Jump to content

Борба са блудним помислима и страшћу блуда уопште за хришћанина у свијету

Препоручена порука

Povezujem...ja sam - Ljudi, a Kratos - Kratos. Ispravi me ako griješim.  :))) 

Da, čitam Sveto Pismo. Pamtim...ne poklapa se sve. Zato pitam.

I opet imam pravo da kažem - ako On nije došao da mijenja, ko je sebi dao slobodu da uradi to?

Nisam na tebe mislila, ti si Ajla  :mahmah:

Naravno, nego sam vise mislila na ovu prethodnu diskusiju jer sam se pogubila na kraju sta je tema i sta ko pita i sta kome nije jasno jer pricaju o raznim stvarima.

On je sve promenio, ne samo nesto, promenio je da nismo mi sada pravoslavni jevreji nego hriscani, dakle nismo u judaizmu nego u hriscanstvu. 

Nije promenio zakon u smislu nije ukinuo mojsijevo petoknjizje, nije raskinuo nit od Adama do sebe, nije sada odjednom puj pike ne vazi, ispunio je i sve proroke, sve sto je bilo zapisano o njemu se ispunilo, svako slovo starog zaveta...od toga kako ce se roditi, iz kog plemena do toga kako ce bacati kocku za njegove stvari i nece mu prebiti kosti...sve su to proroci prorokovali, to je ispunjeno.

Ali jeste promenio tj doneo novi savez za Bogom, kroz Njega, kad kaze niko ne moze Ocu no preko Sina, dakle ceo odnos judeja sa Bogom, je isao u stvari preko proroka i mimo sina, nego odnos Boga Oca i izabranog naroda. E onda je sisao Hristos i rekao - e nema vise izabranog naroda, sad ste pod mojom komandom. Sve sto je do sad bilo ispunilo se, vreme je da predjete na nekst level, a nekst level ide vako - kad ispunite mojsijev zakon i deset Bozijih zapovesti vi ste na pozitivnoj nuli, i onda treba da ispunite dve najvece zapovesti i to kako?tako sto cete uzeti krst svoj i poci za mnom. On Bogocovek, silazi i pokazuje nam licno i personalno sta i kako - da volimo, trpimo, ucimo, hranimo, pojimo, stradamo, bivamo raspeti, raspinjemo svoje strasti, placemo u getsimaniji, ridamo i molimo Boga da nas mimoidje casa ova, ali ipak stradamo jer - neka bude volja Tvoja, onda umiremo i kraj umiremo i verujemo u to da cemo da vaskrsnemo. predukus vaskrsenja imamo u svakodnevnom vaskrsenju, u blagodati posle borbe, u svakodnevnom ustajanju i cinjenici da smo zivi...

u tom novom - blud nije greh jer je ne znam tamo negde to zapisano da je to i to greh, to je greh jer je promasaj cilja, i svim onim gresima koji ostaju da budu gresi, daje se puniji smisao, dublji smisao. ne samo greh je jer je pera peric to tako reko, nego nam je lepo nacrtao sta je smisao svega i zasto je nesto sto ne vodi ispunjenju smisla promasaj...

a posle Sveto predanje lepo to razradjuje jer nasa vera nije samo sola scriptura nego celokupno predanje...zato su ljudi sebe mucili i bivali u podvigu i tamo jeli zelje, da bi bili sto blizi Bogu, a On im je objasnjavao neke stvari nama nepoznate i uvodio ih u dubine sirine i visine...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Pakao kao duhovna realnost je jedan unikatan dozivljaj sveta koji je obelezen ogorcenoscu, tugom, malodusnoscu, zaviscu, besom i pre svega lisen svakog vida radosti.

Ja se ne slazem sa ovim, ne znam sta bih rekao.   Jer nije samo to, to je bas onako tipicno i karakteristicno (da ne kazem i ekstremno). Ali uopste ne mora da bude. Moze i da osoba eksterno bude vesela, "pozitivna", radosna  i ostale 'cool stvari'.

Naisao si na jedan primer koji potpuno odskace od tvoje koncepcije ljudi koji se ponasaju mimo normi hriscanskog etosa i to ne mozes nigde da uglasvis u svoje predjasnje ideje, te uprkos tome svemu obesmisljavas koncept pakla kao duhovne realnosti.

Ne mislim ja da su osobe koje se ponasaju mimo normi hriscanskog etosa ogorcene, tuzne i besne i 'negativne'. 

E Akvi, sad shvatam da zapravo ti imas pogresne predstave o paklu kao duhovnom stanju/realnosti i da imas problem sa njihovim uklapanjem.

Jer ako pozitivnu, veslu i vedru osobu koja je uspesna u svom poslu okarakterisem kao osobu cije je duhovna realnost pakao

Jos je i uspeh na poslu postao faktor evaluacije.   :)

Sto je potpuno neposteno prema astrofizicarki

Jadna zena, sva se potresla.  :)

Place kao kisa zbog nas, ne moze da se smiri, sram da nas bude...

Ali nisam ni uplasen njom kao pojavom niti sam joj zavidan  

Nadam se da ne mislis da se zaista o tome radi.  

da je  stavljam u kalupe i ormare u koje definitivno ne spada.

Definitivno spada.

Ja sam zapravo parafrazirao/citirao †Justina Popovica kad sam rekao to (okacena je bila beseda pre).

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus, hoćeš da kažeš da je samo na to mislio? 

Nisam na tebe mislila, ti si Ajla  :mahmah:

On je sve promenio, ne samo nesto, promenio je da nismo mi sada pravoslavni jevreji nego hriscani, dakle nismo u judaizmu nego u hriscanstvu. 

Nije promenio zakon u smislu nije ukinuo mojsijevo petoknjizje, nije raskinuo nit od Adama do sebe, nije sada odjednom puj pike ne vazi, ispunio je i sve proroke, sve sto je bilo zapisano o njemu se ispunilo, svako slovo starog zaveta...od toga kako ce se roditi, iz kog plemena do toga kako ce bacati kocku za njegove stvari i nece mu prebiti kosti...sve su to proroci prorokovali, to je ispunjeno.

Ali jeste promenio tj doneo novi savez za Bogom, kroz Njega, kad kaze niko ne moze Ocu no preko Sina, dakle ceo odnos judeja sa Bogom, je isao u stvari preko proroka i mimo sina, nego odnos Boga Oca i izabranog naroda. E onda je sisao Hristos i rekao - e nema vise izabranog naroda, sad ste pod mojom komandom. Sve sto je do sad bilo ispunilo se, vreme je da predjete na nekst level, a nekst level ide vako - kad ispunite mojsijev zakon i deset Bozijih zapovesti vi ste na pozitivnoj nuli, i onda treba da ispunite dve najvece zapovesti i to kako?tako sto cete uzeti krst svoj i poci za mnom. On Bogocovek, silazi i pokazuje nam licno i personalno sta i kako - da volimo, trpimo, ucimo, hranimo, pojimo, stradamo, bivamo raspeti, raspinjemo svoje strasti, placemo u getsimaniji, ridamo i molimo Boga da nas mimoidje casa ova, ali ipak stradamo jer - neka bude volja Tvoja, onda umiremo i kraj umiremo i verujemo u to da cemo da vaskrsnemo. predukus vaskrsenja imamo u svakodnevnom vaskrsenju, u blagodati posle borbe, u svakodnevnom ustajanju i cinjenici da smo zivi...

Ono boldovano je u kontradikciji sa ostatkom tvog posta.

Hvala na objašnjenu.
Opet mi mašeš :D (volim te)

Подели на овим сајтовима

Evo recimo kako je Isus ispunio Zakon kada je taj isti Zakon nalagao da se kamenuje preljubnica on čini drugačije i oprašta joj?

Drugo ako 10. zapovesti važi i dalje zašto onda mi pravoslavni ne praznujemo Shabat kada je to četrvrta zapovest?

Taj isti zakon je govorio ljubi bližnjeg svoga  i mrzi neprijatelje svoje a on čini suprotno,ljubi ih.

Taj isti zakon kaže oko za oko zub za zub a on kaže ako te neko udari po desnom okreni mu levi obraz etc...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Kako onda tumačiš reči oca Tadeja Štrbulovića, čim se sjediniše Bog ih je venčao, ili izjavu mitropolita Porfirija, obavio sam obred venčanja kako bi zadovoljio njihovu psihološku potrebu, a znam da ih je Bog već venčao?

Pravoslavni druze...

vezano za ovo prvo '' čim se sjediniše Bog ih je venčao '' mozda on tu misli na to da su se njih dvoje nasli i da ih je na taj nacin Bog vjencao, mozda se uopste ne radi o seksu

A ovo drugo ''obavio sam obred venčanja kako bi zadovoljio njihovu psihološku potrebu, a znam da ih je Bog već venčao?''

pa mislim da se radi o istom, dok su se nasli, odlucili da se vjencaju, Bog ih je vjencao

uvjeren sam da bi ti i oni rekli da je seks prije braka grijeh inace bi isli protiv onoga sto uci crkva a to ne bi imalo smisla, zar ne

Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha.

Подели на овим сајтовима

Ja se ne slazem sa ovim, ne znam sta bih rekao.   Jer nije samo to, to je bas onako tipicno i karakteristicno (da ne kazem i ekstremno). Ali uopste ne mora da bude. Moze i da osoba eksterno bude vesela, "pozitivna", radosna  i ostale 'cool stvari'.

NE MOZE! To je glupost i besmislica prve klase! Kao i bezbojna vrata zelene boje. To je isuvise ozbiljno pitanje, isuvise tesko pitanje kako psihologije tako i teologije i opste duhovnosti da bi razmatranje tog fenomena

obesmislili zbog neke pomepzne postmoderne parade velikim recima.

Ne mislim ja da su osobe koje se ponasaju mimo normi hriscanskog etosa ogorcene, tuzne i besne i 'negativne'.

Ni ja. Samo sto ti iz tog ispravnog stava ne izvlacis pravilana zakljucak. :)

E Akvi, sad shvatam da zapravo ti imas pogresne predstave o paklu kao duhovnom stanju/realnosti i da imas problem sa njihovim uklapanjem.

Ko bi rekao. Samo sam tebe cekao da mi objasnis.

Jos je i uspeh na poslu postao faktor evaluacije.   :)

Naravno da jeste. Osim ako se ne drzimo kriptognosticke filozofije koju si ti vidim dobrim delom zahtavio cak i da toga nisi svestan.

Jadna zena, sva se potresla.  :) 

Place kao kisa zbog nas, ne moze da se smiri, sram da nas bude...

Nisam znao da neko mora da place kao kisa da ga ti ne bi prokazivao za nesto sto nije.  

Nadam se da ne mislis da se zaista o tome radi.

Naravno da ne. To govorim zbog sebe da ne bi bilo nekih zabuna. 

Definitivno spada.

Ja sam zapravo parafrazirao/citirao †Justina Popovica kad sam rekao to (okacena je bila beseda pre).

Tek nakon sto obesmislimo jezik pa mozemo mlatarati recima kako kome padne na pamet.

Подели на овим сајтовима

Izmisljate neku veru po svojoj meri . Glava me boli od ovog foruma . :citac:

To je ono sto ja stalno govorim, kao da se radi o borbi protiv crkve, kao da se klizi u nekakvu sektu.

Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha.

Подели на овим сајтовима

Evo recimo kako je Isus ispunio Zakon kada je taj isti Zakon nalagao da se kamenuje preljubnica on čini drugačije i oprašta joj?

Drugo ako 10. zapovesti važi i dalje zašto onda mi pravoslavni ne praznujemo Shabat kada je to četrvrta zapovest?

Taj isti zakon je govorio ljubi bližnjeg svoga  i mrzi neprijatelje svoje a on čini suprotno,ljubi ih.

Taj isti zakon kaže oko za oko zub za zub a on kaže ako te neko udari po desnom okreni mu levi obraz etc...

To sto ti pricas je predugacko i zahteva puno ucenja i tumacenja. Mi praznujemo nedelju, bas zato sto nam se dani malko razlikuju nismo judeji, nego imamo i tumacenje sta je osmi dan...ovo drugo je obicajni zakon, da je rekao ma nije bitno da je blud blud, budite hipici, onda bi ukinuo zakon, ovako ostaju na snazi svih deset Bozijih zapovesti ali kazne za prestupe nisu judejske, nego ti kaze - to sto ti cinis je greh, ne zato sto je prekrsaj prava, nego zato sto je promasaj ljubavi.

Uzmi recimo tumacenja jevandjelja, imas citavu biblioteku na www.svetosavlje.org 

Hriscanstvo nije judaizam, ali sve Bozije zapovesti su tu i dalje, samo sa dubljim smislom. Kao sto deci dajemo deciju hranu, tako su izrailjci imali takvu hranu kakva je bila jedino moguca na tom stupnju razvoja, nama je Bog dao Hrista, Jedinorodnog Sina, i od nas ocekuje malo vecu hranu, dakle osveti nema mesta, mrznji nema mesta, ali nema mesta ni bludu jer je ona suprotna zrtvenoj ljubavi samog Hrista.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Pravoslavni druze...

vezano za ovo prvo '' čim se sjediniše Bog ih je venčao '' mozda on tu misli na to da su se njih dvoje nasli i da ih je na taj nacin Bog vjencao, mozda se uopste ne radi o seksu

A ovo drugo ''obavio sam obred venčanja kako bi zadovoljio njihovu psihološku potrebu, a znam da ih je Bog već venčao?''

pa mislim da se radi o istom, dok su se nasli, odlucili da se vjencaju, Bog ih je vjencao

uvjeren sam da bi ti i oni rekli da je seks prije braka grijeh inace bi isli protiv onoga sto uci crkva a to ne bi imalo smisla, zar ne

Navodiš svoje pretpostavke - možda...mislim...na kraju si uvjeren da bi i oni rekli. Odakle tolika tvoja sigurnost?

I ako ti misliš, dozvoli i drugima da misle i pretpostavljaju kao i ti. Meni je nekako bliže Dejanovo tumačenje, i ja mislim tako...je li mišljenje dvojice validnije od mišljenja jednog?

Znam...ne mora da znači, ali ne tvrdi nešto na osnovu - ja mislim.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...