Jump to content

Свети Архијерејски Сабор 2015. године

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ене, једаред те подсећам на овога, једаред на онога, не знам више ни на кога те подсећам. То ти је зато што људе мећеш у фиоке и разврставаш по фасциклама.

Е, одох ја па се ти препири сам са собом. 

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

SVE TAJNE SABORA: Kako je sprečen puč u SPC
Izveštaji crkvenih komisija. Zavera protiv patrijarha. Vijagra, „vladičice" i stotine hiljada proneverenih dolara u Kanadi...

Redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora nije završeno onako kako je počelo. A počelo je, kako je više medija objavilo, najavljenim raskolom. Završilo se, kako je malo ko primetio, a još manje očekivao - smenom više "kontroverznih" vladika i - kako se može tumačiti - potvrđivanjem autoriteta patrijarha Irineja. Majsko zasedanje Sabora imalo je svoju uvertiru još početkom februara kada je Sinod doneo odluke o formiranju dve komisije koje je trebalo da utvrde poslovanje Eparhije mileševske i Eparhije kanadske.

'Interesno su koalirali takozvani ekumenisti i novotarci (Irinej, Porfirije, Fotije, Andrej, Ignjatije, Pahomije, Jovan, Gerasim i drugi) sa takozvanim konzervativcima (Jefrem, Nikanor, Lukijan, Vasilije, Lukijan, Dositej). To bi u priželjkivanoj i, kako se ispostavilo loše projektovanoj, izbornoj prilici značilo sigurnu većinu za izbor tri kandidata za novog patrijarha. Dakle, plan za puč u Crkvi je bio spreman'

'U Georgijevom crkvenom "dosijeu" stoji da je posebno skandalozna višegodišnja veza sa kćerkom jednog Đujićevog oficira kojoj je rasturio brak. Manastirski konak u Miltonu kod Toronta je pretvorio u konačište njegovih brojnih prijateljica koje su vernici nazivali "vladičicama". Vernici iz Kanade su ga u decembru 2013. godine video-kamerama snimili kako se u civilnom odelu, i to u prvoj nedelji božićnog posta, sa svojim bratom vladikom Konstantinom i dve ženske osobe vratio sa egzotičnog putovanja na Kubu. Priča o vijagri koju je vladika nabavljao od jednog vernika je samo šlag na velikoj torti njegovih bahanalija'

'Presedan je napravljen i time što je grupa vladika, umesto u Patrijaršiji u kojoj godinama imaju obezbeđen smeštaj, o trošku vernika odsela u skupocenim apartmanima hotela "Moskva" na Terazijama. Imali su, kako kažu naši izvori, i salu za svoje sednice posle završetka saborskih zasedanja. Sve je mirisalo na novi raskol'

spc-potpisi.jpg

"Nedeljnik" prvi objavljuje tačan spisak sa imenima 21 episkopa za koje se ispostavilo da su neuspešno, po instrukcijama episkopa bačkog Irineja, na Saboru branili Filareta i Georgija

http://www.nedeljnik.co.rs/sr/2015/06/04/ekskluzivno/sve-tajne-sabora-kako-je-sprečen-puč-u-spc

Нисам се претлатио па могу само 'вако да гледам.

• Волим 1

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Хехе, ма какав црни инсајдер и ровац. Него налетео. И ја бих волео да знам одговоре на та питања, тако да до тада жутилоооо :)

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Ajde bar navedi imena Vladika koji su potpisali...

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Данас купих "Недељник". Аутор текста је солидан новинар Вељко Миладиновић, брифингован од неког у Патријаршији, који му је ставио на увид и "Петицију" и "Оптужнице" против бивших епископа Георгија и Филарета. Интерпретација му је о "пучу", избору новог патријарха итд, прилично параноидна, што не значи да му је нијесу пренијели у том облику информатори.

Потписници "Петиције", или како се то зове, били су епархијски архијереји, њих 21. Осим Георгија и Филарета, то су и Порфирије загр-љуб, Василије сремски, Јефрем бањалучки, Никанор банатски, Иринеј бачки, Лаврентије шабачки, Милутин ваљевски, Јован шумадијски, Игнатије браничевски, Давид крушевачки, Пахомије врањски, Фотије далматински, Герасим горњокарловачки, Лукијан будимски, Лукијан осечкопољски и барањски, Доситеј британскоскандинавски, Лука западноевропски, Андреј аустријскошвајцарски и Сергије средњоевропски.

Из овога изводим слиједеће логичке закључке:

1. Блиц је по обичају писао ноторне будалаштине;

2. Оптужбе против Георгија и Филарета су биле, нажалост, утемељене, јер се очигледно неко од "пучиста" приклонио њима (укупно има 37 епархијских архијереја од којих Високопреосвећени митрополит Николај није присуствовао Сабору)

3. Никакав "пуч" у стварности није ни покушан, а камоли изведен.

4. Постоји криза управљања у Синоду и подвојеност у Сабору, које се пред актуелним изазовима, морају да превазилазе опробаним, древним, црквеним љековима.

Завршетак текста г. Миладиновића најављује Комисијске посјете Нишу, Врању, Вршцу и Стокхолму. Тек тада ћемо, по овом аутору, да добијемо информацију да ли је ово био "историјски Сабор".

Све у свему, добар је Недељник за динар уз Лагунину књигу :)

Подели на овим сајтовима

Нишку и Врањску? :0222_shocked:

Британско-скандинавску?

Надам се да је ово само по аутору.

Значи онда је било 18:17 на гласању за смену Филарета, није могло 19:18, поготово што и митрополит Порфирије није био ту. Мислим небитно, него само констатујем.

Jedino što me zaista raduje da +Jovan Niški nije digao ruku na svog duhovnog oca, kako se po medijima špekulisalo...

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Jedino što me zaista raduje da +Jovan Niški nije digao ruku na svog duhovnog oca, kako se po medijima špekulisalo...

On uglavnom ne diže ruke NA već OD... eno ugasio im je fenomenalan crkveni radio koji eparhiju nije koštao ni dinara. No, tako je u mogućnosti. Kako bi ljudi otišli da rade na brodu i videli malo sveta da nema toga?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...