cloudking Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Па гледамо из различитих углова. Ти тражиш разлог зашто неко "мора" да буде у Цркви, ја тражим разлог зашто да не... За мене је то Христова кућа, позван сам у госте (тј. наследство...) и то ми је довољно. Да се не наљуте, али шта теолози причају ме баш превише и не интересује. vec sam pisao o tome da iako u religijama postoje prilicno prihvatljive filozofije, ritualnost je ono sto mene apsolutno odbija. Kandila, zvonca, svece, epitrahije, kapice, ikonostasi, tamjan, pevanje... nikad sebe ne bih mogao da nateram da u tome vidim neku "visu" simboliku... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 vec sam pisao o tome da iako u religijama postoje prilicno prihvatljive filozofije, ritualnost je ono sto mene apsolutno odbija. Kandila, zvonca, svece, epitrahije, kapice, ikonostasi, tamjan, pevanje... nikad sebe ne bih mogao da nateram da u tome vidim neku "visu" simboliku... Тамјан и није тако лоша ствар... Јанко, cloudking and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 vec sam pisao o tome da iako u religijama postoje prilicno prihvatljive filozofije, ritualnost je ono sto mene apsolutno odbija. Kandila, zvonca, svece, epitrahije, kapice, ikonostasi, tamjan, pevanje... nikad sebe ne bih mogao da nateram da u tome vidim neku "visu" simboliku... Па то је само кореографија... Да је Христос дошао у Калифорнију 1960-тих све би изгледало другачије. Али не мења ствар. Суштина је иста - једно велико охрабрење свим људима који воле живот и љубав, да није све узалуд и да можда неће нестати без трага. У том смислу је прелепа идеја. Дође ти да поверујеш иако звучи блесаво... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Па то је само кореографија... Да је Христос дошао у Калифорнију 1960-тих све би изгледало другачије. Али не мења ствар. Суштина је иста - једно велико охрабрење свим људима који воле живот и љубав, да није све узалуд и да можда неће нестати без трага. У том смислу је прелепа идеја. Дође ти да поверујеш иако звучи блесаво... Jeste optimisticno... ali meni ni alternativa ne smeta mnogo. Jednom kad se s njom pomiris nekeko ti svet odmah ispadne lepse mesto i imas zelju da ga maksimalno iskoristis i u njemu uzivas u svakom trenutku. Kod religije se cesto srece upravo suprotno "budi dobar i postuj pravila a ima vremena kad ces da uzivas". U tom konktekstu, gde ja svet zelim da posmatram kao lepo i neponovljivo mesto a zivot biser koji samo od naseg odnosa prema njemu zavisi kakav ce biti, meni smeta propagiranje sveta kao nuznog zla, kao produkt greha sa epitetom propadljivosti i smrti... nekako je bas... crno i... bljak. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Не бих знао да му изложим ништа више од онога што је општепознато црквено учење- у Цркви је заједница и причешће, у заједници и причешћу је Христос ("где се скупе двојица у моје име..." и "ко не једе моје тело и не пије моју крв..."). И још гомила цитата из Писма, и целокупно искуство Предања. Ја сам схватио да ме човек пита шта мислим зашто човек не може да духовно напредује без физичких активности, одласка на богослужења, исповести, причешћицања, поста итд. То не умем да објасним, зашто је Бог тако уредио. У ствари имам наравно лично мишљење, али пошто је чисто моје нагађање, не бих га износио. Уосталом, као што је познато, у складу са мојим ружичастим погледом на свет, ја верујем да ће се сви спасти, у и ван формалних граница Цркве али не тврдим да сам у праву, већ прихватам званична учења Цркве. Ма, ја сам то више у шали рекао. Свако ко хоће може да схвати смисао Црквених обреда. Имам и ја своју ''црну'' варијанту'', али кога занима. :-д Ево, да разбијемо ту розе монотонију, један црни човек: ;-) Црни Ђорђе http://www.vozd.in.rs/091_istorija.html Дуња and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Jeste optimisticno... ali meni ni alternativa ne smeta mnogo. Jednom kad se s njom pomiris nekeko ti svet odmah ispadne lepse mesto i imas zelju da ga maksimalno iskoristis i u njemu uzivas u svakom trenutku. Kod religije se cesto srece upravo suprotno "budi dobar i postuj pravila a ima vremena kad ces da uzivas". Па управо тако - то је тај живот. Само замисли још да чујемо добру вест да није привремен... А ко тако схвата веру то није добро. Људи греше кад мисле "ово сад није живот, него некад после". То је тај исти живот. Сад. U tom konktekstu, gde ja svet zelim da posmatram kao lepo i neponovljivo mesto a zivot biser koji samo od naseg odnosa prema njemu zavisi kakav ce biti, meni smeta propagiranje sveta kao nuznog zla, kao produkt greha sa epitetom propadljivosti i smrti... nekako je bas... crno i... bljak. Потпуно исти доживљај имамо. У овом свету постоји зло, али свет није зло, нити продукт греха. Па Библија каже да је Бог створио свет и да све "добро беше веома" - значи створен је добар. Пропадљивост и смрт су ту само "уљези" у том духовном смислу. Иначе ништа није црно већ је феноменално па и кад би било само привремено. Још кад верујеш у Христа и васкрсење, па то је журка 24/7... Дуња, cloudking, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Па управо тако - то је тај живот. Само замисли још да чујемо добру вест да није привремен... А ко тако схвата веру то није добро. Људи греше кад мисле "ово сад није живот, него некад после". То је тај исти живот. Сад. Потпуно исти доживљај имамо. У овом свету постоји зло, али свет није зло, нити продукт греха. Па Библија каже да је Бог створио свет и да све "добро беше веома" - значи створен је добар. Пропадљивост и смрт су ту само "уљези" у том духовном смислу. Иначе ништа није црно већ је феноменално па и кад би било само привремено. Још кад верујеш у Христа и васкрсење, па то је журка 24/7... drvce, Аурор, Натан and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Zasto Crkva: 1. zato sto je bogosluzenje bogo-sluzenje. Gospod nam sluzi, prinosi nam Sebe, da se radujemo i ostvarimo Carstvo Nebesko. (Kad te neko koga volis pozove na rucak - pitas li "zasto da idem" ili jedva cekas da se susretnete?) 2. Zato sto je Crkva zajednica, ukida individualnost (tacno, potrebna je licna vera, ali se izrazava u zajednici, kao i licnost, uostalom). 3. Zato sto upoznavanje ne prestaje. 4. Zato sto covek nije staticno bice. 5. Prosto zato sto zelis. Н И Н Е and Натан је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 - Зашто Србин иде у Цркву? - Ај` да видим ко ће ми забрани... ИгорМ and Juanito је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Zasto Crkva: 1. zato sto je bogosluzenje bogo-sluzenje. Gospod nam sluzi, prinosi nam Sebe, da se radujemo i ostvarimo Carstvo Nebesko. (Kad te neko koga volis pozove na rucak - pitas li "zasto da idem" ili jedva cekas da se susretnete?) 2. Zato sto je Crkva zajednica, ukida individualnost (tacno, potrebna je licna vera, ali se izrazava u zajednici, kao i licnost, uostalom). 3. Zato sto upoznavanje ne prestaje. 4. Zato sto covek nije staticno bice. 5. Prosto zato sto zelis. Све што си написао стоји али...У дијалогу са људима ван Цркве из њихове перспективе ово изгледа овако: 1. Бесмислица. Следеће. 2. Укида ми индивидуалност! Негативно! (њима та разлика у појмовима личност и заједница против индивидуе и колектива ништа не значи. Индивидуалност је кева). Следећи. 3,4,5 Пароле као код политичара. Нисам заинтересован... Мора другачије, Гризли има жицу за "причера". Нека ме Клауд исправи. П.С. Облаче, може ли програм за мене, крећем на бајк после 6 месеци паузе због операције? Имам циљ - 10кг доле а кинте ни за лек...[emoji56] Avocado, Срђан Шијакињић and drvce је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 3,4,5 Пароле као код политичара. Нисам заинтересован... Тамјан ће да нас извади... Знали су стари шта ваља. Јанко је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Prisiljen si da budes zainteresovan, Janko? :( "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Nek' te nije sramota. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 vec sam pisao o tome da iako u religijama postoje prilicno prihvatljive filozofije, ritualnost je ono sto mene apsolutno odbija. Kandila, zvonca, svece, epitrahije, kapice, ikonostasi, tamjan, pevanje... nikad sebe ne bih mogao da nateram da u tome vidim neku "visu" simboliku... To je maltene samo simbolika, poenta je u transformaciji Sve te stvari su sredstva za to, ako izostaje, onda je samo isprazna ritualistika... Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 To je maltene samo simbolika, poenta je u transformaciji Sve te stvari su sredstva za to, ako izostaje, onda je samo isprazna ritualistika... A moze li "transformacija" bez toga? Bez uvrede ali ja stvarno ne vidim nikakvu razliku izmedju vodjenja mladenaca tri put oko crkve i plesanja indijanaca u krug oko manituovog totema... CecaV је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука