Дејан Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Мучеништво подразумева прослављење од стране цркве. Koliko je miliona onih za koje ne znamo i koje Crkva zvanično nije proslavila? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Овде имамо две ствари, мучеништво, и спасење изван православља. О спасењу мислим да није наше да судимо, него на Господу. Ко ће где после васкрсења мртвих ми не можемо знати. Замо само да многи од оних који су чак и чуда чинили призивањем имена Господњег неће завршити у "рају". А сад како ће судити онима који за његово име нису чули, или су чули, али васпитани и одрасли где се то име на погрешан начин прослављало, то тек ми не можемо знати. А причати нешто о чему не знамо је мислим беспотребно. Мучеништво подразумева прослављење од стране цркве. Мученици су светитељи, заступници наши пред Господом. Дакле, питање није да ли се људи могу спасити ван цркве. Него, да ли може бити светитеља који нису чланови цркве. За ово сам сигурно да не може бити. То не значи да можда неки од њих неће бити ближи Господу, од нас самих. Светитељство подразумева заједништво у Чаши спасења, у Литургији. Ми са тим људима немамо такву заједницу. Мешаш појмове. Православна Црква зна и исповеда да је мноштво мученика знаних и незнаних. У календар се уврштавају знани чији пример и нама служи за јачање вере а чија молитвена заступништва и нама помажу. Али зна и исповеда да је безброј нама незнаних које Господ себи прибраја. Поменуо сам римског војника у Севастији (Младенци) и Огњену Марију. И он а и она (св. Марина) су прибројани светима јер се знало за њих. Колико их има незнаних? Зато... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Koliko je miliona onih za koje ne znamo i koje Crkva zvanično nije proslavila? Као и непознатих светитеља. Овде бих уместо Црква ставио Господ, јер светитеље Господ прославља кроз Цркву. Господ зна зашто неке светитеље открива, а Црква прославља, а неке не. Светитељи и мученици су само они који су откривени. Они које нам Господ не открива не можемо на силу упознати и прославити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Мени се чини да тај Ел Џи је најобичнији провокатор који се овде забавља. Не верујем да неко може толико да буде отупљеног мозга, а ако би заиста тако мислио, онда је зрео за егзорцизам. Ima logike, mada ako banuju brata El dzija bojim se da ce se pojaviti brat Samsung da zilotira ovde po forumje. Стефан Ђуричковић, Јанко, Драшко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Ђуричковић Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Рекао бих да суде и они који их овде проглашавају мученицима. Није ли и то суђење? Твој текст апсолутно важи и овако: Нека Господе, немој ти да се мучиш и да судиш, ми зилоти екуменисти ћемо то боље. Ми најбоље знамо ко је мученик а ко не, и коме је шта у срцу, и коме си ти опростио и за кога пострадао. Ми све видимо, дао Бог интернет. Не квари нам мучеништво наше да пресуђујемо ко иде у Рај а ко не. Да ли су мученици, или не Господ зна, и ако буде желео, откриће нам. Чини се да нам је мало сопствених мученика, него би да прослављамо туђе мученике. Многи недужни римокатолици страдаше од руке православних, у последњем рату на територији бивше СФРЈ, па би онда поједини могли и њих прослављати. Сигурно је било побожних хрвата, који недужно страдаше од српске руке, осветничке, ето прилике да их неки прославе као хришћанске мученике, јер страдаше само зато што су римокатолици, а не православни. Злочина је било на свим странама, и недужних жртава. Али да ли су сви недужно страдали хришћани, хришћански мученици? Разуме се, али има битне разлике, ми "екуменисти" допуштамо да се и други спашавају, при томе препуштајући крајњи суд Господу. Са друге стране "зилоти" су искључиви, као што се види из текста са прве стране, дакле не дозвољава се да још неко буде спашен и да буде мученик. То је екслузивно право наше Цркве, нема мученика осим нас. Не могу они да буду мученици кад не иду у нашу Цркву. А заправо нико не може да зна или да тврди да зна ко је све у Цркви а ко није. Ако је Христос глава Цркве, и ако је Дух Свети онај који гради Цркву, онда тешко да ми можемо по свом људском промишљању да повучемо границе Цркве. Ја дубоко верујем да их Господ није оставио (а то је ваљда довољно за спасење), као што и они нису оставили Њега. То и даље није суд, ја нисам рекао е спашени су 100%, нити ко из Цркве тако експлицитно тврди, као што зилотићи експлицитно доносе пресуде (и то у каквом часу, кад људе кољу и пале јер су хришћани). Једно је осуђивати а друго расуђивати. "И не судите, и неће вам се судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростиће вам се. Дајте, и даће вам се; мјеру добру и набијену и стресену и препуну даће вам у наручје ваше. Јер каквом мјером мјерите онаквом ће вам се мјерити." - Лука 6:36-37 Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Џи Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Саборна Источна православна црква је прогласила Максима Исповедника јеретиком, уточиште је налазио у Риму. Иста црква је прогнала Јована Златоустог, Рим га бранио. И, шта ћемо сад? Мали ли су ови свеци? Ово је подметање и није достојно Ваших школа. Тада је и Рим био православан. Антиекумениста егзилаш! Цсл-срб Псалтир: https://drive.google.com/file/d/0B4-fsETqCN7_U05EU1loNXBPX2s/view?usp=sharing Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Џи Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Мени се чини да тај Ел Џи је најобичнији провокатор који се овде забавља. Не верујем да неко може толико да буде отупљеног мозга, а ако би заиста тако мислио, онда је зрео за егзорцизам. Да, зрео одавно и то по римском обреднику. Антиекумениста егзилаш! Цсл-срб Псалтир: https://drive.google.com/file/d/0B4-fsETqCN7_U05EU1loNXBPX2s/view?usp=sharing Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Џи Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Нема спасења ван православља, а ви банујте и свете оце који тако кажу. Антиекумениста егзилаш! Цсл-срб Псалтир: https://drive.google.com/file/d/0B4-fsETqCN7_U05EU1loNXBPX2s/view?usp=sharing Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Као и непознатих светитеља. Овде бих уместо Црква ставио Господ, јер светитеље Господ прославља кроз Цркву. Господ зна зашто неке светитеље открива, а Црква прославља, а неке не. Светитељи и мученици су само они који су откривени. Они које нам Господ не открива не можемо на силу упознати и прославити. Znači mučenici su samo oni koje Gospod otkrije, a ima onih koji jesu alu su neotikriveni pa zato nisu. Čitao sam ti poruku par puta, baš je zanimljiva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Нема спасења ван православља Нијесу канони циљ но Христос, нити постоји Црква ван Христа али са друге стране Христос се не налази само у православним храмовима ако на то типујеш. Тако је, нема спасења ван Христа и коме Црква није мајка ни Бог му није отац, зато упрегнимо врлинама и учествујмо у сабрању али нико не може да каже да ко није имао прилику да упозна мајку Цркву тај неће упознати Оца!!! еј....... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Ima ovde likova zbog kojih pozelim po nekad da sam budista ili komunista i prosto me bude sramota sto pripadamo istoj crkvi Драгана Милошевић, Стефан Ђуричковић, Mirjam and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Еј... ви недоказани, знате на шта подсећате: Подсећате на завидљиву браћу која одређују Оцу како да се понаша према осталој деци. Mилена КШ, Zoran Đurović and djordje.pesic је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Саборна Источна православна црква је прогласила Максима Исповедника јеретиком, уточиште је налазио у Риму. Иста црква је прогнала Јована Златоустог, Рим га бранио. И, шта ћемо сад? Мали ли су ови свеци? Ма буранија! :hihihihi: Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 И у Недељу иза Духова прослављамо Све Свете који су неоткривени. туриста, Zoran Đurović, djordje.pesic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Брату Јанку и осталима за одговор речи преносим речи архимандрита др Никодима (Богослављевића): "Наше академске богословске установе образују младе позападњачене богослове. Реч је о својеврсном приближавању, изједначавању, укидању разлика између источног и западног, православног и јеретичког богословља, наравно, на штету првог; ово изједначавање има програмски карактер и неодвојиво је и у служби екуменистичког покрета. У питању је, свесна или несвесна, незаустављива припрема за унију, где би, преко укидања догматских разлика, безблагодатни "православни" богослови прихватили безблагодатне западне јереси. Пред нашим очима савршава се процес колосалних размера и катастрофалних последица, наравно, не по Цркву, већ по оне који ће помоћу њега завршити ван ње..." ( http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/ONikodimBogosavljevicSvetootackoBogoslovljevsHumanistickoFilosofiranje/ONikodimBogosavljevicSvetootackoBogoslovljevsHumanistickoFilosofiranje09.htm) Значи, батице, немаш појма ни шта сам те питао а камоли да ми одговориш! Ок. Важно је да си ти себе обезбедио. Понекад је и то сасвим довољно за почетак. Гледај само да "непобожност" других разумеш као доказ твоје побожности. Потребни су ту неки други поступци да би је доказао. А понајмање вербални и демагошки. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука