МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Не причамо о бајкама, већ о реалности. Наравно да неће свештеник некоме ко има 10000 пензију да му исцеди душу, него ту треба епископ да помогне. Када би неки епископи били свесни реалности, онда не би имали случајева да неки свештеници крпе крај са крајем. А и са друге стране имамо народ који уопште нема свест о Цркви и свештенику. Тако исто знам да би у неким местима свештеници нормално живели, али народ једноставно непоштује своју Цркву. И волиш да изврћеш, нико није рекао да живимо у Швајцарској, већ да треба имати за нормалан живот у земљи Србији. И мало се испиновала тема, од "грешних" владика, опет се дошло до тога да су попови лопови и да су они криви за све. Pa cekaj svestenik iz sela moje majke ima parohiju ne znam da li ima 100 ljudi,vecina imaju zemljoradnicku penziju,covek je posadio malinu,ima svoju bastu,ima malo stoke i prehranjuje se,vozi juga,ne vozi bmv niti audi. Dakle u ruralnim sredinama kakav je solidan deo Banatske eparhije svestenik neka zivi i radi kao i sav drugi svet. Ja nemam za normalan zivot u Srbiji da nemam pomoci roditelja,pa kako cu ja i mnogi meni slicni dati svesteniku onoliko koliko bi trebalo da on ima za normalan zivot? Nije se ispinovala tema,niti je tacno popovi lopovi,ovde pricamo o popovima koji pisu peticije jer im vladika skracuje parohiju,pa nemaju po njima dovoljan novac. Ja opet postavljam pitanje gde ja da pisem peticiju da posto nemam dovoljno novca niti posao,niti ni tih 20.000 da se smeni cela bolumenta na vlasti? александар живаљев and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Овде си све рекао. Е тако само уместо родитеља стави владику, који треба да буде родитељ својим свештеницима и да брине о њима. Pa dobro,ja ne kazem da vladika ne treba da pomaze svestenike,niti imam dokaza da to ne cini. Treba naravno svaki episkop da brine o svojim svestenicima,ali to nije tako u praksi. I to nema veze sa Banatskom,ovom ili onom eparhijom iskljucivo,cast izuzetcima,svuda imas takvih primera. Isto tako ne treba jedna eparhija kao sto sam naveo da dize hotele i turisticka mesta od sile i besa jer imaju puno novca,a da sa druge strane imaju siromasnog brata cija duhovna deca nemaju da se prehrane,zar ne? александар живаљев, lab_man and Orthophill је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Па о томе је и било приче, да су неки напустили ту епархију, баш из разлога јер нису имали пара за основне животне потребштине и расходе. А веруј ми да и ја знам неколико њих. Има још таквих примера и није једина епархија и мислим да то није у реду. А каква је епархија, може се видети по духовном стању и Литуријском животу. И та епархија није пуна пара, већ је на разне начине долазила до средстава, па је градила то што је градила. Ја у томе не видим ништа лоше, само ако је поштено урађено, поштено се дошло до пара и ако ће бити на корист Цркви, епархији и народу. Не видим разлику између тога што неко направи винарије и хотеле од тога да епархија има производњу свећа и да јој је то један од прихода. Сваки посао који је частан и поштен је добар посао. Ajde ovako ja iskreno ne znam nikoga,svi hvale u eparhiji Banatskog episkopa,ali verujem da postoje neki koji su napustili. Medjutim takvi postoje svuda,neki realno zaista nemaju da se prehrane,dok neki sto ne reci imaju i vece zivotne prohteve. U mojoj parohijskoj crkvi svestenici iako je velika parohija i gradska parohija dakle ima se para vise nego u ruralnim sredinama,napustaju uz neku vezu,vezicu crkvu i odlaze u neku vecu tipa crkva sv.Marka,hram sv.Save i slicno. Pa jel to znaci da nisu imali da se prehrane? ili? naravno da ne. Sto se duhovnog stanja tice ne znam sta u to spada,kako se procenjuje duhovno stanje eparhije? bas me zanima. Znam mnoge koji su tamo,veliki su vernici,poste,pricaju lepo o episkopu,svestenicima,monasima... Sto se druge te eparhije tice,kakve to veze ima? oni dakle imaju novca i mogu pomagati siromasne eparhije. Ja vidim problem da ako ti u jednoj eparhiji se bunis da su svestenici siromasni a do tebe sedi episkop druge eparhije koji u stilu megalomana gradi hotele i glasa protiv tog episkopa mozda jer njegovi svestenici nemaju. I ponavljam kakav je nacin da svestenici pisu peticije ili pisma protiv episkopa jer imaju manje novca usitnjavanjem eparhija? Pa sta to znaci? Svaka cast episkopu Nikanoru na usitnjavanju eparhije,evo ja bi voleo da je tako i kod mene,pa ja da bi pitao nesto svog svestenika moram da dzudzim tri dana ispred kancelarije i molim Boga da ce moci da izdvoji 1 minut vremena da mi odgovori,a obicno bude "ajde drugi dan". Ako je to rezon svaka cast episkopu...a i ne vidim koji bi drugi rezon bio,da svestenici imaju manje para? tesko. Orthophill and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 ne mislim da bi trebalo smeniti + Nikanora...Jeste prgav, ali njemu pripisati blud (prirodan ili neprorodan) i ostali nemoral ne bi bilo u redu.. МилошБГ, Orthophill and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 3 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 ne mislim da bi trebalo smeniti + Nikanora...Jeste prgav, ali njemu pripisati blud (prirodan ili neprorodan) i ostali nemoral ne bi bilo u redu.. ne verujem da mu iko to i pripisuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Svaka cast episkopu Nikanoru na usitnjavanju eparhije,evo ja bi voleo da je tako i kod mene,pa ja da bi pitao nesto svog svestenika moram da dzudzim tri dana ispred kancelarije i molim Boga da ce moci da izdvoji 1 minut vremena da mi odgovori,a obicno bude "ajde drugi dan". Ako je to rezon svaka cast episkopu...a i ne vidim koji bi drugi rezon bio,da svestenici imaju manje para? tesko. Mislim da bi se grbno iznenadio da upravo sve to ne bi dovelo do duhovnog pomaka, mislim na usitnjavanje i onako usitnjenih parohija. Naprotiv. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Хајде мало спустите лопту. Искуство Цркве говори о неким бројкама, и каже да би, за прави врсни пастирски рад свештеника, парохија требала бити 300-500 домова. Ако владике теже ка том моделу треба поздравити, с тим да није исто 500 у БГ-у и у неком сиромашном селу. Истина је да су градски свештеници навикли којекуда да цифра домова буде 4-цифрена. Зато им је мало дупло мање. Блаженопочивши в. Хризостом је забранио да се граде цркве ако нема 250 домова да је граде и касније издржавају (дакле мунимум за живот цркве са 1 свештеником). Ето, да се не гађамо цифрама (Ђорђе рече 100 је доста. Није. Али не треба ни 1000). Благовесник, александар живаљев, verum est in beer and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Хајде мало спустите лопту. Искуство Цркве говори о неким бројкама, и каже да би, за прави врсни пастирски рад свештеника, парохија требала бити 300-500 домова. Ако владике теже ка том моделу треба поздравити, с тим да није исто 500 у БГ-у и у неком сиромашном селу. Истина је да су градски свештеници навикли којекуда да цифра домова буде 4-цифрена. Зато им је мало дупло мање. Блаженопочивши в. Хризостом је забранио да се граде цркве ако нема 250 домова да је граде и касније издржавају (дакле мунимум за живот цркве са 1 свештеником). Ето, да се не гађамо цифрама (Ђорђе рече 100 је доста. Није. Али не треба ни 1000). Зато нам је парохијски живот такав, какав је. На изузетно ниском нивоу. И кроз ове бројке се гледа само материјално, и узима се да је проценат литургијских људи такав какав, без помака на боље. Да, што се тиче бројки, сигурно је и 1000 домова мало, ако је проценат литургијских људи око 1%, и испод тог процента. А замислимо да је свих 100 домава литургијски активно. Па сигурно да би један свештеник и тај број тешко покривао. Што се тиче градње цркве за 250 домова, тиме се вероватно желело мало обуставити градња мртвих храмова, где један "богаташ" жели храм за себе, а овамо на другом месту постоји стварна потреба за храмом, али нема довољно имућних људи да га сагради. Orthophill and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Али у истој епархији, тј истом граду. Какав је духовни живот епархије, едукација народа, колико људи иде у Цркву, колико је литургијских људи... Ја исто тако знам многе који су огорчени. Па рекох ти да немају толико пара, узето доста тога на кредит, требало је то и вратити. Исто тако и други могу да ураде. А и питање је да ли је неки епископ тражио помоћ брата, пошто мислим да би то значило његов пораз и знак да је неспособан. Да живе тешко. А што је то проблем? Шта су владике, недодирљиви? Није то до уситњавања парохија, већ до самих епископа који руководе и свештеника који не раде свој посао. То нема везе са уситњавањем. nije bitno bitno je da nekome je malo nesto sto je mozda nekome puno,to je takav rod ljudski,svestenici su ljudi. Ako bi se ocenjivala neka eparhija po tom nivou (koliko ljudi ide u crkvu,koliko je liturgijskih,koliko je zadovoljnih ljudi koji nisu nesto ogorceni...) pa koliko bi eparhija imalo prolaznu ocenu?? I pride gde ima tako nesto da se broje vernici? ja ne znam,ako ima daj podatke te. Jos nesto brate,kazes ljudi su ogorceni,pa ja znam brdo mesta po drugim eparhijama gde su ljudi ogorceni i ne idu u crkvu da li zato sto im je episkop promenio svestenika da li neki drugi razlog,ali za sve te u ovim krugovima ovde vazi da su "nenormalni" a sad cemo u jednoj eparhiji posebno od tih ljudi praviti dokaz da se u toj eparhiji lose radi?! Svejedno ne postoji balans ne mora episkop Grigorije koji gradi hotele i bazene da daje episkopu nekom neke siromasne eparhije,ali valjda mora SPC i patrijarsiji? pa sto je onda problem da patrijarh i spc podele tamo neki deo gde je potreban? Cini mi se da mnogi i odavde i van ne znaju sta ce zameriti episkopu Nikanoru,cini mi se da za sve ostale su imali keca u rukavu neki blud,nesto necasno,dok ovde tih prica nema i onda ide logika daj sta das,pa onda eto u eparhiji ima ogorcenih ljudi? Pa ajde da zadjemo u svaku eparhiju pa cemo naci u svakoj ogorcene ljude i sta sad? to znaci rasciniti episkopa? Ili samo vazi za ep.Nikanora? A vadjenje klipova od pre 10 i vise godina da ne pricam....Jos samo neko da izvuce da je davao ratno huskacke izjave pre 25 godina kao sto blic stalno potencira onda kad je to isto davao i mitropolit Amfilohije,episkop Atanasije Jevtic i drugi,posto vidim da je i to popularno,da spocitavamo ljudima sta su radili pre 10 ili 15 ili 25 godina. Ukoliko bi doslo do smene episkopa Nikanora bio bih siguran da cilj svega toga nije nista drugog do jednog,izbacivanja iz price ljudi koji ne dele iskljucivo jedan stav prema necemu. Nadam se da necu bas u potpunosti izgubiti poverenje u SPC. Orthophill, александар живаљев and lab_man је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Неки сматрају да сваки парохијски дом обавезно учествује у црквеном животу, као што учествује нпр. у обавезама према Телекому. Плати таксу 475 рсд, потрошено и ПДВ сваки мјесец, понеко остане дужан, али после плати. Али кад је Црква у питању то не иде тако. Овде има 480 домова.Храм постоји 23 године. Ако се погледа у књиге има неких који нису динара дали за цркву за све ове године, неки су дали једном или два пута, док мањи број помаже редовно или већим прилогом или радом. Слично је и у граду само кад тамо од 20.000 становника дође 100 у цркву на Литургију, исто је као кад у селу дође 10. Тамо је највећи број треба од оних који стално не примају свештеника и не улазе у статистику. Па тако на сеоској парохији има 3 крштења, а на градској која је мања с бројем домова има 30. александар живаљев and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 https://www.pouke.org/forum/topic/39063-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80-2015-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5/page-26?p=1293871#entry1293871 Bolestan je, ima secer, izvinio se zbog ovoga. Tako da to je bilo pa proslo, ne spominjite vise taj ekces. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Zaista ne poznajem vecinu vladika SPC cak ni po imenu pa necu komentarisati ali zelim da podelim sa vama moje iskustvo sa nasim svestenikom iz inostranstva, cisto da malo razmislite i o nekim drugacijim modelima funkcionisanja... Naime, sticajem okolnosti idemo u Pravoslavnu crkvu u kojoj su vecinom ljudi (ukljucujuci i svestenika) po opredeljenju postali pravoslavci a ne po rodjenju ili poreklu. Jako interesantno. Taj nas svestenik je jedan neverovatno divan covek. Radi kao programer, ima suprugu i cetvoro dece. Supruga zbog obaveza prema deci ne radi a i izracunala je da joj se vise isplati trenutno da ne radi (vrtic za jedno dete ovde je oko 1000 EUR). Odselili su se u daleko predgradje i zive od plate tog svestenika. Isti taj svestenik je neverovatno "dostupan". Uvek ostanemo posle liturgije da se popricamo i uvek ima vremena i strpljenja dok i poslednjem ko se interesuje ne odgovori na pitanje pa to bila i devojcica od 7g sto nije redak slucaj jer deca slusaju veronauku pa cesto posle liturgije dodju da nesto pitaju svog popu . Iskreno, nemam pojma kako taj nas popa sve to organizuje i uvek uspeva biti tako smiren, strpljiv i bez zurbe objasniti sve sto vas interesuje. Nemam pojma ni ko mu je vladika. Ali na neku foru sve savrseno funkcionise i divno je. Ako je nesto blagodat Duha Svetoga, onda je to, nemam drugacije objasnjenje. Neposredno pored nas je katolicka crkva i da stvar bude jos neverovatnija, kuca u kojoj je nasa crkva je kuca koju su nam te komsije katolici dali na koristenje uz jednu vrlo pristojnu naknadu, s obzirom na cene u kraju... Da, lepo ste procitali-kuca jer nemamo novca da gradimo "pravu" crkvu ali to niko od nas ne dozivljava nesto tragicno niti sam cula da je to iko ikada spomenuo kao "problem". Dodjemo lepo na liturgiju, posle se malo popricamo medjusobno i sa svestenikom, svako donese pomalo hrane i svima lepo i radosno. A da tek vidite kako su lepe, jasne i nadahnute besede tog naseg svestenika tokom liturgije! Nekako vas iz korena "protrese" Nesto slicno sam osecala kada je besedio mladi vladika Atanasija Jevtica... I tako... Hocu samo da kazem da su u crkvi cesto stvari dosta cudne i nelogicne ako se posmatraju samo po nekim "svetovnim merilima" ili bolje reci sto je ljudima nemoguce, Bogu je uvek moguce Срђан Шијакињић, JESSY, agnam and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Florenntina dobijaš amin za divan post ali da obratiš pažnju kog vladiku pominje sveštenik na Liturgiji. александар живаљев and florenntina је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Popovi su OK, meni uvek bili. Ali vladike su po difoltu ... takvi kakvi jesu. Ne može se biti vladika i normalan istovremeno. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Ето,кад напустите Србију и Црква добија нову димензију,наравно бољу,јер овде код нас је све по дифолту лоше (нељубазне касирке, лоши програмери,охоли попови...) александар живаљев, nana, Mилена КШ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука