Jump to content

Митрополит Амфилохије - актуелности и догађаји

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

код њих је предлаже надлежни архијереј и прво се канонизује на нивоу епархије па тек Сабор или Синод доноси одлуку на нивоу целе Цркве.

И не само то: у историји хришћанства има икс примера да су појединци канонизовали своје старце (преимер Симеона Новога Богослова који је сам самцит канонизовао свог учитеља Симеона Богобојажљивог и који није хтео ни Сабор да послуша и да промени став). И сви су они данас слављени као свети од стране целе Цркве.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

@,

да, баш тако...

рецимо и ово постоји, да нека помесна Црква прогласи некога пре саме "матичне" цркве...Ево да дам неки пример из ближег периода, да не идем далеко у историју -Свети Николај Велимировић, био је проглашен од других цркава пре наше СПЦ,  па знам и за један лични слушај што ће се сигурно за неку годину дестити.

Када је архиепископ Марко Берлински - Руска Загранична Црква, долазио у манастир Миљково и донео мошти светог Јована Шангајског, био сам ту баш поред њега и ово је рекао: Ми се чудимо зашто СПЦ досад није канонизовала преподобног старца Амвросија, духовног оца св.Јована, треба да предложи надлешни епископ, он је поштован у цркви...ми смо разговарали на Синоду и још мало ће да сачекамо СПЦ ако она не крене са тим предлог, ми сигурно канонизујемо али ипак је ред да сачекамо СПЦ јер је Свети Амвросије у Србији а не негде на западу. Ми знао да је сигурно Свет, знамо да на гробу се десило исцељења што и сами о томе говорите.

Иначе, то је сва истина око тога, мој чукун деда ми причао да кад су сахрањивали старца Амвросија Курганова из његовог тела избијала је нека светлост и ишла далеко у облаке, а и у манастирском летопису то пише - да је дошло доста сељана са поља (њива) да виде кава се то светлост из манастира види и видели су сахрану Старца . Знам за нека исцељења која су се десила на старчевом гробу и особе које су имале тешке мигрене - болове у глави, после молитви над гробу , више нису имали проблема, лично познајем једну особу. Такође, Старац је био духовник и митрополиту Амвросију (Храповицки) и многим, многим другим угледним епископа тог времена.

Архиепископ Марко је рекао, да кренуо са писањем Службе и сакупљаљем извора за  Житије.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Монахиње еп.Фотија су већ саставиле једно за сада највеће житије старца Амвросија Курганова...

14459725.jpg

ово је његов гроб...

spomenik.jpg

а ова фотка је са монашења Светог Јована Шангајског - Митрополит Антоније Храповицки и старац Амвросије.

slika11l.jpg

Подели на овим сајтовима

Nuto, nuto... nas vrli polupismeni pop iz Amerike ZeeBeDee, procitao knjigu/dve o Njegosu iz 60setih pa na osnovu toga izgradio misljenje?

"Ko da su ga u Mletke siljali"?

'Ajde pope, ne bulazni, ne tatrljalj, poput Mirka Djordjevica, nego pametnije knjige u ruke, pa ce ti se samo kast... ili da navedemo sta su o Njegosu rekli najpametniji Srbi:

„Пустињак цетињски“ – како је звао себе; „трагични јунак косовске мисли“ – како га је назвао Иво Андрић; „који је народну судбину доживљавао као свој лични доживљај“ – како је написао Слободан Јовановић; „најјачи и најдубљи дух међу српским писцима“ – како га је оценио Јован Скерлић; „тако да до данас цело српство нема два Његоша“ – како је казала Исидора Секулић; „песник који би и да сав наш народ изумре, јасно и горостасно сачувао његов лик међу народима“ – како је тврдио Милош Црњански; „сев муње наше у човечанству, у Космосу“ – како се изразио Милован Ђилас; „чија појава остаје изван објашњења“ – како је закључио један савремени песник.

Уз све то, али не на крају – да додамо суд који је, у својој првој књизи „Религија Његошева“, изрекао млади богослов, будући Свети владика Николај Велимировић: „У новијој српској историји нема личности која би се, у погледу своје религиозности, могла и издалека равнати са Његошем“. А у продужетку, дописао: „Кад би се, календарским језиком, карактерисала његова природа – он би се могао назвати Његош Великомученик“.

Sas otvorenim nacistima poput tebe se ne raspravljam. Zaobidji me u sirokom luku.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Sas otvorenim nacistima poput tebe se ne raspravljam. Zaobidji me u sirokom luku.

Mir ti pope!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Питања митрополиту Амфилохију и свима који подржавају канонизацију владике Рада:

1. У ком то народу постоји култ Његоша као Светитеља?

2. Јесмо ли ми толико незнавени да нам Руси шаљу његову икону?

3. Како то да се већ сликају фреске и иконе патријарха Павла, а већ више векова нико није одлучио да Његоша фрескопише или иконопише?

4. Како то да никада није било ни помена канонизације до сада, као што је било у случају Николаја, Јустина, Симеона...?

5. Која су се то чуда дешавала на његовом гробу?

6. Има ли моштију, ако већ сви записи о преносима говоре о костима?

7. Ко то упућује Његошу молитве за заступништво'?

8. Какав је био став САМОГ Његоша о ЛИТУРГИЈИ, ПОСТУ, ХРИШЋАНСКОМ ЖИВОТУ, а што се може видети из његових забелешки и његових савременика?

9. Како се односити према ЈЕРЕТИЧКОМ учењу код Његоша?

Кад се одговори на ова питања можемо наставити разговор. До тада само можемо причати у категоријама - ЈА ТАКО МИСЛИМ или ТАКО ЈЕ РЕКАО МИТРОПОЛИТ, БЕЋКОВИЋ, КОШТУНИЦА...

nemam pojma sta je jereticko u Njegosevom ucenju ni da li se pricescivao jednom godisnje ili svaki dan,

ne znam definiciju kulta i da li se desavaju neka cuda vezano za njega,

ne znam ni da li je bilo pomena o kanonizaciji 

koliko sam cula mostiju nema

ikona je naslikana (mozda je ovo pocetak kulta??)

zasto mu ne bismo uputili molitvu?

ne znam sta je jereticko u njegovom ucenju

za mene je Sveti Petar tajnovidac impresivan covek i radujem se potencijalnoj kanonizaciji

ako ga sabor prepozna kao sveca bice mi drago,ako ne, nista strasno,

to je njihovo misljenje.

moje ostaje isto

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

@@Давидова,

По нашем уставу вероватно то нису написали доследно до краја - ко предлаже, ко канонизује...сем Сабора , док по другим помесним црквама (нпр.Русија, Грчка...) код њих је предлаже надлежни архијереј и прво се канонизује на нивоу епархије па тек Сабор или Синод доноси одлуку на нивоу целе Цркве.

Овде сам постављао неколико тема (вести) баш у вези овога где је Светитељ - прво проглашен на нивоу епархије па онда на нивоу целе Цркве!

Не бих да се много расправљам, али мислим да је овде све јасно - Сабор канонизује светитеља. Колико ја знам, Устав важи док се не замени другим.

А оно што сам нашла на руском (мада се не сналазим најбоље) чини ми се да пише да месни епископ канонизује за своју епархију уз сагласност патријарха. И тај локално поштовани светитељ не мора да буде поштован у целој помесној цркви.

Дакле, овде у случају са Његошем није поштован ни тај "руски модел", јер је канонизација урађена без сагласности.

Али не видим зашто бисмо уопште говорили о другим црквама. По важећем Уставу СПЦ, канонизује Сабор. Он то није за сада урадио.

Дакле, Његош (још) није канонизован, јер митрополит није имао право да то уради.

Подели на овим сајтовима

А што се Његошевог писања тиче, исте године када је написао "Лучу", написао је и "Ноћ скупља вијека", која је сасвим осредња еротска поезија.

Да ли се зна да ли још неки светитељ писао еротску поезију? gringrin

Или би Његош био јединствен пример?

Подели на овим сајтовима

c,c,c,c,  

Puritanizam Srbijanaca na delu .. ah ta kultura i puritanizam ... prešlo od Hrvata, val'da .. u'vatio se pelcer pa plodoosi ..po pet, 10 i po sto ..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Nije bitan puritanizam kao zamerka istom; vec cinjenica da je neko na silu zamonasen; mastao o potpuno drugacijem zivotu; tako ga i ziveo; i hajde sada da prepravljamo istoriju o njemu. 

Koliko se sećam priče, on je bio poslednji vladika u svojoj porodici, i mrzeo je činjenicu da je vladika...  Ali to je ono što sam rekao, ovde neki postaju akademici i šta sve ne po političko-ideološkoj liniji, ali da neko postane i svetac - da nije preterivanje?

To je jedini razlog...

Подели на овим сајтовима

Предлажем отварање посебне странице, која би носила наслов.. рецимо...,  "Спорни Светитељи у светој СПЦ" ..па да се тамо развије, захукта и за појас задене прича, памет, креација . ..Све на спасење и добробит Цркве и народа још и пре Ње .. :)

Ево за почетак може кренути од Светог Краља Милутина, па преко Владике Николаја .. па до саме Светости те исте СПЦ.. којој се ''дешавају'' овакви страшни пропусти .. 

...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...