Jump to content

ЖРУ заједница подршке - речи утехе

Препоручена порука

... ако хоћеш да те заобиђу велика искушења, свакога, свуда, у свему, благосиљај... најбоље унутра, у себи, у уму и срцу... :)

а шта да чини онај кога нападне искушење страха.,неки практичан савјет? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 40
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

а шта да чини онај кога нападне искушење страха.,неки практичан савјет?

rekreacija, fizička aktivnost, izuzetno dobra za oslobađanje stresa

onda muzika! kakvu muziku voliš?

evo jedna fina numera za opuštanje:

Подели на овим сајтовима

Владислав Петковић Дис: УТЕХА

Мисао се губи, нестаје и тоне
У долини плача, где се нада купа,
Где страдања живе, где се сузе роне
И где точак патњи клопара и лупа.

И док мис'о спава, клонула, у миру,
Извија се љубав на крилима ноћи,
И са собом носи разлупану лиру,
И креће се, лебди по мојој самоћи.

Као ехо среће, без шума и гласа,
Преко тајних снова висинама стреми,
Као зора небом зрачно се таласа,
Као вече у ноћ губи се и неми.

И траг јој остаје, и слика се ствара:
Небо плаво, ведро, као њено око,
Поглед који прича, теши, разговара,
Појима и воли и гледа дубоко.

Ја осећам душу и своју и њену:
Обе, вечне, стоје на једном осмеху,
На једном простору, далеком времену,
Које каткад ступа и шапће утеху.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

... живим у једној пустари, и буде да добијем напад гушења, ноћ, киша, нигде никога до...Бога... излетим напоље и вичем :"пресвета Богородице... Мати Божија... спаси ме грешног", и клањам се до земље... и прође врло брзо прође... сада знам да су страхови демонски напади, можда и све болести, и знам ко их брзо развејава... :)

сунцокрету,хвала вам..утјешна је и сама помисао да у нечему таквом нисмо сами..мој проблем је што сам колебљива,нисам чврсто увјерена да то јесте од демона..истина,кад се молим буде лакше,али није ми лако одржати пажњу у молитви и не прихватити другачије помисли(да то није од демона већ рецимо неки психолошки проблем)..

хвала и Иван-има  :) који одговорише,али биће ипак да  .molitva.

Подели на овим сајтовима

Драга Агница, јако је тешко раздвојити психичко (душевно) од духовног, јер се духовно манифестује преко душевног,  тако да можда и не треба превише размишљати да ли има демонског уплива у некој психичкој тегоби... Сасвим сигурно, вјера смирује, оцјеловљује човјека, даје му снагу и смисао, умањујући тако разне психичке тегобе човјека... Човјек може да проба све, и психотерапију, и лијековве код опаснијих поремећаја, али да не остави ни молитву, ни Лијек који је свето причешће...

Затим, традиција наше духовности преноси искуство да све оно што мучи, кињи и понижава човјека, заиста долази од непријатеља... па тако и страх. Псалми су универзалан и моћан лијек од страха, туге и очајања... препоручујем ово... с овим се може и спавати... 

Подели на овим сајтовима

Ovo je iz filma "Tvrdjava", i niko nazalost ne zna ko je autor.. Podsjeca i na Dzubrana.. i na Sv.Serafima Sarovskog.. 

"Са стегнутим зубима и стиснутим песницама - радуј се!

Зато што си жив.

Радуј се плавом небу и пурпурним зрацима сунчевог изласка!

Радуј се бисерним капима кише! Јер немаш чему другоме.

Радуј се очајном радошћу рањеног војника, премореног крвавом борбом.

Иако је битка изгубљена, застава није спуштена.

И оружје није предано.

И не бјежиш посрамљен зато што немаш куда да бјежиш.

Можеш само да останеш до смрти.

А када не остане ништа друго, радуј се узвишеном радошћу због својих ближњих.

Радуј се туђој љубави и звонком смијеху туђе дјеце!
Чак и када су облаци тамни, радуј се! 
По киши и блату, радуј се! 

Радуј се и ликуј презирући бол, зато што је твоје име Човјек."

Подели на овим сајтовима

Јов: „Зашто се даје свјетло невољнику и живот онима који су тужна срца? .. Човјеку, коме је пут сакривен и кога је Бог затворио одасвуда?.. Кад се добру надах, дође ми зло, и кад се надах свјетлости, дође мрак. .. А невоља је моја тежа од уздаха мојих. О, да ми је да знам како да нађем Бога! ...Благословен Бог, који одбаци свједочење моје, и Свемогући, који ојади душу моју, док је душа моја у мени, и дух Божји у ноздрвама мојим .. држаћу се правде, неће ме прекорити срце моје док живим.“

Псалми: Смилуј се на ме Господе, јер ме је туга, од јада изнеможе око моје, душа моја и срце моје; ишчиље у жалости живот мој, и године моје у уздисању ; ослаби од муке крјепост моја, и кости моје сасахнуше...Заборављен сам као мртав, нема ме у срцима, ја сам као разбијен суд. ..Као вода разлих се , расуше се све кости моје, срце моје поста као восак, растопило се у мени. Погледај ме и смилуј се на ме, јер сам инокосан и невољник.. Нијем сам и нећу отворити уста својих, јер си ме Ти ударио. olaksaj mi udarac Tvoj, ruka Tvoja gnjevna, ubi me. Suze su mi hljeb dan i noc, kad mi svaki dan govore: Gdje je Bog tvoj?.. Jer sam nevoljan i nist, i srce je moje ranjeno u meni. ..Cuj tuznjavu moju, jer se mucim veoma. Izvedi iz tamnice dusu moju, da slavim ime Tvoje. "

Подели на овим сајтовима

Драга Агница, јако је тешко раздвојити психичко (душевно) од духовног, јер се духовно манифестује преко душевног,  тако да можда и не треба превише размишљати да ли има демонског уплива у некој психичкој тегоби... Сасвим сигурно, вјера смирује, оцјеловљује човјека, даје му снагу и смисао, умањујући тако разне психичке тегобе човјека... Човјек може да проба све, и психотерапију, и лијековве код опаснијих поремећаја, али да не остави ни молитву, ни Лијек који је свето причешће...

Затим, традиција наше духовности преноси искуство да све оно што мучи, кињи и понижава човјека, заиста долази од непријатеља... па тако и страх. Псалми су универзалан и моћан лијек од страха, туге и унинија... препоручујем ово... с овим се може и спавати... 

Хвала и вама..ово подвучено тешко усвајам,па се зато и слабо (млако) борим против истог..

хвала и на предложеним псалмима,иначе добро спавам,Богу хвала  :)

Подели на овим сајтовима

у овоме веку свакој радости претходи патња
koja takodje dolazi posle svake radosti....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

ДОКЛЕ ћеш, Господе, заборављати ме до краја?

Докле ћеш одвраћати лице Своје од мене?

Докле ћу се домишљати у души својој,

мучити се у срцу своме дању и ноћу?

Докле ће се узносити непријатељ мој нада мном?

Погледај, услиши ме, Господе Боже мој.

Просветли очи моје, да не заспим на смрт;

да не рече непријатељ мој: Утврдих се над њим.

Они који ме угњетавају обрадоваће се, ако посрнем.

А ја се на милост Твоју поуздах;

обрадоваће се срце моје спасењу Твоме.

Певаћу Господу Добротвору моме,

и псалмопојаћу Имену Господа Вишњега.

(псалам 12) http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Svetopismo/Psaltir/Psaltir012.htm

Казиваћу Име Твоје браћи мојој,

усред цркве хвалићу Те.

Који се бојите Господа, хвалите Га;
све семе Јаковљево прославите Га;
нека Га се боји све семе Израиљево.

Јер не понизи нити одбаци мољење убогог,
нити окрену лице Своје од мене;
и када завиках к Њему, услиша ме.

(psalam 21)

http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Svetopismo/Psaltir/Psaltir021.htm

Подели на овим сајтовима

Као што кошута тражи потоке, тако душа моја тражи тебе, Боже!

Жедна је душа моја Бога, Бога живога, кад ћу доћи и показати се лицу Божијему?

Сузе су ми хљеб дан и ноћ, кад ми сваки дан говоре: гдје је Бог твој?

Душа се моја прољева кад се опомињем како сам ходио сред многога људства; ступао у дом Божји, а људство празнујући пјеваше и подвикиваше.

Што си клонула, душо моја, и што си жалосна? Уздај се у Бога; јер ћу га још славити, спаситеља мојега и Бога мојега.

Клонула је у мени душа зато што те помињем у земљи Јорданској, на Ермону, на гори малој.

Бездана бездану дозивље гласом слапова твојих; све воде твоје и вали твоји на мене навалише.

Дању је јављао Господ милост своју, а ноћу му је пјесма у мене, молитва Богу живота мојега.

Рећи ћу Богу, граду својему: зашто си ме заборавио? зашто идем сјетан од пакости непријатељеве?

Који ми пакосте, пребијајући кости моје, ругају ми се говорећи ми сваки дан: гдје ти је Бог?

Што си клонула, душо моја, и што си жалосна? Уздај се у Бога; јер ћу га још славити, спаситеља мојега и Бога мојега.

http://www.duhovnaizgradnja.com/SvetoPismo/19_PSA/19PSA042.html

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Ти кажеш: "То је немогуће!"
Бог вели: Што је људима немогуће Богу је могуће (Лк. 18, 27).
Ти кажеш: "Превише сам уморан."
Бог вели: ...ја ћу вас одморити (Мт. 11, 28).
Ти кажеш: "Нико ме не воли."
Бог вели: "Ја те волим" (види Јн. 3, 16; 1, 4).
Ти кажеш: "Не могу никако да кренем напред."
Бог вели: Доста ти је благодат моја (2. Кор. 12, 9).
Ти кажеш: "Не разумем оно што се око мене догађа."
Бог вели: "Ја ћу управљати кораке твоје" (види Пс. 3, 4-5).
Ти кажеш: "Ја то не могу."
Бог вели: "Ти све можеш" (види Фил. 4, 13).
Ти кажеш: "Стално сам забринут и разочаран."
Бог вели: Све своје бриге положите на Њега, јер се Он стара за вас (1. Пт. 5, 7).
Ти кажеш: "Немам довољно вере."
Бог вели: "Ја свакоме дајем меру вере" (види Рим. 12, 3).
Ти кажеш: "Нисам довољно паметан."
Бог вели: "Ја ти дајем мудрост" (види 1. Кор. 1, 30).
Ти кажеш: "Осећам се усамљеним."
Бог вели: "Ја те никада нећу напустити" (види Јев. 13, 5)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Хвала Теби Боже за све што ме у животу снађе, по премудрој промисли Твојој.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

dea5981a42e50e2dacaf6ffa06fbd8bf.jpg

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/de/a5/98/dea5981a42e50e2dacaf6ffa06fbd8bf.jpg

Тако није воља Оца вашега небескога да пропадне један од ових малих.

(Matej 18, 14) https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=40&chap=18

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...