Срђан Шијакињић Написано Мај 19, 2015 Пријави Подели Написано Мај 19, 2015 Иначе, колико год резон "сви смо криви/ ко сам ја да судим/ гледам своја посла" можда био користан да нас спасе од тога да упаднемо у преласт или осуђивање итд, чињеница је да то у пракси испадне често да нормални ћуте док неки други раде свашта... Да не испадне да мислим на било кога конкретног, само ми се чини да овако стоје ствари уопштено, па не знам што не би и у Цркви... Mилена КШ, Благовесник, Плутон and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Srđane, objasni mi molim te kako je to forumsko iživljavanje potrebe za ogovaranjem i egzibicionizmom (kako ja doživljavam ovakve teme, mada je ova još i krasna) vox populi? Šta će to promijeniti nabolje? U bilo čijoj duši? U crkvenom poretku? Ne podnosim blaćenje crkve ovog tipa, zaista. I ne razumijem kakve to veze ima sa istinoljubljem i pravdoljubljem. . ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Mene užasava ovakvo rezonovanje! mene zaista užasava (prava riječ) mnogo šta što ti sebi dozvoliš da kažeš, od teologije do crkvene politike, tako da... naprežem se da shvatim, zaista. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Питам се,да ли је икад ико од свих нас,споменуо свог епископа,помолио се за њега,онако искрено,не оно што се чита на јектенијама ? ne, ali popove i monahe s kojima sam u dodiru, da - doduše sjetim ih se na tim jektenijama... nadam se da mi uzvraćaju molitve ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Ненад Илић САБОРУнутрашњи односи моћи, политика и финансије наметнули су се као главне теме Светог Архијерејског Сабора наше Цркве. Владике су одговорне за овакав ток Сабора, али тешко је пратити како мање или више недобронамерни новинари без довољно љубави и знања о Цркви према свом нахођењу напумпавају и развлаче теме које им се чине занимљиве или које им диригована уредништва диктирају. Како помоћи владикама да буду достојни представници Цркве на Сабору? Од Цркве се у овим тренуцима очекује много више него да пасивно прати државне кварове."Црква је једина поседовала прави лек, иако га је заборавила јер је и сама постала болесна. Уместо да је она свету дала потребни лек она га је тражила од света. Ослабљена у својој улози у свету и заборављајући своју сопствену вредност, црква или неке црквене организације сарађивале су са пролазним снагама овога света да би ојачале своју моћ. Историја нам пружа сведочанства, огромна попут планина, да је црква увек слабила када је чинила уступке своје духовне снаге било којој пролазној светској сили...Црква је та која треба да даје дух државном уређењу, а не да га имитира". (Свети Николај Српски) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206982839397801&set=a.3732020747439.172978.1483648280&type=1&fref=nf Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Оно што мене радује је управо ово полемисање, живост, оштрина. Значи да се нешто заиста дешава. Више ме је плашила ситуација од ономад кад нам Патријарх рече да се прескаче редовно заседање (да се не троше новци а нема ништа ургент). Све је ургент и има материјала за праву причу колико хоћеш. Зато нека заседају ако треба и до следећег редовног заседања, нека се затарабе унутра и не изађу док не буду спремни да једнодушно кажу "Ми и Дух Свети...", па макар пао и који шамар, песница, нога у вугла.... Али на крају фајта да се загрле сви к`о браћа и заједно заблагодаре Господу, па макар и нас вероучитеље прогласили за главне кривце и рашчинили. Лазар Нешић, александар живаљев, Ламех and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Владике близу компромиса Р. Драговић - В. Митрић | 20. мај 2015. 08:32 | Коментара: Свети архијерејски сабор данас одлучује о кривици двојице епископа - канадског и милешевског. Могућ нови поступак против Георгија. Филарет иде у пензију? ВЛАДИКЕ Српске православне цркве окупљене на редовном заседању Сабора одмериће данас кривицу суспендованог епископа канадског Георгија. Према нашим сазнањима, прилику да изнесе своју одбрану на оптужбе из извештаја Светог синода о канонској одговорности добиће данас и смењени владика милешевски Филарет, после чега ће епископи гласати о санкцији која ће му бити изречена. Исход гласања у Патријаршији јуче нико није могао да предвиди. Према сазнањима "Новости", једна од могућих опција јесте и нека врста компромиса између двеју струја у Сабору. Епилог би у том случају био понављање поступка у случају епископа Георија, као и добровољно повлачење владике Филарета. Тиме би био избегнут отворени рат гласовима, али би било удовољено и патријарху, који сматра да овим архијерејима више нема места у Сабору. - Какав год епилог био, међу владикама је направљен јаз који никакав компромис неће моћи да премости - каже саговорник "Новости" из СПЦ. - Епископи су подељени у два табора, који ће сигурно и наредних година да воде борбу за превласт у Цркви. Коначним изјашњавањем о степену одговорности двојице владика требало би да буде окончана драма која већ готово недељу дана траје на заседању највишег црквеног тела. Као никада до сада, епископат се поделио око подршке двојици владика, чија је "сагрешења" претходно одмерио Свети синод и донео одлуке о смени. Дубоку кризу међу српским владикама изазвала је тиха буна већине чланова Сабора, који су дигли глас против начина на који црквени врх смењује епископе. Више од 20 архијереја предвођених епископом бачким Иринејем потписало је иницијативу за ревизију поступка против двојице владика, али и захтев за смену чланова Синода. У црквеним круговима ово је протумачено намером да се спута утицај патријарха Иринеја и митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који су решени да спроведу чистку самовољних и грешних владика. У првом плану незадовољних епископа, међутим, није безусловна одбрана личности Георгија и Филарета, већ противљење процедури у којој су смењени. - Већина епископа тренутно је на страни владике бачког, али ни митрополит Амфилохије није без подршке. Нема сумње да ће однос снага ове две групе епископа кројити и већину будућих потеза Цркве - кажу у СПЦ. МУЧНА АТМОСФЕРА Овогодишње заседање Сабора биће запамћено и по великом броју оптужби које су владике међусобно размењивале на седници. Упућени у црквена збивања кажу да је атмосфера у Патријаршији изузетно мучна, прожета неповерењем и сумњичењем. На највишем црквеном телу чуле су се тврдње недостојне, не само црквених великодостојника, него и обичних верника. АПЕЛ СРС Српска радикална странка апеловала је јуче на Цркву, патријарха Иринеја и епископе, да не дозволе раскол и повуку одлуке о смени двојице епископа, Филарета и Георгија. Војислав Шешељ је поновио да је спреман да врати орден ако ће то допринети помирењу. Novosti.rs Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 20, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Разрешен владика Георгије? http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/560545/SAZNAJEMO-Razresen-vladika-Georgije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 И ако може без курира, блицева, информера... Доста је сваком дану зла својега. Не могу да се патим надгледајући тему а читајући смеће на истој. Него ако има који да рекне из прве руке, нека рекне... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 20, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Добра фора, вест је волшебно нестала са сајта Блица http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/560545/SAZNAJEMO-Razresen-vladika-Georgije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 20, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 evo, opet su je postavili... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Srđane, objasni mi molim te kako je to forumsko iživljavanje potrebe za ogovaranjem i egzibicionizmom (kako ja doživljavam ovakve teme, mada je ova još i krasna) vox populi? Šta će to promijeniti nabolje? U bilo čijoj duši? U crkvenom poretku? Ne podnosim blaćenje crkve ovog tipa, zaista. I ne razumijem kakve to veze ima sa istinoljubljem i pravdoljubljem. . Не могу да причам за остале, али моја лична мотивација за коментарисање стања у Цркви је што неки проблеми евидентно постоје годинама, могу да се реше од стране црквене администрације а не решавају се и често постају још гори, и онда се ја нервирам и питам сам себе како је могуће да неки људи који би требало да буду изнад просечног лаика не увиђају колико неке ствари могу бити боље. Што опет не значи да је стање у СПЦ лоше, било је и неуоредиво тежих времена, али пошто Црква позива појединца на савршенство и људи који су виђени као њено руководство, администрација морају да се активно труде да буду што бољи. Мислим да је већина критике на овом форуму, бар од редовних чланова, добронамерна и конструктивна јер се њоме указује углавном на потребе великог броја данашњих верника и још можда важније оних који неодлучно стоје на вратима Цркве, којима треба још мало мотивације да уђу. Да не буде да причам само апстрактно, највише критике (на коју уосталом сви чланови једне заједнице треба да имају право, као што и дете може да се пожали родитељу, ако мисли да родитељ може нешто боље) се тиче неадекватног постављања Цркве око неких актуелних проблема: СПЦ не подржава довољно мисионарске подухвате који врло обећавају, као што је нпр. овај сајт који је опстао само захваљујући личном пожртвовању појединаца; допушта да чак и понеки њени богослови живе у условима као што је случај са нашим братом Николом Ђоловићем (лично се не слажем са мишљењем да Црква није социјална установа, мислим да би требало да буде и то); игнорише годинама што неки (ретки хвала Богу, али и то је недопустиво у заједници која позива на савршенство) њени истакнути чланови саблажњавају народ, што се у случају Артемија завршило расколом, а у случају вл. (!) Качавенде и вл. Пахомија нпр. "само" горким укусом који ће дуго да траје (СПЦ је морала отвореније и јасније да реагује на овакве и сличне случајеве и тиме се огради, а не да остави утисак као да гура ствари под тепих; ако оптужени људи нису криви требало је да их другачије одбрани)... Тако да све у свему, немам неку егзибиционистичку насладу док причам о овоме, поготово зато што ми овакве ствари "набијају на нос" неки људи око мене који не верују, него коментаришем од муке, као вентил, надајући се у промилима да ће допрети прича до неког, макар од случајних посетилаца сајта да види да Црква јесте много више од званичних саопштења СПЦ. Јанко, Goku, Плутон and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Сабор је био подељен по том питању, а епископ Георгије разрешен је након гласања са 21 гласом за разрешење и 16 против разрешења... "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Vladika kanadski Georgije razrešen je danas dužnosti na zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve u Patrijaršiji u Beogradu, rekao je za agenciju Beta izvor iz crkve. Foto: Beta Prema njegovim rečima, Sabor je bio podeljen po tom pitanju, a episkop Georgije razrešen je nakon glasanja sa 21 glasom za i 16 protiv razrešenja. Izvor je još dodao da je situacija na Saboru „mučna“, kao i da sada očekuje da će drugi vladika čije je razrešenje zatražio Sinod, episkop mileševski Filaret, sam podneti ostavku i otići sa čela eparhije. Sinod (petočlana crkvena „vlada“ kojom predsedava patrijarh) zatražila je da dva episkopa budu razrešena dužnosti zbog finansijskih problema u njihovim eparhijama. Međutim, episkop bački Irinej zatražio je prvog dana Sabora 14. maja da se preispitaju odluke Sinoda o razrešenju dvojice vladika i za to je dobio većinsku podršku vladika, rekao je prošle nedelje izvor iz SPC za agenciju Beta i dodao da je deklaraciju vladike Irineja potpisao 21 od 37 aktivnih episkopa. http://www.krstarica.com/zivot/problemi-u-eparhiji-vladika-georgije-razresen-duznosti/ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 20, 2015 Пријави Подели Написано Мај 20, 2015 Саопштење за јавност - 20. мај 2015. године Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на данашњој седници донео је своју коначну одлуку којом је Његово Преосвештенство Епископа Георгија трајно разрешио управљања Епархијом канадском. Епархијом канадском администрира Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_20_maj_2015_godine Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука