Jump to content

Zanemarenost sporta - nebriga društva o omladini

Препоручена порука

Olimpijada-moj ugao
Igor Miklja

Pre dva dana u Beograd je doputovala moja sestra koja živi u Torontu. Posle pozdrava, požalila se da je jedva uspela da dođe u Beograd i dobije odmor a kao razlog je navela Olimpijske igre u Riju. Na moje začuđeno pitanje, kakve veze ona i njen odmor imaju sa olimpijadom, odgovorila je da kao PR Univeziteta u Torontu nije znala kud će pre sa obavezama, jer se više od 20 studenata tog fakulteta takmiči na Olimpijskim igrama u Brazilu a samo u toku prve nedelje imali su čak tri osvojene medalje, od kojih je jedna bila zlatna. Njen posao je bio da servisira medijima sve podatke o sportistima koji su im bili zanimljivi. Meni lično je bila fascinantna ne sama činjenica da je jedan univerzitet došao do 3 medalje, već da su sportisti koji su ih osvojili svoj razvoj, trening i pripreme sproveli u objektima i ekipama koje postoje na samom fakultetu. Znači treneri, oprema, medicinsko osoblje i što je takođe bitno objekti koji su u sklopu univerziteta od bazena, atletskog stadiona do svih potrebnih dvorana.

E sad pitate se kakve sve to ima veze sa nama? Ima nekoliko stvari koje sam hteo da istaknem navođenjem ovog primera.Iz njega se može zaključiti da sistem školovanja i proizvodnje uspešnih sportista kroz obrazovni sistem daje mnogo bolje rezultate. Plivači, atletičari, gimnastičari, gotovo svi sportisti, pa uključujući i NBA igrače koji su u svet profesionalaca stigli iz koledža svoju su karijeru i put ka olimpijskim medaljama gradili kroz obrazovni sistem. Sam pogled na trenutnu tabelu osvajača medalja na ovim olimpijskim igrama, daje primat i dominaciju sportistima koji su došli u Rio iz ovakvog sistema sporta. Što se nas tiče, mislim da su rezultati postignuti na ovoj olimpijadi s obzirom na uslove i ekonomsku situaciju kod nas ravni čudu i da su naravno rezultat ogromnog rada ali i talenta i predodređenosti ljudi sa ovih prostora ka sportu. Oni su pre svega rezultat individualne sposobnosti i ponegde organizovanosti saveza ali plašim se da u nekom budućem vremenu to neće biti dovoljno. Zato sam se zalagao da se radikalno promeni sistem organizacije sporta kod nas bar u fazi osnovnih i srednjih škola. To bi značilo da se budžetska sredstva većinski umesto u klubove usmere na škole gde bi se formirale ekipe u većini sportova. Oprema, lopte, rekviziti, sale i stadioni za igranje, plate trenera bi se namirivali iz tih budžetskih sredstava. Najbolji pojedinci u srednjim školama bi po principu drafta bili dalje selektirani od klubova iz matičnog sporta. Rezultati bi bili višestruki. Kao prvo sportu bi se privukao ogroman broj dece, pogotovo ona čiji roditelji nemaju sredstava da plaćaju razne privatne sportske škole. Fizičko koje je potpuno zapostavljena kategorija u našem školstvu bi dobilo svoj smisao kroz ovakvu organizaciju. Ne treba izgubiti iz vida da bi osim mnogo veće baze za dalje selektiranje najtalentovanijih ovo doprinelo manjem gluvarenju osnovaca i srednjoškolaca i njihovom pravilnijem i zdravijem razvoju. Često se hvalimo kako imamo teške škole u kojima se mnogo uči a kao rezultat ja vidim klince koji ako se uopšte bave sportom gledaju da izgledaju nabildovano i udare po koju tetovažu i devojke kojima iz mobilnih grme narodnjaci...Nemam ništa protiv bildovanja i narodnjaka ali to ne treba da bude obrazac prepoznatljivosti prosečnog srednjoškolca.

Dakle, da se vratim na Olimpijske igre 2016. koje se polako završavaju, kao što nisam bio u masi kritičara kojima se nisu dopali rezultati koje su naši sportisti imali u prvoj nedelji kada medalje nije bilo ni na vidiku, tako nisam upao ni u neobuzdanu euforiju uz svo najiskrenije divljenje za rezultate u drugoj nedelji koji su bili fantastični. Treba naći meru a mi je često nemamo ni u kritikovanju, ni u hvaljenju. Srećom, pa su se naši sportisti pokazali mnogo zrelijim i dostojanstvenijim od nas navijača i u trenucima kada im ne ide i u trenucima slavlja i uspeha.

https://www.facebook.com

Подели на овим сајтовима

Srbija je poslednjih godina puno uradila za vrhunski sport donošenjem odluke o nacionalnim priznanjima i to će vam svaki vrhunski sportista potvrditi. Ona su dala sigurnost mnogim sportistima, jer im je obezbedeđena sigurna egzistencija i nešto je što nemaju ni mnogo bogatije i razvijenije zemlje od nas i to je za svaku pohvalu. Takođe nagrade koje država daje za osvajače medalja su značajne i takođe su među najvećima u svetu, što je isto za pohvalu.
Ono što je problem, to je sistemsko finansiranje klupskog sporta iz kog treba da izniknu budući šampioni, a koji je neprofitabilan i generalno sporta uopšte. Neophodno je da bavljenje sportom postane dostupnije svim slojevima društva, da deca lakše i jeftinije ulaze u sport i tako sklanjaju sa ulice.
To je danas realan problem na kome odgovorni ljudi koji rukovode srpskim sportom treba da rade.

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, АлександраВ рече

Treba naći meru a mi je često nemamo ni u kritikovanju, ni u hvaljenju. Srećom, pa su se naši sportisti pokazali mnogo zrelijim i dostojanstvenijim od nas navijača i u trenucima kada im ne ide i u trenucima slavlja i uspeha.

:skidamkapu:

4 hours ago, АлександраВ рече

Ono što je problem, to je sistemsko finansiranje klupskog sporta iz kog treba da izniknu budući šampioni, a koji je neprofitabilan i generalno sporta uopšte. Neophodno je da bavljenje sportom postane dostupnije svim slojevima društva, da deca lakše i jeftinije ulaze u sport i tako sklanjaju sa ulice.
To je danas realan problem na kome odgovorni ljudi koji rukovode srpskim sportom treba da rade.

eto, to je sustina...o tome je govorio Prlainovic 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

17 hours ago, АлександраВ рече

Mislim da unazad par godina smo ravnopravni sa našim protivnicima iz Evrope i sveta baš zbog podrške naše države.

jtl2jq.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Jedva čekam konferenciju za štampu.Biće ono nikada u istoriji Srbije nije ulagano više u sport.:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Vratimo decu na igrališta

SPORTSKE IGRE MLADIH- NAJLEPŠA SPORTSKA PRIČA

Već 20 godina Sportske igre mladih na Balkanu šire osmeh, drugarstvo, promovišu zdrav život i fer plej. U velikom stilu su proslavile ovogodišnji jubilej spektakularnim međunarodnim finalom koje je održano 25. i 26. avgusta u Splitu gde su takmičari iz Srbije osvojili čak 21 medalju. Organizatori s ponosom kažu da je do sad u brojnim takmičenjima Sportskih igara mladih širom Hrvatske, BiH i Srbije učestvovalo više od milion dece i omladine, a ovom imponzantnom broju pridružuje se i podatak da je tokom svih ovih godina sklopljeno mnogo neraskidivih prijateljstava, odigrano bezbroj utakmica, ostalo mnogo anegdota koje su urezane u sećanje i upisane u spomenare učesnika.

eac2f368b2194b4b933e4dea36131413.png

Balkanski brend

Idejni tvorac i predsednik Sportskih igara mladih, Splićanin Zdravko Marić bio je veoma mlad kad je osmislio ovaj jedinstven projekat i usudio se da živi svoj san. Danas je ponosan na Igre i sve ono što su one donele najmlađima.
-Raduje me što su danas Sportske igre mladih deo odrastanja dece Balkana koji imaju priliku da svake godine besplatno učestvuju, putuju, druže se uprkos svemu što se dešavalo na ovim prostorima. U ovim igrama rezultat nije u prvom planu već druženje- kaže Zdravko Marić.
Kada su nastale pre tačno 20 godina Sportske igre mladih su započele svoju misiju pod sloganom “Živimo život bez droge jer droga uzima život”. Zdravko Marić kaže da je jedan od ciljeva ove manifestacije i borba protiv brojnih pošasti novog doba, kako droge, tako i svih ostalih stvari koje ugrožavaju zdravlje i živote mladih.
-Statistika kaže da su iz godine u godinu deca sve nezdravija jer nisu dovoljno fizički aktivna. Zbog toga je važno decu dovesti na igralista i pomeriti ih malo dalje od savremenih tehnologija.

60a6e0d6c97443ce86c5d0b8a322112a.png

Roditelji, probudite se!

U planu je da se pored Hrvatske, Srbije i BiH Sportske igre mladih u narednom periodu održavaju i u svim zemljama regiona, ali su i mnoge zemlje van Balkana zainteresovane da budu deo ove lepe sportske priče.
Tehnički partner u organizaciji ove manifestacije u Srbiji je Savez za školski sport Srbije čiji je predsednik Željko Tanasković. Za ovog vrhunskog sportistu, nekadašnjeg odbojkaškog reprezentativca Srbije, Zdravko Marić kaže da je naročito senzibilan prema igrama.
-Sportske igre mladih su sjajna prilika da deca steknu nove prijatelje, neke nove navike, bave se sportom i zbog svega toga je veoma važno podržati Igre- kaže Željko Tanasković.- Ja sam jugonostalgičar, a kao dete sam učestvovao u sličnim konceptima i ne treba se odricati onog što je dobro. Veoma cenim i razumem vrednost Igara. Za decu je od velikog značaja i aktivna uloga roditelja u njihovom odrastanju. Sve manje vremena imaju za bavljenje detetom, a ovakvim manifestacijama se motivišu i aktiviraju i roditelji da razmišljaju i pokrenu decu. Mladima je sve dostupno i veoma je važno da ih usmerimo na pravi put. Tehnologija je napredovala i ne možemo im to oduzeti, ali je potrebno naći meru u svemu tome.

http://bgonline.rs/sportske-igre-mladih/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Креирај ново...