Jump to content

Razgovarajte sa teologom Oliverom B. aka našim obi-wanom

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 37 минута, Milica Bajic рече

@obi-wan tebe mogu da pitam, onako ljudski, znaš li o čemu se ovde radi? Lepo zvuči inicijativa da crkvena zvona zvone po sat vremena ujutru, ali nešto mi, nažalost i ovde smrdi na politiku. Šta ti misliš?

Ukratko - glupost obicna.

Kao znas, istrazivanje uradjeno tamo negde, pre 10 godina... pa daj link onda sestro, da vidimo rezultate. A onda kad pocnu sa ovom 5G mrezom, samo da te u`vate trnci. Prvo smo na 2G mrezi kukali kako ce 3G da nas unisti. Onda smo na 3G zapomagali kako ce 4G definitivno da nas dokusuri. A sad na 4G opet kukamo kako je bas 5G preterao svaku meru...

Neznanje je velika opasnost za coveka. OGROMNA. Ili da budemo jos tacniji - poluznanje. Ljudi kupe neki moderniji telefon, malo pogledaju par opskurnih mesta na internetu, to izmesaju sa ostacima zaboravljenog gradiva iz skole, i naprave takav mulj, da to nema reci da se objasni.

To je deo slicne ili bas iste ekipe, koja unezvereno tlapi o ravnoj Zemlji. U 21. veku... 23 veka posle Eratostena, koji je jos tad u antickoj Grckoj dokazao matematickim putem da je Zemlja globus, i cak izracunao prilicno tacno njen obim.

Znaci, odma` da smo jasni - ovakve provale, pa onda "haarpovi", "kemtrelsi", "tone osiromasenog uranijuma" koga nigde nema, "covek nije bio na Mesecu, sve je to fotosop", "ravnozemljaci" i sve tome slicno - ako mene pitas - samo zaobidji u najsirem luku.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Bokisd рече

Bolje da cutim jer kakav sam :ljut: mogu da kazem nesto i da se posle kajem, ..... samo cini mi se da i neki svestenici i cak i episkopi imaju vise strah od korone, nego od toga da imaju obavezu i duznost kao svestenici da rade ono za sta su i postali svestenici,.....jer ako mora da sljakaju medicinari i druge sluzbe i poslovi, uprkos velikim rizicima i opasnostima i pored maximalne moguce zastite,.... onda svestenici crkve takodje moraju da rade svoj posao i da sluze crkvi i narodu..... itd,....

(nisam video da je ovo tvoja tema, :0426_feel:..... izvinjavam se,....)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

(nisam video da je ovo tvoja tema, :0426_feel:..... izvinjavam se,....)

To nije moja tema, nego sakpljena pitanja na jedno mesto. Svi mogu da pricaju, nikom nista nije zabranjeno, daleko bilo. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Desiderius Erasmus рече

Pa i rade... idu po kućama i rizikuju zarazu.

(veruj mi da licno mnogo vise rizikujem na poslu)

Ali, okey, ako tako rade. Voleo bih licno da budu liturgije sa vernima koji zele, makar na otvorenom, narocito za Vaskrs.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Aleksandra_A рече

1. Zbog cega je preporucljivo da kum/a na krstenju bude istog pola kao i osoba koja se krstava? 

Prvi put vidim ovako nesto. U svakom slucaju, to je neka provala, jer to ne postoji kao uslov u Crkvi, niti je ikad postojalo.

пре 31 минута, Aleksandra_A рече

2. Sta duhovno srodstvo izmedju kuma i krstenog objektivno donosi sa sobom, i sta se radi ako npr kum/a odstupi od pravoslavne vere?
svako dobro od Gospoda zelim!

Kum u osnovi ima ulogu da bude svedok na samom cinu krstavanja, kao i da se pobrine da krsteni bude poucen i vaspitan u pravoslavnoj veri kako to i prilici. Nema nikakve formalne stege, i odnos sa kumstvom treba da je normalan i ljudski. Druzenje i sve ostalo se podrazumeva kao pozeljno, naravno.

A ako se bas desi da neciji kum odstupi od pravoslavne vere, on time gubi svoju crkvenost kao celinu, a u okviru nje i svoje kumstvo. Buduci da vise nije pravoslavni hriscanin, on vise nema pravo nikoga da poucava, i takvo kumstvo je po sledu automatizma postalo nistavno, nepostojece. Naravno, to nema nikakve veze sa krstenim, tj. sa kumcetom; nema nikakve posledice po sam cin krstenja koji je vec obavljen.

Подели на овим сајтовима

da, videh na nekim mestima da je, pa bas tim recima, preporucljivo da onaj ko krstava bude istog pola kao i osoba koju krstava..drago mi je da je i ta dilema resena :)
hvala mnogo, po stoti put! :D i sad definitivno pauza od mojih pitanja :D

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Aleksandra_A рече

da, videh na nekim mestima da je, pa bas tim recima, preporucljivo da onaj ko krstava bude istog pola kao i osoba koju krstava..

Obicna praznoverica, nista drugo.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Desiderius Erasmus рече

Pa i rade... idu po kućama i rizikuju zarazu.

Opet ti. Prvo su se drao protiv pričešća iz zajedničkih kašičica, a sad se dereš protiv pričešća uopšte. A Žika ti aminuje. Mislio sam da si se smirio, ali nisi. Mislim da ću ipak morati da te minusima svedem na pravu meru...Pune su trgovine ljudi zbog svako malo pretnji histeričnog Dioklecijana ali tebi to ne smeta. Ali ti smeta Evharistija. 

Подели на овим сајтовима

@grigorije22 

Čuju se i ovakvi glasovi o potrebi za liderima, totalna poslušnost država jedna drugoj, totalno vakcinisanje...od tzv. vodećih intelektualaca.

WWW.DANUBEOGRADU.RS

Jedan od vodećih intelektualaca današnjce, Juvan Noa Harari, napisao je tekst u vezi sa borbom protiv korona virusa COVID-19 i globalnom pandemijom.

Kad se umnože ovakve krize i razne propasti, lakše će narod ovako sluđen da prihvati onu pogan, koja će da mu donese rešenje za sve probleme.

Подели на овим сајтовима

On 4/7/2020 at 10:07 PM, obi-wan said:

Ukratko - glupost obicna.

Kao znas, istrazivanje uradjeno tamo negde, pre 10 godina... pa daj link onda sestro, da vidimo rezultate. A onda kad pocnu sa ovom 5G mrezom, samo da te u`vate trnci. Prvo smo na 2G mrezi kukali kako ce 3G da nas unisti. Onda smo na 3G zapomagali kako ce 4G definitivno da nas dokusuri. A sad na 4G opet kukamo kako je bas 5G preterao svaku meru...

Ja baš gledam što sam tako samljeven ko na fašiřr mašine, taman mislio ona vještica Corona me davi kad ono na mom novom telefonu kod znaka za signal piše 4G! Imaju tamo dva ta znaka za duplu SIM-kartu, znači traširaju me sve u 16, 4 na kvadrat! Osjećam se baš ovako, ovi Danove su bestie nevidjene! 

WWW.24SATA.HR

Ni peticije nisu pomogle. Zaposlenici zoološkog vrta u Danskoj ubili su mladu žirafu da se ne bi pario s rođacima. Nije pravio probleme, a posjetitelji su ga voljeli

autism-steam-roller-lol-42170839.png

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, grigorije22 рече

Nego danas je 9 april. Jel danas Jevreji slave Pashu po prvi put na mestu gde je bio Solomonov hram?

...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...