Гости Guest Написано Март 13, 2015 Гости Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Ja nisam bogoborac. Ja sam odusevljen pravoslavljem koje vidim kod Grizlija npr... Al to njegovo je tek jedna od milion razlitih verzija. Mene nerviraju pravoslavci koji to ocigledno nisu a niko nece da im kaze samo zato sto su cisto meso i dobro dodaju tezinu na vagi... Drago mi je da si ovo napisao. Zar ne primecujes da mnogi od clanova Pouka upravo razmisljaju tako kao ti, samo sto se mi borimo za to u Crkvi a ne izvan nje. Mi se borimo, uslovno receno, kao vernici. Nije isto stajati po strani i kritikovati i ucetsvovati u zivotu Crkve. Ako nekada prelomis u tome da budes istinski pravoslavac, a ja mislim da si na dobrom putu jer dobro je da covek razmislja i promislja o ovim sustinskim pitanjima, videces da se onda blagodat Bozija u nemoci pokazuje. Vazno je ne bojati se, reci svoj stav ali voleti ljude i Boga. To menja princip pristupa. Rekoh ti negde na temi da nije cilj Crkve samo da budemo dobri ljudi, vec vecni ljudi. To je tajna Hristova, to je najdublja tajna Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Потпуно сам озбиљан. У ком смислу сматраш да је сврха слободне воље у Цркви њено одрицање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 У ком смислу сматраш да је сврха слободне воље у Цркви њено одрицање? Pa koliko sam uspeo da pročitam u njegovim postovima, mislim, da se ne miri činjenicom postojanja svojih grešaka, toliko velikih, da se ih mora odreći, kako bi zajedničario u Hristu. (izvini Juan) možeš naravno uvek da me ispraviš, ovo je samo moje mišljenje,koje nije studiozno pa su moguće greške. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 У ком смислу сматраш да је сврха слободне воље у Цркви њено одрицање? Шта се дешава, по учењу цркве, ако својом слободном вољом одлучим да не прихватим цркву? dzo ni је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 У (правосланом, црквеном) хришћанству слободна воља има само једну функцију - да слободно одлучиш да је се одрекнеш. Свака друга употреба води директно у пакао. Нисам сигуран да неће испасти да само покушавам да подметнем неко натегнуто објашњење, али можда слобода у хришћанству има функцију да човеку омогући, да уколико он тако одлучи (или доведе себе у стање да његова најдубља жеља буде таква), изабере "пакао", пролазност, зло, уместо "раја", вечности, Добра. Можда у суштини постоје само два стања, само два начина постојања - са и без Бога и све што је имало добро и несебично гура човека ка првом, а све што је зло и себично ка другом начину. Онда у коме шта претегне, тако му и буде. А слобода је ту да човек може да одлучи да "погура" себе у одређеном смислу, па да нађе најискренији смисао свог бића и у ономе што је објективно зло и лоше по њега. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Sta znaci to da je Bog van prostora i vremena? Da li postoje dokazi za vanprostor i vanvreme? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Шта се дешава, по учењу цркве, ако својом слободном вољом одлучим да не прихватим цркву? Бог те казни па се ожениш... Juanito, Плутон and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Моје (можда недовољно утемељено) мишљење је да је питање слободе у хришћанству, и толико наглашавање тога и од (неких) верника и од критичара религије, још један пример сиромаштва језика и учитавања значења које за нас има нека реч у речи које налазимо у Писму. Хришћанство говори о слободи пре свега као о слободи од греха и од свих предиспозиција које смо наследили рођењем и уопште тиме што смо људи. Дакле, слобода у смислу да можемо да се понашамо и мимо сваке логике, природне и друштвене. Да волимо непријатеља или одлучимо да постимо иако смо гладни и окружени храном. Сва остала значења слободе су јако битна, али тешко да су подједнако наглашена у хришћанству. Опет, ако не грешим. zlaja, feeble, Дуња and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Дакле, слобода у смислу да можемо да се понашамо и мимо сваке логике, природне и друштвене. Али зато мораш да будеш у цркви и слушаш владику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Шта се дешава, по учењу цркве, ако својом слободном вољом одлучим да не прихватим цркву? И да, то није нешто што бива ако прихватиш учење. Дакле, шта год урадио, прихватио или не, речено заиста важи за тебе (и за све)... А они који уче то нису ту да диктирају забране и правила ко неки тирани него су ту да те поуче, да те упуте и да ти помогну Ако ништа, бар да те обавесте или подсете. Исто као што у Књизи постанка Адаму (та прича је заправо о нама иначе, као и већина оних прича) није било изречено шта да не ради у форми диктаторског мандата него родитељског поучавања (уз љубав и најбоље намере према њему). А када је преступио, није гневно наредио да се на њега изручи (јуридичка) казна (да се баци у (буквални) сумпорни казан или да му се одсече рука) него му је само рекао да више не може бити у Едену због природе својих поступака... (мислим да ту постоји разлика од Ким Џонг-Уна. ) Али зато мораш да будеш у цркви и слушаш владику. That's just means to an end. Volim_Sina_Bozjeg, Јанко and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Исто као што у Књизи постанка Адаму (та прича је заправо о нама иначе) није било изречено шта да не ради у форми диктаторског мандата него родитељског поучавања (уз љубав и најбоље намере према њему). А када је преступио, није гневно наредио да се на њега изручи јуридичка казна (да се баци у (буквални) сумпорни казан или да му се одсече рука) него му је само рекао да више не може бити у Едену због природе својих поступака... Надам се да се шалиш. *** Како сте ми занимљиви ви који сте прихватили цркву и онда се чудите какав уопште проблем други виде са тим. А у свакој другој ситуацији бисте певали другачију песму. ”Да не бисте погинули, морате сви да играте балет и то искључиво у Народном позоришту!” Константин Костјуков: ”Ах, како је лепо кад слободном вољом можеш да кажеш да!” Већина људи: ”WTF?!” Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 ”Да не бисте погинули, морате сви да играте балет и то искључиво у Народном позоришту!” Константин Костјуков: ”Ах, како је лепо кад слободном вољом можеш да кажеш да!” Већина људи: ”WTF?!” хахаххахахха царе хаха Плутон је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Ај` да се уозбиљим, крајње је време... Можда "слободна воља" у том контексту не значи "избор" између некаквог "чланства" и "не-чланства", већ нешто друго. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Sta znaci to da je Bog van prostora i vremena? Da li postoje dokazi za vanprostor i vanvreme? Mislim da znaci da su prostor i vreme kategorije koje su nam date radi lakse orijentacije, merila, snalazenja. Bog je u tebi i ti u njemu, dok je nebitno u kom si ti vremenu i prostoru, otuda je On, buduci sveprisutan i u svakom trenutku, mimo tih kategorija. Аурор је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 ”Да не бисте погинули, морате сви да играте балет и то искључиво у Народном позоришту!” Константин Костјуков: ”Ах, како је лепо кад слободном вољом можеш да кажеш да!” Већина људи: ”WTF?!” Кад ти (рандом пример, вероватно не најбољи) разредна у средњој каже "Ако не будеш имао све закључене петице на крају све четири године, нећеш моћи да добијеш Вукову диплому", је л' то диктаторска забрана или... ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука