Jump to content

Монаштво - историја православног монаштва

Препоручена порука

Ap . Pavle cesto spominje svoju i tudju djevstvenost kao prvi vid monastva, (a Hristos je uzor svega ,pa i monastva -imali iko da je i blizu kao On ispunio tri monaska zavjeta?)  ako cemo logikom da se monastvo mora spomenut imenom ,onda nemamo potvrdu ni za prezviterski cin ,(imamo za episkope, i tek posle Hrista za djakone), pa bi to nekom iskrivljenom logikom moglo da znaci da ni to nije od pocetka...

Ја много ценим ап.Павла (а то ми је и једна од Крсних слава)

Али морамо узети у обзир...да је Ап.Павле био учен и јудејској вери и  то још као зилот..што је оставило трага...културолошки...

Зашто Господ то није наложио?

Зашто су Епископи били жењени, а и Апостоли???

Немам ништа против монаштва...

Али против данашњег облика..имам..где се мешају у посао Парохијских Свештеника и мирјанима дају нека монашка правила...у посту и сл...

Монаштво(Пустињаштво) то ценим..и то нам је дало веееееееееликииииии број духовника и литератире коју су они писали..које нам је водиља...

И што је битно знали су да разликују мирјанско и монашко...као мој упокојени духовник..који је био стари монах...али је знао где ја живим и у тој мери ми и давао лек!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Ap . Pavle cesto spominje svoju i tudju djevstvenost kao prvi vid monastva, (a Hristos je uzor svega ,pa i monastva -imali iko da je i blizu kao On ispunio tri monaska zavjeta?)  ako cemo logikom da se monastvo mora spomenut imenom ,onda nemamo potvrdu ni za prezviterski cin ,(imamo za episkope, i tek posle Hrista za djakone), pa bi to nekom iskrivljenom logikom moglo da znaci da ni to nije od pocetka...

Ја много ценим ап.Павла (а то ми је и једна од Крсних слава)

Али морамо узети у обзир...да је Ап.Павле био учен и јудејској вери и  то још као зилот..што је оставило трага...културолошки...

Зашто Господ то није наложио?

Зашто су Епископи били жењени, а и Апостоли???

Али против данашњег облика..имам..где се мешају у посао Парохијских Свештеника и мирјанима дају нека монашка правила...у посту и сл...

Монаштво(Пустињаштво) то ценим..и то нам је дало веееееееееликииииии број духовника и литератире коју су они писали..које нам је водиља...

И што је битно знали су да разликују мирјанско и монашко...као мој упокојени духовник..који је био стари монах...али је знао где ја живим и у тој мери ми и давао лек!

Brate Ave, baš mi je drago da si konačno duhovno progledao...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

Slazem se sa tobom da monasi ponekad izgube kompas pa poput fariseja "tovare na pleca naroda teret koji ni sami ne mogu nositi", ali ih ima mnogo koji potpuno zdravo rezonuju mirjanske stvari i ne mjesaju svoje uzdrzanje sa nasom slobodom. Procitaj malo Novi Zavjet i vidjeces da postoji citavo more potvrda za monastvo od samoga pocetka crkve, pominju se raznim imenima, i medju apostolima je bilo monaha, a i medju prvim episkopima. Crkva je na vaseljenskom saboru odlucila saborno da se episkopi ne zene (da nebi grabili za svoju porodicu i samo o njoj vodili racuna , vec da se brinu o eparhiji kao o svojoj porodici).

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa tobom da monasi ponekad izgube kompas pa poput fariseja "tovare na pleca naroda teret koji ni sami ne mogu nositi", ali ih ima mnogo koji potpuno zdravo rezonuju mirjanske stvari i ne mjesaju svoje uzdrzanje sa nasom slobodom. Procitaj malo Novi Zavjet i vidjeces da postoji citavo more potvrda za monastvo od samoga pocetka crkve, pominju se raznim imenima, i medju apostolima je bilo monaha, a i medju prvim episkopima. Crkva je na vaseljenskom saboru odlucila saborno da se episkopi ne zene (da nebi grabili za svoju porodicu i samo o njoj vodili racuna , vec da se brinu o eparhiji kao o svojoj porodici).

У Новом Завету...потврда за монаштво???

Онда нисам пази када сам читао!

Рађајте се, и множите се и напуните земљу." (1 Мој 1,28)

27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.

Проп. 7:29, Мал. 2:15, Мат. 19:4, Мар. 10:6, 1 Кор. 11:7, Кол. 3:10

28. И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи.

1 Мој. 6:1, 1 Мој. 9:1, 1 Мој. 9:7, 1 Мој. 35:11, 3 Мој. 26:9, Псал. 127:3, Псал. 128:3, Иса. 45:18, 1 Тим. 4:3

"Човек ће оставити оца и матер своју, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело."(1 Мој 2,24)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.

28. И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи.

1 Мој. 6:1, 1 Мој. 9:1, 1 Мој. 9:7, 1 Мој. 35:11, 3 Мој. 26:9, Псал. 127:3, Псал. 128:3, Иса. 45:18, 1 Тим. 4:3

"Човек ће оставити оца и матер своју, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело."(1 Мој 2,24)

Predlažem da u skladu sa gore iznesenim, ukinemo monaštvo u potpunosti...Izgleda da oci nisu dobro razumjeli šta piše u Novom Zavjetu.

Подели на овим сајтовима

Лош Даничићев превод. Прави превод је: Растите и множите се...

Не знам зашто би ови стихови били уперени против девствености и монаштва? Па у Старом Завету имамо девственике. Пророк Илија, на пример.

Подели на овим сајтовима

Аве, окретање ових стихова против монаштва је обична протестанштина. Православни тако не користе Библију.

Подели на овим сајтовима

Aп. Павле је рекао да ко удаје ћерку добро чини, а ко је не удаје још боље.

Rekao je i na par mesta da je to samo njegovo mišljenje, a ne zapovest.

@Ave Serbia:

Ko si ti na verujem? Koliko se sećam, ovde se nismo slagali 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Лош Даничићев превод. Прави превод је: Растите и множите се...

Не знам зашто би ови стихови били уперени против девствености и монаштва? Па у Старом Завету имамо девственике. Пророк Илија, на пример.

Бррте, објаснио сам у претходним постовима..

Само о данашњем начину деловања монаштва...имам замерки!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Predlažem da u skladu sa gore iznesenim, ukinemo monaštvo u potpunosti...Izgleda da oci nisu dobro razumjeli šta piše u Novom Zavjetu.

Куме, немој ме зезаш...

Ако треба да цртам некима...бар теби нема потребе

Нисам рекао да треба укинути монаштво...већ да се монаси понашају попут монаха и да раде оно због чега су дошли у манастир..пример пустињака са почетка Хришћанства!

Да се подвизавају...а не да соле памет мирјанима...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Шта су теби као мирјанину монаси саветовали ("солили памет"), ако није сувише лично?

Мене и нису толико...ја сам имао среће да ми духовник буде монах подвижник и пустињак....а после његовог упокојења и Парохијски Свештеник...

Али на почетку...док нисам мало изучио Хришћанство...било је свашта...

Углавном плашење ђавољим мукама..ако се смејем, једем, не постим на води сваки дан.и сл..ствари...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...