Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ајд још мало да искритикујем попа Ђуку па одо имам нека посла.

Сећа ли се неко оне старе приче из читанки основне школе: Била три ловца.

"двојица нису имала оружје, а трећи је био без пушке; Два зеца утекоше, а трећег нису убили, лепо га скуваше па се наједоше..."

:)) :))

Подели на овим сајтовима

Још пар оваквих тема и одо ја у атеисте јер ће ми све постати смешно.

Немој тако. Сачекајмо да поп Ђуровић одговори на твоје примедбе. Мене такође интересују.

Подели на овим сајтовима

Немој тако. Сачекајмо да поп Ђуровић одговори на твоје примедбе. Мене такође интересују.

Ма нема ту одговора.

Што каже Милојков, ово су два погледа, гречески и семитски.

А Срби ће то доживети идеолошки.

Подели на овим сајтовима

Даље, појављивање светих у овом времену.

Ако све објашњавамо Духом који је и сада и у прошлости и у будућности јер јасно је да је Бог ван времена. Онда би му појављивање светих било нешто као прикази Божији а не реално појављивање истих. А то је исто тако смешно као и анђео који на кантару мери душе.

То би било као да Бог изиграва неки телевизор и приказује нам свете који пак не могу да се појаве јербо су мртви, односно нису у овом времену.

Ти као да ниси гледао Матрикс?:)))

Подели на овим сајтовима

Једно је дефинитивно сигурно.

Поп Ђуровић није никакав ватикански потрчко, јер Ватикан би га за овакву теологију осудио и предао светој инквизицији да га мало пропусти кроз шаке.

Поп Ђука је крајњи зилота, семтиске школе, и вероватно деиста.

Подели на овим сајтовима

Рецимо код Св. Серафима Саровског Богородица долази, кроз зидове пролази, прича са њим, поучава га, одлази са свитом светитеља итд.

Јасно је да се не појављује у телу, него као дух. Ако пак то није Богородица неко неки приказ Духа, онда се то Бог зеза са нама јер то без обзира колико је Богородица блиска Христу ипак није она.

Долази му Богородица у телу или без њега? И сам знаш да нема консензуса код Отаца да ли се она вазнела или не у телу. Вероватнија је верзија у телу, иако су то ствари које су ушле у наш фолклор, иконографију преко апокрифа. Заборави као аргумент да је пролазила кроз зидове (многи писци житија би могли да раде у Холивуду), јер је и то Васкрсли радио, а имао је тело... Дакле, шта мислиш? јављала му се у телу или као душа?

Подели на овим сајтовима

Једно је дефинитивно сигурно.

Поп Ђуровић није никакав ватикански потрчко, јер Ватикан би га за овакву теологију осудио и предао светој инквизицији да га мало пропусти кроз шаке.

Поп Ђука је крајњи зилота, семтиске школе, и вероватно деиста.

Брате, хвала ти за овај аргумент да нисам ватикански шпијун! Ако ово није убедљив аргумент, онда стварно...

Наравно да се са Матриксомм спрдам, али си добро приметио проблем.  

Подели на овим сајтовима

Имам још нешто да речем и онда стварно морам да палим.

Сасвим је сигурно да уколико верујемо у Божији промисао и домострој да је спој грчко-јеврејски био намеран.

Та два народа је Бог намерно ставио близу једне другима. Једне као носиоце философије а друге као носиоце завета-вере.

Све оно што заветни Јудеји нису дефинисали Грчићи јесу. Све оно што су заветни Јудеји положили као темељ Грчићи су назидали. Зато се јевропејска култура зове јудео-хришћанска.

Инсистирати на древности и изворности те узимати само оно Јудејско а занемаривати оно Греческо то је исто као делити човека на душу и тело где се само душа признаје а тело занемарује.

Без греческог тела, душа Јудејства у Хришћанству је само утвара!

:))):))

Подели на овим сајтовима

Ма нема ту одговора.

Има ваљда места за објашњење.

Што каже Милојков, ово су два погледа, гречески и семитски.

Слажем се. Али који је ближи истини  Вероватно семитски, јеврејски, њима се Бог објавио и дао им Писмо. Грчки је више под утицајем својих филозофа, да не кажем паганизма. То сад не значи да морамо да бирамо само један или само други. Оба су могла битит конаминирана.

А Срби ће то доживети идеолошки.

То није проблем саме теологије него општег менталитета нашег народа.

Поп Ђуровић ми ономад рече да не постоји званичан став Православне Цркве о бесмртности душе

Подели на овим сајтовима

Sinkretički tekst; koji nam lepo kaže da nije onako kako mislimo; već kako jeste! 

Na sudnji dan "brojaće se samo suze nebeske" - M.M. 

Temporalnost je samo osobina materije; čoveka definisanog u telu..Dok je bitak ili duša..vanvremenska..Razrešeno u trasncendentnom..

Sloboda volje nas čini bivstvujućim bitkom - dakle čovek ima dušu ili je zombi!..Pa tako i živimo u slobodi izbora..

Živeći u zemaljskom paklu; jer smo bili neposlušni; nismo slušali auotoritet kao i sva deca;  izgnani smo iz raja..Za mene je to bio u nekom smislu prosvetiteljski obrat. Čovek je naučio šta da nije baš sve tako harmonično kao u Edenu..Malo mu je teško bilo to učenje i danas mu to ide još teže ; kao i Sizifu. 

Ali ima slobodu izbora i um i razum koji evoluira iz bitka ili iz duše..Samosvestan je i percepira sebe i svoju okolinu ali uči se na jadima svojim..

Makarije je razmišljao kao i Semiti..( ima u tome krute dogmatike učenja sirijske škole), ali nas je prenuo Ava  iz dogmatskog sna!

Ali ako ostavimo sve škole po strani..Ostaje nam da verujemo u besmrtnost duše i da se istrajno, nadamo, volimo i verujemo..- Sv. Pavle Korinćanima..

Skromno verujem u besmrtnost duše i kao moji učitelji u seobu..( Platon i orfičari)

Mali apostrof: Arhandjel Mihailo i kantar.. :)...( Završila bih u paklu) :))

Mnogo pitanja otvara tekst; za dogmate će biti muka teška..; no u jednostavnosti svakog razmišljanja leži odgovor..

Подели на овим сајтовима

Поп Ђуровић ми ономад рече да не постоји званичан став Православне Цркве о бесмртности душе

Опет ја ( и сад стваро идем :D  )

Не постоји званични став али постоји званична пракса.

Подели на овим сајтовима

Makarije je razmišljao kao i Semiti..( ima u tome krute dogmatike učenja sirijske škole), ali nas je prenuo Ava  iz dogmatskog sna!

Ali ako ostavimo sve škole po strani..Ostaje nam da verujemo u besmrtnost duše i da se istrajno, nadamo, volimo i verujemo..- Sv. Pavle Korinćanima..

Skromno verujem u besmrtnost duše i kao moji učitelji u seobu..( Platon i orfičari)

Mali apostrof: Arhandjel Mihailo i kantar.. :)...( Završila bih u paklu) :))

Mnogo pitanja otvara tekst; za dogmate će biti muka teška..; no u jednostavnosti svakog razmišljanja leži odgovor..

Сјајан коментар, иако верујеш у бесмртност душе:))) Тако су веровали и Августин, и Максим Исповједалац и многи други, и ништа им није сметало да се спасу... Али је и Јефрем у Рају... 

Подели на овим сајтовима

Опет ја ( и сад стваро идем :D  )

Не постоји званични став али постоји званична пракса.

Побегуљо, после да одговориш на Богородицу и Серафима:::::)))))) - Иначе, учење о бесмртности душе је догматизовано код католика, у ПЦ није, мада је преовлађујуће мишљење. Готово сви певају у том хору, али да нема Аве да пробуди из догматског дремежа... не би се свети имали чему смејати!:)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...