Golub Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Желим да ми неко аргументовано објасни зашто је страдао Господ за човјека! Зато да би човек могао да постане бог. (или да би Њему драги Паладије 12. марта 2015. г. имао шта да пита на форуму Поуке.орг) :.mislise. "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 @Miroslave, mislila sam na "nezeljeni krst": da te bace lavovima, zivog spale, isprebijaju i tsl. To mu vise dodje, kako si rekao, "pravo stradanje", obzirom da je stradanje usled greha - nepotrebno, uludo, takoreci. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 @Miroslave, mislila sam na "nezeljeni krst": da te bace lavovima, zivog spale, isprebijaju i tsl. To mu vise dodje, kako si rekao, "pravo stradanje", obzirom da je stradanje usled greha - nepotrebno, uludo, takoreci. Mene su prosle godine muski isprebijali i ja sam to podneo sa blagodarnoscu i nisam roptao. Od mene dosta emilija and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Зато што је хтео да такав начин да привуче грехе који су људи начинили на себе и да победи смрт и на такав начин да свима нама прилику да се спасимо. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Svaka cast. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 zrtvovati sebe za drugoga je nesto najvece sto covijek moze imati u sebi, tome je izvoriste iskljucivo ljubav prema drugome, nije mi jasno kako nekom to nije zadovoljavajuci odgovor Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Vi, sa Pouka, ste svi do jednog blesavi. Ruku na srce, a salu na stranu - pre ce biti da sam ja promasila veru. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 Zašto je Bogu bila potreba takva strašna žrtva,poput ljudske koja je stradala u liku Isusa Hrista da bi nam Bog oprostio naše grehe?Zašto je takva bila volja Oca nebeskog? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 Zašto je Bogu bila potreba takva strašna žrtva,poput ljudske koja je stradala u liku Isusa Hrista da bi nam Bog oprostio naše grehe?Zašto je takva bila volja Oca nebeskog? Mislim da je na sajtu pisano dosta o tome. Da ti sad ne bi ja ili neko drugi pametovao, bilo bi najbolje da ovo pitaje postavis na temi oca Save janjića ili Aleksandra Milojkova. Kaludjerovic Sreten and Blaža Željko је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 Mislim da je na sajtu pisano dosta o tome. Da ti sad ne bi ja ili neko drugi pametovao, bilo bi najbolje da ovo pitaje postavis na temi oca Save janjića ili Aleksandra Milojkova. Više bih voleo da čujem mišljenja forumaša. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 Слажем се са Дејаном.Ми, остали форумаши, можемо опет разглабати о превеликој Љубави Бога према човеку. И не дао Бог да залутамо са одговором на ово вечно питање. Боље га постави и Милојкову и оцу Сави па да сазнамо сви приближан одговор. Ненад Р., Рапсоди, Кратос and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 Prouči tajnu ovaploćenja pa izvuci zaključak. Ne znam na šta aludiraš ali ono na šta je u suštini bacam akcenat je ono da Hristos moli Oca da ga mimoiđe ta čaša ako može ali da bude volja Očeva.I na kraju bi volja Očeva i golgota Hristova.Očeva je dakle volja bila da Sin postrada na takav način ja pitam zašto?Na primer znam da katolici to tumače kao da je greh toliko uvredio savršenog u svetog Boga da je jedino jedna takva čista i savršena žrtva prineta Njemu mogla da udovolji njegovu svetu pravdu.Žrtva se shvata juridički.Koliko znam pravoslavlje ne zastupa to juridičko shvatanje greha i Hristove krsne žrtve. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 Ne znam na šta aludiraš ali ono na šta je u suštini bacam akcenat je ono da Hristos moli Oca da ga mimoiđe ta čaša ako može ali da bude volja Očeva.I na kraju bi volja Očeva i golgota Hristova.Očeva je dakle volja bila da Sin postrada na takav način ja pitam zašto?Na primer znam da katolici to tumače kao da je greh toliko uvredio savršenog u svetog Boga da je jedino jedna takva čista i savršena žrtva prineta Njemu mogla da udovolji njegovu svetu pravdu.Žrtva se shvata juridički.Koliko znam pravoslavlje ne zastupa to juridičko shvatanje greha i Hristove krsne žrtve. Valjda je jasno da je ta prica o uvredljivom Bogu, i nekakvom otkupu kojeg je Bog morao odraditi prema nekakvom nestasnom andjelu zvanom satana, poptuno smjesna i neutemeljena. Ako je Bog to morao raditi, onda on nije Bog. S druge strane pravoslavno stanoviste je da je Bog postao covjek, da bi covjek postao Bog. Hristos je primjer, prototip, arhetip obozenog covjeka kakvog Bog zeli i da bi se to moglo ostvariti bilo je potrebno zblizavanje Boga i covjeka kroz ovaplocenje. S druge strane Hristos nije prvi i jedini koji je postradao zbog nepravde i to je bila cijena koju Bog nije htjeo izbjeci, jednostavno htjeo je tako, reklo bi se iz ljubavi da podnese potpunu zrtvu. Slikovtio opisano, zamisli stara vremena bez interneta i brzog nacina komunikacije. Imas grupu ljudi zarobljeni negdje i ne mogu da se vrate. Ti hitas u neprijateljsko leglo da im preneses poruku kako da se izvuku od tamo i pri tome gines od strane neprijatelja nakon sto si uspio poruku prenijeti. Osim toga, kako bi mogao da vaskrsne da nije umro i kako bi onda vjera u vaskrsenje imala tezinu i potvrdu, da je prosto odlucio da nestane nakon sto je ispropovjedao evandjelje. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 тајну оваплоћења Беше код св. Атанасија Великог имамо нешто о томе? "О оваплоћењу Бога Логоса"? ИгорМ and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2015 Zašto je Bogu bila potreba takva strašna žrtva,poput ljudske koja je stradala u liku Isusa Hrista da bi nam Bog oprostio naše grehe?Zašto je takva bila volja Oca nebeskog? Не знам да ли је ово довољно добар одговор на твоје питање, али мени су прво пале на памет ове речи из Јеванђеља "Jer Bog tako zavolje svijet da je Sin Svojega Jedinorodnoga dao, da svaki koji vjeruje u Njega ne pogine, nego da ima život vječni.Jer ne posla Bog Sina Svojega na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spase kroz Njega." (3:16-17) To nam kazuju reči Spasove: "Jer Bogu tako omile svet da i Sina svog Jedinorodnog dade, da nijedan koji u Njega veruje ne pogine, nego da ima život večni" (st. 16). Ovim Evanđelist kao da objašnjava prethodni stih: krst je primio Sin Božji ne zato što je morao nego iz čovekoljublja. Jer da nije tog bezmernog čovekoljublja Božjeg, zar bi Sin Božji došao u zemaljski svet smrti da smrću svojom spasava svet od smrti? Ne, On bi došao kao Sudija, i to pravedni, da sudi i osudi svet zbog strašnog greha njegovog i smrti njegove, zbog bezbrojmih grehova njegovih i bezbrojnih smrti njegovih. Međutim On je došao "da se svet spase Njime (kroza Nj)" (et. 17), spase u Bogočovečanskom telu Njegovom koje je Crkva: spasava se sav svet prolazeći kroz Njega, živeći u Njemu, ostajući u Njemu; jer osgaje u Bezgrešnome, koji jedini spasava od greha, osgaje u Besmrtnome, koji jedini spasava od smrti. Svaki čovek koji ostane izvan Njega, ostaje u grehu i smrti, i zato gine. Samo je On očišćenje od grehova ljudskih, očistilište. Čovek se spasava ako svim bićem kroz veru uđe u Njega, ostane u Njega, živi u Njemu. Istinita je blagovest Spasova: "Ja sam vrata, ko uđe kroza Me spasće se" (Jn, 10,9). Spasenje je Spasiteljem; spasenje je u Spasitelju; mora se biti u Njemu i živeti Njime, da bi se čovek spasao od greha, smrti i đavola. Drugog puta nema. Zato "nema ni u jednome drugome spasenja"; zato i "nema drugoga Imena pod nebom danoga ljudima kojim bi se mogli spasgi" (D.A. 4,11-12). Sveti Zlatoust blagovesti: Dva najveća dobra: krsno Raspeće Spasovo n Sveta Tajna Krštenja pokazuju bolje od svega neiskazanu ljubav Gospoda Hrista za rod ljudski: On je i postradao za neprijatelje i umro za neprijatelje i u Krštenju iam darovao potpuni oproštaj grehova. No da ne bi ko rekao, kako se mogu spasti oni koji veruju u Raspetoga kada je i On sam bio savladan smrću, On nam navodi primer iz stare istorije: bakarnu zmiju. Kada su se Jevreji u pustinji spasavali od smrti pogledom ia bakarnu zmiju, utoliko pre mogu dobiti ogromno dobro oni koji veruju u Raspetoga. Raspeće se zbilo ne po nemoći Raspetoga, i ne po tome što su Jevreji odneli pobedu nad Njim, već što "Bog zavole svet" (st. 16). Razlog zbog koga je telesni hram Spasov podvrgnut raspeću jeste: da nijedan koji veruje u njega ne pogine, nego da ima život večni" (sg. 15). Eto šta je krst i spasenje koje On daje. Vidiš li podudarnost između praslike i stvarnosti? U pustinji se Jevreji spasavaju samo od privremene smrti; a ovde koji veruju - od večne smrti. Tamo okačena zmija isceljuje od ujeda zmija; ovde Raspeti Isus leči od ujeda duhovne zmije. Tamo koji gleda telesnim očima dobija isceljenje; ovde koji gleda duševnim očima oslobađa se od svih grehova. Tamo je okačen bakar koji ima obličje zmije; ovde - telo Gospoda, obrazovano Duhom Svetim. Tamo je zmija ujedala, zmija i lečila; tako i ovde: smrt je pogubila, smrt i spasla. Ali zmija, koja je pogubljivala imala je otrov, a koja je spasavala nije imala otrova; tako i ovde: smrt koja je pogubila imala je greh, kao zmija otrov, a smrt Gospoda bila je slobodna od svakoga greha, kao bakarna zmija - od otrova. Rečeno je za Gospoda: "On greha ne učini, niti se prevara nađe u ustima Njegovim" (1. Petr. 2,22). [2] Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука