Zeebedee Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 I sta cemo sa starim knjigama o Njegosu; da ih prepravljamo? Evo imam par knjiga iz 60tih godina; mogli bi malo zitije da mu prepravimo .... " Nije hteo da se monasi"... "Voleo zenskinje"... " Kada su mu otkopali grob za razliku od njegovog strica Petra I nasli su samo desnu saku cijelu; istu koja je napisala Gorski Vijenac"... * Napominjem citati su iz knjiga koje je svojevremeno objavljivala SPC. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Брука и комедија Orthophill је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 verujem da gej pripadnike ovi stihovi bas iritiraju ?!?!?! "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Хајде да сачекамо и видимо шта ће сабор да каже. По мени је ово веома контроверзно... Колико се сећам, никад у животу нисам чуо неког црквеног човека да сматра Његоша за светитеља, пар пута су ме питали о томе неки не-црквени људи. О некаквом "култу" овде нема ни речи. Не знам каква је ситуација у Црној Гори. У ствари, често сам чуо (од мудрих људи) супротно мишљење - да је велики песник и мислилац, али да није светитељ. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Pretjerano je sa ovim. Meni djeluje ispolitizovana odluka. Njegos nema ni blizu nikakav status svetitetlja u narodu. On je u narodu postovan i cjenjen kao dobar drzavnik, veliki pjesnik i mislilac. Zeebedee and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Pre ce biti da je sopstveni ego onih koji guraju ovu ideju doveo do svega sto ce sada da se desi. I Mitropolit bi s obzirom gde stoluje trebao da zna price o Njegosu; bile tacne ili ne.Posve je jasno da je ovo jedna politicka odluka i kao takvu je treba smatrati. A po komentarima mozemo videti da ga "narod" bas i nije prepoznao kao svetitelja; iako ga narod jako voli ali i zna sve price i legende o istom.I umesto nekog ujedinjenja ova ideja ce dovesti samo do novih podela. "Narod" ga nije prepoznao za svetitelja!!! Koliko samo svetitelja ima a da narod nije ni cuo za njih a ne prepoznao ih !!! Mislim da je na ovakav komentar suvisno ista dodavati,da svaki poznavaoc vjere pravoslavne,svaki istinski hriscanin koji u svome cistome srcu nosi Gospoda zna istinu i misljenja i stavovi nepoznavaoca vjere pravoslavne ,a to se da vidjeti po svim temama gdje se ko pojavljaju , su toliko ogranicena , puna nevjerja ,sumnje ,gordosti i prelesti ,tako da na ovakve i slicne komentare je suludo trositi rjeci,sto ja sad upravo radim,jer sam malo je reci iznenadjena kolika ljudska glupost moze daleko da ide ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 I sta cemo sa starim knjigama o Njegosu; da ih prepravljamo? Evo imam par knjiga iz 60tih godina; mogli bi malo zitije da mu prepravimo .... " Nije hteo da se monasi"... "Voleo zenskinje"... " Kada su mu otkopali grob za razliku od njegovog strica Petra I nasli su samo desnu saku cijelu; istu koja je napisala Gorski Vijenac"... * Napominjem citati su iz knjiga koje je svojevremeno objavljivala SPC. I? To isto ko da je pre neko pitao sta cemo sa svetim apostolom Pavlom, da li da prepravljamo zitije da je bio gonic i da je kamenovao hriscane ako uprostimo to je i gore od "voleo zenskinje" "nije hteo da se zamonasi" i pesama, ali Gospod Bog ga je proslavio,te je kasniji njegov zivot izrodio sveca Bozijeg. Naravno ovo sad nije za poredjenje ni u jednom smislu ali jednostavno ako bi tako posmatrali.. Isto tako "narod ga nije prepoznao", meni je ostalo u secanju prica o Avi Justinu jos dok je bio ziv, kako su mu dolazili sa svih strana sveta na poklonjenje i iz Grcke,sa Kipra,svuda, poznati oci iz drugih zemalja su dolazili takodje u Celije... jedino u svojoj zemlji,sredini, narod nije znao da takav neko uopste postoji ili je znao u malom broju. A ima brdo takvih primera. Inace ne mogu reci da sam Njegosa pre posmatrao kao sveca, ali imam poverenje u nasu crkvu i Boziju promisao. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 С внимањем сам земаљске мудраце вопрошава о судби човјека, о званију његовом пред Богом; но њихове различне доказе непостојност колеба ужасна: све њих мисли наједно сабране друго ништа не представљају ми до кроз мраке жедно тумарање, до нијемог једног нарјеченија, до погледа с мраком угашена. Сном је човјек успаван тешкијем, у ком види страшна привидјења, и једва се опред'јелит може да му биће у њима не спада. Он помисли да је неке путе од сна овог освободио се; ах, његове преварне надежде: он је тада себе утопио у сна царство тврђе и мрачније и на позор страшни сновидјења! I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Свако ко је у јединству са Црквом јесте Светац. Црква неке од њих истиче као примере другима, као образ и учитељство. Немогуће је припадати Царству небеском а не бити свет, бити једно са Христом, а не бити свет. Да, светост је у Цркви живот, биће, онтологија. Немојте на појам светости гледати као незнавени "социолог религије" деда Мирко Ђорђевић. Свако ко је у јединству са Црквом јесте Светац. Шта значи "у јединству са Црквом"? Ко је живео црквеним животом, или ко је сахрањен као православан? Јер ко је сахрањен као православан, свакако јесте у јединству са Црквом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 владици Раду. Мени је ово именовање "владика Раде" тотално непотребно. Или је он Раде Петровић, родом из Његуша или је митрополит Петар 2. Поготово сада када је од митропоилије ЦГ предложено да буде уведен у диптихе светих. То би исто било као говориди владика Растко, нпр. а не архиепископ Сава ондосно св. Сава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Пјесма над пјесмама (мало библијске еротике) Лијепа ти си, драга моја, лијепа ти си, очи су ти као у голубице између витица твојих; *коса ти је као стадо коза које се виде на гори Галаду; *Пјес. 6, 4. 2. *Зуби су ти као стадо оваца једнаких, кад излазе из купала, које се све близне а ниједне нема јалове. *Пјес. 6, 5. 3. Усне су ти као конац скерлета, а говор ти је љубак; *као кришка шипка јагодице су твоје између витица твојих; *Пјес. 6, 6. 4. *Врат ти је као кула Давидова сазидана за оружје, гдје висе тисућама штитови и свакојако оружје јуначко; *Пјес. 7, 4. 5. *Двије су ти дојке као два ланета близанца, који пасу међу љиљанима. *Пјес. 7, 3. 6. *Док дан захлади и сјенке отиду, ићи ћу ка гори смирновој и ка хуму тамјанову. *Пјес. 2, 17. 7. Сва си лијепа драга моја, и нема недостатака на теби. 8. Ходи са мном с Ливана, невјесто, ходи са мном с Ливана, да гледаш с врха Аманскога, с врха Сенирскога и Ермонскога, из пећина лавовских, с гора рисовских. 9. Отела си ми срце, сестро моја невјесто, отела си ми срце једнијем оком својим и једнијем ланчићем с грла својега. 10. Лијепа ли је љубав твоја, сестро моја невјесто, боља је од вина љубав твоја, и мирис уља твојих од свијех мириснијех ствари. 11. С усана твојих капље сат, невјесто, под језиком ти је мед и млијеко, и мирис је хаљина твојих као мирис Ливански. w.a.mozart and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GfeNU3GspM0 Petar Petrovic Njegos: Gorski Vijenac - Bog se dragi na Srbe razljutiza njihova smrtna sagresenja.Nasi cari zakon pogazise,pocese se krvnicki goniti,jedan drugom vadit oci zive;zabacise vladu i drzavu,za pravilo ludost izabrase.Nevjerne im sluge postadosei carskom se krvlju okupase.Velikasi, proklete im duse,na komate razdrobise carstvo,srpske sile grdno satrijese;velikasi, trag im se utro,raspre sjeme posijase grko,te s njim pleme srpsko otrovase;velikasi, grdne kukavice,postadose roda izdajice.O prokleta kosovska vecero,kud ta sreca da grdne glavaresve potrova i trag im utrije;sâm da Milos osta na srijedisa njegova oba pobratima,te bi Srbin danas Srbom bio !Brankovicu, pogano koljeno,tako li se sluzi otacastvu,tako li se cijeni postenje ?O Milose, ko ti ne zavidi ?Ti si zertva blagorodnog cuvstva,voinstveni genij svemoguci,grom stravicni te krune tazdraba !Velicastvo viteske ti dusenadmasuje besmrtne podvigedibne Sparte i velikog Rima;sva vitestva njina blistatelnatvoja gorda misca pomracuje.Sto Leonid oce i Scevolakad Obilic stane na popriste ?Ova misca jednijem udaromprestol srusi a tartar uzdrma.Pade Milos, cudo vitezovah,zertvom na tron bica svijetskoga.Gordo lezi veliki vojvodapod kljucevma krvi blagorodne,kâ malopred sto gordo idjase,strasnom mislju prsih nadutijeh,kroz divjacne tmuse azijatske,gutajuc ih vatrenim ocima;kâ malopred sto gordo idjasek svetom grobu besmrtnog zivota,preziruci ljudsko nistaviloi pletenje bezumne skupstine.Bog se dragi na Srbe razljuti:sedmoglava izide azdajai satrije Srpstvo svekoliko,klevetnike grdne i klevetu.Na razvale carstva junackogazasja sveta Miloseva pravda,okruni se slava vjekovecnoMiloseva oba pobratimai lijepe kite Jugovicah.Srpskoj kapi svud ime pogibe.Postadose lafi ratarima,isturci se plahi i lakomi -mlijeko ih srpsko razgubalo !Sto utece ispod sablje turske,sto na vjeru pravu ne pohuli,sto se ne hce u lance vezati,to se zbjeza u ove planineda ginemo i krv prolivamo,da junacki amanet cuvamo,divno ime i svetu svobodu. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Свако ко је у јединству са Црквом јесте Светац. Црква неке од њих истиче као примере другима, као образ и учитељство. Немогуће је припадати Царству небеском а не бити свет, бити једно са Христом, а не бити свет. Да, светост је у Цркви живот, биће, онтологија. Немојте на појам светости гледати као незнавени "социолог религије" деда Мирко Ђорђевић. Свако ко је у јединству са Црквом јесте Светац. Шта значи "у јединству са Црквом"? Ко је живео црквеним животом, или ко је сахрањен као православан? Јер ко је сахрањен као православан, свакако јесте у јединству са Црквом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 koliko tuge ..i jada, ima na rodu srpskom.,.. stra$no ... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 "Narod" ga nije prepoznao za svetitelja!!! Koliko samo svetitelja ima a da narod nije ni cuo za njih a ne prepoznao ih !!! Mislim da je na ovakav komentar suvisno ista dodavati,da svaki poznavaoc vjere pravoslavne,svaki istinski hriscanin koji u svome cistome srcu nosi Gospoda zna istinu i misljenja i stavovi nepoznavaoca vjere pravoslavne ,a to se da vidjeti po svim temama gdje se ko pojavljaju , su toliko ogranicena , puna nevjerja ,sumnje ,gordosti i prelesti ,tako da na ovakve i slicne komentare je suludo trositi rjeci,sto ja sad upravo radim,jer sam malo je reci iznenadjena kolika ljudska glupost moze daleko da ide ... Kazes koliko ima svetitelja za koje narod nije ni cuo; naravno da ima. Isto kao sto je Narod cuo i zna biografiju Njegosevu; zna da nije hteo biti monah, da je vodio svetovni zivot; citamo njegove pesme o zenskim grudima i slicno. Kao sto vidis ona ljudska glupost, prelest, sujeverje o kojima pricas se odnosi na takve koji razmisljaju poput tebe. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука