Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Где? дај цитат. 

I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

Propovednik,11 poglavlje

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Како се у овом систему објашњава клиничка смрт? То је један од најјачих аргумената против овог система мишљења. Барем ми тако делује.

Клиничка смрт, казује да човек живи неки период и без тела. То је углавном прилично кратак период, али ипак за то време људско тело је било "мртво", у смислу да витални органи нису функционисали.

Мени је овај систем много прихватљивији ("нестанак" времена после смрти), него други, платонистички.

Подели на овим сајтовима

I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

Propovednik,11 poglavlje

Видиш, како је када презирете науку... то се налази у 12, 7. Пошто ниси читао ову књигу, на њу се не би позивао јер Кохелет експлицитно тврди да у аду нема мишљења, да је иста судбина мудром и будали, да је боље живом псу него мртвом лаву... Узми да истераш незнање читањем. Нити си читао ову књигу, нити отачке коментаре на њу. Да си их читао, мудро би ћутао о овом стиху... 

Подели на овим сајтовима

Како се у овом систему објашњава клиничка смрт? То је један од најјачих аргумената против овог система мишљења. Барем ми тако делује.

Мени је овај систем много прихватљивији, него други, платонистички.

Kažu da su ovi u kliničkoj smrti gledali svoje telo koje leži u postelji i zamisli sada, ništa im to nije nedostajalo, lebdeli su potpuno i ispunjeno kao da su u telo, nisu za sebe rekli nikada da su biliu tom momentu duhovi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Мени је овај систем много прихватљивији, него други, платонистички.

Клиничка смрт није смрт. Само ми не можемо да региструјемо да постоји живота у ономе који је у таквом стању. Да је вероватно још функционалан види се из чињенице што се брзо врати у живот. Нема ниједног да  се вратио после неколико дана. Осим оних који су привидно били мртви. тако се дешавало и живе људе да сахране. Опет, имамо оне који нису имали никакве визије иако су клинички били мртви. Дакле, искуства  су слична оном из спавања. Опет, различите су и визије тако да буде опис по "укусу" мртвог. Да је то нешто објективно, онда би имали само 2 могућности: упао си у пакао или узлетео у рај, а не овај видео ово, онај оно и сл.

Подели на овим сајтовима

Da li Otac onda čeka u večnosti da mu se sve kroz Sina pokori? Kako kaže Apostol Pavle sada ne vidimo da mu je sve pokoreno nego će tek da bude.Ne razumem što je nemoguće da duša čeka u večnosti kao nadvremenskoj dimenziji vaskrsenje svoga tela?Ustalom u bibliji piše da se Duh vraća Bogu koji ga dade a Bog valjda prebiva u večnosti.

Не може. Зато што вечност подразумева нешто што је коначно, завршено. Онда не би могла да уђе у праву вечност, тј. у васкрсење.  

Подели на овим сајтовима

Видиш, како је када презирете науку... то се налази у 12, 7. Пошто ниси читао ову књигу, на њу се не би позивао јер Кохелет експлицитно тврди да у аду нема мишљења, да је иста судбина мудром и будали, да је боље живом псу него мртвом лаву... Узми да истераш незнање читањем. Нити си читао ову књигу, нити отачке коментаре на њу. Да си их читао, мудро би ћутао о овом стиху... 

Dobro greška 12 poglavlje ali i dalje stoji da se kaže da se duh vraća Bogu a telo ide u prah.Ako nema mišljenja u adu,kako je onda Hristos i mrtvima objavio jevanđelje?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Шта си овим хтео да кажеш?

Rekao sam već o deljenju duše i tela posle telesne smrti, to može praviti problem čoveku i njegovom shvatanju ako je van Boga, medjutim oni koji su u Bogu i koji smrti videti neće, oni su potpuni, njima ne nedostaje telo iako je u humci, u Bogu je percepcija drugačija i to je definitivno tako, drugačiji i ispunjenjiji osećaj nego što ga iko može danas napisati ili nečim uporediti.

Ako želiš da se tačno deklarišem, onda je to u stvari to. Imaš one kojima nedostaje telo i oni nisu u Bogu a oni koji jesu, oni su potpuni, nešto slično kao što pokazuje klinička smrt i iskustva tih ljudi, samo Carstvenije i savršenije.

Ukoliko govorimo, da je Hristos rekao, da neko neće okusiti smrti, ne mora nužno značiti da su vazneti sa kostima. One im ne nedostaju, tu su u Bogu Živome a ne u paloj prirodi, gde se suše i čekaju...

Подели на овим сајтовима

Клиничка смрт није смрт. Само ми не можемо да региструјемо да постоји живота у ономе који је у таквом стању.

Eto ti odgovora i eshatona.

Mi nemožemo da registrujemo da je neko Živ u takvom stanju pred njegovim kostima a on nas gleda iz naručja Boga Živoga i čudi se našim suzama.

Подели на овим сајтовима

Ako je Bogorodica vazneta u telu zašto se na ikoni prikazuje da Hristos prima samo njen duh(dušu) a telo ostaje?

Ова Теофанова икона је "скраћена". Описује само суштинско, није "распричана". Нпр., у Сопоћанима ћеш видети да анђели доносе на облацима апостоле, негде ће се приказати Јеврејин коме анђео сече руке... Апокрифи на којима је настала прича о Успењу веле да је Тома, који је каснио, дошао и тражио да му отворе Маријин гроб. У њему остале само бенде и неке хаљине, тела није било. Због тога после неки црквени оци (нису малобројни) говоре о вазнесењу Марије у телу, али то је званично као догма усвојено само у КЦ (као и бесмртност душе), а у ПЦ чини део предања у које се може али не и ора веровати. Ја сам пре за њено вазнесење, јер је тешко објаснити факт да иза ње немамо мошти.  

Подели на овим сајтовима

Шта си овим хтео да кажеш?

kažem da i kad smo prah, mi smo u Bogu potpuni. Dakle ni Svetom ne mogu oduzeti telo, pa makar ga bacali da ga vetar raznosi.

Подели на овим сајтовима

Клиничка смрт је ипак потпуна смрт Institio cordis.

Човек ако остане свестан себе ипак нема никакав контакт са својим телом.

Тело је мртво. Срце је стало. Крв не тече. Мозак престаје да ради. Клиничка смрт може да потраје 5 минута или пар дана.

Дешавало се да човек после 5 минута оживи па му буде оштећен мозак а дешавало се да човек и после пар дана оживи па му не фали ништа.

Добар део оних који су имали клиничку смрт не сећају се ничега. А неки од њих ипак се сећају нечега.

Ако ћемо ићи логиком да су сви који су помрли и били мртви пар дана имали само неку привидну смрт или да клиничка смрт није права смрт што онда не бисмо исту ту логику применили и на Христа?

Онда је и Његова смрт била привидна смрт а не права. Јер је био мртав од петка увече до недеље ујутро или по некима суботе по подне.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...