Solomon Kane Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Прво, не поредим наше епископе са поменутим светитељима. Навео сам их као одлуке Цркве. Никакве "одлуке" нису поменуте са твоје стране, колико сам имао прилике да видим.Поједина дејства поменутих светитеља сам ја поменуо и показао да су на индиректан (али ништа мање значајан начин) имала такође и политичку конотацију. Само желим да нагласим да је свођење на искључиво то са црквене стране погрешно. Или, боље рећи, хришћанске. Све се своди на непрекидну борбу добра и зла...а политичка димензија је једна од неизоставних, неизбежних и веома погодних сфера у којима се такође води "невидљива борба". По тој логици, дејство Бога у свету умањујемо. Погрешним изборима ми умањујемо могућност акутализације доброг у нама па самим тим доводимо до лакшег и бржег умножавања и ефектинијег оспољења погрешног, што иоле поштеном и нормалном човеку сведочи да не умањујемо Божије дејство на свет и човека, већ да погрешним изборима стварамо подлогу да се на нама не оствари благодантна и спасоносна Божија замисао везана за нас.... а то, хтели ми да признамо или не, има своју негативну рефлексију и на окружење и људе са којима смо у неизбежној корелацији. Негирати Божије поштовање слободне воље и њених исхода представљало би умањивање Божијег дејства. А оно што је најгоре, умањујемо и одговорност и "кривицу" некога ко чини било шта лоше. Напротив...указање на оно што јесте наша реалност, са свим њеним детерминантама и правилима који је дефинишу и представљају, са постојањем јасне свести да је и сфера политике место где се води такође води борба добра и зла (колико год то људи одбијали да прихвате, то јесте тако) никако не ослобођа човека одговорности или кривице...напротив! У случају нас Срба, као што сте навели, постоји још једна ствар која транцендира све наведено. А то је лична глупост и осионост. И ту не мислим само на вл. Филарета. Свакаквих примеса има у нама.Како смо их нанели на себе, тако их можемо и уклонити. Наравно, не без много труда и муке, али је могуће. Верујем да ће једног дана неке генерације (не знам када али дубоко вгерујем да је промена из безброј разлога остварива и неизбежна) то и учинити са собом, што ће примарно резултовати одређеним степеном духовно-културног препорода довољним да повратимо оно што смо изгубили...духовну постојаност у вери као темељу сваке личне и опште конструктивности, свест о потребитости и егзистенцијалном значају утемељености у сопственој и оригиналној културној традицији а не на наметнутим "кроатизираним" културно-плитичким парадигмама "југословенства" које су нам у последњих скоро 100 година промениле свест о много чему, и свест о националном као метафизичком и метаисторијском конструкту који нас равноправно смешта у заједницу народа у којој сваки народ има своје Богом дано место, значај, лепоту и смисао, а не као нечему што је небитно и неважно, што је променљиво и што не игра никакву кардиналну улогу у нашим животима...одсуство поменутог увек има негативне последице.Све остало што је битно и позитивно за живот како појединца тако и државе, природно ће се генерисати из овако постављеног начина постојања. Када то будемо схватили ослободићемо се осионости и глупости које увек произилазе искључиво због одсуства поменутих димензија живота....а то је приметно, колико год то било болно, и у животу СПЦ и њених верника, свештеника, монаха и највиших црквених великодостојника...а не само вл.Филарета или бившег епископа Артемија. kordun and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Филарету суди црквени Сабор 13. март 2015. 20:17 Разрешени владика милешевски пре смене одбио повлачење и одлазак у пензију, о његовој судбини одлучује највише тело СПЦ. Одговорност утврдила комисија са владикама Хризостомом и Теодосијем. ЕПИСКОП Филарет, кога је у четвртак Свети архијерејски синод СПЦ разрешио управе над Милешевском епархијом, одбио је компромисни предлог врха Цркве да уместо смене буде пензионисан - сазнају "Новости". Непристанком на мирно повлачење, отворен је пут за утврђивање његове одговорности у вођењу епархије. Коначну реч о томе даће Свети архијерејски сабор СПЦ, који ће своје редовно заседање одржати у мају у Београду. Кривицу епископа у другом и последњем степену, према Уставу СПЦ, утврђује Сабор, који чине све владике. То значи да епископу Филарету, уколико његова кривица буде доказана, прети низ црквених санкција, међу којима је најтежа рашчињење од владичанског чина. Основ за поступак пред највишим црквеним телом је извештај комисије формиране по налогу Светог архијерејског синода, која је два дана почетком месеца у манастиру Милешеви истраживала оптужбе на рачун владике Филарета. Комисија, чији су чланови епископи зворничко-тузлански и рашко-призренски Хризостом и Теодосије и тројица свештеника, међу којима и протојереј-ставрофор Велибор Џомић, утврдила је Филаретову одговорност и предложила Синоду да га разреши управе над епархијом. Њему се на терет стављају злоупотребе у финансијама, као и самовоља у вођењу епископије која му је поверена. Владика Филарет у петак није био расположен за разговор, али је "Новостима" потврдио да је разрешен епископске дужности. - Све ми је то тешко пало и потребно ми је неколико дана да дођем себи - рекао је кратко владика Филарет за наш лист. - Шта ћу и куда даље, одлучићу следеће недеље. Вест да владика Филарет више није на челу Милешевске епархије међу верницима двојако је примљена. Део његове пастве је одахнуо, али није мало ни оних који, признајући да Филарет има помало преку нарав и да се не либи политике, осуђују овај потез Патријаршије, тврдећи да је реч о одговорном епископу који је удахнуо живот Милешевској епархији. У његову одбрану наводи се да је за 16 година службе обновио и изградио чак 14 манастира и 36 цркава, као и да је непрекидно радио на подизању конака, путева, црквених домова и ризница. Њему у заслугу прописију обнову Милешеве, ширење манастирских економија и рад на ширењу веронауке међу младима. НИjЕ ДОБИО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ВЛАДИКА Филарет пре седнице на којој је разрешен управљања епархијом од патријарха и чланова затражио је копију извештаја комисије која је обавила истрагу. Упркос свом захтеву остао је ускраћен за овај документ, али и за конкретно образложење синодске одлуке. То су све разлози због којих Филарет није пристао на пензионисање и због чега је без потписане одлуке о смени напустио београдску патријаршију. БИЋЕ JОШ СМЕНА У ЕПАРХИJАМА РАЗРЕШЕЊЕ владике Филарета у црквеним круговима тумачи се као увод у смену самовољних владика, које нису по вољи врху СПЦ. Према названичним информацијама, упитан је и владика канадски Георгије, о чијем се разрешењу годинама говори у црквеним круговима. Због оптужби за педофилију многима није по вољи ни епископ врањски Пахомије. Кругу наводно "проскрибованих" припада и владика банатски Никанор, познат по честим критикама савременог црквеног курса. http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:538359-%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%83-%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%A1%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Ta toliko velika ne taktičnost i bezosećajnost za rešavanje problema.... A kačavenda je uspeo da se penzioniše..... E pa neka je odbio penziju i ja bi... penzija ne dovodi do Istine. Bilo je jako loše dodeliti orden ali sam sada sasvim siguran da su drugi pre dodele to znali i tada je trebalo da bratski reaguju. Mrzim politiku. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Sekija za Vladiku! Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Mislim da će biti vrlo popularno kad krene nova dosetka, Nemoj da ti sinod formira komisiju Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Interesantno da se niko iz SPC ne oglasava po ovom pitanju, na sajtu nista o ovome. Crveni Baron and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Interesantno da se niko iz SPC ne oglasava po ovom pitanju, na sajtu nista o ovome. Veliki post je...verovatno tihuju... Срђан Шијакињић, feeble, Благовесник and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Uskoro će m. Artemije imati potpunu ekipu za hirotoniju nalsednika ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Uskoro će m. Artemije imati potpunu ekipu za hirotoniju nalsednika ... Који су разлози, који их спајају? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Који су разлози, који их спајају? Ко нас је клео није дангубио. Računam da će skinuti uskoro ep. Georgija, ep. Nikanora i još jednog (da ga ne pominjem prerano). Razlozi? Pa, imaće novu crkvu u kojoj će moći opet da budu bog i batina nekim jadnicima. Volja za moć je to. I sujeta. Posebno kod starijih ljudi ... Volim_Sina_Bozjeg, lab_man, JESSY and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Значи, остају само екуменисти - пинковци. :-( Нема везе. Нек се врте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Кад се од иконе Христове истрипујеш да си сам Христос онда нема друге дијагнозе него да је тај подилеисо. Dobro rečeno, na žalost! Човек Жоја and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Шта значи бити екумениста? У теорији свашта. У пракси, исто што и демократа у политици - ниси сав свој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ма да дохватимо ми тољаге па да се порокамо. Шта има да разговарамо, шта ће нам то. Ко то још 2015. у ИТ ери уопште разговара и комуницира са било ким. Него да ми наоштримо јатагане и стреле, затегнемо праћке и лукове, истуцамо камен за муницију, ископамо бусију па удри до судњега дана. Можете и тако. То су ваше екуменистичке муке. Било би вам боље да у својој Кући нешто урадите, а да баталите тај мисионарски трип, јер на домаћем терену се нисте прославили, штавише показали крајњу неспособност. ''АјТи ера, 2015...'' Браво, то је тако модерно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Да знаш брате да је тако. Кад се од иконе Христове истрипујеш да си сам Христос онда нема друге дијагнозе него да је тај подилеисо. А зар немају и многе иконе из ”супротног табора” исти тај трип? Човек Жоја, milan., Crveni Baron and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука