Иван ♪♫ Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Извини моли те, ја никада нисам увредила личност / нема правних доказа, могу да се отворе досијеа / а то што сам ставове нечије боцнула......шта са тим .Треба да разликујеш личност /човека/ и његов став по неком питању који може бити заблуда / или је моје виђење такво, да је његов став по неком питању погрешан / Ја колико овде видим ставови се супростављају.......личности се уважавају ..........чини ми се . Ја кажем отворено без фолирања, не свиђа ми се тај и тај став, код некога, не свиђа ми се твоје размишљање по неком питању или још боље не да ми се не свиђа него једноставно те не разумем, моје виђење је, да твоје виђење није ок..............али личност уважавам и то је најбитније......... Хумби је савим ок. лик .......... оно бар моје мишљење је да је ок, опет да не увредим некога ко мисли случајно да није ок . ма ок, ја само да ти скренем пажњу Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Ti si brak sveo na odnos. Sta bi rekao na to da postoje ljudi koji savrseno uzivaju u braku bez seksualnih odnosa? (ne kazem da ih ja razumem samo konstatujem da postooje , ja sam vise kao ti- nema seksa? Nema braka- aj cao) Pa brak i jeste odnos,odnos između muške i ženske ličnosti?Sex je samo jedan od tih odnosa ali ne možeš da imaš taj odnos 24 h. Znači ti ćeš da se razvedeš ko penzioner? Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 ма ок, ја само да ти скренем пажњу Ма опусти се Иване ............ја само уживам у шали и доскочицама............. Никако да се уозбиљим ......... Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Blaža Željko Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Ako može neko ukratko da mi objasni Jevadjelije u delu gde se spominje, da i ako ti je žena neznabožac ili paganka ne napuštaj je. Imamo li ovde Crkveni brak ili ne? Starče pravedni zanimljivo ti je pitanje i često se na njega vraćam u raznim okolnostima; uglavnom u neobaveznim ćaskanjima sa društvom na ovu i slične teme. Daleko bilo da smatram ovo što ću reći za veliku vrednost! Više je mucavo razmišljanje iz nekoliko uglova za koja mi se čini da nude "moguće odgovore" na gornju dilemu koja i mene muči ..ali ih čak i Apostoli ne stavljaju u neke kanone; ne usuđuju se da o tome daju šira gledišta. Elem, dve stvari upućuju na to da je život sa ženom ipak neki oblik braka ...pa čak i Crkvenog, pod uslovom da je jedno od supružnika kršteno!? Naime, međusobnim "poznanjem" oboje, i muško i žensko, po stavu Novog Zaveta, postaju "jedno telo"! Ne figurativno ...ne metaforično - istinski postaju jedno telo jer su to reči Tvorca; dakle jedinog ANATOMA obe ljudske prirode. Ako On kaže da postaju jedno telo - onda je to tako!? Ne mogu sada da se setim doslovno mnogih jevanđelskih mesta gde se to spominje ali evo par parafraziranih primera: "ko legne sa bludnicom jedno je telo sa njom" ...ili: "ostaviće čovek oca i majku i prilepiće se ženi svojoj i biće dvoje jedno telo"! Ovde se ne spominje nikakav nacionalni predznak, opredeljenje ili ideologija - samo kaže "dvoje - jedno telo". Pa evo i citat koji si ti naveo potvrđuje upravo ovo rečeno! Sledi da je, možda, po Božijem snishođenju i bezmernoj ljubavi prema čoveku, kojom On želi da se "svi ljudi spasu", ono od supružnika koje nije kršteno na neki način kroz "jedno telo" kršteno ako je voljno pristalo na život sa krštenim!? Upravo Apostol Hristov kaže nešto na ovu dilemu: "A šta znate da se nekršten čovek posveti krštenom ženom; i nekrštena žena posveti krštenim mužem?!" Apostol ovde pokazuje neku rezervu ("A šta znaš ženo..") ali i slobodu da procenjuje duhovna pitanja budući da je Hristov saradnik zasigurno podržan od Gospoda u svakom svom razmišljanju. Teško da bi se on odvažio na puku improvizaciju zagonetki po mozgu i duši!? Doduše, on se ograđuje: "govorim ja a ne Gospod.." no malo je verovatno da će On reći nešto što neće biti ugodno njegovom prijatelju Hristu ..koji je pritom Ljubav! Uostalom, potražio sam i nađoh - evo tog dela veoma značajnog za ovu tvoju (našu) dilemu: "А осталима говорим ја а не Господ: ако који брат има жену некрштену и она се приволи живљети с њим, да је не оставља. И жена ако има мужа некрштена и он се приволи живљети с њом, да га не оставља. Јер се посвети муж некрштен женом крштеном, и посвети се жена некрштена од мужа крштенога; јер иначе дјеца ваша била би нечиста, а сад су света. Ако ли се некрштени раздваја, нека се раздвоји; јер се брат или сестра у таковом догађају не зароби; јер нас на мир дозва Господ Бог. Јер шта знаш, жено, да ако мужа спасеш? или шта знаш, мужу, да ако жену спасеш? Само као што је Бог раздијелио свакоме, и као што је свакога позвао Господ онако нека живи. И тако заповиједам по свијем црквама." (1. Kor. gl. 7 / 12 - 17) Gledano čisto crkveno-administrativno ovakva zajednica se ne može nazvati "crkvenim brakom" jer pravila nalažu da za taj brak oba supružnika treba da su krštena; ali Apostol ovde ide u širinu i razmišlja opciono...kao i gornji citat koji si ti naveo i koji kao da pojačava navedene Apostolove reči: "Jer se posveti muž nekršten ženom krštenom.." i obratno! Uzeo sam sebi slobodu da na ovu dilemu rezonujem duboko verujući da Bog na sve načine gleda da se što više ljudi spase ..i pošto su "dvoje jedno telo" onda je ta "nova celina" krštena bar jednim od dvoje supružnika! Uostalom lepo piše. Nije da se ne mučim ovim problemom ali mi Apostol svojim optimističnim rečima nekako uliva nadu ...daje mi vetar u leđa da smatram da je čak i brak u kojem je samo jedno kršteno ...ipak "kršten" brak ako je još i društveno priznat u smislu građanskog braka. To je moje uverenje na temelju navedenih reči Jevanđelja; ne narušava ništa od zakona i kanona; niti ih ičime povređuje! Svakako je problem nekrštenog u bračnoj zajednici prepušten sam sebi upravo zbog slobodne volje čoveka koji ima pravo da veruje kako hoće! Taj brak svakako ostaje, gledano očima crkvenih pravila, izvan Crkve; ali da li je u suštini necrkven - mislim da nekako baš na to pokušava da ukaže i Apostol. (...и посвети се жена некрштена од мужа крштенога; јер иначе дјеца ваша била би нечиста, а сад су света.) Dobro je, iz ugla hrišćanstva, da ljudi voljom i verom poznaju Hrista ...tada nema nikakvih dilema po ovom pitanju ...ali problem je ljudska sloboda koju i Gospod poštuje: ljudi su slobodni da Ga ne prepoznaju, da Ga ne prihvate ...ali je suština da On nikoga ne odbacuje već mu je i hladan čovek bliskiji od mlakog... (teško meni) .. S toga kroz brak sa krštenim, ako je suditi po Apostolovim rečima, Gospod daje šansu mnogima. Жика, Toma and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Питање за кршћане - ако би нечије спасење зависило од ваше "прељубе", да ли би је учинили? I bez toga , odma" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 E al ja ne pricam o danasnjem pogresnom tumacenju vere od strane vernika. Naravno da sam svestan da ima razlicitih ljudi i svako ima neku svoju viziju kako bi vera trebalo da se praktikuje. Ja pricam o integralnoj ideji za nastanak religije uopste. To da ces dobiti nagradu nije stvar loseg razumevanja, nego upravo suprotno- tako zaista pise u svetim knjigama. Na tom principu se religija zasniva. - Evo ti uputstvo, sledi ga i na kraju te ceka nagrada. - Ali ja bih hteo sam da zivim svoj zivot... - Pa moze naravno... ali onda te cekaju strasne muke... al ne brini dobri bog izbor ostavlja tebi, dakle ili blazenstvo ili strasne vecne muke. Niko te ne sili, mozes da izaberes sta god hoces. Mada ako odaberes ono drugo, moracu da te mrzim i da te zabranjujem i da te nazivam strasnim imenima i da te uzurpiram kako god umem.. - Ok... ok... biram uputstvo/nagrada fazon - Hvaljen gospod!!! Ти у ствари причаш колико појма немаш Класични немач појма Кажеш да тако пише у светим књигама, и на тараби пише да је она ствар, а није, али увек се нађу будале које наскачу на тарабу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Ти у ствари причаш колико појма немаш Класични немач појма Кажеш да тако пише у светим књигама, и на тараби пише да је она ствар, а није, али увек се нађу будале које наскачу на тарабу. U redu, maši poentu, nema pojma ...... red bi bio onda, onako ukratko, napisati tu poentu. Evo već sam neko vreme ovde na forumu i priznajem izmiče mi poenta hrišćanstva, Taman kad mislim da sam uhvatio neku nit dođe drugi tumač i ajde sve iz početka. Na primer jedni kažu: nema spasenja van crkve, drugi ima, treći neku hibridnu verziju. jedino oko čega se svi slažu da postoji Bog. Дејан је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 U redu, maši poentu, nema pojma ...... red bi bio onda, onako ukratko, napisati tu poentu. Evo već sam neko vreme ovde na forumu i priznajem izmiče mi poenta hrišćanstva, Taman kad mislim da sam uhvatio neku nit dođe drugi tumač i ajde sve iz početka. Na primer jedni kažu: nema spasenja van crkve, drugi ima, treći neku hibridnu verziju. jedino oko čega se svi slažu da postoji Bog. Za kapiranje poente hriscanstva treba citati i sv. Pismo, duhovne knige, biti aktivan u crkvenom zivotu itd, pa ni to cesto nije dovoljno, tako da je tesko sa foruma uhvatiti sustinu, bas zato sto nas ovde ima najrazlicitijih sa najrazlicitijim stavovima Жика and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Evo ti uputstvo, sledi ga i na kraju te ceka nagrada. - Ali ja bih hteo sam da zivim svoj zivot... - Pa moze naravno... ali onda te cekaju strasne muke... al ne brini dobri bog izbor ostavlja tebi, dakle ili blazenstvo ili strasne vecne muke. Niko te ne sili, mozes da izaberes sta god hoces. Mada ako odaberes ono drugo, moracu da te mrzim i da te zabranjujem i da te nazivam strasnim imenima i da te uzurpiram kako god umem.. - Ok... ok... biram uputstvo/nagrada fazon - Hvaljen gospod!!! Ево Клаудићу, да ја покушам да ти неку кажем, пошто овима мушкима баш и не иде од руке..........оно ја и ти се капирамо..........па можда неке ствари схватиш на пластичним примерима. Е види овако, ако имаш дете мало од 2 године. Зашто му ограничаваш слободу, зашто му не даш по слободи из превелике љубави да ради шта хоће, и притом да нема никакве последице, јер си му из љубави све дозволио ? Па да рецимо прескочи по пет степеника одједном, па забога ограничио си му слободу ,....... имаш ли љубави, пусти дете, зашто му не дајеш месо од 5 месеци, зашто му не дајеш слаткише у неограниченим количинама, зашто му ограничаваш слободу ? Из љубави или из пакости ? Е сад, видиш ли колико је дете паметније од тебе када оно зна да му ти из љубави ограничаваш слободу, да је то за његово добро, јер да му све пустиш на његовом духовном узрасту слобода би га уништила. Значи све ти је дозвољено али није ти све на корист, дете зна да су ограничења из љубави.А ти не знаш, или нећеш да знаш, или се правиш да не знаш.И понашаш се као неко јогунасто дете.Зло говече јуне довијека. Значи ми овакви какви смо, већина нас нажалост још има млечне зубиће, и наравно да Бог реагује, па каже ако урадиш то и то , ако прескочиш по пет сетепеника одједном пашћеш и разбићеш нос.Ти ако имаш имало памети знаш да је то тако, ако немаш ти прескачеш и падаш, и онда ти Бог крив. Видиш ти детету не остављаш слободу из ЉУБАВИ, а Бог ти је даје у потпуности опет из ЉУБАВИ, јер сматра да си ипак неке ствари научио на нижим нивоима.....................И Бог не кажњава, сам себе избором кажњаваш................. Како сам себе избором кажњаваш? Ево један пластичан пример. Ако развијеш брзину на кривинама 100 на сат 200 на сат, и завршиш како завршиш, је ли Бог крив или ти ? Је ли постоји ограничење за брзину, постоји, ако си нормалан ти ћеш да поштујеш, и због себе и због другога. Ако не поштујеш, твоја слобода угрожава и друге и тебе..............и сад Бог ти крив............Тако ти је и са духовним ограничењима и заповестима, једноставно непоштовањем завршиш у духовном блату и што је најгоре многе и повучеш са собом у блато. Хоћеш детету рећи ако вози пази на брзину, хоћеш из љубави, младост је плаха, ако послуша добро ће проћи ако не ,завршиће у јарку.........И јеси ли ти крив .? ............ Је ли Бог крив ?..... А та три односа са Богом однос страха, награде и љубави, то тако јесте. И већина нас нажалост тај последљи стадијум односа тоталне љубави према Богу ретко досегне , можда у деловима али не као неко трајно стање, но није немогуће, зависи од труда, од подвига . Ево ти једна песма / непознати аутор XIV век / Пошто сам негде прочитала чини ми се да имаш неких песничких покушаја / Ово је идеалан донос према Богу крајњи степен / као мајке према детету безуслован, без икаквих калкулација/ Sonet raspetomHristu To, da te ljubim, Bože, po sve dane,ne tera mene slava drugog sveta,niti me tera strah od pakla kletada grehe svoje napuštam i mane.Ti me na ljubav teraš, jer me ganekada te vidim na krstu raspeta,tera me muka tvoja i smrt svetai teraju me tvoje ljute rane.Ljubav mi tvoja takvu snagu stvara da bih te voleo i da neba nije, plašio te se bez paklenog jara. Za ljubav moju ja ne tražim dara, pa da i nema nade što me greje, ljubio bih te sa jednako žara. Никола Поповић, Аурор, Кратос and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 U redu, maši poentu, nema pojma ...... red bi bio onda, onako ukratko, napisati tu poentu. Evo već sam neko vreme ovde na forumu i priznajem izmiče mi poenta hrišćanstva, Taman kad mislim da sam uhvatio neku nit dođe drugi tumač i ajde sve iz početka. Na primer jedni kažu: nema spasenja van crkve, drugi ima, treći neku hibridnu verziju. jedino oko čega se svi slažu da postoji Bog. To kada se priča da li ima spasenja van Crkve, to se odnosi na Hrišćanske sredine. Ja, lično, svoje spasenje ne mogu da prihvatim van Crkve, odnosno van Liturgije. Ako ne idem na Liturgiju, nisam Hrišćanin. Takodje, kada pričamo da li ima spasenja van Crkve, uglavnom diskutujemo o ljudima koji se nikada sa Hrišćanstvom nisu susreli ili ljudima iz neke Islamske sredine, dzungle, isl. Sveti Jovan zlatosuti kaže, a slično je rekao i Gandi za indiju, kada bi Hrišćani zaista to bili, neznabožaca ne bi bilo. Često se desi da sami Hrišćani bace senku na Hrista i sablazne ljude koji na osnovu toga steknu pogrešnu sliku, krivi nisu, i odbace Hrista. Dosta komplikovana priča. Crkva se uvek ponašala u skladu sa stanjem na terenu, trenutnim okolnostima, istorijskim, političkim, socijalnim, njenoj ulozi u konkretnom vremenskom periodu. Često je delovala vaspitno i sl. Ja sam zaista dosta čitao, dosta pitao, dosta učio, saznavao i nakon svih ovih godina ima jasniju sliku o Crkvi. Zaista je komplikovano tumačiti istoriju Crkve, odnosno shvatiti način njenog delovanja. Znate, jedan banalan primer, čitao sam da malo dete ako umre nekršteno ide u pakao. Kako sad uklopiti Boga kao ljubav a ta ljubav bi nevino dete strpala u pakao. pa neuklopljivo je. I ja bi se pobunio protiv takvog Boga, ali, u ranijim vekovima su ljudi bili dosta primitivni, imali tu neku pećinsku religioznost, verovatno je na nkom prostoru geografskom Crkva koketirala sa njihovim strahom od Boga i na taj način ih asimilovala u sebe. Tada je ta priča imala vaspitnu ulogu, mogla je da prodje i imala je rezultate. Danas u 21 veku, o tome nema govora. Isti slučaj je i sa ženama koje imaju menstruaciju i kanon koji im zabranjuje da idu na Liturgiju. Na kraju se ispostavilo da one nisu nečiste u nekom duhovnom smislu, već je stvar bila u pukoj higijeni. Kada je taj kanon donesen, nije bilo donjeg veša, tampona , uložaka, krv je dospevala na tkanine na podu hrama, i širio se neprijatan miris. Poenta Hrišćanstva, ili cilj Hrišćanstva, je sticanje Duha Svetoga. Shvatati Boga umom i sl...nema tu neke dugotrajnosti. Ako verujete u Boga, u Hrista, ići ćete na Liturgiju, a to što ljudi imaju neke različite stavove i mišljenje, to je normalno. Da nema sukoba mišljenja ne bi bilo ni teologije. VaSa110, Volim_Sina_Bozjeg, kordun and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Jel mogu da napisem nesto al da me ne banujes Nisi u toku, voda je odnela radio jos pre 2 sata... Макрина је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Питање за кршћане - ако би нечије спасење зависило од ваше "прељубе", да ли би је учинили? Опет си гледао филм са Робертом Р. и Деми Мур Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Да не улазим у начин писања о.Зорана,који се ни мени не допада,чак шта више,грозим се те сировости,требало би видети суштину овог текста,а колико видим,то је само ВСБ урадио.Остали су или промашили тему или су се закачили на начин писања о.Зорана. ВСБ Драшко and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Да не улазим у начин писања о.Зорана,који се ни мени не допада,чак шта више,грозим се те сировости,требало би видети суштину овог текста,а колико видим,то је само ВСБ урадио.Остали су или промашили тему или су се закачили на начин писања о.Зорана. ВСБ Svaka čast i tebi sestro. Inače je moje pisanje o važnim stvarima nekako budalasto, jer sažimam u rečenici ili postavim pitanje na temi koja bi mogla biti ključ i osnov teme. Mnogi kažu da me ne shvataju i ne razumeju šta pišem ali ja sam ljudima koji čitaju moje rečenice sa više uglova uglavnom jasan i vole me što im ostavljam prostora da izraze na mojoj osnovi i svoja gledišta, jer pravoslavlje nije zakon, pravoslavlje ima sva moguća orginalna gledišta, u kojima je centar sam Hristos Bog a ne zakon. Zato ponekad i progutam knedlu kad ava zoran uličarski razračunava sa uličarima. Meni je to razumljivo kao što je bilo razumljiv šamar i to na sred vaseljenskog sabora. Jedino što nikada neću oprostiti ili sakrivati svoju neprijatnost, jesu momenti kad ava počne da brani svoj integritet po svaku cenu, medjutim razmišljajući što to radi jedan doktor teologije, došao sam do zaključka, da ga je i sama SPC bacila na ulicu kao nedonošče, pa sad kad je već na ulici onda se ponaša i uličarski i tu negde može i da se čuje koliko je razočaran sa nepravdom koju mu je SPC učinila. Jedno je sigurno ava jeste čovek sa mnogo talenta i ko misli da doktorat iz teologije, možeš da dobiješ samo ponavljanjem citata svetih otaca bez uvida i u vreme nastanka citata i trenutno stanje svetitelja, pa se prema jednom doktoru teoogije suprostavlja citatima svetih otaca a glavni argument za to je da ponište avinu diplomu i poraze ga kao ličnost bez ikakvog tološkog autoriteta, onda mi srce ne dozvoljava da ćutim i ja odreagujem. Nek se svi zapitaju da li je baš naša Crkva u svom institucijonalnom delu, pravedna kao što je pravedan Hristos? Mislim da nije, jer glava Crkve jeste sam Hristos, pa prema tome tvrdim da ponekad ljudi u SPC naprave nepravdu i mnoge sveštenike ostavljaju na milost i nemilost ulice. Ako sveštenik ne može da živi od svog poziva, onda je Crkva slaba majka ali to napominjem u njenom institucijonalnom modelu a ne u suštinskom postojanju Tela. Koliko znam o.Zoran nije izopšten ni kao raskolnik ni kao jeretik, što mi daje dodatno pravo da se čudim drskosti nekih koji se doktoru Teologije suprostavljaju samo suvim citatima svetih otaca. E to je tek uličarski jer kriju svoje ružne reči ispod suknje majke Crkve. Eto to je ukratko a meni je drago da postoje ljudi koji moje postove razumevaju onako kako su napisane a napisane su tako da uvek možeš u jednoj rečenici naći barem 3 misli. Inače posle preko 7000 amina na ovom forumu koje sam dobio, mi daje za pravo da pomsilim kako nisu ti svi amini bili davani samo kao podrška i motivacija. Sanja Т. and Blaža Željko је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 @@Blaža Željko, Bravo Blažo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука