Jump to content

Да ли се пости Ђурђевдан 2015. године?

Препоручена порука

Народе, с обзиром да се код нас славе обавезно претварају у теревенке и ждрање; можда би било најбоље да тај фамозни ручак померите за четвртак или неки други дан.

Не би фалило ништа да се укућани скупе око скромне посне трпезе и дан проведу онако како доликује светитељу.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Народе, с обзиром да се код нас славе обавезно претварају у теревенке и ждрање; можда би било најбоље да тај фамозни ручак померите за четвртак или неки други дан.

Не би фалило ништа да се укућани скупе око скромне посне трпезе и дан проведу онако како доликује светитељу.

Да се ти јавиш до Епископа Григорија и Амфилохија да их посавјетујеш .. шта кажеш .. 

.. вреди л' ова.. ;)

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

А постоји ли игде званично објављен тај документ да су извесни Епископи разрешили пост у својим епархијама, или се све своди на рекла казала било клирика било лаика?

Колико видим за сада са потписом тј званично постоји само Типик штампан по благослову Синода који вели: риба и вино. 

Послушност Епископу свакако, али не као човеку него као Цркви, а Црква (Синод СПЦа) је објавила свој званични Типик, коме су послушни и клирици (епископи, свештеници, ђакони) и лаици.

Подели на овим сајтовима

Питање: Пост за Ђурђевдан
Помаже Бог драги оци, у великој сам дилеми па сам хтео да вас питам као стручна лица,моја крсна слава је Ђурђевдан,следеће године би требало да буде у среду, Васкрс пада 19.априла и недељу дана иза Васкрса буду беле седмице,мало ми је чудно да Ђурђевдан буде посна слава,мислим да досад у мом животу нисам ниједну славу Ђурђевдан славио посно,то сам желео да ми ви само разјасните... унапред захвалан...
dragan

Одговор:
Драги брате Драгане,
Не чудим се Твојој констатацији да још никада у животу ниси славио Ђурђевдан "посно". Не чудим се зато што Ти ниси једини. Не само Срби са подручја бивше Карловачке митрополије, односно Аустроугарске царевине, који су под притиком власти и угледању на римокатолике, изгубили правилно поимање поста, већ и многи верници из тзв. уже Србије, не славе исправно Крсне славе које су у вишедневним постовима (Св. Алимпије, Свети Никола, Свети Игњатије Богоносац, Св. праведни Лазар - Лазарева субота), као ни Славе изван ових постова, када падну у среду или петак. Крсна слава није ни рођендан, ни имендан или неко друго породично славље, већ је то црквена светковина, која почиње Светом литургијом, после које се освећују славска знамења, колач, жито и вино, а онда се наставља трпезом љубави у дому свечара. Дакле, пошто је то црквена светковина, за њу важе и црквена правила у вези славске трпезе, која се морају поштовати, иначе Крсна слава губи свој смисао и постаје обична седељка. Славска трпеза треба да буде по црквеном правилу, посна у време вишедневних постова или средом и петком ван поста, а мрсна у остале дане. Једине две Славе су увек у мрсу, Свети архиђакон Стефан и Свети Василије Велики, које су у периоду између Божића и Богојављења, када је разрешен пост у среду и петак. И Свети великомученик Георгије, ако падне у Светлу седмицу, после Васкрса, може бити изузет од поста у среду и петак. Значи, брате Србине, идуће године за Светог Ђорђа благовремено наручи рибу и спреми остала јела посно и буди уверен да ћеш своје госте угостити боље него прасетом и јагњетом, јер је месо готово свакодневно на трпези Срба, док рибље специјалитете и посну храну једу врло, врло ретко. И знај, кад једном прославиш Славу посно, желећеш да среда и петак буду што чешће и за Светог Георгија.
Срдачан поздрав и срећна "посна" Крсна слава, Свети великомученик и победоносац Георгије, Твој о. Душан

http://svetosavlje.org/net4/Pastir/PitanjeOdgovor/1524

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Dobar dan oče,

Mi slavimo Đurđevdan i to je ove godine u sredu.  Neki ljudi pričaju da moramo da spremamo posnu slavu za goste. Kod nas je uvek bilo pečenje za slavu...

Hristos vaskrse poštovana N.

Često naši parohijani postavljaju ovakva pitanja i tim povodom mislim da je korisno da o tome javno pišemo.

Ove godine bi trebalo pripremati posnu hranu za Đurđevdan! U utorak pre slave i u četvrtak po slavi, možete poslužiti goste sa mrsnom hranom.

Za one koji govore da su uvek mrsili za Đurđevdan te da su ovo novine u našoj Crkvi, korisno je da objasnimo neke nedoumice oko posnih i neposnih nedelja.

Praznik Sv. velikomučenika i pobedonosca Georgija – Đurđevdan se slavi po novom kalendaru 6. maja. To je period vaskršnjih praznika koji imaju prevashodnu ulogu u godišnjem liturgijskom kalendaru Crkve. Svi nepokretni praznici koji padaju u tom periodu prilagođavaju se prazničnom tipiku Vaskrsa. Ako Vaskrs padne krajem aprila, ili početkom maja, Đurđevdan je mrsan bez obzira da li padne u sredu, ili petak. Zbog Vaskrsa je post u tom periodu razrešen – trapava nedelja. Dešavalo se u prošlosti da Đurđevdan padne upravo u nedelju posle Vaskrsa kada se ne posti. Ipak to nije pravilo za svaku godinu da je Đurđevdan razrešen od posta ako padne u posne dane! Dešavalo se takođe da Đurđevdan padne u toku Velike nedelje (na Veliki petak) pre Vaskrsa kada se praznik prenosio u Svetlu nedelju, nakon Vaskrsa, jer u toj nedelji pred Vaskrs mi sastradavamo i tugujemo za raspetim Gospodom te nije primerno da slavimo – kada bi svi trebalo da u molitvenoj tišini celivamo plaštanicu i grob Gospodnji.

Možda sve ovo zvuči komplikovano, ali je za verujuće ljude koji poznaju smisao Pravoslavne tradicije, sasvim učtivo i normalno. Tim povodom Vas molim da uvek pitate svog sveštenika za savet po pitanju crkvenih praznika. Sveštenik će Vam odgovoriti u duhu tradicije Svetih otaca i korisno je da se toga pridržavate.

Vaš u Gospodu,

o. Miroslav

http://www.pravoslavnacrkva.ch/sr/pitanje/19-DjURDjEVDAN-posan-ili-mrsan-.html

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

А постоји ли игде званично објављен тај документ да су извесни Епископи разрешили пост у својим епархијама, или се све своди на рекла казала било клирика било лаика?

Колико видим за сада са потписом тј званично постоји само Типик штампан по благослову Синода који вели: риба и вино. 

Послушност Епископу свакако, али не као човеку него као Цркви, а Црква (Синод СПЦа) је објавила свој званични Типик, коме су послушни и клирици (епископи, свештеници, ђакони) и лаици.

Документ нема. За разрешење у митрополије је потврђено из секретаријата Митрополије и из Богословије, а за епархију Будимљанско-никшићку сам питао свештеника из Берана којем  је слава св. Георгија и рекао је да је владика разријешио.

Подели на овим сајтовима

Митрополит Порфирије? Чини ми се да је он епископ читаве Италије, па и Рима...

:)):))

Nije on ... Onaj drugi rimski episkop ...

• Волим 1

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Konfuzija...

A sto konfuzija? Uopste nije konfuzija. Ako mi moj parohijski sveštenik nije ništa rekao povodom današnjeg dana ja ću da radim kao i do sad. Da nema neta da li bi iko uopšte i znao da je tamo u nekoj eparhiji neko nešto razrešio. ili nije razrešio, ili ovo, ili ono. Možda ćeš ti draganzzz-e reći: ali neta ima. Na što je jedini, bar po meni, odgovor: ali ima i sveštenika, koji nije ništa neuobičajeno naznačio. 

Подели на овим сајтовима

danas to vise nije ni vazno....sto rece o.Nebojsa, radimo kako smo i do sada radili....razmisljanje o eventualnom mrsu samo narusava duhovnu radost , mir i uznosenje slave nasem sv.Georgiju.....

dakle, PROVEDIMO OVAJ DAN U DUHOVNOJ RADOSTI MOLITVENO SE SECAJUCI NASEG ZASTITNIKA SV.GEORGIJA...... :0442_feel:

:slavaaa:  amin-nas 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...