Jump to content

Вербић vs Верска настава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Позива се уместо на званична истраживања на сведочење свог пријатеља о неком тамо вероучитељу електротехничару, у неком селу.... Брука.

И Сима се такође позивао на лично сведочење, као и министар. Ипак, њему то ниси замерио. Затим је, кад се говорило о избору вероучитеља и о томе како држава нема никакву контролу над тиме ко се поставља, одговорио како "сигурно нико лош не би могао да буде изабран." Што је, наравно, бесмислица, јер се никоме не може тек тако дати априорно поверење и очекивати да никаквих пропуста неће бити. Више пута је и спомињао како нигде верска настава, без обзира на модел по којем се спроводи, није доводила до нетолеранције. А онда имаш овакве ствари код нас у окружењу. Или неко можда мисли да ово није проблем да уче деца у осмом разреду основне школе?

Иначе, нисам љубитељ дебата и сличних ствари. Ту често побеђује најбољи говорник, а не онај ко има најбоље аргументе. Људи се често и занесу због публике и читаве атмосфере, па износе апсолутне тврдње/генерализације које можда никада не би написали. Зато су академске расправе у стручним часописима најбоље место за претресање и ове и свих других тема.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 554
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

...... Више пута је и спомињао како нигде верска настава, без обзира на модел по којем се спроводи, није доводила до нетолеранције. А онда имаш овакве ствари код нас у окружењу. Или неко можда мисли да ово није проблем да уче деца у осмом разреду основне школе?

да видимо шта каже уџбеник православног катихизиса   ( I & II разред средње школе):

Атеизам  ( грч -  онај који негира Бога ),  као феномен савременога света ,  не побија чињеницу да Бог постоји зато што атеизам није одсуство сваког појма о Богу .   Пре би се рекло да је атеизам неприхватање једног конкретног Бога у кога верује околина у којој се тај атеизам развија ,  него што је он неверовање у Бога .

Тачније ,  атеизам је борба против Бога .

Иначе ,  како неко може нешто да одбацује и негира ако претходно није констатовао да постоји ?  Другим речима ,  атеизам не жели управо једног конкретног Бога и неће да зна за њега ,  што не значи да Бог не постоји по себи и да атеисти не верују ни у каквог Бога .

Бог за атеисте не постоји зато што они не желе да он постоји за њих .

Идентификовање некога или нечега ,  као постојећег за нас ,  претпоставља нашу слободу ,  тј претпоставља да и ми желимо да тај неко за нас постоји .

Објективно постојање некога још не значи да он постоји и за нас ,  јер ми можемо и да не желимо да неко постоји за нас ,  што иначе изражавамо  ( кад некога не желимо )  речима : „ За мене ти не постојиш ”.

То не значи да он заиста не постоји…..

извор:  http://veronauka.sabornost.org/files/udzbenik_1-2_ss.pdf

Подели на овим сајтовима

И Сима се такође позивао на лично сведочење, као и министар. Ипак, њему то ниси замерио. Затим је, кад се говорило о избору вероучитеља и о томе како држава нема никакву контролу над тиме ко се поставља, одговорио како "сигурно нико лош не би могао да буде изабран.

U nedostatku pravih argumenata ministar se hvata za priču o segregaciji, koja je suštinski nedokaziva, pa onda ide "dokazivanje" - reče mi jedan čovek na jednom mestu... Sima Avramović se samo nadovezao u istom stilu. Maja Stojanović kaže da se stepen netolarancije povećao od kad je uvedene veronauka i poziva se na neka istraživanja. A onda ispadne da je u tim istraživanjima tretirana netolerancija kao takva, a ne njena korelacija sa veronaukom. 

Što se tiče načina izbora veroučitelja i vajkanja ministra kako crkve u škole upućuju nestručan kadar, a ministrastvo, jadno, tu ne može ništa! Zakon o Osnovama obrazovanja, kao i njegov 132. član koji govori i o načinu zaposlenja veroučitelja je donela država, a ne Crkva, pa neka ga država i promeni, ili ga doslovno primeni, evo tog teksta: "Listu nastavnika verske nastave, na predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica, utvrđuje ministar. Nastavnika verske nastave upućuje u školu tradicionalna crkva ili verska zajednica sa utvrđene liste za svaku školsku godinu. Za izvođenje verske nastave nastavnik sa školom u koju je upućen zaključuje ugovor o radu na 12 meseci za svaku školsku godinu." Znači verska zajednica predlaže, a ministar utvrđuje, znači ministar može i da utvrdi da neko npr. nema adekvatnu stručnu spremu. Ugovor o radu veroučitelja potpisuje direktor škole, a on radi po uputstvima ministarstva prosvete, a ne neke crkve.

Подели на овим сајтовима

Što se tiče plana i programa Pravoslavnog katihizisa, protivnici tog predmeta uglavnom navode ovaj deo, koji je navela Ceca. Verujte da veroučitelji imaju mnogo više primedbi, program se pokazao kao nepraktičan, nedovoljno stručnim veroučiteljima, pretpostavljam, slabo razumljiv. Meni program, bar što se tiče srednje škole, odgovara, ali se slažem da, ako većina misli da ga treba reformisati, da je to onda stvarno potrebno. A reforma programa je u toku, jedva čekam da vidim kako će to izgledati. Poenta je da probleme, ako su uočeni, treba rešavati, a ne koristiti ih, kao sad ministar, kao argumente za ukidanje kompletnog predmeta. Ko zna, možda ova rasprava koja je otvorena, umesto do ukidanja verske nastave, dovede do nekih boljih rešenja, koja će biti na korist đacima i veroučiteljima... Nije baš da verujem u to, ali ko zna...

Подели на овим сајтовима

Ништа ми од ових не можемо нити треба да очекујемо.

Али битно је шта ми радимо..тачније Црква.

Шта раде Епископи на локалу и шта као Синод па и Сабор наравно. 

Једино исправно би сада било, да Патријарх позове дотичну незналицу а министра образовања, да поднесе оставку а ако се то и не догоди, да се вернима сапшти, да се за такве неписмењаке на власти, који држе таквог човека министром Српске просвете, не гласа нити сме да гласа, јер би у противном саучествовали у урушавању онога за шта ссу е СПЦ и верни народ залагали.

Морају се показати зуби, ако се не жели да се без истих остане.

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Što se tiče plana i programa Pravoslavnog katihizisa, protivnici tog predmeta uglavnom navode ovaj deo, koji je navela Ceca. Verujte da veroučitelji imaju mnogo više primedbi, program se pokazao kao nepraktičan, nedovoljno stručnim veroučiteljima, pretpostavljam, slabo razumljiv. Meni program, bar što se tiče srednje škole, odgovara, ali se slažem da, ako većina misli da ga treba reformisati, da je to onda stvarno potrebno. A reforma programa je u toku, jedva čekam da vidim kako će to izgledati. Poenta je da probleme, ako su uočeni, treba rešavati, a ne koristiti ih, kao sad ministar, kao argumente za ukidanje kompletnog predmeta. Ko zna, možda ova rasprava koja je otvorena, umesto do ukidanja verske nastave, dovede do nekih boljih rešenja, koja će biti na korist đacima i veroučiteljima... Nije baš da verujem u to, ali ko zna...

Најлакше је (било) рећи да ,,се програм показао '' овакав или онакав.

Програм је показао ко је ко и шта у СПЦ комплетној! Од Врха преко, преко свештеника који нису у многоми случајевима желели да с веронауком имају било шта, до оних који су је ,,користили'' за допуну кућног буџета. 

Видело се да су многи ,,теолошки не образовани'' вероучитељи само захваљујући том и таквом програму постали бољи, преданији и искренији, па ако хоћете и стручнији теолози од многих ,,колега свештеника'' који са веронауком нису имали ни хтели да имају ишта. 

Све се видело и све се зна..дакле тако гледано, програм се показује као, скоро па савршен ...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

@Рилски

Slažem se da Crkva treba da bude agilnija, ali se nadam da se na tom polju dešavaju i stvari koje javnost ne vidi. Ono što smo videli jesu dva saopštenja koja je sastavio vladika Irinej (jedno ispred SPC, a drugo ispred tradicionalnih crkava i verskih zajednica) i po jedna izjava o. Dragomira Sande i o. Vladimira Vukašinovića, i to definitivno nije dovoljno. Tome treba dodati i aktivnost Milojkova ovdašnjeg, koja je stvarno efektna i na kojoj mu svaka čast.

Подели на овим сајтовима

@Рилски

Slažem se da Crkva treba da bude agilnija, ali se nadam da se na tom polju dešavaju i stvari koje javnost ne vidi. Ono što smo videli jesu dva saopštenja koja je sastavio vladika Irinej (jedno ispred SPC, a drugo ispred tradicionalnih crkava i verskih zajednica) i po jedna izjava o. Dragomira Sande i o. Vladimira Vukašinovića, i to definitivno nije dovoljno. Tome treba dodati i aktivnost Milojkova ovdašnjeg, koja je stvarno efektna i na kojoj mu svaka čast.

Нада умире последња.. заиста.

И треба се надати, .. али веруј, да оно што се у Цркви ради УВЕК ЈЕ ВИДЉИВО (највидљивије(!)), да не кажем транспарентно и увек се чује и види пре него исто, буде и урађено.

Једноставно Црква је такво ,,место'' .... такав организам. И онај најмањи ,,уд'' има свест и сазнање о делима и урађеном у потпуности као и глава.. само ако је прави ,,уд'' Цркве.. Истинити.

Исто) ово за Истинитост), важи и за ,,главу'' 

;)

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Програм је показао ко је ко и шта у СПЦ комплетној! Од Врха преко, преко свештеника који нису у многоми случајевима желели да с веронауком имају било шта, до оних који су је ,,користили'' за допуну кућног буџета. Видело се да су многи ,,теолошки не образовани'' вероучитељи само захваљујући том и таквом програму постали бољи, преданији и искренији, па ако хоћете и стручнији теолози од многих ,,колега свештеника'' који са веронауком нису имали ни хтели да имају ишта.

Тако је, драги брате са Риле. То је оно што ови педагози као моја жена зову "скривени курикулум".

Подели на овим сајтовима

Писао сам пред прошлогодишњи Сабор да ако настави са уцјенама Цркве, треба одлучити г. Премијера. Не мисли неко ваљда да иза свега овога са цијелом инфраструктуром (Политика, РТС), стоји "др" од Нушића - Вербић. Сада се јасно треба суочити са чињеницом да уз ђавоимани режим у Црну Гору имамо и богоборачки режим у Србији. Црква треба јасно да позове вјернике да не гласају за партије које су против вјеронауке. Али, при свега, Црква треба да направи јасну Катихетску службу на цијелом свом канонском подручју, нпр. као Одијељење религиозног образовања и катехизације РПЦ.

Подели на овим сајтовима

Аспект мора бити на нама самима као Цркви ..у сваком смислу.
А једна од највећих грешки и аутоголова које смо као Црква сами себи дали, јесте то што је веронаука кошишћена тј искоришћавна да се ,,ухлебе'' многи који са Црквом нису имали (до тада) неке присније везе. А таквих је био не мали број. 

На горе написано се природно калеми и идеја, једног од наших најутицајнијих Епископа, да ће Веронауку предавати макар и они који у Цркву не иду али ће имати диплому било ког(!) факултета..(уместо да се постојећи кадар усаврши као предаваче а новоизабраним ,,теолошки необразованим'' - а талентованим вероучитељима, да се изађе у сусрет да до потребног ,,теолошког образовања'' што лакше и брже дођу - на корист и и своју а пре свега своје Цркве. ..

А шта смо ми  од свега имали... боље да не причам - сами знате.

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Ne znam za ostatak Srbije, ali u mojoj sredini, a to je Sremska eparhija, nestručnih kadrova je sve manje, a necrkvernih, koliko je meni poznato, više nema. Ako pogledamo koliko ljudi je prethodnih nekoliko godina diplomiralo teologiju (pa makar i na onom trogodišnjem smeru, koji je uglavnom raščistio problem večitih studenata, a koji su sad ukinuli), biće jasno da priča o nekompetentnosti veroučitelja polako ide u fade out. E sad da li je praktični smer (180 espb) dovoljna kvalifikacija da bi neko radio u školi, to je drugo pitanje. Ja sam nekoliko godina radio sa tom diplomom, dok nisam diplomirao i na starom programu, po kojem sam započeo školovanje, i tako stekao ono dipl. ispred teologa  :D

Подели на овим сајтовима

И Сима се такође позивао на лично сведочење, као и министар. Ипак, њему то ниси замерио.

Он се позвао да би указао министру да нема смисла позивати се на сведочанство пријатеља. Послушај пажљиво.

Затим је, кад се говорило о избору вероучитеља и о томе како држава нема никакву контролу над тиме ко се поставља, одговорио како "сигурно нико лош не би могао да буде изабран."

Није тачно. Држава има контролу. Ја потписујем уговор о раду са директором. Све што важи за остале колеге, важи и за мене. Директор има сва овлашћења из Закона о раду према мени као и према свим запосленима. Дакле, министар прича неистине.

Више пута је и спомињао како нигде верска настава, без обзира на модел по којем се спроводи, није доводила до нетолеранције. А онда имаш овакве ствари код нас у окружењу. Или неко можда мисли да ово није проблем да уче деца у осмом разреду основне школе?

Појкединачни испад фрустриране маме. Дај, молим те, будимо озбиљни. Када сам гостовао на Радију Београд 1 социолог религије Зорица Кубурић изнела је резултате истраживања утицаја и прихваћености верске наставе (свих конфесија) код деце и родитеља. Резултати су веома позитивни. На то се треба позивати у озбиљним дискусијамам, а не на фејсбук коментаре фрустрираних атеиста.

Подели на овим сајтовима

Što se tiče plana i programa Pravoslavnog katihizisa, protivnici tog predmeta uglavnom navode ovaj deo, koji je navela Ceca. Verujte da veroučitelji imaju mnogo više primedbi, program se pokazao kao nepraktičan, nedovoljno stručnim veroučiteljima, pretpostavljam, slabo razumljiv.

Тачно. И направљен је нови, далеко бољи, и за основну и за средњу школу. Налази се у Министарству просвете, након којег треба да заврши на Националном просветном савету ради коначног одобрења. 

Подели на овим сајтовима

Ko zna, možda ova rasprava koja je otvorena, umesto do ukidanja verske nastave, dovede do nekih boljih rešenja, koja će biti na korist đacima i veroučiteljima..

Нема ништа од минитровог предлога. Све остаје како је било. Верујте, обавештен сам. :) 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...