Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Вау,добра тема и коментари свих...мада сви воле да прескоче причу о владавини антихриста, на коју поменути светитељ,такође има своје виђење,да се смрзнеш...

Него би ми мангупи одмах у Рај временски ,безвременски како год,али док се све ово не збуде,нема од тога ништа... :bleh:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Није тачно. Разбојник улете у рај без ичег од тога што си набројала, а ја и ти треба да дрхтимо... 

Ти ове дисциплине схваташ у аскетском кључу. Но, Црква се у томе не исцрпљује. Као да заборављаш да смо залудне слуге... Има ли ишта лепше од радити а то држати за ништа? Прича о "блудном" сину... онај фини после би љубоморан. Научимо да је јарам Христов лак, тек тада ћемо се радовати у њему. Не очајавајмо у тешкоћама. Дајмо се њему као ономе који може да нас постави на ноге. Покајање није да кукамо што смо направили неку занемарљиву глупост, него у виђењу да у себи немамо бића. Зар ти није рекао: Ко изгуби душу своју? Зашто се не смирите у Господу? Нема живота у нама. Има само искре, заметак смо, како би и Јефрем рекао. Треба да растемо, а ако нас Христос као сунце не обасјава, неће бити живота у нама. Можда ћемо имати неко п'ретрајавање, али само као проклество, не као благодат.

Иштите најпре Царство небеско! Да ли то свакодневно тражиш? То је подвиг, јер остало које углавном прво тражимо, ће бити после додато.      

Ја не могу да иштим Царство Небеско а да та тежња и жеља не укључује и све ово што сам горе навела.Да,схватам их у аскетском кључу и признајем да не знам за други пут.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Inace, na pitanja koja sam postavio Zoranu mogu svi da odgovore ako hoce da iznesu neko svoje razmisljanje, vidjenje, citiraju nekog svetitelja, teologa, svestenika itd. 

Лепо је што позиваш. Но, само из систематичног теолошког мишљења желео бих да чујем мишљење. То се овде готово није видело. Мислим да ме већина и не разуме шта захтевам. Бесмислено је цитирати неког свеца тек тако. То не значи ништа. Марко Ефески, ако вам је он мио, откачио је Латине управо по том питању. Они се саблажњавали како он не прихвата мишљења светих. Тако их и ја не прихватам. Данас можеш и из мојих списа да извучеш реченице и да их супроставиш ономе што сам изнео. То је цитирање без смисла, бесловесан поступак. 

Подели на овим сајтовима

Pa i Isus je prolazio kroz zidove nakon vaskrsenja pa ako je to kriterijum onda je jasno da je on bio duh i da nije vaskrsao u telu

Томо приђи и опипај руке моје и ребра моја. 

Овде се ипак ради о сусрету двије материје, оне пале и оне која твори прослављено тијело.

Подели на овим сајтовима

Ја не могу да иштим Царство Небеско а да та тежња и жеља не укључује и све ово што сам горе навела.Да,схватам их у аскетском кључу и признајем да не знам за други пут.

Онда мораш да се под хитно промениш. Поп ти каже. Ако ти до сада аскеза није отворила очи да мораш да се одрекнеш себе, одрекни се твоје праксе. Споља се разбиј. Иначе, неће изаћи на добро, душо моја. Прочитај душекорисну књигу од св. Августина: de correptione et gratia.   

Подели на овим сајтовима

Лепо је што позиваш. Но, само из систематичног теолошког мишљења желео бих да чујем мишљење. То се овде готово није видело. Мислим да ме већина и не разуме шта захтевам. Бесмислено је цитирати неког свеца тек тако. То не значи ништа. Марко Ефески, ако вам је он мио, откачио је Латине управо по том питању. Они се саблажњавали како он не прихвата мишљења светих. Тако их и ја не прихватам. Данас можеш и из мојих списа да извучеш реченице и да их супроставиш ономе што сам изнео. То је цитирање без смисла, бесловесан поступак. 

Па и ти си оче изградио овај свој текст на Светоме Јефрему Сирину и то онај који ти је одговарао у излагању :) а онда сам ти дописала и још нешто из његових беседа,а ти си то игнорисао.Добро,можда ти нисам интересантна и досадна сам као саговорник,то разумем :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ovde ima nesto o ovoj temi kod o. Tomasa Hopka, gde isto govori o Latinima koji uce da postoji vestastveni oganj, veoma zanimljivo, nadam se da nije skretanje sa teme, ali je bitno.

Подели на овим сајтовима

Душа нема.

Онда мораш да се под хитно промениш. . . одрекни се твоје праксе.

Auuu. :D Sad si gotov, a pasce jos koji status o laznim uciteljima. :)))

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Онај ко верује да има бесмртну природу, чак и по благодати, ослања се на то и не отвара се ка Богу који треба да је једини његов темељ.

??? Искрено не разумијем.
Ако је вјечност, бесмртност божанска намјера, план, онда је и душа дизајнирана за вјечност.  Ако вјерујем да сам само потенционално бесмртан (по благодати) не видим како ми то смета да се отворим према Њему, напротив!

Подели на овим сајтовима

Р2Д2

Баш смо данас разговарали о томе да,ће сигурно бити и оних,који ће на Страшноме Суду,окренути главу од Христа.

Наш син,који иначе,уписује први разред богословије,пита се: Зар је могуће?

Нажалост...могуће је.

Подели на овим сајтовима

1. Исус је говорио: Ко не једе тело моје... што је изазвало саблазни као код тебе, али је он на то саблажњавање одговорио: Хоћете ли и ви да одете? Теби је питање упућено. Ја сам одговорио. Једем га.

To sam se bre zezao, palo na mi pamet kad sam procitao, jasno mi je sta si hteo reci, nego si me pogresno shvatio :D Zato sam ispod napisao" Ajd sad neka ozbiljna pitanja i smajli gihi :D

2. Ти вероватно ниси, чим се питаш.

A ti? :D

3. Да. Али је бесмислено убацити временску категорију како ти чиниш. Гностици су се тако питали: Шта је Бог радио пре него што је створио свет? Одговорио им је један владика, очигледно авинаст као ја: Правио је пакао за оне који постављају таква питања. Другим речима, не размишљајући покушаваш да убациш категорију времена у вечност.

Ne vidim kako sam ubacio. Ako Bog prebiva u vecnosti tj. Sin Bozji, sto znaci da na njega ne deluje vreme, sto znaci da kod Boga nema promena, onda bi iz toga sledilo da taj Sin Bozji ima ljudsko telo citavu vecnost i da je Hristos, a ne da je jednog momenta u vecnosti taj Sin Bozji dobio telo. 

Mislim samo pitam, nije ovo moj stav, nego jedno razmisljanje koje mi je palo na pamet i bilo bi lepo kad bi neko objasnio. 

4. Душа нема. Бесмислено је да буду у вечности. То сам јасно демонстрирао. Онда васкрсења не би било. Ти можеш да будеш добар платоничар, али не и хришћанин. - Неко мора душе да распореди у кутије. Није ти јасна статистика и прича о Михајлу? Негираш СВЕТО ПРЕДАЊЕ, да је Михајло тај који вага душе? Онда пада сва наша вера...

Hteo sam reci da je nemoguce da dusa prebiva u vecnosti, jer kad bi tako bilo onda ne bi tu "cekala" vaskrsenje, jer u vecnosti ne mozes i nemas sta da cekas :D Zato dusa posle smrti moze jedino da postoji u tvorevini, ali ne i van nje u smislu da ide kod Boga koji prebiva u vecnosti. Kad bi isla, onda bi usla u vecnost, zbog cega se vracamo na prvi red ovog mog pisanja. 

Naravno, to ne znaci da dusa nema nikakav odnos sa Bogom, jer dusa kao jedinstvena i prosta moze jedino da se odrzava tako da je u postojanju drze bozanske nestvorene energije, posto bi inace otisla u nebice. 

Подели на овим сајтовима

Па и ти си оче изградио овај свој текст на Светоме Јефрему Сирину и то онај који ти је одговарао у излагању :) а онда сам ти дописала и још нешто из његових беседа,а ти си то игнорисао.Добро,можда ти нисам интересантна и досадна сам као саговорник,то разумем :)

Не, не разумеш, сестро слатка. Није ово текст на једној песмици, случају, како би неко помислио. Текст је на једној традицији, теолошком систему. Видиш ли како је Јефрем гнусни рационалиста, као и ја па се пита: ако заклопиш очи, онда не видиш, а како душа може да види без тела, како би неки хтели? Није био он лукави Латин, него ти мораш пажљивије и више да читаш Оце. Ја сам на томе оседео. Ти ми ниси дала где то Јефрем вели. Дај ми тачан извор да и ја могу да проверим шта заиста пише. Тек после тога ћу да узмем и да вршим егзегезу. Да ли ме разумеш? Због тога се нисам задржао над твојим ком. Над о. Савом јесам, јер он сигурно не би измислио шта је читао, мада је мањкав у референцама. Сада преко нета морам да набадам и тражим шта је Хопко могао рећи. Моја места из Августина одмах можете да проверите. Наравно, тешко можете да их укапирате ако немате никаквог предзнања о свечевој мисли. Нема паушалности. Ако си нашла то место у Сиријца, прочитала дело, разумела контекст, промислила га и у оквиру ове химне која је аутентична, онда се јавиш да изложиш како је ово што ја тврдим у супротности са општим Јефремовим виђењем ствари. Али са доказима. Ништа овако, пљас. Тако раде безумни секташи. Само лепе цитате из Библије без да знају њихов садржај. Дакле, култивишимо дух. Мишљење је дисциплина која образује наш дух. Бог нам је дао разум да га негујемо, а не да можемо само да блебећемо. То онда бива суђено као празна реч. Није празна реч кад опсујем нешто. Та реч може да буде итекако смислена. Празна је кад лупамо, кад та мисао није проживљена и промишљена. Нека је и погрешна, али није празна него је била мишљена. Блебетање је пак погубно.     

Подели на овим сајтовима

Шта ћемо с оним Хришћанима који заклопе очи па виде?

Има их из новијег времена. Рецимо старац Порфирије. Пајсије и други.

Или како објашњаваш исход душе појединих светитеља који су то описивали ( опет говорим о новијима) па онда оду до неких крајева света видe неке ствари па се врну? Или како би се то модерно звало астрална пројекција.

И да не буде како су то Духом видели или доживели напомињем да је било и људи који нису били ни Хришћани нити неки верници па су то умели и умеју да раде.

Подели на овим сајтовима

Предсмртно завештање Јефрема Сирина.

Видиш оче и ти би требало да мењаш праксу дијалога :)

Мало више у љубави.Ја поштујем твоје седе главе,поготово ако си оседео над књигом али Богами и ја сам сам у Цркви оседела и најлепше године Цркви дала.

Тражиш највећи могући ниво разговора на форуму,где су као прво,одсутни врсни теолози да би о овоме са тобом разговарали и нервираш се због мог или туђег блебетања а видиш и сам да и они што би имали да напишу нешто а да импонује твом интелекту,имају преча посла.

Ето у томе логике а богами и поуке,за нас,површне.

:) Праштај.

Подели на овим сајтовима

Znaci li to da ako neorunauke i filozofija uma dodju do nekog zajendickog koncenzusa da svest, u smislu dozivljaja sveta u prvom licu, ne moze biti uzrokovana mozgom/nervnim sistemom da ce ova teoloska interpretacija biti prepoznata kao pogresna?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...