta,
pijem kafu i rakiju i ... eto....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 25. 8. 2016. at 22:26, Драшко рече

Poziv ljudima da se pričešćuju češće, da se razbije priča o postu preko posta, da se voda ulje i riba (ako treba) ujedine, to jest da se dozvoli ljudima da poste po svojim moćima, mogućnostima, da ne bude destilovani post pred Pričešće pa da ne može čovek ni da radi ni da se raduje

Teranje da se ljudi smeju na liturgiji, smrknute face munuti u butinu...a one mnogo smrknute u obe butine

Expand  

totally agree....:aplauz::dobro:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 8. 2016. at 7:35, Toma рече

Na Agapama, skupi se 20-40 ljudi, i ja, umesto
da svaki put potegnem razgovor o tome šta
smo doživeli 7 minuta pre toga ili šta
je čitano iz Jevandjelja a šta iz Apostola,
ili šta je Bog prethodnih dana uradio
u našem životu, ili .... ja trtljam svašta,
pijem kafu i rakiju i ... eto....

Expand  

na zalost, tako svi mi radimo...(verovatno)....:(

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 8. 2016. at 8:29, JESSY рече

na zalost, tako svi mi radimo...(verovatno)....:(

Expand  

Misliš - svi pijemo rakiju i kafu?
:)))

Gledaj, imam ti ja tu 'šizofreniju':
Jedan Toma bi da hedoniše  a
drugi Toma bi da parčiće večnosti 'implementira' u privremenost.
Elem, primetio sam, Bogu Jedinome hvala, šta mi ne valja,
i opet Njemu hvala - znam šta mi valja činiti.
Počeo sam (opet) prošle nedelje.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

On 26. 8. 2016. at 8:35, Toma рече

Misliš - svi pijemo rakiju i kafu?

Expand  

pa to sad bas i ne znam...:D

Jedan Toma bi da hedoniše  a
drugi Toma bi da parčiće večnosti 'implementira' u privremenost.

Expand  

isti slucaj sa Jessy....:smeh2:

primetio sam, Bogu Jedinome hvala, šta mi ne valja,

Expand  

to je najvaznije...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Да се уведу агапе тамо где их нема, а не беж што пре кући.

Да Епископ буде додирљив за нас обичне , а јок да се нацртамо по позиву кад служи  Литургију.

има још, чек да се присетим.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 26. 8. 2016. at 11:16, Драгана Милошевић рече

Да се уведу агапе тамо где их нема, а не беж што пре кући.

Expand  

За практиковање Агапа нама не требају свештеници, само да се зна.

Подели на овим сајтовима

- Променити возни парк.

- Епископи и високо свештенство под обавезно више контакта са народом, обичним светом. Некада ми се чини да нису свесни где живе.

- Систематски радити на томе да се избаци сујеверје и вера из страха из народа.

- Свештеници су прва линија фронта. Речи "кошта толико" избацити из употребе.

Подели на овим сајтовима

On 25. 8. 2016. at 19:42, Suncokret54 рече

... себе...:)

Expand  

Upravo Tako Suncokret (moje omiljeno cvece/biljka)!

Ako bismo svesno I savesno prvo pocistili svoje dvoriste (citaj sebe), mogli bismo smerno "ocekivati" promene na planu Zajednice! Najtezi je rad na samome sebi, tj. biti iskren prema sebi. Vazda smo zaokupljeni sekundarnim stvarima kako bismo izbegli odgovornu samoanalizu svog zivota I postupaka. Ni u cemu ne treba preterivati, zlatno je pravilo od davnina, pa bi se trebalo toga drzati. Jedino treba preterivati u ljubavi prema Bogu I bliznjem. Sve nase nedace, dileme, I zelje za promenama (na bolje) su povezane sa (ili bi barem trebalo da bude tako) sa pokajanjem I ljubavlju (nedostatak ljubavi je osnovni razlog za te I takve probleme, nedace zivotne);

Ako bismo uistinu prihvatili reci Otaca da smo svi odgovorni za sve, za svaku pomisao, izgovorenu rec I dela, lakse bi se zeljene promene odvijale, Bozijom miloscu I dopustenjem.

Potpuno se slazem da su Agape veoma vazan aspect duhovnog razvoja, jer tu imamo priliku da snazimo jedni druge u veri nadi I ljubavi! Volimo li brata svog--tada volimo I Oca Koji nas je sve stvorio I kako kaze Sv. Nikolaj Velimirovic u molitvama na jezeru, Mislio je o meni (tj.voleo) I pre stvaranja sveta!

Dakle sve konkretne promene, bilo da su drustvene, eklisijalne, obicajne ili bilo koje druge prirode treba sagledati u svetlu, licnog I kolektivnog pokajanja, preumljenja, baviti se jedino potrebno pod ovim suncem, pa ce zasijati Carstvo Nebesko u nama samima.

Hajmo, u ovaj dan odanija slavnog Preobrazenja Hristovog da se otvorimo za istinsko preobrazenje svog bica, e da bi radost zivota u Hristu bila uvek sa nama!

Подели на овим сајтовима

Пред свега што је наведено, са чим се слажем, још једну ствар у погледу свештенства..негативну селекцију

Подели на овим сајтовима

Људи постављени по принципу непотизма, симоније, средњешколског образовања, јер су нечији пулени; који уз то су теолошки неписмени а можда и уопште.А богме и њихова вера је под великим знаком питања као и мотив да служе као свештеници. Свакако има и изузетака али то је већма правило.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...