Juanito Написано Мај 6, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 1 минут, Ћириличар рече Razumijes lokwl-patriotizam ali ne i nacionalni? Kako kada su u sustini jedno te isto, samo razlicitog geografskog obima? Том логиком долазимо до тога да је глобализам заправо патриотизам, само највећег могућег (бар за сада) географског обима. Ћириличар, Lady Godiva and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 Juane, poslusaj ovaj ratni biser. Slusaj kako pjeva o Krajini ( bosanskoj ). Prvih par stihova ne znas je li pjeva o zeni nekoj ili o svojoj zemlji. A onda nigdje ne pljuje po drugome nego govori o spremnosti da "pokloni svoju mladost njoj". Odise jakom lojalnoscu grupi, osjecajem pripadanja i smisla borbe za neke ciljeve. Plus funky sintisajzer i luckasti spot Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 3 минута, Juanito рече Том логиком долазимо до тога да је глобализам заправо патриотизам, само највећег могућег (бар за сада) географског обима. A zar nije? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 2 минута, Ћириличар рече Razumijes lokwl-patriotizam ali ne i nacionalni? Kako kada su u sustini jedno te isto, samo razlicitog geografskog obima? Mozda zato sto makar vidis sta jedan lokalitet razdvaja od drugih, ali ne i sta razdvaja nacije? Ili vidis ali ti je nelogicno? I da, nije svaki nacionalizam etnicki :P Kod nas jeste doduse... Razumem i državni patriotizam, ali ne toliko neposredno. Iskreno, više mi je stalo do Rovinja u kom sam provela šestinu detinjstva nego do Bojnika, koga sam upravo našla na guglu kao mesto za koje nisam nešto ni znala, jerbo sam loša vazda bila u geografiji, a nalazi se u Srbiji. Svako dobro Bojniku želim, nemojte pogrešno da me razumete, ali Rovinj je umnogome 'moj'. I da, nelogično mi je da sam nekako razdvojena od prijatelja Igora Štiksa koji je hrvatsko-bosanski mešanac koji priča mojim jezikom i obitava u Beogradu, a u istoj zajednici sa, recimo, nekim nepoznatim likom s juga Srbije koji bi verovatno morao bar neke reči i izraze da mi prevodi i objašnjava, a bome i svoje običaje, kulturu, itd. Opet, svako dobro želim, ali ne vidim logiku automatske zajednice s potonjim a nekakve razdeljenosti od prvog. Kod nas 'nacija' prevazilazi državne granice a neretko isključuje neke u okviru istih. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 6, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 30 минута, Ћириличар рече A zar nije? Мислим да није. И национализам и глобализам су погрешни ако су апстрактни. Што Ракић каже, тај апстрактни национализам дување у националну прдаљку, а апстрактни глобалисти су ови што шатро воле цео свет, а мрзе сваког појединачног човека отприлике. Мени је немогуће да волим нешто ако то нешто нисам упознао. Тј. љубав према нечему увек мора да ми буде конкретна. Тако свој патриотизам везујем за људе који говоре мојим језиком и од којих сам научио толико тога, које волим и осећам као најрођеније (Пупин, Миланковић, Станислав Винавер, Пекић, Момчило Настасијевић, Мика Алас итд итд, конташ већ), а не за апстрактне територије и националне идеје. Тако исто и са ”глобализмом”, волим људе из оних култура које сам осетио блиским, волим оно што сам видео, осетио, опипао итд. Или макар читао. На пример, осећам Ричарда Фајнмана као најрођенијег брата, више него што сам било ког Србина икада. Локал патриотизам има највише шансе да буде конкретан, по природи ствари. Па онда национализам. Па онда глобализам. Е сад, све се то мења полако са глобализацијом (интернет, јефтине авио карте, мешовите везе и бракове) итд, па људи све више могу да буду искрени глобалисти, грађани света, што би рекли. На пример моја скво - рођена у Колумбији (чије има држављанство), одрасла у Порторику, живела у Тексасу, Србији (чије такође има држављанство) и Холандији. Од свих земаља у којима је живела највише воли Србију, а најмање Холандију. Србију осећа као своју и волела би у њој да живи, најлепше се осећа. Не због неких националних идеја (фала Богу да јако мало зна о свему томе), него због унутрашњег осећаја, топлих људи итд. Апстрактни национализам је прилично затворен или (у бољем случају) агностичан према оваквим ”флуидним идентитетима”, што би рекли ови Парадоксологијини деконструктори. Paradoksologija, drvce, Ћириличар and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 6, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 @Ћириличар Ево сад слуша ово дело глобализације. Упозорење: није скроз посно. Spoiler Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 1 минут, Juanito рече Мислим да није. И национализам и глобализам су погрешни ако су апстрактни. Што Ракић каже, тај апстрактни национализам дување у националну прдаљку, а апстрактни глобалисти су ови што шатро воле цео свет, а мрзе сваког појединачног човека отприлике. Мени је немогуће да волим нешто ако то нешто нисам упознао. Тј. љубав према нечему увек мора да ми буде конкретна. Тако свој патриотизам везујем за људе који говоре мојим језиком и од којих сам научио толико тога, које волим и осећам као најрођеније (Пупин, Миланковић, Станислав Винавер, Пекић, Момчило Настасијевић, Мика Алас итд итд, конташ већ), а не за аострактне територије и националне идеје. Тако исто и са ”глобализмом”, волим људе из оних култура које сам осетио блиским, волим оно што сам видео, осетио, опипао итд. Или макар читао. На пример, осећам Ричарда Фајнмана као најрођенијег брата, више него што сам било кога Србина икада. Локал патриотизам има највише шансе да буде конкретан, по природи ствари. Па онда национализам. Па онда глобализам. Е сад, све се то мења полако са глобализацијом (интернет, јефтине авио карте, мешовите везе и бракове) итд, па људи све више могу да буду искрени глобалисти, грађани света, што би рекли. На пример моја скво - рођена у Колумбији (чије има држављанство), одрасла у Порторику, живела у Тексасу, Србији (чије такође има држављанство) и Холандији. Од свих земаља у којима је живела највише воли Србију, а најмање Холандију. Србију осећа као своју и волела би у њој да живи, најлепше се осећа. Не због неких националних идеја (фала Богу да јако мало зна о свему томе), него због унутрашњег осећаја, топлих људи итд. Апстрактни национализам је прилично затворен (или у бољем случају) агностичан према оваквим ”флуидним идентитетима”, што би рекли ови Парадоксологијини деконструктори. Upravo sam na ovaj drugi dio posta i mislio. Globalizam jeste slican patriotizmu, jer je njegovo unuce Kao sto je nacionalizam njegovo dijete. A odvija se sve zbog napretka tehnologije i uvezivanja veceg broja ljudi, drustvene evolucije itd. Meni moje rodoljublje, kad smo vec krenuli sa ispovijestima, ne zasniva se na konkretnim ljudima sa kojima sam povezan - nego na univerzalnim idejama koje su moji preci ispoljavali na sebi svojstven nacin kao i na nacinu razmisljanja o pojedinim stvarima. Bliski su mi oni koji dijele te ideje, bez obzira na porijeklo, ali vidim da u naslijedju mojih predaka ima dovoljno toga da se moze zaokruziti jedna fina filozofska cjelina. Ona nije nuzno drugacija od univerzalnih ljudskih vrijednosti, ali ima specificnost u tome da stavlja poseban akcenat na odredjene dijelove. I nekako gledam da su sloboda i otvorenost naglasene vrijednosti ( uprkos velikom konzervativizmu generalno na Balkanu ) koje su se iznova tumacile kako su se mijenjale epohe kod ovih sto se nazivaju Srbima. I to mi godi, mom karakteru i senzibilitetu, da se bude otvoren za novo i bolje kada je nuzno i korisno, i da se cuva sloboda svoja i svoje zajednice ( koja nosi tu slobodarsku tradiciju ) kao i sloboda drugih od nas kada posrljamo ( a imali smo lijepih primjera tokom Prvog svjetskog rata i rata sa Bugarima 1885 takvih slucajeva pored nedavnih losih ). A i imamo kul istoriju, pa ono No tu ideju nosi citava srpska zajednica, narodna i/ili nacionalna. I zato je vrijedna cuvanja i njegovanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 11 минута, Juanito рече @Ћириличар Ево сад слуша ово дело глобализације. Упозорење: није скроз посно. Reveal hidden contents Pfff to je asketizam naspram proizvoda bratstva i jedinstva: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 6, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 1 минут, Ћириличар рече Pfff to je asketizam naspram proizvoda bratstva i jedinstva: Е, ал ове из мог клипа су непрскане, органске, пуног укуса и мириса, за разлику од ових твојих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 1 сат, Paradoksologija рече Naravno, i ja bih to volela - to je država u kojoj živim i volim je, takvu kakva jeste. Ali taj patriotizam nije isto što i nacionalizam - zasnovan na ideji da svaki etnicitet treba da ima 'svoju' državu. Pa tako to ide, šta je problem sa tim? Svaka država se zove po narodu koji ju je osnovao i koji je većina Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 Управо сада, Аурор рече Pa tako to ide, šta je problem sa tim? Svaka država se zove po narodu koji ju je osnovao i koji je većina Kao taj švajcarski etnicitet i onaj američki etnos koje toliko poštuješ Juanito, Ћириличар and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 Управо сада, Paradoksologija рече Kao taj švajcarski etnicitet i onaj američki etnos koje toliko poštuješ Zar ti nije zabavno da si kao primerne do sada na ovom forumu dao baš države koje su federalne i nezasnovane na etnicitetu? Razmisli Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 3 минута, Juanito рече Е, ал ове из мог клипа су непрскане, органске, пуног укуса и мириса, за разлику од ових твојих. Nisam znao da si prljavi hipik koji mrzi GMO. Evo ti organsko: Juanito је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 пре 7 минута, Paradoksologija рече Zar ti nije zabavno da si kao primerne do sada na ovom forumu dao baš države koje su federalne i nezasnovane na etnicitetu? Razmisli B...b...b...b...b...but.... muh ethno-state! Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Мај 6, 2017 Пријави Подели Написано Мај 6, 2017 Управо сада, Ћириличар рече B...b...b...b...b...but.... muh ethno-state! 'Moji' i Nađa Higl i Davor Štefanek, hehe Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука