Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

smanji gordost brate, prosto ti kazem sta ja mislim o tome sto ti pises, nisam te tjerao da se slazes sa tim , ovo je samo forum, smanji dozivljaj

Brate ja se doživljavam vrlo živo, nemoj sada da zamenjuješ teze, kao većina forumaša, koji upadaju u rasprave isukanim sabljama, ne razmišljajući da su možda janičari.

Dakle ti si meni rekao da su mi isprali mozak a ne ja tebi a onda mi još savetuješ zavet ćutanja da ja to dobrano Hrišćanski istrpim. A? :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Brate ja se doživljavam vrlo živo, nemoj sada da zamenjuješ teze, kao većina forumaša, koji upadaju u rasprave isukanim sabljama, ne razmišljajući da su možda janičari.

Dakle ti si meni rekao da su mi isprali mozak a ne ja tebi a onda mi još savetuješ zavet ćutanja da ja to dobrano Hrišćanski istrpim. A? :)

jesu ti isprali mozak, to ja mislim i nisam htjeo direktno da ti kazem, vec sam bio blazi al ti si dosta uvredljiv kao licnost, to sam primjetio kod tebe odavno i to ne u odnosima sa mnom, vec sa nekim drugim ljudima i mislim da ne bi tako trebao biti uvredljiv, ne misli ti svako zlo ako ti uputi kritiku, evo ja znam da ti meni ne zelis zlo bez obzira sto napises iz ljutnje. lijepo sam te pitao da li bi zabranio njegosa da imas sada ovu pamet a da si u ono njegovo vreme, nisi mi nista odgovorio, postavio sam ti pitanje kontraargument na tvoj komentar a ti umjesto da dokazes da ja gresim kako vjerujem mislis ti prvo sebe branis kao da ce neko da te pojede, jel uvidjas gdje gresis?

Подели на овим сајтовима

Очигледно је да јавна предузећа и државне институције желе да имају крсну славу. Очигледно је да желимо свештенство у војсци. Очигледно је да жечимо верску наставу у школама...итд...итд...

Људи моји, направимо принципе који прате наш живот.

Kako je očigledno, kako to znamo, i šta to znači?

Slava u mnogim institucijama znači dan ili par sati bez posla. Lakše otrpeti sveštenika koji nešto tamo peva nego rad - to važi i za đake u školama. Ako bismo sada napravili referendum o tome da li želimo versku nastavu/građansko kao alternativu ili nijedan od ova dva predmeta, koliki bi procenat građana bio "za"?

Više ima lenjosti i linije manjeg otpora no želje za verskim sadržajima u državnim institucijama.

Mene brinu dve stvari:

1. Institucionalizacija vere i njeno sve veće pretvaranje u nešto protiv čega, recimo, tinejdžer koji bi mogao da je otkriva sada gotovo po prirodi stvari mora da ima prirodan bunt i 

2. Uticaj institucionalizacije na samu veru

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Objasni mi kako javna institucija moze da zeli da ima krsnu slavu? Ali molim te, ovo mi nikako nije jasno.

Ovo je oblak sasvim normalno i legitimno ako se Crkva drži van politike i deo je samo duhovnog života radnika u tom preduzeću, koji predstavljaju preveliku većinu, da bi to sebi uskratili.

Ljudi se osećaju sigurnijei bolje, jer su njihova verska osećanja takva, pa čak i da naprimer uzmemo privatnu firmu, naravno da bi poslodavac dozvolio jedan dan gde 90% njegovih radnika proslavi slavu ako u tim slobodama bude produktivnost i uspešnost tih radnika na zavidnom nivou.

Vidiš?

Подели на овим сајтовима

Добро. А јел постоји модел кооперативне одвојености, који раздваја државу од  цркве али ипак допушта сарадњу? На пример као у Немачкој?

Ne znam dovoljno o Nemačkom ustavu, državnom uređenju i pravnom sistemu da bih komentarisao njihov model.

Znam šta piše u našem Ustavu. Iskreno ne znam kojom misaonom gimnastikom te norme mogu da se tumače tako da pokriju sve ono što je urađeno u poslednjih 20ak godina na rušenju sekularnosti...

Mogu opet da ponovim pitanja na koja nikad nisam dobio odgovor:

Kako može da se tumači član 11. stav 2. Ustava ("Цркве и верске заједнице су одвојене од државе.") tako da je u redu da jedan državni organ (ministar prosvete) donosi akt iz njegove nadležnosti (program predmeta u državnoj školi ili spisak predavača) isključivo na predlog crkve ili verske zajednice, dakle, ministar može samo da usvoji ili odbije tekst koji napiše crkva/verska zajednica, odnosno ne može da donese akt iz svoje nadležnosti bez crkve/verske zajednice. Ne vidim kako je moguća manja "neodvojenost" u toj stvari. Da li ti imaš neku ideju?

Kako može da se tumači član 11. stav 3. Ustava ("Ниједна религија не може се успоставити као државна") tako da je u redu da grad Beograd i drugi gradovi i opštine po Srbiji u svojim Statutima imaju propisano koja im je slava. Šta je uspostavljanje religije kao državne ako nije to da je aktom vlasti propisano da vlast slavi verski obred jedne verske zajednice? U čemu je (iz aspekta sekularnosti) razlika između sledećih normi:

"Religija grada Beograda je pravoslavno hrišćanstvo." 

i

"Grad Beograd proslavlja Spasovdan kao slavu grada"?

Ili eto ovo što je i Kratos pitao, šta bi se promenilo ako bismo usvojili tvoj predlog promene Ustava? Koja je razlika između tvog modela sekularnosti i grčkog modela?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

где црква и држава сарађују. То значи да не можеш рећи да, на пример, постојање верске наставе крши принцип секуларности.

Али крши, јер је то показатељ неодвојености цркве и државе. У секуларизму Црква и држава не сарађују, баш као што на слободном тржишту Штарк и држава не сарађују. Када крену да сарађују, онда немамо слободно тржиште. Нисам тек тако узео једно предузеће као аналогију, јер је оно као и црква део цивилиног сектора који се бави привтном сфером. Држава се приватним стварима не бави, она је само механизам који штити ту приватну сферу и цивилни сектор, а не механизам који делове тог сектора фаворизује били они предузећа за чоколаду или СПЦ. 

Оно што може јесте да верници и свештеници учествују у политичком животу. Секуларизам не подразумева да политичку странку не може да оснује поп, и да министар не сме бити поп, него да тај поп када дође на власт не фаворизује своју религију него просто ради свој посао као министар. Као што поп може да буде пекар, лекар, апотекар. 

Подели на овим сајтовима

esu ti isprali mozak, to ja mislim i nisam htjeo direktno da ti kazem, vec sam bio blazi al ti si dosta uvredljiv kao licnost, to sam primjetio

Ajde da više ne gaziš temu!

Jesam uvredljiv sam kao ličnost i nikada prvi ne napadnem. Vidiš? Sjajno.

Dakle ne možeš sebi dozvoliti druškane da mi kažeš da je meni neko isprao mozak, pogotovo što verovatno nisi pročitao ni 5 redova o istoriji Crkve.

I još tražiš da ja to Hrišćanski otrpim a ako ne otrpim ja sam odjednom uvredljiv a to potkrepljuješ time da sam i prema drugima takav. Jesam bre!!

Dakle da objasnimo opet, ušao si i rekao da su mi sprali mozak! Šta hoćeš sada da ti ja odgovorim a da budem fin i uskladjen i neuvredljiv kao što su to bili Hrišćanski svetitelji.?? Ja ne znam kako to da izvedem nisam ni S od Svetitelja.

Umesto da kažeš izvini ti nastavljaš sa uvredama i čudiš se što ti ja odgovaram na tome.

Moj post na kojeg si reagovao nije nikako i nigde ugrozio ili uvredio jednu jedninu ličnost, to je bio stav!!!! razumeš?

A ti si na moj stav i moje mišljenje rekao da su mi isprali mozak! Lična uvreda. I još se čudiš što se ja branim? Ma ajde bre. 

Подели на овим сајтовима

Ajde da više ne gaziš temu!

Jesam uvredljiv sam kao ličnost i nikada prvi ne napadnem. Vidiš? Sjajno.

Dakle ne možeš sebi dozvoliti druškane da mi kažeš da je meni neko isprao mozak, pogotovo što verovatno nisi pročitao ni 5 redova o istoriji Crkve.

I još tražiš da ja to Hrišćanski otrpim a ako ne otrpim ja sam odjednom uvredljiv a to potkrepljuješ time da sam i prema drugima takav. Jesam bre!!

Dakle da objasnimo opet, ušao si i rekao da su mi sprali mozak! Šta hoćeš sada da ti ja odgovorim a da budem fin i uskladjen i neuvredljiv kao što su to bili Hrišćanski svetitelji.?? Ja ne znam kako to da izvedem nisam ni S od Svetitelja.

Umesto da kažeš izvini ti nastavljaš sa uvredama i čudiš se što ti ja odgovaram na tome.

Moj post na kojeg si reagovao nije nikakoi nigde ugrozio ili uvredio jednu jedninu ličnost, to je bio stav!!!! razumeš?

A ti si na moj stav i moje mišljenje rekao da su mi isprači mozak! Lična uvreda. I još se čudiš što se ja branim? Ma ajde bre. 

trenutno ocu da mi odgovoris bil zabranio njegosa da ti ova sekularna pamet a da si u ono nejgovo doba, to te pitam zato sto imam jos jedno pitanje iza toga, ako si u stanju odgovori mi, ako nisi onaj tvoj komentar je bez pokrica

Подели на овим сајтовима

Очигледно је да јавна предузећа и државне институције желе да имају крсну славу. Очигледно је да желимо свештенство у војсци. Очигледно је да жечимо верску наставу у школама...итд...итд...

Ако бисмо само гледали шта очигледно људи желе и то решавали некаквом изборима и демократијом, брзо бисмо пропали. Јер много тога желе што не ваља и штетно је. 

Подели на овим сајтовима

trenutno ocu da mi odgovoris bil zabranio njegosa da ti ova sekularna pamet a da si u ono nejgovo doba, to te pitam zato sto imam jos jedno pitanje iza toga, ako si u stanju odgovori mi, ako nisi onaj tvoj komentar je bez pokrica

Prvo da mi kažeš izvini Marko!

Moram tako ne vredi više drugačije sa vama.

A posle ću ti odgovoriti šta si me pitao, jer si me dobrano pomerio sa teme i to ničim izazvan.

Подели на овим сајтовима

Ако бисмо само гледали шта очигледно људи желе и то решавали некаквом изборима и демократијом, брзо бисмо пропали. Јер много тога желе што не ваља и штетно је. 

ja se sa tobom slazem, to je tako kako si ti rekao, ali neces valjda krsnu slavu da ubrajas u nesto sto ne valja i sto je stetno? republika srpska je recimo za krsnu slavu uzela svetog stefana, jel to nesto lose, jel to usmejreno protiv ljudi?

Подели на овим сајтовима

Prvo da mi kažeš izvini Marko!

Moram tako ne vredi više drugačije sa vama.

A posle ću ti odgovoriti šta si me pitao, jer si me dobrano pomerio sa teme i to ničim izazvan.

izvini brate Marko sto sam se grubo izrazio prema tebi, kriv sam, moram vise da vodim racuna kako se obracam ljudima!

ako mozes da mi odgovoris na pitanje

Подели на овим сајтовима

Vrlo je upitno šta bi ljudi izborima i demokratijom birali, i tu se zloupotrebljavaju izjašnjavanja na popisima na ovim našom nesrećnim vera-je-etnički-identitet prostorima.

Čitala sam istraživanje u kome se više od 80% ispitanika izjasnilo kao pravoslavno, ali je manje od 10% verovalo u bilo kakav zagrobni život, a oko 2% je verovalo da je Hristos vaskrsao.

P.S. Neki se sećaju moje drugarice koja je ovde tražila ispitanike za svoj diplomski - naime, imala je 40 ispitanika koji su se izjasnili kao pravoslavni, ali su u upitniku naveli da ne veruju u Boga. 

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Misliš principe koji prate tvoj život? Pošto to nije deo mog života... a valjda bi te institucije trebalo da budu moje koliko i tvoje... isti ste kao komunisti, samo vam je ideologija drugačija...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...