Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

ja se licno zalazem za neki vid sekularnog drustvenog uredjenja ali sam i za to da se crkva pita za neke stvari takodjer i ne vidim nista lose u tome, kada vodis narod , posebno narod pod kosovskim zavjetom ako vjerujes u to, onda bi bio red i da se cuje misljenje ljudi iz crkve,

Kad smo kod kosovskog zaveta, ko je pokrenuo i doneo odluku da se bije boj.

Lazar ili Crkva?

Odgovorio sam ti na pitanje o Njegošu. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pa i nije državni praznik nego verski praznik... kao takav je označen u odgovarajućem zakonu... a te norme ne bih ukidao, važne su zbog verskih prava, naravno da ne treba da radite na vaše najvažnije praznike... inače, nisam uopšte pomenuo ni ljudske slobode ni pravo izbora... kao i obično, odlično ti polazi za rukom da u tvojoj poruci ne postoji ama baš ništa tačno ni smisleno...

ja sam bozic pomenuo zbog kontrasta, takva mi retorika, ostrije zvuci, ali posto si picajzla, reci mi kako drzava obiljezava svetog savu?

Подели на овим сајтовима

ja se licno zalazem za neki vid sekularnog drustvenog uredjenja ali 

...

ja licno bi uveo zvanicnu religiju,sto je ne bi cinilo drzavnom institucijom, jer crkva to i ne moze biti.

Priceless... :aplauz:

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Bingoooo!

Jel ti citas misli?Prozorljiv si?

Odakle znas motive ljudi, mi mozemo govoriti samo o licnom motivu.

Tu je kvaka.

Ko ide u crkvu ide u crkvu,ko veruje veruje, drzavi to nije za posao. Ona je duzna da se brine o svakome.

To sto bi verouciteljima bilo lakse, pa bilo bi im lakse i sa normalnim ministrom a ne ovim sadasnjim oblikom zivota.

Al to nije razlog za uvodjenje drzavne religije.

Nama trebaju misionari i ljudi koji veruju da se malo opravoslavimo coporativno. Prvo mi u Crkvi. 

Pa ako se nekom svidi kad budemo normalni i znali sta ocemo i u koga verujemo, mozda ce i prici ;)

Stekni mir i hiljadu ce se oko tebe spasiti.

Cilj ovog zivota nije stvaranje idealne drzave, ne vidim cemu dobro od drzavne vere.

Vise nam je stete donela nego koristi od Konstantina na ovamo.

Sloboda mora biti i tebi i meni i nekom ateisti, a granica slobode je sloboda drugog. Bilo koje nametanje slobode rusi tu granicu, a mi nismo nekom dali zivot da imamo pravo u njegovo ime da odlucujemo sta je za njega dobro.

Nisam siguran da li ti razumeš da smo na istoj strani po ovom pitanju.

Osim u domenu zražavanja ljudskih sloboda u koje spada i slava. Meni ne smeta, da država da, slobodan dan za slavu, koja je kao tradicija slave Bogu specifična i posebna u svom svetu.

Men se nešto pobrkalo.

Jedna tolerantna sekularnost, je ideal koji neće opterećivati Crkvu, niti će političari, morati osim ispovesti ako su vernici, odgovarati na političke odluke bilo to od pojedinih vladika i celog sinoda.

Ne vidim koren u Hristovoj Crkvi, koji bi opravdao mešanje Crkve u političko uredjenje Srbije.

Ali vidim, da u Srbiji i te kako treba da vladaju blagočestivi Hriščani, kojima je to posao i koji će mirno tražiti duhovnu potporu od Crkve i vladika, kako bi im po njihovim molitvama Bog otvorio um i dao snagu za jedan vrlo odgovoran i težak posao a to je uredjenje i vodjenje jedne zemlje.

Подели на овим сајтовима

Па на боље да су мењали и нису. Мењале су паре и само паре. Норвешка била беда док нису пронашли нафту, није им помагало ни 100x да су били протестанти. Латинска Америка? ЦИА ведрила и облачила, постављала и смењивала кога је хтела, а једине земље које су "слободне" су комунистичке земље, али су ту "слободу" платиле тоталном пропасти, као што смо и ми платили.

То је тачно што наводиш, него сам хтео рећи да када је католичка црква са игнорисања и оправдавања аутиротарних режима прешла на оправдавање демократских, то је довело до политичких последица - људи су почели да смењују диктаторе и успостављају демократске владе.  Наравно, ту буде свачега таква је политика, али поента је у промени парадигме, код православаца тога није било од средњег века, о много чему се ћути, много штошта се трпи и игнорише, како код људи тако и код цркве. Кад си видео да Црква критикује Вучића, Николића, Тадића и остале? Или руску Путина? А знаш зашто не могу? Зато што су везани за државу, јер су националне цркве. Католичка је једна, иста од Пољске до Аргентине, па ако католичка каже да демократија ваља пола света се мења. Али ако српска каже да демократија ваља то неће довести до промена у Русији, јер постоји нека врста нејединстве свако гледа своју нацију и државу, нисам тек тако почео са Византијом. 

Опет кажем, људи искоришћавају веру како им се ћефне, у име вере убијају и у име вере су милосрдни, а колико све то има везе са вером, мислим да нема ни мало. Зато држава и црква треба да буду одвојени, да не би свако својатао веру и радио разне глупости у њено име.

Са овим се скроз слажем.  

Подели на овим сајтовима

Priceless... :aplauz:

glup ti citat za jednog advokata...

ovo prajsles ne znam sta ti znaci, trebalo bi i ove popove sa foruma natjerati da uvedu srpski jezik za zvanicni na forumu , sto ga ne bi ucinilo forumskom institucijom, ali bi dovelo do malo reda na forumu.

nego reci mi kako drzava obiljezava svetog savu, sta si ostao bez jezika?

Подели на овим сајтовима

Nisam siguran da li ti razumeš da smo na istoj strani po ovom pitanju.

Osim u domenu zražavanja ljudskih sloboda u koje spada i slava. Meni ne smeta, da država da, slobodan dan za slavu, koja je kao tradicija slave Bogu specifična i posebna u svom svetu.

Men se nešto pobrkalo.

Jedna tolerantna sekularnost, je ideal koji neće opterećivati Crkvu, niti će političari, morati osim ispovesti ako su vernici, odgovarati na političke odluke bilo to od pojedinih vladika i celog sinoda.

Ne vidim koren u Hristovoj Crkvi, koji bi opravdao mešanje Crkve u političko uredjenje Srbije.

Ali vidim, da u Srbiji i te kako treba da vladaju blagočestivi Hriščani, kojima je to posao i koji će mirno tražiti duhovnu potporu od Crkve i vladika, kako bi im po njihovim molitvama Bog otvorio um i dao snagu za jedan vrlo odgovoran i težak posao a to je uredjenje i vodjenje jedne zemlje.

Ali to vec postoji, razumes da to nije tema...

ti i sad po zakonu imas pravo na dan za slavu, ne treba niko da proglasava pravoslavlje drzavnom religijom zbog toga.

imas i verske praznike i opet slobodan dan, dakle drzava koja je vise nego blagonaklona pravoslavcima.

Dakle kao sto imas slobodne dane za ne znam, rodjenje deteta, ili smrt bliskog clana porodice imas tako pravo da kazes meni je slava tad i tad i da uzmes slobodan dan.

Kada nesto proglasis drzavnom religijom samo otvaras pandorinu kutiju mogucih zloupotreba i netrpeljivosti u ime vere.

Koren nije u Crkvi nego u ljudskim slabostima, a na njih niko u mantiji nije nazalost imun.

Sadasnji politicari mogu i sada da traze potporu u crkvi, ali gledaj samo slucaj dveri, kada zbog te potpore u crkvi si dobio blacenje svih onih u crkvi koji nisu za dveri. dakle sta si postigao? netrpeljivost, zlu krv, podele, gledanje ispod oka...

kao da nigde drugde ne postoji normalan politicar i kao da su oni tapijom obezbedili sebi podrsku klira.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Ako je Srpska Pravoslavna Crkva autokefalna i ima u svom nazivu i brigu za Srpski narod i Srpski rod, koji je od vajkada u većini sačinjavao kao verujući ove prostore, to ne znači, da su vladike i sinod SPC ispunjeni Svetim Duhom i Njegovim blagoslovom državotvorni aparat, koji mora radi brige da donosi važne političke odluke. Toga se tiče na svakom nivou politike od ustava,zakona,inostranih poslova,kvaliteta državnih aparata,obrazovanja uopšteno, vojske,policije itd...

Crkva je tu da pomogne blagočestivim i obrazovanim Hrišćanima, da u najsjajnijem duhu Pravoslavlja budu okrepljeni duhovnim savetima i molitvama vascele Srpske Pravoslavne Crkve i njenih vernika, kako bi svoj posao obavljali što bolje.

Nigde nisam naišao na argument, da je dobro i korisno mešanje Crkve u politička pitanja, pa čak i poziv da se neka politička pitanja ne smeju rešavati van Srpske Pravoslavne Crkve. Da li je to Hristova Crkva i gde se u Hristovoj Crkvi nalazi argumentacija, da Crkva u svom izvornom obliku uspostavlja i vodi zemaljsko Carstvo?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ali to vec postoji, razumes da to nije tema...

ti i sad po zakonu imas pravo na dan za slavu, ne treba niko da proglasava pravoslavlje drzavnom religijom zbog toga.

imas i verske praznike i opet slobodan dan, dakle drzava koja je vise nego blagonaklona pravoslavcima.

Dakle kao sto imas slobodne dane za ne znam, rodjenje deteta, ili smrt bliskog clana porodice imas tako pravo da kazes meni je slava tad i tad i da uzmes slobodan dan.

Kada nesto proglasis drzavnom religijom samo otvaras pandorinu kutiju mogucih zloupotreba i netrpeljivosti u ime vere.

Koren nije u Crkvi nego u ljudskim slabostima, a na njih niko u mantiji nije nazalost imun.

Sadasnji politicari mogu i sada da traze potporu u crkvi, ali gledaj samo slucaj dveri, kada zbog te potpore u crkvi si dobio blacenje svih onih u crkvi koji nisu za dveri. dakle sta si postigao? netrpeljivost, zlu krv, podele, gledanje ispod oka...

kao da nigde drugde ne postoji normalan politicar i kao da su oni tapijom obezbedili sebi podrsku klira.

Sister ja te opet ne razumem, pa ti meni govoriš sve što ja pišem. O slavi sam dao odgovor oblaku, jer mislim da zaista ne ruši sekularnost i znam da to nije tema kao zasebna celina, jedino ne znam kako zvučim kod tebe kad pročitaš moj post, jer ja kad tebe čitam vidim svako slovo koje ustvari priča isto što i ja.

Подели на овим сајтовима

Ovo je oblak sasvim normalno i legitimno ako se Crkva drži van politike i deo je samo duhovnog života radnika u tom preduzeću, koji predstavljaju preveliku većinu, da bi to sebi uskratili.

Kako ne razumes/te da argument vecine nema nikakvo znacenje  u ovom kontekstu? Ako vecinom opravdas ispravnost odluka onda je jahanje popova bilo legitiman cin s obzirom da je  u tom trenutku vecina stanovnistva odobravala takvo ponasanje...

Ljudi se osećaju sigurnijei bolje, jer su njihova verska osećanja takva, pa čak i da naprimer uzmemo privatnu firmu, naravno da bi poslodavac dozvolio jedan dan gde 90% njegovih radnika proslavi slavu ako u tim slobodama bude produktivnost i uspešnost tih radnika na zavidnom nivou.

To su druge stvari. Ja se licno nikad ne bih protivio davanju slobodnih dana radnicima zbog verskih razloga. Naprotiv!  Ta praksa odavno postoji u Srbiji i iskreno nikad nisam cuo da se iko ikada protiv toga bunio, ni od gradjana ni od ateista (bilo pojedinaca bilo udruzenja)

A ako pogledas svrhu hriscanstva i poruku koju salje uz obrasce koje sledi, slavljenje slave u firmi nema nikakvu poentu... promasaj... obicna izlozba i javno paradiranje vere.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Znate šta će se desiti ako bude Crkva upravljala državom?

Zadovoljićemo se što prelazimo ulicu na pešačkom prelazu a odlazak na Liturgiju neće više ni da postoji, jer ionako ispunjavanjem državnih zakona služimo Bogu.

(nemojte me bukvalno čitati)

Подели на овим сајтовима

probaj port 018, 011 nekad brljavi :))  

to se kaze dobro je dok neki port radi majku mu...

ja sam bogata zena, mogu na vise portova, sta ce oni koji samo ispred svog nosa vide i misle? 

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Znate šta će se desiti ako bude Crkva upravljala državom?

Zadovoljićemo se što prelazimo ulicu na pešačkom prelazu a odlazak na Liturgiju neće više ni da postoji, jer ionako ispunjavanjem državnih zakona služimo Bogu.

(nemojte me bukvalno čitati)

I država će da progoni one ludake što pozivaju na Liturgiju (ne bukvalno, takođe).

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...