Jump to content

Митрополит Амфилохије - актуелности и догађаји

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Било би лепо да се присталице Његошеве канонизације определе - да ли је "Луча" тајновиђење, тј.  реално мистично искуство или песничка имагинација. Митрополит говори о тајновиђењу, Бећковић такође у свом тексту о Његошу:

"Однекуд је докучио, колико има небеса, покретних и непокретних, движимих и недвижимих, и где је столица престолодржнога. Набројао је милион небеса, а тај милион није милион него ознака за бесконачно и безбројно. Знао је колико река има у паклу и како се зову и те реке и пас Цербер и наопако исписивао имена кнеза зла и духа зла."

То значи да се Бећковић према Лучи односи као према реалном мистичном искуству. Нисам чуо да је иједан светитељ знао ни колико река има у паклу, ни како се зову... Његош би био јединствен. 

Ти сад говориш да је то песничка слобода. За песничке маштарије се не добија светачки ореол, него евентуално назив песничког генија.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Било би лепо да се присталице Његошеве канонизације определе - да ли је "Луча" тајновиђење, тј.  реално мистично искуство или песничка имагинација. Митрополит говори о тајновиђењу, Бећковић такође у свом тексту о Његошу:

"Однекуд је докучио, колико има небеса, покретних и непокретних, движимих и недвижимих, и где је столица престолодржнога. Набројао је милион небеса, а тај милион није милион него ознака за бесконачно и безбројно. Знао је колико река има у паклу и како се зову и те реке и пас Цербер и наопако исписивао имена кнеза зла и духа зла."

То значи да се Бећковић према Лучи односи као према реалном мистичном искуству. Нисам чуо да је иједан светитељ знао ни колико река има у паклу, ни како се зову... Његош би био јединствен. 

Ти сад говориш да је то песничка слобода. За песничке маштарије се не добија светачки ореол, него евентуално назив песничког генија.

A znas sta su sve pisali drugi sveci? Znas li da je +Nikolaj hvalio Hitlera? Znas li sta je sv. Grigorije Niski pisao o apokatastazi? Znas li kakav je odnos sv. Epifanije Kiparski imao prema ikonopostovanju?

"Sve proveravajte, dobro zadrzite".

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Добро, хајде да видимо укратко шта то тајновидац пише у "Лучи".

Пише о томе шта је узрок човековог пада с неба. Анђео га води на небо и, између осталог, Његош тамо сазнаје тајну пада. Сатана се побунио против Бога, и Архангели Михајло и Гаврило са својим војскама су заратили против Сатане. Али, ту је и Адам (нешто нижи од архангела) са неким својим легионом вечних бића, који су преварени од Сатане:

"Дух лукави и злом задојени, 
он је својој погубној намјери 
све полкове своје обратио, 
Адама је на зло превластио 
(од вас чином млађега војводу) 
и легион његов многобројни. 
Адамова лаковјерност грдна 
и његова непостојност лика 
бациће их у плачевно стање, 
што и нарав ни у сну не снила."

........

"Ево Адам, ево Ноелопан, 
ево Разец и ево Аскела: 
од њихова несретњега лика 
отпадника неба поздрављају, 
куну му се бит дружина вјерна, 
само своју ријеч да одржи - 
да их круни самодржавијем 
по над једним, ка је река, миром. 
Ах, несретни роде славољубни, 
скупо ли те та погрешка стаде!"

Видимо да Његош говори и о некаквим Адамовим ратним друговима (Ноелопан, Разец и Аскел) на небу који се заједно са њим стављају на Сатанину страну. 

Трећег дана битке на небу Адам се покајао и одступио из боја

"Треће јутро позоришта страшна 

кад заигра у поља небесна, 
Адам с ликом својијем одступи 
из несрећна боја погубнога 
са дубоким душе покајањем. 
На њега се жестокошћу срде 
Ноелопан, Разец и Аскела, 
и остали многи првијенци, 
што именом стиднога издајства 
чест помрачи свога легиона."

Када се битка завршила и Сатана поражен и вргнут у ад, Бог кажњава и Адама:

Свемогући у општему скупу 

наказање Адамово јавља: 
"Шар ћу један - каже - поставити 
недалеко од мрачнога ада 
рад временог тешког заточења 
Адамова и његова лика; 
шар ће овај бит састављен мали 
од хаоса и мрачне прашине, 
стихије ћу на њем поумјерит, 
а времену непостојност дати.

Мир ћу груби овај Земља назват. 
Биће она водом изобилна, 
цијела ће бити засјејана 
разног рода произрастјенијем; 
на њу ће се животне породе, 
у воздуху, води и на сухо, 
разне расут у изобилију: 
ту ће бити тихијех породах, 
а бити ће исто грабљивијех 
и отровна гада пузећега.

Како што сам горду цару ада 
и његову зломе легиону 
спомен живи неба блаженога 
рад наказе веће оставио, 
тако данас лишавам Адама 
с бунтовнијем својим легионом 
блаженога жилишта спомена, 
да ни једна најмања частица 
у душе им од њег' не остане, 
ка да небо нијесу гледали.

За наказу њихова немира 
немирни се њихови духови 
у окове блатне тјелесине 
један вијек осуђују кратки; 
нека они чрез јудол плачевну 
ланце тешке с бурама немира 
у стењању пренесу горкоме; 
нека своју непостојност грдну 
са проклетством тамо оплакују 
у сузама и у риданију;

нек тијела своја препитају 
са билијем и њиним сјеменом, 
водом хладном и са животнима. 
Њихово ће кратко заточење 
бит им тужно непостојној души: 

Наравно, све ово је много различито од хришћанског учења. Толико о томе.

Што се тиче св. Григорија Ниског, један ми је богослов причао шта је св. Герман рекао о наводном Григоиријевом учењу о апокатастази, што вероватно и ти знаш.

Свети Николај јесте се повољно изражавао о Хитлеру, али, ако се добро сећам, то није било једнозначно, и то нема везе са теологијом нити је владика Николај због тога проглашен светим. Сваки светитељ је човек и може да погреши у овоземаљским стварима. Николај је због других ствари проглашен за светог.

Али, ако ја добро разумем, најјачи адут за Његошеву канонизацију јесте управо "Луча" и тајновиђење (или "тајновиђење") испољено у том спеву. А тај најјачи адут је, како видимо, врло,врло проблематичан.

Подели на овим сајтовима

@@Давидова,

Торима, слажем се за Његоша и приговоре о његовој поезији, али су ти богословски закључци, резони и поставке нула. Мани се даље теологисања, не иде ти. Или макар научи основе, па се јави. Или да те неко овде научи, па да онда разговарамо. Ја сам расположен: и да ти покажем зашто ти је богословље нула и да те научим основама.

Подели на овим сајтовима

Али, ако ја добро разумем, најјачи адут за Његошеву канонизацију јесте управо "Луча" и тајновиђење (или "тајновиђење") испољено у том спеву. А тај најјачи адут је, како видимо, врло,врло проблематичан.

Nije najjaci adut. Ono sto je "nepravoslavno" u Luci treba shvatiti kao pjesnicko-filozofsku slobodu.

Kao sto sam rekao, mnogi svetitelji su razne problematicne stvari pisali, ali se gledaju neke druge stvari.

"Nije sve ni kod Dionisija za hvaljenje".

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Свети Николај јесте се повољно изражавао о Хитлеру, али, ако се добро сећам, то није било једнозначно, и то нема везе са теологијом нити је владика Николај због тога проглашен светим. Сваки светитељ је човек и може да погреши у овоземаљским стварима. Николај је због других ствари проглашен за светог.

Свети Владика Николај је кроз молитве и размишљања најављивао и пре Митрополита Амфилохија " прогласио " а што ће Синод СПЦ када буде дошло време потврдити и уписати у Диптих Светих Митрополита Петра II Петровића Његоша......

Каже Нови Златоуст.......:

Боже отаца наших, Боже светог Симеона и Саве, који Ти угодише светим животом својим; Боже наших царева и царица, и кнежева и књегиња, који Те прославише красним задужбинама по свој земљи српској и изван ње; Боже наших војвода и ратника, који се борише за свети Закон твој; Боже мученика српских старих и нових и најновијих , који за праву веру, за име и слободу умреше у мукама да вечито живе; Боже српских просветитеља и учитеља, Боже Владике Петра другог, нашег великог песника и Твог просветитеља - Ти Господе Боже наш, због њих помилуј и нас спаси.

Подели на овим сајтовима

Ако треба неки култ, култ постоји. 

Многи сматрају Његоша светим.

Свети владико Његоше, пјесниче Неба и страдалниче Земље, моли Бога за нас, недостојне твог умовања и созерцања. Амин.

njegos.jpg

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Колики култ постоји види се по одлуци Сабора да се не бави канонизацијом.

А запитајте се зашто Епархија будимљанско-никшићка није кренула путем своје Митрополије?

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Koliko znam za kanonizaciju su ako ne sve onda skoro sve vladike. Vecina je bila protiv da sad to bude na dnevnom redu zbog toga sto mitropolit Amfilohije pre unosenja ikone i oznacavanja datuma nije se konsultovao sa sinodom. Sve u svemu dakle ono zasto to nije na dnevnom redu,nije zato sto su vladike protiv kanonizacije ( naprotiv mislim da su skoro svi za),vec zbog krsenja procedure stavljanja na dnevni red.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

@@Давидова,

Торима, слажем се за Његоша и приговоре о његовој поезији, али су ти богословски закључци, резони и поставке нула. Мани се даље теологисања, не иде ти. Или макар научи основе, па се јави. Или да те неко овде научи, па да онда разговарамо. Ја сам расположен: и да ти покажем зашто ти је богословље нула и да те научим основама.

Уместо празнословља, изволи покажи шта је то теолошки погрешно.

Што се поучавања тиче, хвала ти, нисам заинтересована.  Бојим се да би ме човек који је светог Паламу назвао паметњаковићем пре научио препотентном понашању него теологији.

Nije najjaci adut. Ono sto je "nepravoslavno" u Luci treba shvatiti kao pjesnicko-filozofsku slobodu.

Можеш ли ми рећи шта у "Лучи", по теби, није песничко-филозофска слобода?

Или - који су то високи теолошки домети? 

А можда и знаш ко су Ноелопан, Разец и Аскел са којима је Адам заједно ратовао уз Сатанину војску на небу?

Његош на исти начин пева и о Ноелопану, Разецу и Аскелу , као после о Каину. 

Adam pređe nebesnu granicu 

sa svojijem žalosnijem likom; 

staviše ih pred vrata vječnosti. 

Evo Adam u plot obučeni 

sa podrugom u polja edemska. 

Taruć oči od sna zaborave, 

pogleduje sjajne luče sunca, 

pogleduje divnu soputnicu, 

pogleduje edemsku krasotu, 

blagodari nebu za milosti.

Oplakujuć moju zabunjenu 

i snom teškim obuzetu sudbu, 

vidio sam mrake vladaoca, 

u prevarnu zmiju pretvorena, 

đe on puza na zlo čovječestva. 

Pramatero ljudskoga plemena, 

otrovnoga dara te prihvati, 

kupaćeš ga gorkijem suzama, 

osipat ga plačnim pokajanjem, 

al' badava - zavjet je narušen!

Poslijed sam s užasom vidio 

prvu braću te su pomiljela, 

plod ljubavi prvi božestvene, 

roditeljsku premilu utjehu, 

care mira jednog cijeloga, 

đe sa krvlju bratoubistvenom 

mlado lice zemlje otrovaše. 

Zlobo kleta, da te bog ubije! 

Zla porazo roditeljske duše! 

Zla predskazo otrovne sudbine!

Prva se je krvlju oskvernila 

bezakona ruka Kainova, 

prvoga je sunce vidijelo 

ubojicu Kaina na zemlji, 

roditeljah prvijeh prokletstvo 

na prvoga izlilo se sina. 

Kainovi bezbrojni potomci 

zlom svakijem zemlju ispuniše, 

gr'jeh im diza more nad gorama, 

al' im zloće iskru ne pogasi!

По чему је певање о Ноелопану и Разецу и "Адамовом жалосном лику (скупини)" песничка слобода, а неколико редака даље певање о  Каину нешто реално?

Подели на овим сајтовима

Crnogorski politički vrh Milogoraca je bio u opštoj panici zbog najave kanonizacije Njegoša u red svetaca!

Mislite o tome.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...