Jump to content

El rincón de Juan

Препоручена порука

пре 1 минут, Ћириличар рече

Nisu ni blizu. Nacionalizam je ideologija XIX vijeka a rodoljublje je starije od toga podobro. Kod nas su nacionalizam i rodoljublje smjesani zbog zbrkane nam istorije. Ali kod drugih nije tako. Vidi Francusku - mi bismo svi uskliknuli kako je Le Penova jefina prava patriotkinja a na nju najveci francuski konzervativci i nosioci degolizma osipaju paljbu.

Nacionalizam ti je HDZ npr. i ono hrvatsko ludilo. Patriotizam ti je ovo u Francuskoj :)

Jedina je razlika u državi to ti je taj koncept 19.stoljeća,nacionalizam tj nacija podrazumeva državu dok je kod rodoljublja država nije neophodna.U hrvatckoj nije nacionalizam nego fašizam a to su nebo i zemlja.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Ћириличар рече

Ali pazi sad ovo - takvi nisu vecina u ovom kampu. Imas ogroman broj relativno obicnih momaka koji tvrdokorno vjeruju u ovakve patriJotske stavove jer "tako treba, to je nase".

I nisu ksenofobicni niti netolerantni u vecini slucajeva, ali jesu jako teritorijalni za svoju naciju i neizmjerno lojalni njenoj ideji.

Изгледа да ми фали мало тестостерона да бих могла да схватим то обележавање и чување територије. :D

пре 5 минута, Ћириличар рече

Eto, ja sam odrastao u okruzenju gdje je rodoljublje podrazumijevano kao to da sunce izlazi na istoku, a liberalizam kao mentalni poremecaj i rijetko sam gdje vidjeo tako jak sentiment lojalnosti svojoj grupi.

:smeh1: Црногорци су сентиментали људи.

пре 4 минута, Ћириличар рече

Do you have a moment to hear the Word of Jordan B. Peterson? :D

Качи линкове да затрпамо Хуаниту тему. Не могу да обећам да ћу слушати пола сата филозофирања. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Аурор рече

Pa to je jedno isto, rodoljublje je oblik čovekoljublja. :)

Да, али сужени облик, хипоним. Зашто сужавати љубав? :)

Подели на овим сајтовима

Биће да је родољубље више територијални принцип...:)

А по мени, збрка настаје између национализма и шовинизма. Прво се по мени подразумева, друго је аут.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Lady Godiva рече

Zamisli tvoj dragi ti kaže volim te isto kao i sve žene na svetu,sve su to moje žene,što da sužavam ljubav samo na tebe?:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Давор73 рече

Биће да је родољубље више територијални принцип...:)

А по мени, збрка настаје између национализма и шовинизма. Прво се по мени подразумева, друго је аут.

Ljubav prema rodu možeš da imaš bez ikakvih teritorija i države,dok ljubav prema naciji ne može jer je jedan od njenih fundamenata pored naroda i država koja dobija ime po tom narodu i koja je stvorena radi očuvanja i daljeg razvoja nacinalnog identiteta,narodne kulture i tradicije.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Кратос рече

Jedina je razlika u državi to ti je taj koncept 19.stoljeća,nacionalizam tj nacija podrazumeva državu dok je kod rodoljublja država nije neophodna.U hrvatckoj nije nacionalizam nego fašizam a to su nebo i zemlja.

Nije samo u drzavi, nego i u osnovnim preduslovima za nastanak patriotizma sa jedne strane i nacionalizma sa druge.

Oni jesu povezani, jer je nacionalizam "evolutivni nastavak" patriotizma nastao u novim uslovima XIX vijeka. Ali za patriotizam ti je dovoljno da imas znanje sta je tvoje i gdje si siguran i tu ti niko ne trazi zrtvu, ppvinovanje i sl. Nacionalizam to trazi, jer je njegov cilj ostvarivanje i odbrana "nacionalnog interesa" ( kako god ga definises )" koji podrazumijeva sukob sa drugima. Japan je odlican primjer. Japanci su oformili savremenu naciju kada su se susreli sa prijetnjom od SAD-a jos tokom Tokugava sogunata. Tada je nacionalizam objedinio ih sve zarad napretka i odbrane od dominacije Zapada. Onda kada su ojacali, nacionalizam je ostvarenje nacionalnog interesa jakog Japana vidjeo u dominaciji nad svojim susjedima i Azijom. Uvijek je nacionalizmu potreban neko drugi.

Patriotizmu jok. Ne diraj me - ne diram te. Volim to sto sam i tacka. Ali kada dodje prijetnja, patriotizam stvara nacionalizam koji kasnije napravi haos ako se ne vrati u bocu.

пре 23 минута, Lady Godiva рече

Изгледа да ми фали мало тестостерона да бих могла да схватим то обележавање и чување територије. :D

Качи линкове да затрпамо Хуаниту тему. Не могу да обећам да ћу слушати пола сата филозофирања. :)))

Ercegovci* :P Djetici su arogantnija verzija.

Oh, nije pola sata nego citav semestar predavanja od po 2 sata i milion Jutjub klipova. Jako lijepo objasnjava argumente za postovanje i korisnost tradicije usputno, dok predaje zapravo o strukturi vjerovanja ljudi u xyz :)

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Lady Godiva рече

Jer postoje ljydi koji bi ti naudili da nisi dio svoje grupe. To ti mozak u sustini govori "grupa je sigurnost, voli je jer te cuva i cuvaj je da bi te cuvala".

Zasto najpatriotskiji ljudi zele drzava nesto d'uradi?

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Lady Godiva рече

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Кратос рече

Ljubav prema rodu možeš da imaš bez ikakvih teritorija i države,dok ljubav prema naciji ne može jer je jedan od njenih fundamenata pored naroda i država koja dobija ime po tom narodu i koja je stvorena radi očuvanja i daljeg razvoja nacinalnog identiteta,narodne kulture i tradicije

Мислим да се не гађамо у терминологији. Срби из дијаспоре, друго треће колено нпр.могу бити добри родољуби (американци рецимо, канађани, где год да су рођени) али могу бити и добри српски националисти ако су гајени у том духу. Ти би рекао бих,то оквалификовао као родољубље у овом случају (љубав према Српству) а ја мислим да није, јер нису рођени у Србији већ су једноставно српски националисти. Могуће да грешим.Ја некако повезујем родољубње са местом рођења.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Аурор рече

Pa ne treba, treba voleti sve, ali najviše svoje, naravno... Porodica pa dalje. :)

Само је овде питање шта је то моје. Породица свакако, пријатељи, родбина, црква, ЖРУ, рокери... Шта ко воли шта му је блиско. Али зашто би авериџ Србин био више мој од пријатеља Италијана, то ми не иде у главу код тог "национализма" или како год се зове. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Кратос рече

Zamisli tvoj dragi ti kaže volim te isto kao i sve žene na svetu,sve su to moje žene,što da sužavam ljubav samo na tebe?:smeh1:

Драги је њу изабрао, у нацију си бачен рођењем. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Кратос рече

:smeh1: Знаш добро да би радила палица. sFun_bat

Кажем да ја волим све мушкарце овога света, без обзира да ли су Срби, Порториканци, Етиопљани.. Холанђани, ако је то овде дозвољено рећи. :D

Фора је што волимо "наше" јер са њима имамо доста тога заједничког, исто зато их и не волимо. Али када видиш да имаш многе ствари заједничке и са другим народима, да сваки од њих има богату историју, културу.. а и да нема, сваки појединац је прича за себе. 

Треба да буде човек отворен, да схвати да је Земља прелепа, наша држава је само један део те лепоте, да су људи различити, а слични..

пре 23 минута, Ћириличар рече

Jer postoje ljydi koji bi ti naudili da nisi dio svoje grupe. To ti mozak u sustini govori "grupa je sigurnost, voli je jer te cuva i cuvaj je da bi te cuvala".

Zasto najpatriotskiji ljudi zele drzava nesto d'uradi?

Људи се боје глобализације, транзиције (и осталих ција), промена и онда се држе за оно што је старо, испробано, познато. Желе да се врате кореним и Душановом царству. Мисле исто као да још увек живимо по племенима.

пре 27 минута, Ћириличар рече

Ercegovci* :P Djetici su arogantnija verzija.

Oh, nije pola sata nego citav semestar predavanja od po 2 sata i milion Jutjub klipova. 

Ђетићи су поносније верзија. :tongue:

По два сата?! :unbelieveble:

Па да л' си ти нормалан? Немам ти ја времена и живаца за то. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lady Godiva рече

Кажем да ја волим све мушкарце овога света, без обзира да ли су Срби, Порториканци, Етиопљани.. Холанђани, ако је то овде дозвољено рећи. :D

Е видиш, ту грешиш. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...