Jump to content

Анализа оповргавања креационизма

Препоручена порука

Зато православна вера не стоји ни на чијој страни ,,еволуциониста и креациониста''. Оно што је разумљиво и природно, то се и прихвата као нешто безопасно. Зар ћемо да мислимо да је православна вера пољуљана ако се докаже нешто из ,,еволуције''? Ако је православна вера истинска и ако иза ње стоји сам Бог, онда је природно да ћемо имати дијалог и однос са ,,науком''.

Са друге стране ,,креационизам'' сам по себи није рђав. Али, начин на који се креационизам испољава углавном је, заправо злоупотребљен. Такав фундаментализам имамо и од неких еволуциониста. То су две некакве крајности, које, опет саме по себи нису рђаве.

Uz dužno poštivanje prema vašim osječajima,ali nebih se složio sa vašom konstatacijom.Radi se o drugoj stvari a to je hrišćanstvo je imalo velikih sukoba sa naukom u prošlosti gdje je se dokazalo da je nauka u pravu a hrišćanstvo u krivu.Da se to nebi desilo sada vaša vjera zauzima neutralan stav o naučnim pitanjima!Da se nebi dovela u neugodnost!To je katastrofa!Pogotovo što znamo Biblijska učenja koja nigdjene spominju majmuna kao biće iz kojeg je evoluirao današnji čovjek!Bog govori o Ademu kao čovjeku kojeg je On po svom liku po vama stvorio a ne o majmunu!Zamo molim vas, držite se vaših učenja jer u suprotnome nevjerujete Bogu u koga vjerujete!Ovo govorim kao musliman koji se drži Kuranskog učenja a to je da je čovjek nastao od Adema a Adema a.s. je Bog stvorio!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 285
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Могуће је, дакле, да су Адам и Ева били ,,пали'' у овакав свет, у коме је било оних створења која називамо синовима човечијим, која су, заиста постепено еволуирала на начин који истраживачи и научници откривају. Међутим, Библија сведочи да су се Адамови и Евини потомци, конкретно синови, толико измешали са кћерима човечијим, да више не постоји таква подела. Сада смо сви помешани и подједнако синови Божији и синови човечији, односно подједнако потомци еволуције и потомци Адама и Еве.

И као објашљаваш масовна истребљења???

Бог је пустио да бића мало еволуирају, па му се то није свидело, те је подпалио супер вулкан у Сибиру, па је поново пустио да еволуирају, па му се ни то није свидело, пак је онда бачио који камичак на Земљу да се ови диносаурси мало макну и да дају шансу да еволуирају сисари, јер су, ето,  Адам и Ева попапали јабуке па је најприкладније било да их споји са сисарима приматима (синовима човечијим).

Смешно... Постављена слика

Auu brate jeli to hrišćanski stav ili lični?
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Могуће је, дакле, да су Адам и Ева били ,,пали'' у овакав свет, у коме је било оних створења која називамо синовима човечијим, која су, заиста постепено еволуирала на начин који истраживачи и научници откривају. Међутим, Библија сведочи да су се Адамови и Евини потомци, конкретно синови, толико измешали са кћерима човечијим, да више не постоји таква подела. Сада смо сви помешани и подједнако синови Божији и синови човечији, односно подједнако потомци еволуције и потомци Адама и Еве.

И као објашљаваш масовна истребљења???

Бог је пустио да бића мало еволуирају, па му се то није свидело, те је подпалио супер вулкан у Сибиру, па је поново пустио да еволуирају, па му се ни то није свидело, пак је онда бачио који камичак на Земљу да се ови диносаурси мало макну и да дају шансу да еволуирају сисари, јер су, ето,  Адам и Ева попапали јабуке па је најприкладније било да их споји са сисарима приматима (синовима човечијим).

Смешно... Постављена слика

Auu brate jeli to hrišćanski stav ili lični?

Ни једно, а ни друго.

То је "мислени експеримент".

Подели на овим сајтовима

Uz dužno poštivanje prema vašim osječajima,ali nebih se složio sa vašom konstatacijom.Radi se o drugoj stvari a to je hrišćanstvo je imalo velikih sukoba sa naukom u prošlosti gdje je se dokazalo da je nauka u pravu a hrišćanstvo u krivu.Da se to nebi desilo sada vaša vjera zauzima neutralan stav o naučnim pitanjima!Da se nebi dovela u neugodnost!To je katastrofa!Pogotovo što znamo Biblijska učenja koja nigdjene spominju majmuna kao biće iz kojeg je evoluirao današnji čovjek!Bog govori o Ademu kao čovjeku kojeg je On po svom liku po vama stvorio a ne o majmunu!Zamo molim vas, držite se vaših učenja jer u suprotnome nevjerujete Bogu u koga vjerujete!Ovo govorim kao musliman koji se drži Kuranskog učenja a to je da je čovjek nastao od Adema a Adema a.s. je Bog stvorio!

Kako misliš da je čovjek nastao od Adama.Valjda je Adam prvi čovjek?

I ko kaže da Adam nije po Božijem liku stvoren?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

@samo_dijalog

Moze neki izvor o tome kad su Pravoslavni neku naucnu tezu postavili kao dogmu?  Time su se Rimokatolici zamlacivali, Pravoslavni nikad. Ne znam za Kuran ali Biblija ne daje metodoloske istine nego ontoloske a one ne mogu biti kontradiktorne sa bilo kojim naucnim iskazom.

Vi kao da imate veci problem sa ovim.

Подели на овим сајтовима

Не може брат муслиман да разуме те проблеме. Црква јесте имала проблеме са тим схватањима, односно са поступцима према ,,научницима'', али то је било на Западу - који је баш био у великим проблемима. Хвала Богу, и не нашом заслугом, Источна Црква није имала таквих проблема.

Сада се дешава нешто што је помало бурно, јер са свих страна долазе разна схватања о ,,стварању'', ,,научним теоријама'', итд. Међутим, Црква, конкретно Православна, не сме да има плашљиви став и одбојност према ,,природним наукама''. Нека научници раде свој посао најбоље што умеју, а ми треба да се бавимо православним исповедањем вере.

У нашој вери нема учења, односно објашњења, о начину ,,стварања'', да ли је овако или онако, да ли је еволуцијом, или је другачије некако. И поред свега тога, ми се налазимо у незавидној ситуацији, због тога што више не постојимо на начин како је било ,,пре пада'', већ тотално на неки другачији начин који носи са собом смрт, грех, зло, ,,царство ђавола''. Дакле, овакав свет није постојао од почетка.

Према томе, о чему причају они који се позивају на ,,креационизам'' и ,,библијску цитатоманију''? Такође, неразумни су и они од еволуциониста који злоупотребљавају ту теорију у корист ,,атеизма''. То су све проблеми који оптерећују Цркву, и зато је ово време, данас, изузетно важно, за нашу трезвеност и опрезност. Никако не смемо да будемо ни параноични ни, са друге стране, лаковерни.

319.gif

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Polupismeni,ograničeni ateisti kažu:"Priroda je stvorila čovjeka,i darovala mu razum!"

Priroda je napravljena i stvorena,pa kad je to tako,ko ju je stvorio? Kažu:"Priroda je slučajnost,splet okolnosti i zakon vjerovatnoće i mogućnosti..."

A mi se pitamo: "Znate li čemu sliče ova kazivanja?"

Sliče primjeru dvojice koji su zalutali u pustinji i u tom lutanju naišli na prelijepu građevinu,dvorac lijepo urađen,ukrašenih zidova i fasade,pun skupocjenih prostirki,satova,svjetiljki i divana.

Jedan od njih reče: "Doista je ovo djelo nekog vrhunskog majstora koji poznaje svoj posao!"-a drugi odgovara-"Ovdje je bila velika stijena,pa je naišla bujica koja je godinama i vijekovima klesala stijenu,pa se onda  vjetar i drugi meteorološki uslovi ujedinili i oblikovali zidine."-pita prvi- "A prostirka?"-odgovara drugi- "Razletjela se vuna sa ovaca,pa se zatim izatkala,spojila.Onda je dsošla boja odnekud i to se obojilo i nastala je ova divna prostirka."-pita prvi- "A šta je sa satovima?"-dobiva odgovor- "Željezo se izlilo,uticajem vremenskih faktora,zatim se ispresijecalo i oblikovalo istim tim uticajem pa su nastali točkići,krugovi,a prolaskom mnogih vijekova nastao je ovaj oblik."

"Lijepa" teorija evolucije,bolja nego ona o "kamičku" koji je uništio dinosauruse da bi dao priliku homo sapiensu...

Samo ću jedno pitanje postaviti:

-Da li je slučajnost učinila da ćelija jetre koja se vidi samo pomoću mikroskopa,obavlja hemijske operacije za koje su potrebni mnogobrojni aparati kojima se može napuniti velika soba i da opet mogu obavljati samo dio tih operacija?!

Ova ćelija pretvara višak šećera u krvi u glikorin,luči žuč,reguliše holesterol u krvi,proizvodi crvena krvna zrnca(eritrocite),a obavlja i druge operacije...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Sve je to u redu ,samo o kakvoj slučajnosti pričaš?

Onoj o kojoj pričaju ateisti i pristalice evolucije... :)

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Ja nisam ateista ,a nemam ništa protiv evolucije.Ali ne znam o toj slučajnosti.Može li pojašnjenje o kakvoj je slučajnosti riječ.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ja nisam ateista ,a nemam ništa protiv evolucije.Ali ne znam o toj slučajnosti.Može li pojašnjenje o kakvoj je slučajnosti riječ.

Šta ti nije jasno oko toga...teorija evolucije se zasniva na slučajnim i spontanim događanjima i stvaranjima,te prilagođavanju okruženju itd.

Zato sam pitao o slučajnosti. Ništa nije slučajno,pa ni sada ovo.

Подели на овим сајтовима

Terija evolucije je teorija o razvoju života na zemlji,i nema direktne veze sa nastankom života.

A što se tiče prilagođavanja okruženju i sličnih dešavanja,imaš li kakvu suprotnu teoriju?

Imam...bila neka ptica i poželi da može plivati i roniti,te se onda stala napinjati i misliti kako će joj se između prstiju na nogama oformiti opna da bude u stanju da pliva i da se kreće vodom.A, naučila je zadržavati i dah,te malo po malo mogla izdržati na duže vrijeme jer dobi i škrge...(malo šale)

Mi niko nismo bili svjedoci stvaranja, a naša saznanja su onolika koliko to Onaj Koji zna sve dozvoli. Prema tome blago onima koji traže nauku i koji istražuju,ali doista neće znati osim koliko im se dozvoli,ako usput ne upadnu u sopstvenu zamku misleći da su dostigli saznanje o stvaranju ili razvoju života...

Подели на овим сајтовима

Ma sve je to lijepo ,ali kakve veze to ima sa evolucijom,ili bilo čime.

Pa dobro,šta je po tebi evolucija?

Evolucionisti negiraju Božansko stvaranje,a ti me strijeljaš s tim pitanjima...

Ima li kakve veze razvoj života i Bog? Živih bića ima nebrojeno mnogo i sigurno da će neki ostati skriveni i nikada otkriveni. U tome i jeste mudrost stvaranja Božijeg. Da čovjeka uputi na Stvoritelja.

Šta se dokazuje evolucijom?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...