Дејан Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 7 hours ago, obi-wan рече Brate, uz svo uvazavanje prema tebi kao coveku, ali valjda ti je jasno da se na tebi, ili meni, ili bilo kom pojedincu ni izbliza ne iscrpljuje iskustvo vere. Kad kazes "ja ne vidim", onda ocigledno sve pozicioniras prema sebi, a to nije hriscanski nacin gledanja na zivot. Zato postoji ogromno i nesagledivo blago Predanja Crkve, kojim nas Duh rukovoditelj i utesitelj cuva da ne zastranimo ni u cemu. Ne, telesni odnos nije nista prljavo samo po sebi, kao sto i hrana nije nista prljavo samo po sebi, ali u neuzdrzanju kod oba mozemo itekako da se ogresimo. Telesni odnos treba da ima svoje vreme i mesto, kao sto je to slucaj i sa hranom na primer, zato apostol i kaze "da vas djavo ne iskusa vasim neuzdrzanjem", tj. da vas ljude ne svede na nivo beslovesnosti, jer ste vi ljudi ipak nesto neuporedivo vece, vi u sebi nosite ikonu Boga, vi ste bica pozvana ne prosto u zivot, nego u bogocovecanski zivot. I ne, nije ovo nikakva "katolicka cistota", sta gd to bilo, nego pravoslavna hriscanska etika i asketika. Ti vidiš onako kako ti iz svog ugla tumačiš. Ne da je katolička, i Papa bi pozavideo. Mi smo narod koji je siromašan, gladan, jadan bedan, a od raznoraznih pametnjakovića iz Crkve, na svu tu bedu , još nameću neke asketizme kao da smo debeli amerikanci. Ne znam šta su se svi dohvatili svih tih asketizama, i onako sve to većina koristi da bi razvijala ego i kupovala sopstvenu vrednost u očima okoline. Nemam ja ništa protiv asketizma, al da se sprovodi na prai način,a ne ovako. Ljudi treba da rade stvari koji ih ispunjavaju, stvari koje i čine srećnim, a ne da se bave asketikom pa postanu isfrustrirani, nesrećni. kopitar and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 54 minutes ago, Natasa. рече Što hrišćani vole da zaviruju u tuđe spavaće sobe to je čudo . па шта ће кад у своју не смеју Драшко, Danijela, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 8 hours ago, obi-wan рече Ovde imamo temu da li da se to upraznjava u trudnoci, sto je stvarno sumasedsa ideja za svakog ko je bar dvaput uopste otisao u Crkvu, da ne pricam o hriscanima koji su cesto ili stalno na bogosluzenjima. Dakle, precutno bi ljudi opravdali cak i ovakvo pitanje, samo da se ne potrude nimalo. A to - siguran sam da se slazes i ti - nije ni blizu Hrista i hriscanstva. Nije dosta sto ima savjet da se po dogvoru, znaci nije obavezno, hriscani uzdrzavaju od odnosa da bi se posvetili postu i moltivi, nego sad bracnici treba da se udzdrzavaju kada je zena trudna, a to nije sve savjetuje se i uzdrzavanje i kada zena doji. Kako, ali kako ti uspjeva da seks u trudnoci povezes se necim sto nije hriscanski? kopitar је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 23 hours ago, Јанко рече Наравно брате мој да је то мој и само мој случај. Но, хтео сам изнети да виде људи да има и оних који се уздржавају и да није тешко ако је у љубави и заједничком схватању као и настројењу. Дакле не само зато што каже тамо неки канон или архимандрит, већ зато што смо обоје истог схватања (добро, истини за вољу ја бих пре поклекао по питању односа али сам на време научио да се уздржавам и слушам више потребе другог а мање своје прохтеве). Иначе, рекох да то није само ствар биологије и хемије већ и духовног односа између супружника. А како ће Господ допустити да се одрази цела прича - то је у Његовим рукама. Код мене овако, код других другачије... Bas tako nema sta dodam. Razumjevanje supruznika je na prvom mjestu. I jako mi se dopada sto je tvoje uzdrzanje plod odluke tebe i tvoje zene, i proistice upravo iz razumjevanja jednog prema drugome, a nije zbog toga stoj je to ovako ili onako neko rekao. Јанко, Снежана, Mилена КШ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 zato sto po starokatolickom ili ti patrijarhalno pravoslavnom seks je radi dece. Tacka. I to bas ako nisi dovoljno sposoban da se suzdrzavas, onda kao ajddeeee da ti opravdamo slabost zeni se, al nikako kad zena ne moze da zacne Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 Ko sve dobije diplomu na tom Teološkom fakultetu..... Mилена КШ and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 On 12.6.2016. at 2:34, Јелена011 рече Sto se ovih stvari tice orgazam luci neke jako lepe hormone, koje samo mogu bebi da se svide. Ko se brine da ce pebetracijom nastetiti bebi nek prelista ginekologiju il udzbenik iz biologije, ono grlic, sluzni cep i sve drugo. Ne mislite valjda da ste toliko obdareni Нећу заборавити кад смо били у интернату у ГАК-у, кад је на прегледу била једна трудница са крвљу у амнионској течности (а.к.а. плодова вода ). Ту сад група нас студената и долази професор (да не кажем име ), ови му кажу да има крв у амнионској течности, каже он: "Оооо, значи пао је неки секс! Госпођо, јесте ли радили оне ствари?". Каже она како није и како јој је муж на послу итд., каже он: "Аха аха, па ко зна од чега вам је ово онда...", и окрене се према нама и одгестикулира прстом. Лик луд. Драшко, Н И Н Е and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 Uvek sam se pitala zasto se bebi pupcana vrpca bebi uplice oko vrata ... Najozbiljnije . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 @Tvrtko Hajde molim te, otvori neku svoju temu gdje ćeš obrazlagati svoje stavove, a s tobom tu diskutovati oni koji su zainteresovani da to čine. Ovako na svakoj temi na kojoj se pojaviš zavrtiš uvijek istu priču koja je u odnosu na temu najčešće off. To nije produktivno i smanjuje kvalitet tema. Mislim da bi tvoja tema bila posjećena, da si iz raznih pobuda, privukao dosta pažnje forumaša. edit: U stvari, evo te teme. Poklon od uredništva, pa udrite! Dijasporka, Милан Ракић, Sanja Т. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 On 6/13/2016 at 20:34, VaSa110 рече Ko određuje to vreme i mesto? To je pitanje hriscanskog etosa za nas hriscane, tako da tebe ne treba da brine. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 On 6/13/2016 at 20:52, Paradoksologija рече Ja sam mislila da je vreme i mesto za ishranu kada je neko gladan. Isus je nahranio one koji su slušali Njegove Reči jer su prosto bili gladni, krčali im stomaci. Ako bračnici imaju želju da se spoje, šta ih tačno i zašto mora razdvojiti osim sopstvenog dogovora da se na neko vreme - ne predugo, da ne bi bili iskušani - više posvete svojim odnosima sa Bogom? Sve si rekla sto treba da se kaze, sad samo to isto lepo prozmes asketsko-blagodatnim iskustvom Otaca, i dobijes ono sto treba - "rast u meru punoce Hristove". "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 23 hours ago, Дејан рече Ti vidiš onako kako ti iz svog ugla tumačiš. Ne da je katolička, i Papa bi pozavideo. Mi smo narod koji je siromašan, gladan, jadan bedan, a od raznoraznih pametnjakovića iz Crkve, na svu tu bedu , još nameću neke asketizme kao da smo debeli amerikanci. Ne znam šta su se svi dohvatili svih tih asketizama, i onako sve to većina koristi da bi razvijala ego i kupovala sopstvenu vrednost u očima okoline. Nemam ja ništa protiv asketizma, al da se sprovodi na prai način,a ne ovako. Ljudi treba da rade stvari koji ih ispunjavaju, stvari koje i čine srećnim, a ne da se bave asketikom pa postanu isfrustrirani, nesrećni. Na zalost, uopste nisi dobro razumeo pojam askeze. To NIJE monasko ili pustinjacko pitanje, nego nasusna potreba svakog i apsolutno svakog pravog hriscanina. Askeza/podvig je preobrazaj iz jedne u drugu stvarnost, i bez nje prosto nema nacina da neko nasledi Carstvo Bozije. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 20 minutes ago, obi-wan рече To je pitanje hriscanskog etosa za nas hriscane, tako da tebe ne treba da brine. To sam i pretpostavio i ne, ne brine me. U pitanju je čista radoznalost a ti ne odgovori na pitanje ko to hrišćanima određuje kada je mesto i vreme za bilo šta. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 8 minutes ago, obi-wan рече Na zalost, uopste nisi dobro razumeo pojam askeze. To NIJE monasko ili pustinjacko pitanje, nego nasusna potreba svakog i apsolutno svakog pravog hriscanina. Askeza/podvig je preobrazaj iz jedne u drugu stvarnost, i bez nje prosto nema nacina da neko nasledi Carstvo Bozije. Ti dqa znaš šta je askeza ne bi sebi dozvolio ovakve peomašaje u razmišljanju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука