Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Teolozi/vernici i pravnici su ubedljivo najveci antitalenti za bilo kakvo iole smisleno tumacenje teksta. Мислиш генерално или си хтео да кажеш да ми овде нешто големо машимо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Људи желе да им се све сервира и понуде "прави одговори", "решења". А то у вери не постоји. Хришћанство је непрестана борба, од почетка до краја. Нема унапред датих решења, сваки задатак мора да решиш сам. Одакле да кренем? ОК, има таквих, али има и оних који: 1. Не желе да их третирају као мајмуне и да им сервирају објашњења на нивоу обданишта. 2. Не одбијају борбу као такву и свакако се боре кроз живот, али не виде смисао да улазе у борбу против ствари које су потпуно зависсне од наивних објашњења из тачке 1. 3. Сваки задатак решавају сами, али се баш питају чему онда уопште црква? Штавише, та иста црква тврди да ништа не можеш сам. Не знам, мени је ово што си ти написао све изокренуто од стварног стања на терену. Не кажем да си ти лично лицемеран и да потпуно не осећаш и не живиш то што си написао, али где ти је та твоја црква у стварности? И када је постојала? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 St Па имају тежак пос`о... Људи желе да им се све сервира и понуде "прави одговори", "решења". А то у вери не постоји. Хришћанство је непрестана борба, од почетка до краја. Нема унапред датих решења, сваки задатак мора да решиш сам. Sve je to tacno, al ja govorim o tome da izaberes pet vladika na random iz cele PC i postavljas im neka pitanja o hriscanskom ucenju, mozes da se kladis da se ne bi slozili oko mnogo toga. I onda svako svoje glediste predstavlja kao zvanicno hriscanstvo jer mu se svidja, a pricaju razlicito. Tako da borba zaista jeste teska - borba da uopste saznas sta je hriscansko ucenje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Бог има многе које црква нема и Црква има многе које Бог нема. Jesu li reci svetaca neprikosnovene ili je pozeljno blago se distancirati od njih - u smislu da su ispravne, ali ne mora da znaci i apsolutno ispravne (ukoliko ispravnost moze da se stepenuje)? Човек Жоја and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 али се баш питају чему онда уопште црква? Можда је постојање Цркве, какву познајемо, последица тога што је човек поред духовног и физичко биће. Свакој идеји, рутини, институцији је потребна и форма нека, неко отеловљење да би могла да функционише... Да људи не би заборавили да постоји, као што они који раде интензивно на неком мисаоном проблему понекад имају гомилу папира око себе, или излепљен зид или слично.. Ваљда. Дуња је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Мислиш генерално или си хтео да кажеш да ми овде нешто големо машимо? Oba. A ovde konkretno mi je stvarno nejasno kako neko reci koje veoma jasno kazu da onaj ko nije clan (ovozemaljske) Crkve nece biti spasen zapravo predstavljaju pedagosku meru. Tako je ranije tumacena osuda apokatastaze (da se ljudi ne opuste previse ali mi ustvari verujemo u spasenje svih).A o realnom zivotu da ti ne pricam, pogotovo pravnicima. To da stavis pred sebe sve knjige o tumacenju ne bi pronasao metodu kojom su dosli do zakljucka. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Не знам, мени је ово што си ти написао све изокренуто од стварног стања на терену. Не кажем да си ти лично лицемеран и да потпуно не осећаш и не живиш то што си написао, али где ти је та твоја црква у стварности? И када је постојала? Па постоји онилико колико смо ми који тако верујемо истрајни. Имаш људе на различитим нивоима, немају сви у карате школи црни појас. Имају двојица-тројица... И зато се цело време вежбају за њих баналне ствари. Без намере да ти подилазим, чисто чињенично - ти си супер интелигентан човек и јасно је да су за тебе 90% ствари на свету детињарије. Али то не значи да треба да се љутиш на остатак света што нису на твом нивоу, него да разумеш своју улогу у том свету. Твоја улога није да чекаш да ти објасне и кажу, него да предводиш. А то значи и "икономију", односно толеранцију неких можда незрелих ствари из "педагошких разлога". Јер ти знаш да је Христос већи од свега тога, да је неограничен и изнад правила. Што рече спајдермен - with great power comes great responsibility. Извин`те на отворености... Јанко and Плутон је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Управо ми је пало напамет како да формулишем оно што осећам. Мени је било сасвим лепо, до неке 16. године. Онда се појавила црква у мом животу, која ме је убедила да имам многе проблеме. То нису били моји стварни проблеми, те сам, логично, умало изгин'о ”решавајући” их. Онда сам изашао и опет ми је било сасвим лепо. Наравно, кад кажем ”сасвим лепо”, не значи да на себи не видим гомилу мана које ваља исправити. Не значи да некад нисам рђа од човека и да се после тога не кајем. Само што сам те исте мане исправљао и пре и после цркве. Сви додатни проблеми, које ми црква говори да имам, мени су потпуно, потпуно страни. P. S. А ако се неко позове на решење проблема смрти, могу да кажем само да је у питању мачка у џаку. Како да joj (цркви) верујем да решава проблем смрти, кад ми је ове свакодневне само напаковала и живот учинила једва подношљивим? CecaV је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Sve je to tacno, al ja govorim o tome da izaberes pet vladika na random iz cele PC i postavljas im neka pitanja o hriscanskom ucenju, mozes da se kladis da se ne bi slozili oko mnogo toga. I onda svako svoje glediste predstavlja kao zvanicno hriscanstvo jer mu se svidja, a pricaju razlicito. Tako da borba zaista jeste teska - borba da uopste saznas sta je hriscansko ucenje. А зашто ти очекујеш од њих да се сложе да ти сервирају? Кад већ све знаш. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 A ovde konkretno mi je stvarno nejasno kako neko reci koje veoma jasno kazu da onaj ko nije clan (ovozemaljske) Crkve nece biti spasen zapravo predstavljaju pedagosku meru. Па то су онда екстремни случајеви. Могуће је и да се туберкулоза сама од себе излечи, али ћу ти свакако препоручити да одеш у болницу Ми у медицини нпр. прећуткујемо да је алкохол добар за крвне судове, и то је педагошка мера - јер постоји опасност да људи постану зависници. Сигурно нећемо препоручивати да пију сваки дан (чак иако је стварно добро за циркулацију)... Grizzly Adams and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Sta znaci to da je Bog van prostora i vremena? Da li postoje dokazi za vanprostor i vanvreme? Ако питаш са становишта православне Цркве, наравно да постоји. У принципу ако верујеш, да нас је Бог створио, и то онај који је пре нас и после нас, онда постоји могућност коришћења појма ванпростор и ванвреме. Бог се није родио са нама, но нас је створио.Будући такви ми јесмо ограничени простором и временом али Бог није. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ми у медицини нпр. прећуткујемо да је алкохол добар за крвне судове, и то је педагошка мера - јер постоји опасност да људи постану зависници. Сигурно нећемо препоручивати да пију сваки дан (чак иако је стварно добро за циркулацију)... Што би онда значило да у цркви прећуткују да је секс добар за спасење? Grizzly Adams, Аурор and drvce је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Што би онда значило да у цркви прећуткују да је секс добар за спасење? Шалу он сајд, имам утисак да си ти баш био наишао на неку задрту екипу... Мој бре духовник није био толико строг по том питању, имао је разумевања за младост. Само смо морали да пазимо да не направимо неку велику глупост. Плутон, feeble and Јанко је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ми у медицини нпр. прећуткујемо да је алкохол добар за крвне судове, и то је педагошка мера - јер постоји опасност да људи постану зависници. Сигурно нећемо препоручивати да пију сваки дан (чак иако је стварно добро за циркулацију)... Сад кад у'ватим па применим Grizzly Adams, Плутон and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 То је потпуно фер понуда. Јер мени та вукова диплома није уопште неопходна за живот. Могу да кажем ”нека хвала” и да и даље лепо завршим школу, упишем (или не упишем) факс, запослим се, радим, живим... С друге стране, ако ми неко каже да радим то и то, иначе гинем, то се зове уцена, нарочито ако је тај неко измислио и направио систем. Бог је у стању, да те задржи вечно управо онакав какав си. Само немој онда, да га нападаш, како ти није дао вукову диплому, коју су остала деца заслужила. Васкрсење мртвих и Христов последњи суд, је и за добре и за зле и онда је крај а судиће ти вечно управо по твојим жељама и захтевима иако Христа у теби неће бити. Дакле дабоме, да ће Бог судити и дати ти вечни живот онакав какав си сада и неће ти помагати нити те усмртити, живећеш вечно по твојим делима, јер си ти био у могућности од свемогућног то да тражиш. Закључак је ипак: Бог даје а не одузима. Неће ти Христос ништа одузети нити те усмртити али неће те ни познавати. Довољно фер? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука