Jump to content

Pitanja pravoslavcima - kako to da...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 23 минута, MarkoA рече

Znači po tvojoj sekti, bebe idu u pakao? Divota.

Ko ide u pakao o tom odlučuje na sreću Bog a ne ni ti a ni ja, a članak je iz SPC, pazi šta pišeš da ne završiš u carstvu banovanih. Pravovjerni nauk Crkve je jedna stvar a ko će ići gdje, u pakao ili u raj je druga stvar i o tom ne odlučuje nijedan čovjek već samo Bog. :D 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, MarkoA рече

@Zayron 

Onda odgovori na pitanje i ne okolišaj. Ako ne znaš da odgovoriš, ne pametuj.

Već sam o tom pisao na više mjesta, 10 godina sam tu na Forumu. Da se to ukratko objasniti ovako: pravovjerni nauk Crkve (u tim stvarima se pravoslavni i katolički bitno ne razlikuju, razlike ako uopšte postoje su minimalne) kaže da bez krštenja i bez Svetih Tajni nema spasenja. Istovremeno na individualnom sudu Božijem život svakoga nas će biti prosudjivan iz Božije perspektive a ta se ne mora shodovati s ljudskom tako da Bog može presuditi onako kako On nadje da je najpravednije što uključuje da se ne mora ni držati onog što vrijedi za nas ljude. Mi smo dužni držati se zapovijesti Božijih i pravovjernog nauka Crkve a Bog to nije, ti zakoni i zapovijesti Boga ni u čemu ne mogu obavezivati jer nisu radi Boga već radi nas. Bog ih se drži samo dobrovoljno kao onda kad je obećao da nikada više neće potopiti Zemlju i istrijebiti ljudski rod. Za razliku od Boga mi tu mogućnost nemamo, možemo samo prihvatiti njegove odluke i ponašati se onako kako nam je preporučio da se ponašamo.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, MarkoA рече

I onda mi ne odgovoriš na vrlo jednostavno pitanje. U svakom slučaju, hvala na trudu, možda neko drugi može da odgovori.

Odgovorio sam ti i više nego dovoljno, tvoj problem je što ne kapiraš. I ta pitanja postavljaš samo da bi naveo vodu na svoj mlin. Odmah mi je to bilo jasno čim sam vidio kakva postavljaš, kao ono s tom nerodjenom djecom. Onda šta si, koja subotarska sekta? Adventista, jehovista, kalvinista?

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, MarkoA рече

I onda mi ne odgovoriš na vrlo jednostavno pitanje. U svakom slučaju, hvala na trudu, možda neko drugi može da odgovori.

Ja mislim da bude jednostavnije postaviti to isto pitanje tebi jer ti izgleda znaš nešto što mi ne znamo kad znaš da nijedan od naših odgovora nije ispravan ni tačan. Dakle kako je s tim bebama, prekidom trudnoće, šta ti misliš gdje one idu?

Подели на овим сајтовима

On 25.1.2019. at 18:20, Tumaralo. рече

Povlačim reč.

Ovo je očigledan starozavetni osnov poštovanja moštiju.

Поштено.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 27.1.2019. at 9:48, Zayron рече

a ko će ići gdje, u pakao ili u raj je druga stvar i o tom ne odlučuje nijedan čovjek već samo Bog. :D 

Znaci, Bog odlucuje da li bebe idu u pakao, a sa druge strane, crkva je odlucila da protestanti ne mogu u raj, jer nisu deo katolicke ili pravoslavne crkve ? 

Odma' da ti kazem da nema sanse da Bog koji je dobar, bude bacio neduzne bebe u pakao, krstio ih ti il ne krstio I rekao je da andjeli tih beba gledaju Bozije lice, I da takvima pripada kraljevstvo. 

Kao kad je Bog odbacio svoj narod Izrael, I hram u Jeruzalemu, kaj je slika I primjer nama novozavjetnim vjernicima, tako isto odbacuje I svaku crkvu koja odstupi od njega. To Pavao upozorava da ako je Bog odbacio prirodnu maslinu, da se cuvamo I mi koji smo nacijpljeni na tu prirodnu, da I mi ne budemo odsjeceni.

A Vi mislite da zbog toga kaj ste nasljednici Petrove stolice/ stolca, da Vas to cini jedinom apostolskom crkvom? 

Pa samo usporedite kakva je bila prva crkva I njena djela, I kakva je danas crkva I kakva su njena djela. Mislite da mozete tolerirati bilo kakvo zlo u crkvi I dalje imati Bozju prisutnost u njoj? Ne samo Vi, to se odnosi na svaku crkvu. Kakva zabluda.

A koja je to samo oholost I gordost da vrednujete samo svoju crkvu, a da se drugima podsmevate.

Nekoj crkvi rece Bog: Mislis da si bogat I da  nista ne trebas, a ne vidis da si slijep I siromasan I gol.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 28.1.2019. at 21:42, SerbCro рече

Znaci, Bog odlucuje da li bebe idu u pakao, a sa druge strane, crkva je odlucila da protestanti ne mogu u raj, jer nisu deo katolicke ili pravoslavne crkve ? 

Odma' da ti kazem da nema sanse da Bog koji je dobar, bude bacio neduzne bebe u pakao, krstio ih ti il ne krstio I rekao je da andjeli tih beba gledaju Bozije lice, I da takvima pripada kraljevstvo. 

Kao kad je Bog odbacio svoj narod Izrael, I hram u Jeruzalemu, kaj je slika I primjer nama novozavjetnim vjernicima, tako isto odbacuje I svaku crkvu koja odstupi od njega. To Pavao upozorava da ako je Bog odbacio prirodnu maslinu, da se cuvamo I mi koji smo nacijpljeni na tu prirodnu, da I mi ne budemo odsjeceni.

A Vi mislite da zbog toga kaj ste nasljednici Petrove stolice/ stolca, da Vas to cini jedinom apostolskom crkvom? 

Pa samo usporedite kakva je bila prva crkva I njena djela, I kakva je danas crkva I kakva su njena djela. Mislite da mozete tolerirati bilo kakvo zlo u crkvi I dalje imati Bozju prisutnost u njoj? Ne samo Vi, to se odnosi na svaku crkvu. Kakva zabluda.

A koja je to samo oholost I gordost da vrednujete samo svoju crkvu, a da se drugima podsmevate.

Nekoj crkvi rece Bog: Mislis da si bogat I da  nista ne trebas, a ne vidis da si slijep I siromasan I gol.

Ti ne umiješ čitati ili trpiš dislexijom ili si sam Bog pa znaš kako će biti odlučeno u kojem tom slučaju? 

Lijepo sam ti rekao i objasnio šta je nauk Crkve, šta su zapovijesti itd. ali nijedno od toga ničim ne obavezuje Boga već samo ljude. Nauk Crkve nije nauk od kojeg će zavisiti egzistencija Božja niti ona od tog ikako zavisi. Zapovijesti Božiji nisu zapovijesti koje će primorati Boga da ih se drži ili će biti kažnjen ako svoje odluke ne bude donosio u skladu s njima. Od objeg zavisi samo odnos nas ljudi prema Bogu i naša pozicija u odnosu na Njega.

Oni koji se podsmijevanju Crkvama i katoličkoj i pravoslavnoj i evangeličkoj su takozvani "biblijski ili jevandjeljski hrišćani", ako spadaš u njih onda me ni ne čude tvoja izvrtanja i izmišljotine.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, MarkoA рече

Pa dobro, šta crkva naučava, ili šta ti misliš o pitanju? Da ponovim, kakvo tijelo će imati tek začeta beba, ili neko čije je tijelo potpuno uništeno na Zemlji.

Crkva po tom pitanju naučava u šta sve treba vjerovati i kojih se zapovijedi držati kako bismo došli ka spasenju. Crkva zato zabranjuje abortuse i krštava malu djecu čim se rode. Dakle radi sve na našu tjelesnu i duhovnu korist. To je isto kao i u saobraćaju, oni koji se pridržavaju pravila i zakona dodju na cilj ceste cijeli i zdravi, oni koji se tih pravila i znakova upozorenja ne pridržavaju potom stradaju nanose i čine onda štetu sebi i svojim potomcima i bližnjima tj. drugima susjedima i sugradjanima, poznatima i nepoznatima. Ljudima je dao Bog slobodnu volju i razum, ljudi nisu njegovi robovi, mogu izabrati u šta će vjerovati i kako se ponašati a na osnovu toga što je Bog objavio u sv. Pismu i Crkva obdržala kao poklad, riznicu vjere i za što garantuje svojim autoritetom da se radi o ispravnoj vjeri. Ne možemo Boga i Crkvu optuživati za nedjela, abortuse i sl. koja mi kao ljudi činimo. Mi ćemo dakle prodavati i širiti droge, oružje, klasično i atomsko, uništavati ekologiju i život na Zemlji a to će onda Bog morati nekako dovesti u red i popraviti ono što smo mi uništili sami svojom slobodnom voljom, materijalno i duhovno? Na šta će ličiti najnovije super auto koje mi pretvorimo u gomilu željeza na prvoj okuci vozeći se pijani?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...