Jump to content

Може ли се веровати у Бога и имати поверења у теорију еволуције

Дејан

Препоручена порука

пре 19 часа, Дидим рече

И кад погледамо да тих рецимо 0,5% разлике направи такав скок, да са једне стране имамо примата који се од животиња толико уздигао да прави "копља" од грана како би ловио, а са друге стране човека са струјом, интернетом и откривањем космоса, можемо само да замислимо колико би виши од нас био неки "натчовек" који би отишао још 0,5% даље, а колико је тек далеко Бог. И најнадаренија шимпанза не може да схвати концепт језика, науке, сазнања, за колико ли смо ли ми тек ствари не само слепи него и по дефиницији неспособни да их схватимо?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

То је зло, ван сваке сумње, али више бесловесно, ствар природе, која покушава да опстане, преживи, јер се не налази у истинском живљењу тј. развија се ван сједињености са Богом. Зато то није истински живот, него покушај преживљавања природе  одвојене од Бога. 

Pa, to mozemo da postavimo i u kontekst onoga,....  Jer znamo da sva tvar uzdise i tuzi s nama do sad..... zbog cega tvar uzdise,...zbog,.....Jer se tvar pokori propadljivosti ( ne od svoje volje nego za volju onog koji je pokori ) na nadu....

I, onda, je ocekivano, ako,  tvara uzdise i tuzi,....( kao da tvar nije u prirodnom i prvotnom 'savrsenom' stanju i onda kao da negoduje zbog takvog svog 'nelagodnog' polozaja i stanja),.....  da imamo propadljivost i truleznost i zle i lose stvari , koje ( tvar i zivotinje ) , sada, kao po nekoj 'drugoj prirodi'  cine.

Ali, opet ce na kraju , biti kao i na pocetku, kada ce,.... Da ce se i sama tvar oprostiti od ropstva raspadljivosti na slobodu slave dece Bozije..... kada ce' nastati Novo nebo i Nova zemlja ( preobrazena tvar ) i nece biti truleznosti i smrti i zla.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, grigorije22 рече

Odakle takvo zlo kod simpanzi? Njih je takodje stvorio Bog.

Пази, човек у дивљини се не би добро провео ни да налети на чопор вукова или дивљу свињу... природа је генерално сурово окружење. Али опет не бисмо због тога вука или медведа који је растргао људску бебу назвали "злим". Ипак, кад то учини шимпанза, то некако не очекујемо од ње, делује чудовишније јел тако?

Што се тиче шимпанзи, упореди са њима децу која одрастају у мало опаснијем крају, па још помножи са 10. Нису сва деца зла, али се као вође неминовно истакну они најсуровији и најлуђи, који малтретирају најслабије, који сурово туку децу из других екипа, који муче или убијају псе и мачке, гађају камењем одрасле и сл. Био је један случај када је неки истраживач успео да се "спријатељи" са чопором шимпанзи, па је једва живу главу извукао и прошао "само" испребијан и изуједан када га је вођа чопора са још неколико њих из чиста мира напао, спасло га је то што је пао реку и одмах отпливао, јер шимпанзе не улазе у воду. Анализом снимка се испоставило да га је спасла једна шимпанза која се само претварала да се прикључила нападу, а у ствари га намерно одвукла ка реци и гурнула у воду. Значи, једно понашање тотално различито од потпуне бесловесности: животиња која је са захвалношћу прихватила то што је дошао и донео им храну и понашао се пријатељски, која се сажалила над њиме, није се сложила са нападом на њега, а опет лукаво извела свој план а да себе не доведе у опасност и да се не посвађа са вођом.

Тако да је код њих интересантно то што су добро и зло индивидуални и да не зависе од тога како их третираш, као код осталих животиња, већ да имају своју вољу. Као и злог човека да обасипаш добротом, нећеш му очистити срце, а добар остаје добар и када су сви према њему зли. Само што је човек ипак човек, има разум и способност унутрашњег преображаја личним напором, док то већ не верујем да код ових мајмуна постоји... али нечега има што их издиже из света осталих животиња.

Подели на овим сајтовима

@Иван ♪♫ Буквално то поређење чуо управо од Нила Тајсона. И у праву је. Само сам мало модификовао, људска ДНК се заиста од шимпанзине разликује само за 1%, али није тај цео 1% везан за разум, него за анатомске разлике и разлике у чулима првенствено њуху.

Ево још једног интересантног видеа на ту тему:

https://www.youtube.com/watch?v=AzDLkPFjev4

Препоручујем и цело предавање (1 ч и 20 мин траје) одакле је ово исечено, "Are Humans just another Primate?", човеку је ово струка којом се бавио читавог живота и још је употпуњена савременим открићима из генетике.

Подели на овим сајтовима

Има у животињском свету чудних ствари. Сви знамо за орке, одн. "китове убице" који се зову "китовима" због своје величине, а заправо су рођаци делфина, а не китова, али је мало познато да у историји морепловства није забележен ниједан напад ових морских чудовишта на људе, чак насупрот: играју се и сарађују са људима, а утопљенике спасавају од ајкула.

"Кит убица" се са разлогом тако зове, јер је немилосрдни океански предатор који нема милости према другим бићима. Ајде према рибама, али људском срцу није свеједно када види ову неман како касапи делфине или фоке. А у питању је животиња изузетне интелигенције и памћења, која живи отприлике колико и човек и која међу члановима своје врсте формира веома сложене односе, распознаје рођаке, развија чак и систем комуникације који преносе с колена на колено и који је неразумљив другим оркама. И из неког мистериозног разлога никад, али никад не нападају човека, нити као пливача/рониоца, нити када је у малим чамцима које с лакоћом може да преврне. Једини случајеви да је човек страдао од орке су они у аква-парковима где одрастају и живе у неприродним условима и углавном је реч о несрећним случајевима. Погледајте на Ју Тјубу, има брдо снимака нарочито у новије време са телефонима, где људи случајно сусрећу дивље орке, чак их и додирују и играју се с њима.

А погледајте колика је ту разлика у величини... Без проблема да преврне читав чамац и растргне неколико људи, у води му нико ништа не би могао, потребни би били чак и огромни харпуни да му се уопште пробије кожа:

Size-of-a-killer-whale-compared-to-a-human.-Photo-credit-Chris-huh-CC-BY-SA-3.0..jpg.4ad785ae9f528697604338f92155702f.jpg

А мирољубиве, пријатељске и радознале према човеку, нарочито кад су млади:

6a0120a77b966b970b01bb089318bc970d.jpg.74332f4ffdfce3b0ef3c01fdb8d7f056.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Дидим рече

Пази, човек у дивљини се не би добро провео ни да налети на чопор вукова или дивљу свињу... природа је генерално сурово окружење. Али опет не бисмо због тога вука или медведа који је растргао људску бебу назвали "злим". Ипак, кад то учини шимпанза, то некако не очекујемо од ње, делује чудовишније јел тако?

Што се тиче шимпанзи, упореди са њима децу која одрастају у мало опаснијем крају, па још помножи са 10. Нису сва деца зла, али се као вође неминовно истакну они најсуровији и најлуђи, који малтретирају најслабије, који сурово туку децу из других екипа, који муче или убијају псе и мачке, гађају камењем одрасле и сл. Био је један случај када је неки истраживач успео да се "спријатељи" са чопором шимпанзи, па је једва живу главу извукао и прошао "само" испребијан и изуједан када га је вођа чопора са још неколико њих из чиста мира напао, спасло га је то што је пао реку и одмах отпливао, јер шимпанзе не улазе у воду. Анализом снимка се испоставило да га је спасла једна шимпанза која се само претварала да се прикључила нападу, а у ствари га намерно одвукла ка реци и гурнула у воду. Значи, једно понашање тотално различито од потпуне бесловесности: животиња која је са захвалношћу прихватила то што је дошао и донео им храну и понашао се пријатељски, која се сажалила над њиме, није се сложила са нападом на њега, а опет лукаво извела свој план а да себе не доведе у опасност и да се не посвађа са вођом.

Тако да је код њих интересантно то што су добро и зло индивидуални и да не зависе од тога како их третираш, као код осталих животиња, већ да имају своју вољу. Као и злог човека да обасипаш добротом, нећеш му очистити срце, а добар остаје добар и када су сви према њему зли. Само што је човек ипак човек, има разум и способност унутрашњег преображаја личним напором, док то већ не верујем да код ових мајмуна постоји... али нечега има што их издиже из света осталих животиња.

Sve je to ok, ali psi moraju da imaju mesto u raju. Ne postoji nikakvo logicno objasnjenje zasto onaj koji se spase ne bi pored svih rajskih slasti imao i svoje preminule ljubimce. Svetitelji su zveri koje su ih posecivale zvali prijateljima. Cak jedan od njih nije dozvolio lovcima da ubijaju tu gde je on imao keliju, nego ih je oterao na drugo mesto jer veli da su zivotinje koje zive sa njim njegovi prijatelji. A sta je Hristos rekao za prijatelje?

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, grigorije22 рече

Sve je to ok, ali psi moraju da imaju mesto u raju. Ne postoji nikakvo logicno objasnjenje zasto onaj koji se spase ne bi pored svih rajskih slasti imao i svoje preminule ljubimce. Svetitelji su zveri koje su ih posecivale zvali prijateljima. Cak jedan od njih nije dozvolio lovcima da ubijaju tu gde je on imao keliju, nego ih je oterao na drugo mesto jer veli da su zivotinje koje zive sa njim njegovi prijatelji. A sta je Hristos rekao za prijatelje?

Ја мислим да ми још нисмо ни довољно начисто шта је тачно рај и како ће изгледати, а камоли да знамо да ли ће у њему бити наших паса. Надајмо се само да неће бити комараца!

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, grigorije22 рече

Sve je to ok, ali psi moraju da imaju mesto u raju. 

Не морају. Бог ништа не мора. :)

Али да ли мислиш да би створио свесно биће, само да би га после вратио у непостојање? Као послужио је сврси, сад ћао.. ако Бог воли свако створење, зашто би то радио?

Безвезе се живцираш, уздај се мало више у Творца. Не можеш ти никако више волети свог пса од Њега, који га је створио "из ничега".

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Дидим рече

Ја мислим да ми још нисмо ни довољно начисто шта је тачно рај и како ће изгледати, а камоли да знамо да ли ће у њему бити наших паса. Надајмо се само да неће бити комараца!

Има по књигама стараца који ако се добро сећам нису убијали инсекте нити обраћали пажњу на уједе а понекада госте стављали у келије пуне стеница... ne_shvata

Ја сам био гост код једног који је повремено ударао шаком по столу на који су слетале муве, али мислим да сам знао да су то све били намерни промашаји :) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan ::: рече

Има по књигама стараца који ако се добро сећам нису убијали инсекте нити обраћали пажњу на уједе а понекада госте стављали у келије пуне стеница... ne_shvata

Ја сам био гост код једног који је повремено ударао шаком по столу на који су слетале муве, али мислим да сам знао да су то све били намерни промашаји :) 

Комарце и мухе треба одмах послати њиховом богу - Сатани. 

За њих ни девети круг пакла није довољна казна.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Дидим рече

Komarci ovde na zemlji imaju svrhu, da kaznjavaju nevernike, vernike da uce trpljenju. Upravo sam jednog presovao aplauzom. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Lady Godiva рече

Не морају. Бог ништа не мора. :)

Али да ли мислиш да би створио свесно биће, само да би га после вратио у непостојање? Као послужио је сврси, сад ћао.. ако Бог воли свако створење, зашто би то радио?

Безвезе се живцираш, уздај се мало више у Творца. Не можеш ти никако више волети свог пса од Њега, који га је створио "из ничега".

To ti je opet prevaga askeze nad evharistijom. Obicno takav pogled na svet imaju kaludjeri iz nekog razloga. Navodi se cuveni Pajsije Svetogorac koji je novodno rekao da zivotinje nemaju raja i pakla. Da se zivotinjska dusa koje je stvorena od energije rasprsi kroz vazduh. No opet je pitanje sta se podrazumeva pod energijom, jer energija je neunistiva kako nauka veli.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Кратос рече

Ovo je kontradiktorno,ako je stvoreno onda nije večno i obratno.Valjda je to osnovna razlika između prirode Boga i sveta.I ako bi gledali očima racionalnosti ni čovek nije večan uopšte.Riknjava i on kao i sve ostalo od živog sveta što postoji.

Ако је створено онда није ОДУВЕК као Бог, али по благодати јесте ЗАУВЕК.

Човек (треба да) се упокоји, тј уђе у покој, мир, наручје Божије... ;) 

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, grigorije22 рече

To ti je opet prevaga askeze nad evharistijom. Obicno takav pogled na svet imaju kaludjeri iz nekog razloga. 

Јесте, ја сам ти чувени подвижник. :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...