Paradoksologija Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 13 minutes ago, Јанко рече Просто. И све може. По договору. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 37 minutes ago, Јанко рече Имао патнерку која је три пута била у другом стању. Мислим, више ми није партнерка, зовем је жена. Сва три пута смо се уздржавали од односа у трудноћи. Као и за време дојења (свако дете дојило до 1 год). Није све у механици, физиологији, анатомији, хормонима. Има нешто и у духовном аспекту односа. Ипак, једном смо се занели и имали однос док је дете дојило (мислим друго). После тога дете се два-три оброка гадило на млеко (подој). Нама ништа није фалило од уздржања. Само смо се више пожелели једно другог, а енергију и пажњу усмерили на децу. По договору. Као што се по договору и сада уздржавамо у време поста. Осим понекад кад се договоримо другачије. Просто. И све може. По договору. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 11 hours ago, Иван ♪♫ рече Sad razmišljam nešto: a šta uopšte znači seks po dogovoru? Sigurno ne znači da je ok imati seks ako jedno ne želi. Zar ne? Niti je ok da druga strana odmah odšeta i traži drugu/drugog jer nije dobijen seks sad i odmah? Mislim da treba raditi na psihičkim blokadama, a ne na prelaženju preko svojih osećanja na silu, s jedne strane, i na razumevanju i strpljenju s druge. I što su supružnici različitiji po tom pitanju, to će više patiti. Zbog ovakvih i sličnih nekih razmišljanja na temu, sve češće preispitujem onu ,,zapovest" o uzdržanju pre braka, za koju imam dosta argumenata ,,za", ali i par protiv. Tako da ne znam šta da mislim. Inače sam hteo poruku da stavim u temu o predbračnim odnosima, ali je zaključana То ти, брате мој, обично значи да ћеш, ако си православац и пазиш на своју жену, водити љубав са њом само кад је она расположена. Ако је она често у том расположењу благо (или тешко?) теби. Ако није - тешко (или благо?) теби. Али ћеш се учити (с)трпљењу и узгред се тешити размишљањем да је и то више него да си се замонашио. Према искуству многих, обично је жена та која чешће не жели односе (мада има и другачијих ситуација, али то је већ нека друга прича која и сама има своје велике опасности. Можда и веће него ова "уобичајена"). Дакле, на теби је да лупиш шаком о сто и кажеш: "Има да буде како моја жена каже и никако другачије!" И онда је све по договору - ако дакле научиш правилно да заповедаш у кући. И, како да ти кажем...како окренеш патићеш. То ти је крст који се носи било у браку било у монаштву. Само је питање да ли знаш зашто патиш и да ли то прихваташ на прави начин. Ако поступиш правилно - патња прераста у подвиг, а овај бива награђен многим даровима којих се (једном кад се осврнеш) никад не би одрекао за сва блага овог света... И тако... А то пре брака... Па, како да ти кажем а да не испаднем јеретик... Ако се потрудиш и (по)тражиш праву за вечност, и тако се поставиш и представиш њој од почетка, видећеш. Некад сам Господ спречи, некад се нешто догоди...Али ако се и догоди однос пре брака а цела прича се заврши браком - онда као да се и није догодило пре брака За Бога је исто јуче, данас и сутра, само ако се ви наставите волети до (и у) вечности. kordun, Данче*, АлександраВ and 11 осталих је реаговао/ла на ово 14 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 4 hours ago, Ayla рече kako nemaš iskustva ko nema iskustva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 1 hour ago, Јанко рече Ипак, једном смо се занели и имали однос док је дете дојило (мислим друго). После тога дете се два-три оброка гадило на млеко (подој). Moj je supruga zacela dok prvo dijete jos doji, mada za istinu danas mnogo manje i mozda je na pragu i da odustane. No ipak dok nije zacela pokusavali smo dok je prva kcerka jos intenzivno sisala. Nije joj se ogadilo mlijeko i nije prestajla dojiti ni za sekundu, hocu samo da kazem radi drugih da tu nema nikakvog misterioznog biloskog procesa. Tvoj slucaj je samo tvoj i ne vazi za druge. Inace to sam jednom cuo od jednog arhimandrita (kod koga sam nazalost i sam isao u nekim zilotskom danima srecom odvratio sam se na vrijeme) koji savjetuje ljudima koji mu dolaze da se uzdrzavaju od odnosa u vrijeme trudnoce i dojenja. Inace kad se dvoje po dogovoru sloze da se uzdrze od odnosa u vrijeme trudnoce ili dojenja radi prakticnosti koja njima pase to je onda sasvim uredu. Pretjerano uzdrzavanje od odnosa moze imati gubitak intime koja se kasnije teze vraca, ali to opet kako za koga. Zato se slazem s tobom po dogovoru dvoje, isto kao ono u vezi konzumacije mesa, ko je jede da ne osudjuje onog ko ne jede i obratno. Agaton Vuzman, Драшко, Paradoksologija and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Justo upravo tako, sve je individualno. Neke zene izgube ciklus tj ne povrati im se posle porodjaja dok god doje, neke dobiju iako doje posle knjiskih 40 dana, neke posle porodjaja "lakse zacnu", nekima ovo nekima ono. Ne postoji "pravoslavno" niti "ispravno gledanje. Stvar je dogovora. Stvar dve licnosti, proglasiti meru jednog para za meru pravoslavlja je ne jeres nego zlocin. Lepo sve pise, uzdrzavajte se po dogovoru i nije zena vlasnik svog tela nego muz i obrnuto, dakle nema tu niceg na silu. Ja znam nekoliko brakova u Bg, koji su pred raspadom il vec razvedeni jer je jedan supruznik hteo da se "podvizava", al ne samo to, nego je sve "telesno" smatrao/a prljavim. To je ljudi sizofreno, nismo bespolna bica. I naravno da cemo se truditi da mi budemo gospodari nasih tela i nagona, a ne da oni gospodare nama, samo sto je to proces ne tackica u vremenu. Милан Ракић, Paradoksologija, Чунга Лунга and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 35 minutes ago, kordun рече ko nema iskustva Ae Јанко је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 3 minutes ago, Justin Waters рече Moj je supruga zacela dok prvo dijete jos doji, mada za istinu danas mnogo manje i mozda je na pragu i da odustane. No ipak dok nije zacela pokusavali smo dok je prva kcerka jos intenzivno sisala. Nije joj se ogadilo mlijeko i nije prestajla dojiti ni za sekundu, hocu samo da kazem radi drugih da tu nema nikakvog misterioznog biloskog procesa. Tvoj slucaj je samo tvoj i ne vazi za druge. Inace to sam jednom cuo od jednog arhimandrita (kod koga sam nazalost i sam isao u nekim zilotskom danima srecom odvratio sam se na vrijeme) koji savjetuje ljudima koji mu dolaze da se uzdrzavaju od odnosa u vrijeme trudnoce i dojenja. Inace kad se dvoje po dogovoru sloze da se uzdrze od odnosa u vrijeme trudnoce ili dojenja radi prakticnosti koja njima pase to je onda sasvim uredu. Pretjerano uzdrzavanje od odnosa moze imati gubitak intime koja se kasnije teze vraca, ali to opet kako za koga. Zato se slazem s tobom po dogovoru dvoje, isto kao ono u vezi konzumacije mesa, ko je jede da ne osudjuje onog ko ne jede i obratno. Наравно брате мој да је то мој и само мој случај. Но, хтео сам изнети да виде људи да има и оних који се уздржавају и да није тешко ако је у љубави и заједничком схватању као и настројењу. Дакле не само зато што каже тамо неки канон или архимандрит, већ зато што смо обоје истог схватања (добро, истини за вољу ја бих пре поклекао по питању односа али сам на време научио да се уздржавам и слушам више потребе другог а мање своје прохтеве). Иначе, рекох да то није само ствар биологије и хемије већ и духовног односа између супружника. А како ће Господ допустити да се одрази цела прича - то је у Његовим рукама. Код мене овако, код других другачије... Иван ♪♫, Чунга Лунга, Paradoksologija and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 1 hour ago, Јанко рече Имао патнерку која је три пута била у другом стању. Мислим, више ми није партнерка, зовем је жена. Сва три пута смо се уздржавали од односа у трудноћи. Као и за време дојења (свако дете дојило до 1 год). Није све у механици, физиологији, анатомији, хормонима. Има нешто и у духовном аспекту односа. Ипак, једном смо се занели и имали однос док је дете дојило (мислим друго). После тога дете се два-три оброка гадило на млеко (подој). Нама ништа није фалило од уздржања. Само смо се више пожелели једно другог, а енергију и пажњу усмерили на децу. По договору. Као што се по договору и сада уздржавамо у време поста. Осим понекад кад се договоримо другачије. Просто. И све може. По договору. imala bih jedno pitanje prakticno.kad si se vec izvrnuo na postavu da tako kazem ,al ako nije na mestu povlacim ti samo reci.Dakle vi se fino tu u vasem braku(koji je sam po sebi podvig)podvizavate .Ali me zanima posto je podvig stvar duhovnog zovota a duhovni zivot kako mi rece moj duhovnik je nemoguc bez Pricesca, da li ste sto se Pricesca tice u fazonu "eto po jednom u cetri velika posta","jednom godisnje dosta je" ili se trudite da to bude cesce od toga? Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 36 minutes ago, Јелена011 рече Ja znam nekoliko brakova u Bg, koji su pred raspadom il vec razvedeni jer je jedan supruznik hteo da se "podvizava", al ne samo to, nego je sve "telesno" smatrao/a prljavim. Mogu da naslutim da ti 'podviznici' sigurno nisu ljudi iz parohije, koji imaju opusten i rasterecen kontakt sa protom, mladjim svestenikom, neko su manastiriski poklonici ili ucaureni vjernici koji citaju duhovnu literaturu bez ikakve potrebe. Ja nisam u braku, ali razumijem koliko to moze biti opasno na nekom blagom iskustvu podviga vs realnosti, jer ovo prvo cesto nije po razumu i velika umisljenost vlada na tom polju. Tu trebaju godine iskustva ili neka poveca blagodat. Malo mi uvjek bilo cudno da vidim toliko mladjih bracnih parova kod igumana manastira kao njihovih duhovnih savjetnika, posebno ovdje u CG. Mislim, ok, sve je to volja kod koga ces biti, ali to treba da bude skromno u svojim parohijama kod svestenika koji na tom polju imaju slicna iskustva, jer su jelte - u braku. A danas su svestenici sve mladji, pa i ti pomognes svesteniku i on tebi, to je razmjena iskustva. Ovako kod nekog tamo igumana, kome je manastir pun bratije.... ne ide to... pa da taj iguman svaki dan lebdi iznad zemlje... drzi se ti svog svestenika i ne zapomazi previse. Чунга Лунга, Драшко and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Jeste, al ti ne znas, parohijski svestenik ne valja, nije dovoljan podviznik, a u manastiru je blagodat Justin Waters, Драшко and Danijela је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 5 minutes ago, *Jелена* рече imala bih jedno pitanje prakticno.kad si se vec izvrnuo na postavu da tako kazem ,al ako nije na mestu povlacim ti samo reci.Dakle vi se fino tu u vasem braku(koji je sam po sebi podvig)podvizavate .Ali me zanima posto je podvig stvar duhovnog zovota a duhovni zivot kako mi rece moj duhovnik je nemoguc bez Pricesca, da li ste sto se Pricesca tice u fazonu "eto po jednom u cetri velika posta","jednom godisnje dosta je" ili se trudite da to bude cesce od toga? То су католички канони (одговорно тврдим, из Канонског права) и треба да их остављамо католицима. Канони наше Цркве тако нешто нигде не веле. Они говоре када и због каквих преступа да се ко одлучи (одвоји) од причешћа (што само по себи говори да је далеко чешћа пракса причешћивање од непричешћивања!) Можда тога има у неким ТЗВ "црквеним заповестима" (за које се не зна ко их је саставио, које су благо речено катастрофа и не знам ко их уврштава у онај весели црквени календар. Ево сад погледах и видим 4. заповест у календару . И после се питају откуд тако нешто народу...). Дакле. Деца на свакој Литургији, а ми колико можемо. Сви у кући постимо све постове У МЕРИ НАШИХ МОЋИ и уз договор са својим свештеником, тако да имамо разрешење на Причешће на свакој недељној Литургији, али са расуђивањем. Дакле, уз исповест (у своје време кад осећамо потребу) и благослов, да буде приступање са страхом Божијим, вером и љубављу. Ако није тако онда не, али онда да се види зашто не. И тако у круг до Будућег века... Сад, да не залазим у појединости, нијансе сивог и сл... Чунга Лунга, Лапис Лазули, Милан Ракић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Brate, sad si me podsetio, zasto se kaze razresenje na pricesce, ako je pricesce norma, a nepricescivanje posledica nekog teskog greha? Malo je i u jeziku to sludjeno... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 1 minute ago, Јелена011 рече Brate, sad si me podsetio, zasto se kaze razresenje na pricesce, ako je pricesce norma, a nepricescivanje posledica nekog teskog greha? Malo je i u jeziku to sludjeno... Нисам размишљао о томе. На прву лопту - нема никаквих веза (уза) тј ниси везан у окове греха, или си искреним покајањем и исповешћу развезан (разрешен) од истих и приступаш на Причешће. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 8 minutes ago, Јанко рече То су католички канони (одговорно тврдим, из Канонског права) и треба да их остављамо католицима. Канони наше Цркве тако нешто нигде не веле. Они говоре када и због каквих преступа да се ко одлучи (одвоји) од причешћа (што само по себи говори да је далеко чешћа пракса причешћивање од непричешћивања!) Можда тога има у неким ТЗВ "црквеним заповестима" (за које се не зна ко их је саставио, које су благо речено катастрофа и не знам ко их уврштава у онај весели црквени календар. Ево сад погледах и видим 4. заповест у календару . И после се питају откуд тако нешто народу...). Дакле. Деца на свакој Литургији, а ми колико можемо. Сви у кући постимо све постове У МЕРИ НАШИХ МОЋИ и уз договор са својим свештеником, тако да имамо разрешење на Причешће на свакој недељној Литургији, али са расуђивањем. Дакле, уз исповест (у своје време кад осећамо потребу) и благослов, да буде приступање са страхом Божијим, вером и љубављу. Ако није тако онда не, али онда да се види зашто не. И тако у круг до Будућег века... Сад, да не залазим у појединости, нијансе сивог и сл... Tako sam i mislila da je zato ste i jaki jer je Jak sa vama i medju vama-Gospod nas nista bez Njega.Zivi i zdravi bili na slavu Bozju, bas lep primer. Јанко, АлександраВ, Дијана. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука