Manolis Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 А шта је толики проблем тај екуменизам? Па ево и руски патријарх ће се 12. овог месеца састати са Франциском. Разговарају људи. Не капирам у чему је проблем ако цркве комуницирају? Ipak je popusti naš Papa! Užas! Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Nama su Antifa$isti vladali i jo$ uvek nisu sjahali, pa ti vidi sam .. $ta mene pita$ Antifašizam ≠ komunizam.I četnici su bili antifašisti i to prvi antifašistički pokret u okupiranoj Evropi.Antifažizam je kao što rekoh i za antiekumenizam stav po jednom određenom pitanju.Ja sam recimo i antisatanista. zuti car and geronymo је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Da li je antifašizam onda loš pošto je anti? Šta znam, kod nas su antifašisti počinili zločine kao i fašisti Veliki je problem kada nešto postane anti, ali zaista veliki. Fašizam ne može da se svede samo na Hitlera, fašizam je svaki oblik diskriminacije. Ako pogledaš ljudski rod, shvatićeš da je fašizam ogoljena ljudska priroda, čovek koji se rukovodi svojim evolutivnim nasledjem, bez ikakvog prisustva emocionalne pismenosti , savesti i zdrave svesti. Fašističko ponašanje nije defekt intelekta, već je defekt ljudskosti. Pogledaj samo koliko deca, u medjusobnim odnosima, znaju biti surova.Njima se može oprostiti jete stiču iskustvo, ako imaju od koga da nauče. Kao što anti-papisti na kraju postanu ono što pripisuju Papi, tako su i naši anti-fašisti postali oni protiv kojih su se borili. Terminologija je jedno ali delovanje drugo. Uvek treba biti za ljudskost, za dobrotu, za samokritku a antifašizam ne sme da bude cilj, već posledica onoga ZA humanizam. Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Сутра могу отићи код неког Манолиса да направимо неки посао, Apartmani u Beloj Crkvi, polovna i nova roba iz Austrije, turističko vođenje, prevođenje sa Nemačkog ili jednostavno odlazak na pivo, u svako doba dana Човек Жоја and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Али екуменизам није уједињавање ни са ким, нема унијаћења, нема "љубљења скута папи", нема синкретизма како каже Дејан. За православне је папа римски епископ са првенством части, што је и био у првом миленијуму, и то је све, нема унијаћења. Блажени миротворци...градимо мир унапред, то је оно што Рилски каже ЗА. И не мислим ја да ти некога мрзиш. Bio je dok nije počeo da ispoveda neke jeresi i da menja liturgiju,da uvodi dogmu o bezgrešnom začeću,filokve,o svojoj nepogrešivosti,kvasne hlebove,pričešće samo hlebom,o tome da je on zamenik Sina Božijeg na zemlji....on je ako hoćeš po Crkvi čist jeretik. Suncokret54 and advokatribaric је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Ako je episkop rimski - znaci mozemo se kod njega pricestiti? zuti car је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 @Милан Ракић Хвала на одлуци да одбанујеш Кратоса!. То да је преподобни Јустин Нови први на листи литературе за Догматику 2 је и за мене изненађење. Артемити често посежу за чињеницом да је Св. ава Јустин био у додатној литератури једно време, па сам можда неправедно Кратоса стрпао у исти кош са чланом који је на овој теми писао под ником "Јастан", а који је такође банован. Иначе Авина Догматика је веома захтевно штиво, па је вероватно то једини разлог зашто је уступила место питком стилу писања епископа Ј. Зизјуласа и И. Мидића. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Јок бре Мирославе, знаш како каже Јеванђеље - "мрзи ближњег свог". Ако се чита уназад ко што раде они непомјаници... Милан Ракић and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 А можеш ли као такав да седнеш и да разговараш са католицима и протестантима? Vidi ovako kad meni neki čovek kaže ja sam hrišćanin ja ga pitam el veruješ u Simvol Vere.Ako kaže ne,ne smatram ga hrišćaninom.Uslov za bilo kakav dijalog bi bilo to za početak. Suncokret54 and zuti car је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Ако имаш праву веру у себи, нико не може да ти је узме. Зато хришћанин може да се дружи са сваким, да разговара са сваким и вера му се само увећава. Ако је "против нечега/некога" онда му се вера умањује. Suncokret54, Милан Ракић and Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Јел можеш да одеш са Манолисом на пиво, ено нуди, плус и неки апартмани, упртиш жену на грбачу (саће Парадокс да ме линчује ако чита) и правац на дружење и пиво? Ne mogu.Poneo bi pravoslavnu krstaču i sve bi ga lupo u lobanju dok se ne vrati u pravoslavlje. Pa mogo bi zašto ne bi mogao? Suncokret54, Човек Жоја and feeble је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Ако имаш праву веру у себи, нико не може да ти је узме. Зато хришћанин може да се дружи са сваким, да разговара са сваким и вера му се само увећава. O cemu se prica ovde ljudi, pa ko je rekao da se ne treba razgovarati sa nekim ko nije pravoslavac? Kod mene u komsiluku pola Madjari katolici, nikom nije palo na pamet da se ne razgovaramo. Suncokret54, Grizzly Adams and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 O cemu se prica ovde ljudi, pa ko je rekao da se ne treba razgovarati sa nekim ko nije pravoslavac? Kod mene u komsiluku pola Madjari katolici, nikom nije palo na pamet da se ne razgovaramo. Откуд знам, само сам се надовезао на последњи коментар без да гледам почетну тему ко сваки искусни форумаш... Баба and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Prva presuda za mobing u SPC, osuđen vladika Beograd -- Viši sud u Pančevu doneo je prvu presudu za mobing u SPC, vladika banatski Nikanor osuđen je za zlostavljanje nekadašnjeg sveštenika Tomislava Živanovića. Izvor: B92 petak, 5.02.2016. | 20:30 Foto: B92 Odlukom suda sveštenik Tomislav Živković dobio spor za mobing protiv vladike banatskog Nikanora. Utvrđeno je da je otac Tomislav bez povoda razrešen čina protojereja i protonamesnika, nakon čega mu je bila oduzeta i parohija. Njegov advokat Duško Tomić kaže da je odluka suda dokaz da je Srbija sekularna država. "Otac Toma je godinama pisao na razne adrese, pa i patrijarhu postojećem, pa i crkvenom sudu. Toma je do poslednjeg daha želeo da se to reši u kući, u crkvi. Nije moglo. Ovo je istorija i ovo je putokaz Srbije ka zaista kvalitetnoj Evropi i demokratiji", rekao je Tomić. Teolog Nikola Knežević kaže da sveštenik Tomislav Živković nije imao druge opcije sem da zatraži pravni lek pred svetovnim sudovima. "S obzirom na to da je sama odluka vladike neustavna jer po Ustavu SPC vladika može, ono što je maksimalno, jeste u okviru njegovih nadležnosti jeste da određenog sveštenika iz razloga opravdanog udalji sa službe na 30 dana", kaže Knežević. Sveštenik Tomislav Živković je uz tužbu za zlostavljanje, podneo i tužbu zbog nezakonitog otpuštanja radi vraćanja na rad, za isplatu zaostalih zarada, ali će od tom delu tužbenog zahteva odlučivati Osnovni sud u Pančevu. Teolog Knežević ističe da ima i dobrih i loših primera u SPC, kao i u svakoj drugoj crkvi, ali da je problem to što se stvari često guraju pod tepih. "Problem je što se jasno i glasno ne govori o problemima i onda na kraju to ipak deluje štetno po sam ugled crkve. Verujem da će ovaj presedan poslužiti kao primer ostalim sveštenicima koji se možda nalaze u sličnoj situaciji i da će svoju pravdu potražiti pred svetovnim sudovima", navodi Knežević. U informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve za B92 je rečeno da im je žao što se sve ovo događa, ali da je to lična stvar dvojice sveštenika. Na pitanje kako je moguće da bude lična stvar mobing vladike nad sveštenikom SPC, odgovori je bio da nemaju dovoljno informacija o ovom slučaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 А ја мислио Црква и држава одвојене... geronymo, Suncokret54 and feeble је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука