Jump to content

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Једино је Америка земља слободе!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хришћански идеал једнакости и солидарности мора остати стуб етике у црквеним заједницама, али није могућ у економији, која као предуслов функционисања и развоја захтјева неједнакост, могло се између осталог чути на посљедњој сесији „Економија и морал“ Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

skup1.jpg?9e6b71

Проф. др Даница Поповић сматра да је неједнакост именантна људској природи, као потреба да се буде бољи, другачији и успјешнији од других, те да „нико не јури за богатством да би га послије подијелио сиромасима“.

„Економија то мора да дозволи, ако то покаша да спречи – људи ће потражити неку другу средину. Зато Новак Ђоковић није држављанин Србије него Монака. Задатак и Србије и Српске је да направе такве законе и институције који би дозволили да сви ми можемо бити сутра двадесет пута богатији него данас“, истиче Поповићева.

Она каже да човјек може бити богат а уједно и високо моралан. „Рецимо, Бил Гејтс је најбогатији човјек на свијету а велики је донатор за дјецу Африке“.

Иако прихвата реалност друштвене неједнакости, црква увијек мора остати заједница солидарности богатих са сиромашнима, истакао је на сесији доц. др Владислав Топаловић.

С друге стране, Топаловић одбације као предрасуду свако повезивање православне етике са неразвијеношћу православних земаља, јер су, како је истакао, „узроци економског сиромаштва ових друштава много комплекснији, а прије свега су условљени географским околностима и немају везе са религијском етиком“.

Проф. др Данијел Цвјетићанин нагласио је да идеје и етику либерализма треба разликовати од неолибералних мантри, које нам се сервирају из Брисела и Вашингтона, јер оне прије свега промовишу колонијално право јачега, а не здраву компетицију.

Он је изразио и страховање „да би Вол Стрит вођен економских интересима био спреман да изазове и трећи свјетски рат“, како би потврдио своје колонијално право доминације над сиромашнијим дијелом свијета.

Владика Григорије: Једино је Америка земља слободе

Затварајући овогодишњи скуп „Теологија у јавној сфери“ епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије изнио је и своје размишљање о Америци, за које је рекао да ће вјероватно збунити и изненадити присутне, али да га упркос ризицима као храбар човјек неће прећутати.

Он је навео да су се на сесијама често чула промишљања која су подстицала наш страх од Американаца“, али да му је лично остало нејасно – зашто, ако је тако, сви воле да живе у Америци.

„Још увијек једино у Америци има слободе, можеш да идеш гдје хоћеш, да радиш шта хоћеш, можеш да будеш добар и лош, а оно што је најважније – можеш да напредујеш ако си паметан“, рекао је владика Григорије.

Он је истакао да је управо највећа туга што код нас млади људи немају простора да афирмишу и развију своје таленте, а што није само питање економије, већ је повезано и са теологијом и порукама Светог писма – да је послање и обавеза човјекова да умножава Божије дарове.

„Бојим се да је врло опасно вријеме и простор у којем није дозвољено умножавати таленте. Зато сам ја на тој страни иако сам свјестан свих овдје помињаних недостатака“, истакао је владика Григорије.

Захваљујући свим учесницима и посјетиоцима скупа, који су својим дијалогом, ставовима и размишљањима о актуелним темама допринијели да симпозијум буде успјешан, он је изразио задовољство што је у претходна три дана Културни центар посјетило више од 2.500 гостију.

„Ово наше окупљање је било у сврху образовања и проширивања нашег знања и свијести о времену и свијету у коме живимо и са јединим циљем – да наши умови, срца и наше биће буде богатије, а самим тим и пространије за добро, за другога и за нас саме“, рекао је епископ захумско херцеговачки и приморски.
Р.С

http://radiotrebinje.com/na-zavrsetku-simpozijuma-ekonomija-moral-i-jedno-razmisljanje-o-americi/

http://slobodnahercegovina.com/vladika-grigorije-jedino-je-amerika-zemlja-slobode/

Подели на овим сајтовима

Ово је прилог са тогпоследњег панела у којем су учествовали Дана и проф. Цвјетичанин, али снимка још увек нема. На звнаичном каналу има само снимка отварања.

http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=20576

Подели на овим сајтовима

Владици, а и неким нашим економистима, изгледа, никако се не допадају закљуци истраживања Томаса Пикетија "Капитал у 21. вијеку", а и нови налази да ће ове године и званично 1% најбогатијих имати више капитала него свих нас осталих 99%. Нека опрости Преосвећени, али више вјерујем да је Буковски боље познавао Америку када је описивао као земљу "велике усамљености". И то није никакав антиамериканизам, већ посљедица необузданог капитализма на друштвени живот.

А о питању "шта је слобода?" треба стално да имамо ријечи патријарха Павла - слобода да се не греши. То је православни концепт слободе, а не америчко, сада усахло, либертијанство.

Но да не гријешим и ја, можда владика Григорије и ја само заједно навијамо за Сандерса :dobro: 

Подели на овим сајтовима

Владици, а и неким нашим економистима, изгледа, никако се не допадају закљуци истраживања Томаса Пикетија "Капитал у 21. вијеку", а и нови налази да ће ове године и званично 1% најбогатијих имати више капитала него свих нас осталих 99%. Нека опрости Преосвећени, али више вјерујем да је Буковски боље познавао Америку када је описивао као земљу "велике усамљености". И то није никакав антиамериканизам, већ посљедица необузданог капитализма на друштвени живот.

А о питању "шта је слобода?" треба стално да имамо ријечи патријарха Павла - слобода да се не греши. То је православни концепт слободе, а не америчко, сада усахло, либертијанство.

Но да не гријешим и ја, можда владика Григорије и ја само заједно навијамо за Сандерса :dobro:

Zar je bilo kad drugacije? Da nije u doba faraona i careva mozda vise ljudi posjedovalo vise bogatstva? Dok danas naprotiv, ona klasa koja bi nekad prezivljavalja iz godine u godinu, danas moze sebi priustiti pristojan zivot i sve zahvaljujuci tom "demonu" kapitalizmu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Владици, а и неким нашим економистима, изгледа, никако се не допадају закљуци истраживања Томаса Пикетија "Капитал у 21. вијеку", а и нови налази да ће ове године и званично 1% најбогатијих имати више капитала него свих нас осталих 99%.

Можда зато што је закључак недовољно информативан? Замисли да је укупно богатство 100 некаквих јединица (злато, валута, небитно) и да у друштву од 100 људи влада апслоутна једнакост. Тада свако поседује 1 валутну јединицу. А онда замисли да се један обогати, и богатство нарасте на 100 * 100 јединица у том друштву од 100 људи, али тако да 1 човек поседује 50% укупног богатства, а 99 осталих 50%. Ствара се огромна неједнакост. Један има 5000 јединица, а остали само по 50.5. Али то је 50 пута више него што су имали пре раслојавања. А цене се не формирају према оном једном, него према просеку, тако да оних 99% живи далеко боље у раслојеном неједнаком друштву, него у првобитном једнаком.  Другим речима, економија није увек игра нулте суме. Када се неко обогати тако што оснује компанију која нарасте, тај неко онда увећава укупно богатство, а не узима од осталих. Прави проблем су разни банкарско-волстритовски манипулатори, високо спрегнути са државама, а не неједнакост као таква, која јесте природна последица капитализма. Нити је једнакост по себи идеал (у сиромашном друштву су сви једнаки), нити је свака неједнакост по себи лоша.

Ево једног скорашњег писанија о томе:

http://www.paulgraham.com/ineq.html

Нека опрости Преосвећени, али више вјерујем да је Буковски боље познавао Америку када је описивао као земљу "велике усамљености". И то није никакав антиамериканизам, већ посљедица необузданог капитализма на друштвени живот.

Буковски је био боем. За боема је цео космос простор ”велике усамљености”. То не значи да би друштво требало устројити према боемским начелима, јер већина људи не могу (и не треба) да буду боеми.

А о питању "шта је слобода?" треба стално да имамо ријечи патријарха Павла - слобода да се не греши. То је православни концепт слободе, а не америчко, сада усахло, либертијанство.ж

Мешаш унутрашње слободе и друштвене слободе. Те две ствари могу без проблема да постоје истовремено. 

Подели на овим сајтовима

„Још увијек једино у Америци има слободе, можеш да идеш гдје хоћеш, да радиш шта хоћеш, можеш да будеш добар и лош, а оно што је најважније – можеш да напредујеш ако си паметан“

„Херцегова земља и Чернаја Гора, далеке државе и острови мора - сви теби помоћ небесну желе, све добре душе теби се веселе“

Подели на овим сајтовима

„Још увијек једино у Америци има слободе, можеш да идеш гдје хоћеш, да радиш шта хоћеш, можеш да будеш добар и лош, а оно што је најважније – можеш да напредујеш ако си паметан“, рекао је владика Григорије.
           Ovo je licno misljenje, bez realne osnove. Postoji veliki broj zemalja na svetu (skandinavske drzave, centralna evropa itd.) gde je covek slobodniji u kretanju, izboru rada... Ali pre svega bezbedniji, manje ugrozen zbog boje koze, socialno osiguran i s boljim mogucnostima napredovanja nego u USA.  

(Pitanje je, dal Vladika ovo govori cisto iz neznanja ili zbog svog ideoloskog pogleda na Ameriku/Svet)

Подели на овим сајтовима

Ovo je licno misljenje, bez realne osnove. Postoji veliki broj zemalja na svetu (skandinavske drzave, centralna evropa itd.) gde je covek slobodniji u kretanju, izboru rada... Ali pre svega bezbedniji, manje ugrozen zbog boje koze, socialno osiguran i s boljim mogucnostima napredovanja nego u USA.  

(Pitanje je, dal Vladika ovo govori cisto iz neznanja ili zbog svog ideoloskog pogleda na Ameriku/Svet)

Da, ovo je sjajno, možda imaš onaj video snimak, gde jedna javna ličnost (ne znam da li glumac ili režiser ili na kraju krajeva možda je to čak i scena iz nekog filma) upoređuje Ameriku sa istinskim slobodama, koje gaje recimo upravo te skadinavske zemlje a gde prednjači recimo Norveška...

Mislim u suštini hoču da kažem, da sve ovo tvoje rečeno potkrepljuju zvanične studije i zvanična dokumenta a tu je Amerika u direktnom poredjenju pravi mali slobodarski liliputanac.

Vladika, je možda hteo da naglasi veličinu i jaku silu, no i on bi morao ondah malo da se zapita da li je dovoljno da jezero bude veliko ili neotrovano i čisto.

Jer ako pričamo a pričam samo po tekstu, tu je naglašena reč najslobodnija. Što zaista nije istina i ne znam motive za taj subjektivno lažan stav.

Ako neko hoće i misli da treba spuštati loptu prema Americi u smislu Hrišćanske ljubavi prema svim narodima sveta, onda nek to radi dostojno svog intelekta.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Svasta...doduse od vladike Grigorija na svasta sam i navikao,ali opet,svasta.

Za sad je vladika Grigorije postao poznat po tome sto je podrzao Borisa Tadica sto je u kampanji agitovao za njega protiv naprednjaka,sto je saradnik Milorada Dodika,sto podize hotele po eparhiji,poznat je kao neko ko igra dobro fudbal,poznat je neko ko je rekao da je predsednik Srbije bena,poznat je kao neko ko je posle isao sa korpom voca i vina da se izvinjava,poznat je po zajednickim molitvama sa rimokatolicima,poznat je po raznoraznim politickim talk souima utisak nedelje,latinica,nedeljom u dva,poznat je kao neko ko tvrdi da je jedino Amerika zemlja slobode. Posteno bi bilo da se kandiduje na izborima.

Ali opet,svasta.  Zao mi je sto vladiku Atanasija vise ne mogu da posmatram kao nekog iskrenog i britkog coveka sa jezikom koji koristi sa pravom,jer ako sa pravom proziva mnoge,a onda u svom mestu u svom manastiru cuti na ovakve stvari o episkopu koji je njegov naslednik,ne znam zaista.

I jos jednom,svasta.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Mislim... čovek kao ja se sada sa pravom pita, da li zvanični podaci koji govore suprotno od vladikinih javno izrečenih tvrdnji i to sve međ narodom, dakle da li su se ti podaci promenili u međuvremenu, jer mi je prosto neshvatljivo da vladika napravi baš toliki promašaj.

Da je u pitanju neko drug, pomislio bi da radi sticanja sve veće popularnosti ima razradjen plan, jer će ovom izjavom definitivno pokrenuti jednu kampanju i jednu istinsko snažnu debatu. A njegovi argumenti bi u tom slučaju bili demagoške priorde i prirode potpuno suprotne od Žive Reči Istine.

Jer prijatelju kad govoriš o ovakvim stvarima, onda za to moraš barem da konsultuješ google ili da se nadaš prestanku interneta i neinformiranosti građana.

Ne ovo je potpuno suprotno vladici. Da li je možda ovo imalo neki drugi kontekst, da li neko zna? Meni je prosto neverovatno. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Da, tu izgleda papa Franjo i vladika +Grigorije imaju po pitanju USA i RF dosta različita i dijametralno suprotna mišljenja:

Papa Francisko: Putin je "jedini čovjek" koji može spasiti hrišćanstvo na cijelom svijetu

Papež František: Putin je „jediný muž“, který může zachránit křesťanství na celém světě

http://svobodnenoviny.eu/papez-frantisek-putin-je-jediny-muz-ktery-muze-zachranit-krestanstvi-na-celem-svete/

Подели на овим сајтовима

A vladika Grigorije Ameriku :))

Samo se bruka a zna da spasenje dolazi sa Istoka gde se Sunce rađa a ne sa zapada gde umire. :ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...