Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

1. To sam se bre zezao, palo na mi pamet kad sam procitao, jasno mi je sta si hteo reci, nego si me pogresno shvatio 

2. A ti? :D

3. Ne vidim kako sam ubacio. Ako Bog prebiva u vecnosti tj. Sin Bozji, sto znaci da na njega ne deluje vreme, sto znaci da kod Boga nema promena, onda bi iz toga sledilo da taj Sin Bozji ima ljudsko telo citavu vecnost i da je Hristos, a ne da je jednog momenta u vecnosti taj Sin Bozji dobio telo. 

1.  Мање се зезај. 

2. Ко и ти:)))

3. О томе Августин. Ред вечности који важи за Бога није исти као и за створења. Стварање је а-темпорално али не и вечно. Вечна је само Тројица. А-темпоралност омогућава да се размишља о ономе што ће у позној византији се дефинисати као учење о нествореним божанским енергијама. Оно што је "око" Бога, што јесте божанско и што описује његове акције али не и да уводи промену у Богу. Августин је био претеча тога, Палама га мало покрао. Без ова 2 плана ми не можемо да објаснимо како Бог може да нас чује. Зато ти велим, да си незнајући увео темпоралност у Бога. Иринеј ће нпр. рећи да је човек створен по слици оваплоћеног Логоса. Не по идеји нацрта. Скици скице. Иконографија представља тог Христа како ствара свет. Говорим о Предању. Нису то само случајни ексцеси. Имају свог утемељења у теологији.    

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ако је вјечност, бесмртност божанска намјера, план, онда је и душа дизајнирана за вјечност.  Ако вјерујем да сам само потенционално бесмртан (по благодати) не видим како ми то смета да се отворим према Њему, напротив!

Може да буде препрека. Као фарисејим азкон који је по себи свет. Фарисеји су закон заменили Богом, ови душу Богом. Дакле, не води нужно у одбијање Бога, али ало се ове ствари обоготворе и постану претежније од Бога, онда је враг однео шалу...

То сам хтео рећи. 

Подели на овим сајтовима

2. Ко и ти

Znaci i svi su tako? :D Sto bi onda svetitelji bili u Eshatonu a tela im bila ovde, a mi ne bismo iako su nam tela i dalje ovde, doduse zdrava i citava :D

Иконографија представља тог Христа како ствара свет.

Eto i ona na umetnicki nacin pita isto sto i ja :D 

Ok mislim da sam shvatio, nastavicu da sozercavam o ovakvim stvarima, ako budem imao jos koje pitanje banucu iznenada. Doduse postoji tema gde mogu da pitam i diskutujem sa tobom o svemu i svacemu. 

Подели на овим сајтовима

Znaci li to da ako neorunauke i filozofija uma dodju do nekog zajendickog koncenzusa da svest, u smislu dozivljaja sveta u prvom licu, ne moze biti uzrokovana mozgom/nervnim sistemom da ce ova teoloska interpretacija biti prepoznata kao pogresna?

Mislis na ovu paradoksalnu o javljanju svetitelja iz Eshatona i posle smrti nepostojanja blejanja duse "negde" gde god daje, mozda je ono Rastinovo sa tamom koja ga voli i u kojoj nema  pojava i formi i oblika bilo cega, nego odmah posle smrti vaskrsenje i vecnost? 

Подели на овим сајтовима

Znaci i svi su tako? :D Sto bi onda svetitelji bili u Eshatonu a tela im bila ovde, a mi ne bismo iako su nam tela i dalje ovde, doduse zdrava i citava :D

Eto i ona na umetnicki nacin pita isto sto i ja :D

Ok mislim da sam shvatio, nastavicu da sozercavam o ovakvim stvarima, ako budem imao jos koje pitanje banucu iznenada. Doduse postoji tema gde mogu da pitam i diskutujem sa tobom o svemu i svacemu. 

Ми немамо тела тамо зато што нисмо спашени :0222_shocked: . И ја се зезам :))

Божанска вечност и настанак света ван времена су најжешће од Августинових спекулација. Мора да се читају цела дела. 

Созерцавај:))) Наравно и овде се питамо. Слободно је. Макрина ми се наљути јер нисам хтео да јој сачувам душу... Жељко пак мудрује сада о телу Маријином... Плашим се са каквом идејом може да ми се јави :))   

Подели на овим сајтовима

Отац Зоран Ђуровић је прави форумски шоумен! Његова тема за само један дан, за мање од 24 сата је прочитана 25000 пута :)

Свака част на томе!

Ава је један! :)) Драго ми је да се забављамо!

Подели на овим сајтовима

Божанска вечност и настанак света ван времена су најжешће од Августинових спекулација. Мора да се читају цела дела. 

Citao sam malo ja Drzavu Bozju u okviru politicke teorije, ali da li cu nekad procitati neko delo u celosti ne znam, obicno idem precicama, citam blogove, krace tekstove, prikaze, pitam ljude na forumu velim oni su procitali sta imam ja da citam kad pola toga necu razumeti, a ovako mi lepo objasne na srpskom :D  

Jest da to nije ok, ali sta cu snalazim se. 

Подели на овим сајтовима

@ O. Zoran

Uvazenom avvi - ti znas da se s tobom skoro pa nikako ne slazem u ovim pitanjima, da se sad ne ponavljam. To opet ne znaci da te ne postivam kao coveka i popa, sto sam nekako ost`o duzan da ti kazem od nekih ranijih rasprava.

Medjutim, drugo nesto sam `teo: da me ne s`vatis pogresno, ali tvoje pisanje nije za forume ovog tipa, nego brate uzmes lepo i osnujes jedan teolosko-satiricni fanzin, das mu ime "Cistiliste", pa krenes da pises ko covek. Mislim da bi ti ta vrsta rada bas odgovarala, a svakako da ne bi izazvala ni petnaestinu pometnje kao sto to biva ovde.

Inace, ovde na temi su mi daleko ispred svih razmisljanja Zeljka i Makrine, tj. daleko su najcrkvenija, a mozda ima i jos nekih u tom sazvucju, ali nisam bas celu temu citao, pa ne znam.

U svakom slucaju, bojim se da je tema postigla samo jedan jasan i nedvosmislen efekat:

Отац Зоран Ђуровић је прави форумски шоумен! Његова тема за само један дан, за мање од 24 сата је прочитана 25000 пута

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости
Medjutim, drugo nesto sam `teo: da me ne s`vatis pogresno, ali tvoje pisanje nije za forume ovog tipa, nego brate uzmes lepo i osnujes jedan teolosko-satiricni fanzin, das mu ime "Cistiliste", pa krenes da pises ko covek. Mislim da bi ti ta vrsta rada bas odgovarala, a svakako da ne bi izazvala ni petnaestinu pometnje kao sto to biva ovde.

Ја бих више волео да чујем поткрепљене теолошке аргументе од тебе него овакве пошалице.

Хајде, па да читамо и ту "другу страну".

Отац Ђуровић је написао рад, који је поткрепио цитатима, разним теолошким размишљањима... веома озбиљан.

Хајде и ти слично уради. Верујем да многи то и очекују од теолога. 

Подели на овим сајтовима

Ава је један! :)) Драго ми је да се забављамо!

Самос е ти забављај а кад умреш прц, оно прво митарство: Што си ти Ава зезо нолку масу на форуму?

Па онда друго питање: Како то да намах ниси васкрсо?

Па треће питање: А какав си ти то болан АВА?

Онда се ти јавиш и питаш: А какав си ти то демон који говори болан?

А овај одговара: ИзБосне ба!

Подели на овим сајтовима

Самос е ти забављај а кад умреш прц, оно прво митарство: Што си ти Ава зезо нолку масу на форуму?

Па онда друго питање: Како то да намах ниси васкрсо?

Па треће питање: А какав си ти то болан АВА?

Онда се ти јавиш и питаш: А какав си ти то демон који говори болан?

А овај одговара: ИзБосне ба!

:))

Подели на овим сајтовима

@R2D2, nemam srca da aminujem tvoj post, ali se slazem da se moze jos mnogo toga cuti (sto od laika, sto od teologa). I dodala bih da nije samo rad u pitanju, vec i aktivnost na temi. Mene je odusevila ona informacija o Irinejevoj misli (da je covek stvoren po liku Ovaplocenog Logosa), npr... Hocu reci - materijala na pretek. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ја бих више волео да чујем поткрепљене теолошке аргументе од тебе него овакве пошалице.

Хајде, па да читамо и ту "другу страну".

Отац Ђуровић је написао рад, који је поткрепио цитатима, разним теолошким размишљањима... веома озбиљан.

Хајде и ти слично уради. Верујем да многи то и очекују од теолога. 

Sasvim skoro je bila tema vrlo nalik ovoj, da ne kazem ista, tamo sam vec pisao, sto sad sve to isto ponovo pisao? Inace ne vidim uopste poentu da se vrlo slicne teme pokrecu jedna za drugom, jedini opravdan razlog koji vidim je forsiranje ekskluzive, a to nikako ne odobravam.

A ono nije bila posalica, narocito ne usmerena da uvredi, nego moje misljenje o pisanju o. Zorana, i kakav smer bi to sve trebalo da ima.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...