Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Унутар цркве је Црква, а неки у Цркви су и ван цркве. Отприлике A, to je ono (parafraza): Mnoge koje Bog ima Crkva nema i obrnuto. Ne znam ko rece, cini mi se neko od Crkvenih autoriteta. ivanaika and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 A, to je ono (parafraza): Mnoge koje Bog ima Crkva nema i obrnuto. Ne znam ko rece. Свети Августин, баш сам се размишљао да ли да наведем Хехеххех :good2: Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Него, мени је ово јасно ако имаш неког богоборца, који дубоко верује да је причешће заједница са Христом и баш због тога одбија да се причешћује. Али имаш гомилу нас који у то једноставно не верујемо. Постоји значајна разлика између та два. Није у питању одбијање из неког ината. Ја ”одбијам” причешће као што и ти и ја ”одбијамо” (лупам) хиндуизам. Pa sad, ako si hrišćanin, onda ne znam što bi odbacivao pričešće kad Hristos rekao da to činimo... ako nisi, onda nemaš razlog da to prihvatiš... inače kad pitao neko hrista šta da čini da bi se spasao, on mu rekao: voli boga i bližnjeg kao samog sebe, to čini i spasićeš se... tako da ovo je ključ. ''“И гле, законик неки устаде и кушајући Исуса рече: Учитељу, шта ми треба чинити да наследим живот вечни? А он му рече: Шта је написано у Закону? Како читаш? А он одговарајући рече: “Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим, и ближњега свога као самога себе”. А он му рече: Право си одговорио; то чини и живећеш.'' feeble and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Преображаје ка чему? Idealu, prototipu, egzistencijalnom modelu... zavisi od coveka. Konkretno, uz praktikovanje asketskih metoda, mnogi ciljevi hriscanske duhovnosti mogu biti postignuti bez da uopste verujes u Isusa. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Grizli, kako si dosao do ovakvog tumacenja Crkve i crkve? Па на основу Јеванђеља и искуства, такав је мој доживљај Цркве. Мада се, искрено, не сећам да сам онако формулисао... Моје виђење Цркве је да је она "једини извор спасења", али не дословно да ће се спасити само формални њени "чланови". То би било бесмислено... Христос тамо негде каже да ће бити спасених "из свих народа". Ове цитате св. отаца што Хуан наводи схватам као "педагошке", упозорење да хришћани имају посебну одговорност, а не "избацивање" других из Царства. Јер ми не знамо и не можемо да знамо ко ће се спасти, нису могли да знају ни св. оци јер су смртни људи као и ми. Зна само Бог. Плутон, Јанко and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Мада се, искрено, не сећам да сам онако формулисао... е да, вероватно да ниси употребио баш те речи, него сам ја тако схватио суштину, па по неком бледом сећању... то беше на некој теми о томе да ли ће се људи других религија спасити, мислим да смо причали са герхардом Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Моје виђење Цркве је да је она "једини извор спасења", али не дословно да ће се спасити само формални њени "чланови". То би било бесмислено... Христос тамо негде каже да ће бити спасених "из свих народа". "... и гле, многи ће први бити последњи, а многи последњи први" То би значило да ће се неки атеисти спасити а неке можда и владике чак не. Grizzly Adams and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Па на основу Јеванђеља и искуства, такав је мој доживљај Цркве. Мада се, искрено, не сећам да сам онако формулисао... Моје виђење Цркве је да је она "једини извор спасења", али не дословно да ће се спасити само формални њени "чланови". То би било бесмислено... Христос тамо негде каже да ће бити спасених "из свих народа". Ове цитате св. отаца што Хуан наводи схватам као "педагошке", упозорење да хришћани имају посебну одговорност, а не "избацивање" других из Царства. Јер ми не знамо и не можемо да знамо ко ће се спасти, нису могли да знају ни св. оци јер су смртни људи као и ми. Зна само Бог. Sto je Grizliju milo... CecaV је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 То би значило да ће се неки атеисти спасити а неке можда и владике чак не. Замишљам Клаудкинга како пролази митарства и вари, а поред њега паде неки владика. Клаудкинг ће њему: ”Пииис, попе!” Avocado, Срђан Шијакињић, ИгорМ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Што се "слободне воље" тиче, бацио сам коску, ал` ме Хуан искулирао... Дакле, фора је у томе да је човекова воља оболела. Јесте створен као биће са слободном вољом, али је због своје болести губи. И зато је питање испољавања слободне воље код "чланства" погрешно. Није то "да ли ћеш прихватити ово или оно", већ човек тек треба да развије слободну вољу у правом смислу - и то је сврха Цркве. Црква није "тест" како ћемо се "определити", већ је школа, болница и вежбаоница слободне воље. Између осталог. Е сад, д` извинете, све ово што Хуан каже је такође тачно. Јер је Црква рођена у борби између робова и слободњака, фарисеја и хришћана. Тако је од почетка. И увек је ту та неизбежна "јуридичка" струја која све види кроз правила. Правила су неизбежан део овог света... Немогуће је живети без правила, не може брак без правила, не може ни Црква да постоји без правила, јер све што је земаљско морада има "кору" од правила. Нажалост, тако је "by design". Не може другачије. Зато је задатак нас хришћана да се стално одвајамо од земаљског и да подсећамо на неограниченост Цркве, тј. Христа. Он није ограничен никаквим правилима. Он може да спаси кога жели - и већ је спасио. Не треба му ништа земаљско и видљиво да то уради. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ове цитате св. отаца што Хуан наводи схватам као "педагошке", упозорење да хришћани имају посебну одговорност, а не "избацивање" других из Царства. Такве ”педагошке” савете би могао да напише само неко ко нема ни два грама мозга, а споменути свети оци су били далеко, далеко од тога... CecaV је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Замишљам Клаудкинга како пролази митарства и вари, а поред њега паде неки владика. Клаудкинг ће њему: ”Пииис, попе!” Чуо сам да су та митарства варијација Чистилишта А тај би владика вероватно морао да се одриче Службе и политике... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 "... и гле, многи ће први бити последњи, а многи последњи први" То би значило да ће се неки атеисти спасити а неке можда и владике чак не. Па то је јасно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Teolozi/vernici i pravnici su ubedljivo najveci antitalenti za bilo kakvo iole smisleno tumacenje teksta. cloudking је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Teolozi/vernici i pravnici su ubedljivo najveci antitalenti za bilo kakvo iole smisleno tumacenje teksta. Па имају тежак пос`о... Људи желе да им се све сервира и понуде "прави одговори", "решења". А то у вери не постоји. Хришћанство је непрестана борба, од почетка до краја. Нема унапред датих решења, сваки задатак мора да решиш сам. Човек Жоја and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука