Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

Верска настава и принцип "марш из државних школа, ово је секуларна држава":

У паузи емисије, данас смо ја и господин Рибић дискутовали... Ја га питам, чему толико оспоравање права да неко изучава своју веру? Да неко чује хришћанско виђење смисла постојања? Да ли је злочин бити хришћанин? Каже, није. Па у чему је онда проблем? Каже, намеће се. Па како се, људи моји, намеће када је изборни предмет? Слуша га ко жели, а и ти који слушају нису у обавези да лично усвоје хришћанство као свој светоназор. Како се онда намеће? 

Зар није наметање то ваше, то што желите да предмет укинете? Свима, без обзира да ли то желели или не.

Зашто не може веронаука у школама? Кажу, због секуларности. Значи, ко шиша живе људе, битни су принципи, идеје. И ја сада питам: шта ће то нама, људи? Шта ће нам принципи који немају везе са нама? Који нас гуше. Веронаука ничија права не угрожава, нико не пати зато што она постоји, на радост је онима који желе да је слушају - и сад је то проблем је се КРШИ ПРИНЦИП! Небитни су живи људи. Битни су мртви принципи.

Треба гледати живот, па на основу њега изводити принципе а не обрнуто, гурати живот у принципе који немају везе са животом.

Nisu ti principi pali s Marsa, i ti principi su nesto do cega smo dosli kao metode za bolji i lepsi zajednicki zivot. 

TI principi su korisniji za drustvo nego udovoljavanje zeljama odredjeninh grupama samo zato sto sto, eto, oni bas iskreno veruju da su ih zasluzili...

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Изборни предмет би био када би постојала и опција ни грађанско ни веронаука

Šta dobijaš time? Neobrazovane talibane?

Možeš možda ti da razumeš da su srbi sa ovog prostora od vajkada bili verujući?

Obrazovan čovek nije nikakva opasnost. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Šta dobijaš time? Neobrazovane talibane?

да видимо шта уче деца у 3. разреду

Pravoslavni katihizis za 3. razred osnovne škole

Bog Otac je stvorio svet iz ljubavi, 5

Bog Otac je sve stvorio da živi večno, 7

Bog Otac je na kraju stvorio čoveka sličnog sebi i kroz njega gleda na sve što je stvorio, 11

Čovek je sličan Bogu zato što je slobodan, 15

Bog Otac je stvorio svet kroz Sina i u Sinu Duhu Svetim, 19

Bog je stvorio ćoveka da s njim ostvari zajednicu ljubavi, 21

Zajednica Boga Oca s ljudima ostvaruje se preko Isusa Hrista, 25

O molitvi, 27

Подели на овим сајтовима

Nisu ti principi pali s Marsa, i ti principi su nesto do cega smo dosli kao metode za bolji i lepsi zajednicki zivot. 

Хајде ми сада објасни, шта је теби лепши живот ако се залажеш да неко нема права да у школи слуша веронауку? Односно, како ће ти се то живот покварити ако тај неко то своје право оствари?

Ја ту не видим ништа нити корисно нити штетно за тебе, већ да инсистирање на том принципу значи смао једно - нетрпељивост према вери. 

Подели на овим сајтовима

Objasni mi kako javna institucija moze da zeli da ima krsnu slavu? Ali molim te, ovo mi nikako nije jasno.

Може, ако људи у њој желе. Ја увек крећем од појединачног и идем ка општем.

Подели на овим сајтовима

Misliš principe koji prate tvoj život? Pošto to nije deo mog života... a valjda bi te institucije trebalo da budu moje koliko i tvoje... isti ste kao komunisti, samo vam je ideologija drugačija...

Ти принципи тебе не би никако угрожавали, иако би изражавали вољу већине. Угрожава ли те химна Боже правде? Грб са крстом? Застава? Иако си атеиста то можеш и треба да прихватиш као своје - као традицију свог народа. Када сам дискутовао са Србијанком Турлајић рекла ми је да је "православни атеиста". Питах је шта то значи? Каже, атеиста сам али славим славу, Божић, Васкрс... зато што поштујем оно што сам у породици наследила. И ја јој скидам капу због тога.

Подели на овим сајтовима

Ти принципи тебе не би никако угрожавали, иако би изражавали вољу већине. Угрожава ли те химна Боже правде? Грб са крстом? Застава? Иако си атеиста то можеш и треба да прихватиш као своје - као традицију свог народа. Када сам дискутовао са Србијанком Турлајић рекла ми је да је "православни атеиста". Питах је шта то значи? Каже, атеиста сам али славим славу, Божић, Васкрс... зато што поштујем оно што сам у породици наследила. И ја јој скидам капу због тога.

Kada bi svi bili stvarno svesniji svojih uverenja i stavova, mnogo bi se veći broj građana Srbije deklarisao kao pravoslavni ateisti. Na neki način, ovde je pravoslavni ateizam u neku ruku već neko vreme nezvanična državna religija.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Не, принципи нису мртви већ тешком муком изборени од верског једноумља у протеклим вековима. 

(#) Читам већ по ко зна који пут да истичеш "изборни предмет".    Изборни предмет би био када би постојала и опција ни грађанско ни веронаука.   Овако, родитељи и-или деца одаберу једно од та два, многи ни по жељи ни по морању него по инерцији (баш зато је однос  50% - 50% на државном нивоу).

Кад то буде уведено, видећемо жељу да се слуша православни катихизис.

(#) Како то да је СПЦ толико неспособна да сама организује веронауку (прави титоистички комунисти су давно отишли, религија је у моди још од касних осамдесетих) ?   Како то да се та силна жеља народа за катихизисом није одразила на неки вид веронауке пре него што ју је држава увела?

(#)  Пробај да прихватиш да секуларизам а ни атеизам нису искључиво везани за комунизам.   Има нас много десничара, родољуба, националиста који смо гласни атеисти.     (ово важи и за Србију и за остале земље)

Хахаха, да, да... и замењени безбожним једноумљем. Дивота. :)

Не, то би онда био факултативни предмет. Сада је обавезан изборни предмет (такав модел постоји у многим европским дрћавама).

А што и остале предмете не бисмо ставили да се слушају факултативно? Па да видимо шта би ђаци и колико слушали. Зашто неко, на пример, мора да учи интеграле ако му то никада у животу требати неће? Зашто да учи о рудном богатству неке иди ми дођи м земље, ако му то никада у животу требати неће? Зашто да се учи сликању, ако нема талента и ако не жели да се бави сликарством? Зашто да учи други страни језик ако не жели да зна баш тај језик? Итд, итд.... Изволи, ако си толико принципијелна, примени исте принципе на све предмете. У противном ниси праведна.

Видиш, када би држава вратила Цркви сву имовину коју јој је одузела Црква би могла да отвори црквене школе и гимназије. Да, била би способна. И ја бих волео да такве школе постоје код нас, као римокатоличке у Франсуској, рецимо. Али Црква сада нема ни за социјално осигурање свештеника (нису сви свештеници у београдским парохијама).

Нисам ни рекао да је атеизам нужно комунизам. Међутим, ови који иступају са атеистичком позадином болују од вируса идеолошког једноумља који је наслеђен из титоистичког система. Знам атеисте којима уопште не смета веронаука. Чак, подржавају право људи да она постоји у нашим школама.

Баш зато што секуларност није нужно везана за комунистички модел секуларности - не треба дозволити савременим антитеистима да титоистички тумаче Устав. А они навалили да је само то и ништа друго секуларност. Видиш, моја реакција је само реакција на то - одбрана од агресивног атеизма.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно против. Не само због тога што би највећу штету од овога имала управо сама Црква, него што би то била регресија у заштити права свих нас. Са друге стране, садашњи правни оквир Цркви даје много простора за деловање, далеко више него раније. А то је углавном простор који Црква, на жалост свих нас, не користи уопште или користи врло мало и недовољно.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Баш зато што секуларност није нужно везана за комунистички модел секуларности - не треба дозволити савременим антитеистима да титоистички тумаче Устав. А они навалили да је само то и ништа друго секуларност. Видиш, моја реакција је само реакција на то - одбрана од агресивног атеизма.

Ideja sekularnosti je ideja slobodnog izbora.

Sekularnost je prirodno sumnjicava prema svakom vidu prepletenosti drzave i religije.

Za Mene licno postoje samo razliciti stepeni razvoja sekularnosti, a prava je potpuna odvojenost, gde religija dise i raste prirodno, onoliko koliko gradjani svojim zalaganjem i interesovanjem postignu, oslobodjeni bilo kakvih drzavnih prisila i gurkanja u svom izboru.

To je moja ideoloska vodilja. A ja sebe ne smatram antiteistom (ne mislim da religiju treba sputavati, niti da bi svet bez nje bio bolji).

Da li ti dozvoljavas da je to legitiman politicki stav, ili po tebi mora da upadnem u neki ekstreman titoisticki okvir?

• Волим 1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Da li ti dozvoljavas da je to legitiman politicki stav, ili po tebi mora da upadnem u neki ekstreman titoisticki okvir?

Свакако да је легитиман, али не може да претендује да буде једино могућ и једини исправан. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nisam ni rekao da me ugrožavaju... već samo da to nisu moji, nisu zajednički, nego su isključivo tvoji principi.

Dalje sprovođenje tih principa me uglavnom ne ugrožava, mada ima i toga, ali nije tu glavni problem u ugrožavanju, već u tome što prisvajate nešto što je zajedničko i time gurate dalje one koji ne dele te vrednosti... umesto integracije, zajedništva i nalaženja zajedničkog imenitelja iza kojeg svi možemo da stanemo, nudi se: i u zajedničkim stvarima biće sve po mom, a tebi ako se ne sviđa, boli me uvo.

Himna je tu najbolji primer. Ne mogu da prihvatim ovu himnu kao svoju jer ne mogu ozbiljno da shvatim njene reči... poštujem je kao himnu moje države u smislu da ću u javnosti ustati kad se svira i slično ali za mene lično ona ništa ne znači.

Zašto bih kao svoje prihvatao nešto samo zato što je tradicija? Da li bi onda trebalo da prihvatim da žene nemaju pravo glasa? Mnogo duže od himne (i neprekidno) u tradiciji ovog naroda je ideja da se žene ne pitaju ništa u vezi države... vekovima, a ne nekoliko decenija... sve tradicije se u nekom trenutku stvore ili promene...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nisam ni rekao da me ugrožavaju... već samo da to nisu moji, nisu zajednički, nego su isključivo tvoji principi.

Заједнички принцип би требало да нам буде појам јединства који је саткан од комуникације различитих и од неометане пројаве конкретног и различитог у јавној сфери. То није једно као безлична општост, већ као заједница конкретних и различитих. Такав појам јединства не би гушио ни мене, ни тебе. 

Подели на овим сајтовима

Himna je tu najbolji primer. Ne mogu da prihvatim ovu himnu kao svoju jer ne mogu ozbiljno da shvatim njene reči... poštujem je kao himnu moje države u smislu da ću u javnosti ustati kad se svira i slično ali za mene lično ona ništa ne znači.

Химне скоро свих европских земаља не значе више ништа никоме.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...