Jump to content

Свети Архијерејски Сабор 2015. године

Оцени ову тему

Препоручена порука

У случају македоније, нема рашчињених епископа, и то је пример раскола, док је Марко у рангу Мираша, и то је класични пример секте.

Нетачна тврдња, ..

Рашчињен је покојни расколнички епископ Кирил, тачније ранији Полошко - кумановски Митрополит расколничке ''мпц'', који је враћен у ред лаика са крштеним именом Стојан. Иначе он је био један од директних учесника и живих сведока, до пре две године, стварања расколничке ''мпц'' од стране српског крила југословенске УДБЕ и Секретаријата унутрашњих послова СФРЈ, македонских комуниста те остатака бугарске екзархије у новооснованој Републици Македонији ондашње ФНРЈ ..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Пратим тему од самог почетка.

Трећи дан не стајеш. Трећи дан дрвиш о једном те истом. Трећи дан не умеш да станеш. Разумем мало препуцавања, заскочица, троловања, надмудривања, то је за сваки форум нормално. Буде па прође. Али ти трећи дан не знаш да станеш.

На твом месту ја бих се запитао да ли је баш све у другоме или има нешто и у мени.

А тема је, што се мене тиче, свакако за катанац.

Можда и није требало ово да кажем, али 'ајде, реко' Духови су, па није згорег братска реч.

Ето, праштај.

Ako ti je sada lakše, neka si rekao... :)))

što se mene tiče temu slobodno zatvorite. sporan je samo bio razlog zbog koga je dotična pokušala da je navrat-nanos zatvori...

No, sve je izgleda po onoj narodnoj: daj nekom zelenu boju da vidiš kakav je... joooj

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Нетачна тврдња, ..

Рашчињен је покојни расколнички епископ Кирил, тачније ранији Полошко - кумановски Митрополит расколничке ''мпц'', који је враћен у ред лаика са крштеним именом Стојан. Иначе он је био један од директних учесника и живих сведока, до пре две године, стварања расколничке ''мпц'' од стране српског крила југословенске УДБЕ и Секретаријата унутрашњих послова СФРЈ, македонских комуниста те остатака бугарске екзархије у новооснованој Републици Македонији ондашње ФНРЈ ..

nemoj tako da pričaš protiv naše "braće makedonaca". Neki konobari su po Kumanovu dolazili di drugačijih zaključaka, odnosno da su Srbi dobrim delom krivi za raskol. I nikako ne pominji UDBU, gde bi oni to mogli...

Tzv, MPC, rekao sam stvorena je u Beogradu i njen status se samo u BG može i rešiti.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

Григориjе:На Сабору различита мисљења, али не и подела

У Цркви нема подела, тврди владика захумско-херцеговачки Григориjе али jе, како каже, тачно да jе на редовном маjском заседању Светог архиjереjског Сабора било различитих мишљења, погледа и ставова с обзиром на то да се разговарало о комплексним темама.

01 Jun 2015 11:04

БEOГРAД - У Цркви нема подела, тврди владика захумско-херцеговачки Григориjе али jе, како каже, тачно да jе на редовном маjском заседању Светог архиjереjског Сабора било различитих мишљења, погледа и ставова с обзиром на то да се разговарало о комплексним темама.
Уверен jе да су различитости добре, а поделе лоше. Различита мишљења, према његовим речима, значаjно доприносе да се, у заjедништво у вери, боље управља "бродом Српске цркве''.
Kао посебно деликатне теме, владика Григориjе jе издвоjио разрешење двоjице епископа, о будућем великом сабору у Jасеновцу, формирању комисиjе за диjалог са Римокатоличком црквом о намери да канонизуjе кардианала Aлоjзиjа Степинца и Kосову и Mетохиjи.
''Учесници Сабора су људи коjи знаjу да jе свака реч скупа, тако да се тешке речи не изговараjу олако нити се иде у правцу личног вређања. Но, ако дође до размимоилажења током разговора, ипак сви настоjе да већ у току дана или сутрадан поправе међусобне односе и да их држе на хришћанском нивоу'', рекао jе епископ захумско-херцеговачкиу интервjуу Политици.
Смене епископа су, каже, свакако потрес за СПЦ и то jе нешто чему се, уверен jе, нико на Сабору ниjе обрадовао.
Oдлуке о променама у Цркви нису, како каже, ничиjа жеља да се неко понизи или просто смени, већ су оне изнуђене и настале су након "дугогодишњег трпљења, ишчекивања и надања да ће се смењени епископи повратити с пута коjи jе неприхватљив".
Сабор jе истовремено "и таjфун и тихи лахор", jер jе у њему Дух свети, обjашњава владика и додаjе да jе наjважниjе да су у мишљењима током заседања превазиђене на наjбољи начин самим тим што ниjе било никаквог триjумфализма, него "смиреног сећања на крст Христов и његово страдање у љубави према свима, па чак и онима коjи су га распели".
Према његовим речима, диjалогу са неканонском MПЦ jе посвећена дужна пажња тако што jе одређена делегациjа СПЦ коjа ће на томе убрзано радити.
O канонизациjи Степинца, владика Григориjе каже да то питање захтева озбиљну анализу и детаљниjе разговоре с римокатолицима.
''Oчигледно jе и да ова канонизациjа уноси зебњу и немир у ионако комплексне српско - хрватске односе'', рекао jе епископ захумско-херцеговачки.
Упитан меша ли се политика у веру више него вера у политику, владика jе истакао да jе одувек мислио и веровао да су то два сасвим различита колосека, али да се и jедан и други у великоj мери често односе на исти народ о коме брину.
Има, каже, утисак да су вера и верско лидерство одувек имали улогу коректива политичара, али да с болом у срцу мора да призна да већ дуги низ година има утисак да се та димензиjа код верских лидера губи или барем слаби на интезитету.
''С друге стране имам утисак да политичари понекад покушаваjу да се наметну и покажу надлежнима и за верска питања. Mеђутим, уверен сам да то бива само тамо где им управо верски лидери отвараjу простор и могућност за то'', закључио jе епископ захумско-херцеговачки.

http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=181924

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

nemoj tako da pričaš protiv naše "braće makedonaca". Neki konobari su po Kumanovu dolazili di drugačijih zaključaka, odnosno da su Srbi dobrim delom krivi za raskol. I nikako ne pominji UDBU, gde bi oni to mogli...

Tzv, MPC, rekao sam stvorena je u Beogradu i njen status se samo u BG može i rešiti.

Мени све више заносиш на

Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ako ti je sada lakše, neka si rekao... :)))

što se mene tiče temu slobodno zatvorite. sporan je samo bio razlog zbog koga je dotična pokušala da je navrat-nanos zatvori...

No, sve je izgleda po onoj narodnoj: daj nekom zelenu boju da vidiš kakav je... joooj

4. дан.

4. Међутим, шта ако неко каже: "[Рецимо] да ме брат ожалости и ја, испитавши себе, нађем да му нисам дао никаквог повода. Како ја [у том случају] могу себе да укоравам?" Заиста, ако неко себе испита са страхом Божијим, наћи ће да је свакако дао повод, било делом, било речју, било изразом [лица]. Може бити, као што каже, да му у том тренутку није дао никаквог повода, али га је зато свакако некад раније ожалостио или у тој или у другој ствари, или је, пак, ожалостио другог брата, и сада је дужан да због тога пострада, а често и за неки други грех. Због тога, ако неко, као што сам рекао, тачно испита своју савест, увек ће себе видети кривим.

5. Опет, често се неком чини да седи у миру и тишини. Међутим, ако му брат каже увредљиву реч, он се смућује и при томе мисли да се оправдано огорчује на њега, говорећи: "Да није дошао и говорио ми и смутио ме, ја не бих сагрешио". Али, то је смешно и неразумно. Зар је онај који му је то рекао у њега унео страст? Он му је само указао на страст [која постоји] у њему како би се покајао, уколико хоће. Такав је сличан поквареном хлебу који је споља чист. Међутим, његова буђавост се показује када га неко пресече. Тако је и тај седео у миру, како му се чинило, али је у себи имао страст, премда није ни знао. Брат му је рекао једну реч и у њему показао сакривену гњилост. И ако жели да буде помилован, нека се покаје, очисти, напредује и нека види да је још дужан да захвали брату који је био узрок такве његове користи.

http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Bogoslovlje/SvetiDorotejPouke/SvetiDorotejPouke11.htm

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

4. дан.

4. Међутим, шта ако неко каже: "[Рецимо] да ме брат ожалости и ја, испитавши себе, нађем да му нисам дао никаквог повода. Како ја [у том случају] могу себе да укоравам?" Заиста, ако неко себе испита са страхом Божијим, наћи ће да је свакако дао повод, било делом, било речју, било изразом [лица]. Може бити, као што каже, да му у том тренутку није дао никаквог повода, али га је зато свакако некад раније ожалостио или у тој или у другој ствари, или је, пак, ожалостио другог брата, и сада је дужан да због тога пострада, а често и за неки други грех. Због тога, ако неко, као што сам рекао, тачно испита своју савест, увек ће себе видети кривим.

5. Опет, често се неком чини да седи у миру и тишини. Међутим, ако му брат каже увредљиву реч, он се смућује и при томе мисли да се оправдано огорчује на њега, говорећи: "Да није дошао и говорио ми и смутио ме, ја не бих сагрешио". Али, то је смешно и неразумно. Зар је онај који му је то рекао у њега унео страст? Он му је само указао на страст [која постоји] у њему како би се покајао, уколико хоће. Такав је сличан поквареном хлебу који је споља чист. Међутим, његова буђавост се показује када га неко пресече. Тако је и тај седео у миру, како му се чинило, али је у себи имао страст, премда није ни знао. Брат му је рекао једну реч и у њему показао сакривену гњилост. И ако жели да буде помилован, нека се покаје, очисти, напредује и нека види да је још дужан да захвали брату који је био узрок такве његове користи.

http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Bogoslovlje/SvetiDorotejPouke/SvetiDorotejPouke11.htm

koliko vidim ti si opsednut mojim pisanjem, brate, i to od prvog dana.. :.mislise.

I od prvog dana si me prozivao zbog mog, kako kažeš tvrdog stava prema raskolnicima iz Skoplja i osude korišćenja jezika na forumu koji nije razumljiv svim korisnicima istog.

Na kraju, što imaš, kaži otvoreno...ne sakrivaj se iza citata...jer to što si postavio citat iz pouke nikako ne znači da si i u pravu i da citat verifikuje tvoj stav...

A sada mi ostaj zdravo, brate, nemam nameru da se raspravljam sa tobom.. :bendoff:

Подели на овим сајтовима

Мени све више заносиш на

Mišljenja jednog konobara me apsolutno ne dotiču, jasno?  :D  :D

Подели на овим сајтовима

I od prvog dana si me prozivao zbog mog, kako kažeš tvrdog stava prema raskolnicima iz Skoplja i osude korišćenja jezika na forumu koji nije razumljiv svim korisnicima istog.

Не. Никога нисам прозивао (како бесмислен израз). Реаговао сам на твоју агресивност према језику који никоме осим теби није засметао.

Na kraju, što imaš, kaži otvoreno...ne sakrivaj se iza citata...jer to što si postavio citat iz pouke nikako ne znači da si i u pravu i da citat verifikuje tvoj stav...

Пошто не сматрам да ми *овно мирише, а из бојазни да нећу бити довољно добро схваћен, ја се ето понекад дохватим неког од цитата који ће, боље него ја својим речима, објаснити о чему се ради. 

Подели на овим сајтовима

Не. Никога нисам прозивао (како бесмислен израз). Реаговао сам на твоју агресивност према језику који никоме осим теби није засметао.

И мени је засметало. Ортофил иначе пише на српском али је овај пут писао на македонском из ината.

• Волим 1

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

И мени је засметало. Ортофил иначе пише на српском али је овај пут писао на македонском из ината.

Neka je i tako, njegov problem. Meni je bilo jasno to što piše. Ko ga ne razume ne treba da diskutuje sa njim a za sve ostalo postoji - prijavi administraciji opcija

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Како знаш да је из ината?

И није тачно да иначе пише на српском, човек час пише српски час македонски. Доста постова сам му читао на македонском. Чак мислим да их употребљава и равноправно. А и оно што пише српски више личи на македонски. И никоме не смета, и нигде нисам видео да се неко због тога љутио, праскао и правио драму.

Подели на овим сајтовима

Braćo, da ne ispadne posle da ja vrtim istu stvar 4 dana, ali Miroslav i konobar se ne zaustavljaju.

Rezimiraću:

1.) Makedonski jezik ne razumem, niti se trudim da ga razumem. Ortofil zna srpski, pa pošto je na srpskom forumu red je da ispoštuje sagovornike i koristi jezik koji svi koriste.

2.) SPC i MPC nisu u istom statusu; SPC se ne može imputirati nikakva krivica za raskol; MPC kao raskolnička paracrkva ne može uslovljavati bilo čime početak pregovora:

3.) Stradanja, progonstva, proterivanja sveštenstva, monarstva, uzurpiranje manastira i crkava, pri čemu makedonski narod o tome ćuti, ruši tezu o "bratskom narodu" kome treba pomoći na taj način što će zaludni konobari dignuti pobunu vernog naroda protiv njihovih Episkopa, koji sa raskolnicima postupaju onako kako kanoni to i propisuju.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...