Jump to content

Овај Форум - сврха и пут

Оцени ову тему

LogosAgape

Препоручена порука

• Одговори 207
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

10 hours ago, Sofija_ рече

Ja bih, izbacila bih vecinu tema o politici, koje se ne ticu nase zemlje, i izbacila bih crnu hroniku

i izbacila bih teme o star-worsu :smeh1:  sad ce Obi da mi aminuje post :)))

Када се заврши Литургија, и људи седну на по једну у парохијски дом, јел причају о Литургији, или о свакодневним животним темама? Кад одеш негде на славу, о чему се расправља? Ти у свакодноевном животу, твоји пријатељи, комшије, о чему причате?  О Литургији и спасењу по цео дан?

Ово је заједница углавном верујућих људи, као и људи добре воље који можда не верују или сумњају, али о томе распрвљају на културан и цивилизован начин. Једно парче Интернета где влада нормалност, што је реткост данас. Укинути све теме које нису искључиво боголословске би значило да ће и форум да умре, као и неколико таквих форума до сада, јер људи у својим животима причају и о другим, свакодневним стварима. Значи, кад једном растерамо све те нормалне људе, били они верујући или не, брзо бисмо се претворили у сектицу која јадикује над тим колико људе не интересују вера или Бог и колико иду задња времена, пре него што би и последњи изашао и угасио светло. 

А овако... Долазе људи на нормалан и цивилизован (углавном) разговор, упознају се, информишу, склапају пријатељства, а и неколико бракова се већ склопило, што сматрам нашим можда и највећим успехом. Поред тог успеха, доста је људи поставло верујуће а да претходно нису били верујући, доста се верујућих ослободило много заблуда које су имали, посебно "тврдог" става и гледање на Бога и људе кроз страх, а много људи се ослободило било какве заблуде које је имало око секте артемита.

Тако да, пошто овај птиступ већ доказано има резултата, а други приступи су сви доказано пропали, мислим да смо на правом путу, макар што се тиче овога о чему сада разговарамо :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Meni je veoma drago što postoji ovaj forum... U njemu ima mnogo puteva i putića.. u zavisnosti kakva nam je kondicija takav put i biramo... na njemu se srećemo sa sličnomišljenicima i što ih više sretnemo to je i radost veća... jer shvatamo da nismo sami na tom putu.. i da smo ok.. iako smo se u svojoj okolini možda ponekad i osećali tako. 

U svetu imamo dosta braće po telu... a ovde znam da imam puno braće i po duhu... što mi puno znači... i po meni je takva zajednica i put i svrha ovog foruma. 

Подели на овим сајтовима

Pre nekog vremena mi je jedna monahinja ( ne sumnjam u njenu dobru nameru ), davala savete kako da funkcionisem u svom okruzenju. Bila je vrlo stroga i izricita. Kad sam pokusala da joj objasnim kakvo je to okruzenje, i da je to neprimenjivo, prekinula me je sokirana sto o tome pricam pred monahinjom. Ona u svojoj izolaciji (manastiru) odbija da cuje o zivotu u svetu, a mi treba da zivimo i funkcionisemo u tom istom svetu.

Tako je i sa forumom , da nije ovako zivotan i raznolik, i da je zatvoren za sve ino sto sacinjava nas zivot pored vere, bio bi zanimljiv malom broju ljudi, i koja je korist od njega, kako bi dopro do ljudi, sto je i svrha misionarenja ?

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Лидија Миленковић рече

Pre nekog vremena mi je jedna monahinja ( ne sumnjam u njenu dobru nameru ), davala savete kako da funkcionisem u svom okruzenju. Bila je vrlo stroga i izricita. Kad sam pokusala da joj objasnim kakvo je to okruzenje, i da je to neprimenjivo, prekinula me je sokirana sto o tome pricam pred monahinjom. Ona u svojoj izolaciji (manastiru) odbija da cuje o zivotu u svetu, a mi treba da zivimo i funkcionisemo u tom istom svetu.

Tako je i sa forumom , da nije ovako zivotan i raznolik, i da je zatvoren za sve ino sto sacinjava nas zivot pored vere, bio bi zanimljiv malom broju ljudi, i koja je korist od njega, kako bi dopro do ljudi, sto je i svrha misionarenja ?

(Nadovezujem se)
I pošto sam različit od svih drugih, i sam bivam 'misionaren' - toliko toga naučim,
i to na način da sam želim biti naučen, što me dovodi do dobrovoljnog,
i od strane Gospoda Boga učinjenog - promenjenog, preobraženog...
"Ne kao da sam već uhvatio ili da sam već došao do savršenstva,
nego nastojim - ne bih li uhvatio, pošto je i mene Hristos uhvatio."

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 18.7.2016. at 10:19, RYLAH рече

доста се верујућих ослободило много заблуда које су имали

та сам :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

Kakve tabloidne teme? Ovdje se ne raspravlja o zivotu Soraje, Zeljka Mitrovica ili Darka Sarica i sta su oni ili staje neko njima uradio. Teme su razne iz svakodnenovg zivtoa. Ako takve teme nekome smetaju taj treba da se zapita o sebi jer reakcija na takve teme i jadikovka kako nema dovoljno dusekorisnih tema samo odraz strahova, smetnji i sektaskog impulsa koji izbijaju iz onog ko se zali. Na forumu imamo jednog Zorana Djurovica, Savu Janjica koji izvrsno pisu i daju jako dobre duhovne savjete plus zilion clanova koji sve ukupno cine jedan konglomerat jakog i utemeljnog pravoslavnog misljenja i ksustva. Ovdje nema duhovne teme koju neko nije pokrenuo sa molbom za savjet a da ostane neodgovoreno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

овај форум је један жив организам и ја њега тако доживљавам, гледати све ове године како расте, развија се, понекад пада или стагнира и бити део тога јесте једна врста доживљаја, посебна прича је пратити одрастање, узрастање у вери, духовну надоградњу, зближавање, рађање љубави, бракова и дечице наших чланова је као сведочење живота самог, и то прелази оквире форума...

Дођите, видите и доживите ... :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Justin Waters рече

Ako takve teme nekome smetaju taj treba da se zapita o sebi jer reakcija na takve teme i jadikovka kako nema dovoljno dusekorisnih tema samo odraz strahova, smetnji i sektaskog impulsa koji izbijaju iz onog ko se zali.

Amin na Justinov post, sa izuzetkom citiranog.
Malo preoštro, čak i da je tačno (a ne možemo tvrditi), ne mislite li?

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

имамо те неке наше животе, и доживљаје и догађаје..сваки трен нешто друго, исто ал се и мења, а и промени..неког..нешто..теме су увек исте..о нама свима..не делим више теме на ове и оне..једно време јесам..све док нисам схватила да у једном даху и видимо и невидимо јесу 1324_womens:sunce:

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Justin Waters рече

Kakve tabloidne teme? Ovdje se ne raspravlja o zivotu Soraje, Zeljka Mitrovica ili Darka Sarica i sta su oni ili staje neko njima uradio. Teme su razne iz svakodnenovg zivtoa. Ako takve teme nekome smetaju taj treba da se zapita o sebi jer reakcija na takve teme i jadikovka kako nema dovoljno dusekorisnih tema samo odraz strahova, smetnji i sektaskog impulsa koji izbijaju iz onog ko se zali. Na forumu imamo jednog Zorana Djurovica, Savu Janjica koji izvrsno pisu i daju jako dobre duhovne savjete plus zilion clanova koji sve ukupno cine jedan konglomerat jakog i utemeljnog pravoslavnog misljenja i ksustva. Ovdje nema duhovne teme koju neko nije pokrenuo sa molbom za savjet a da ostane neodgovoreno. 

Јустине, из овога се јасно види да ниси баш толерантан на оне другачије мисле. 

Није све то тако једноставно. 

Како би ти реаговао (рецимо) када би овај форум одједном променио и да почну да се отварају само духовне теме, да ли би ти пријало и одговарало?

Чињеница је да је раније било далеко више душекорисних тема, него што их има сада и ако неком то смета не мора да значи да је секташ. 

И ја сматрам да је овако добро, али се не слажем са тобом да људе који другачије мисле називамо секташима и људима са којима нешто није уреду. 

Теби одговара овако стање, а неко ко другачије мисли, одмах га понижаваш и нападаш. Да ли је то уреду Јустине?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Теме овде, макар колико сам ја приметио, имају наслове који углавном одговарају њиховој садржини. Плус су груписане по тематским подфорумима. Тако да свако зна отприлике по наслову о чему се ради и ако му се нека тема не свиђа, једноставно не улази на ту тему. Исто као у новинама, прескачем и не читам наслове и чланке које ме не занимају.

А удовољити свима, то је већ немогуће. Увек ће бити оних којима једна врста тема смета, друге баш та тематика занима и обрнуто.

:)

Подели на овим сајтовима

Није баш тако једноставно одредити шта би то биле духовне и душекорисне теме.Битно је какав однос имамо према нечему,на који начин дискутујемо.У форумским дискусијама учествује велики број људи,тако да се не може ни очекивати да свака дискусија буде на академском нивоу.

Не знам зашто теме о спорту,музици,филму,рецептима за јело...не би могле бити душекорисне.

Mens sana in corpore sano ( у здравом телу,здрав дух).

Међутим,те теме са предзнаком диуховне и душекорисне неретко буду све друго осим то,па тема из спорта буде душекориснија.

Гледам ове сјајнее момке-одбојкаше како синоћ након победе певају :Ја те волим Србијо,и Боже правде,( већина је оптишла у иностранство да игра),a и не заборављају свог друга из репрезентације Атанасијевића који није могао да игра због повреде и чији су дрес изнели на победничко постоље,мени је то тако душекорисна тема да немам речи да опишем лепоту тог доживљаја и осећаја.:aplauz:

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Нифада рече

Није баш тако једноставно одредити шта би то биле духовне и душекорисне теме.Битно је какав однос имамо према нечему,на који начин дискутујемо.

sentimomentalno me nerviras

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...