Bokisd Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 20 минута, MarkoA рече @Bokisd Otkud uopšte takvo verovanje? Siguran sam da nema biblijsko utemeljenje. A i zašto bi Bog ovako nešto radio, nagoveštavao ko će u raj i to na ovakav način? Pa, duhovno predanje koje se ustanovilo kroz mnogo desetina i stotina godina praktikovanja monaskog zivota na Svetoj Gori. Koliko se secam (puno sam boravio na Svetoj Gori)..... prisustvovao sam opelu i sahrani jednog monaha, vrlo potresno iskustvo kako i na koji nacin monasi gledaju na smrt i odlazak iz ovog u drugi zivot i koliko se ozbiljno shvata koja ce biti zagrobna 'sudbina' duse upokojenog monaha, da li ce spasiti i biti sa Bogom,...... i zbog svega toga posle tri godine otkopavaju se kosti monaha da bi se na osnovu boje i odredjenih mirisa moglo videti i pretpostaviti zagrobno stanje duse pokopanog monaha. Ako su kosti lobanje zute i postoji blagouhanje i miomiris smatra se da se takav monah cak i posvetio i postao blazen i svet. Imao sam prilike da osetim snazno blagouhanje i miomiris u kosturnici u jednom manastiru gde pocivaju takve mosti. Ako su bele smatra se kao znak spasenja, dok nazalost moze da se desi i da su kosti crne boje i mirisa truljenja, sto se smatra kao da je monah umro u nekom nepokajanom grehu i zbog toga se pojacavaju i uvode dodatne crkvene molitve za dusu tog monaha kako bi se Bog smilovao i njegovoj dusi. To je to'. Orthophill, Tumaralo. and TSCHeTSCHen је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 36 минута, Bokisd рече Pa, duhovno predanje koje se ustanovilo kroz mnogo desetina i stotina godina praktikovanja monaskog zivota na Svetoj Gori. Koliko se secam (puno sam boravio na Svetoj Gori)..... prisustvovao sam opelu i sahrani jednog monaha, vrlo potresno iskustvo kako i na koji nacin monasi gledaju na smrt i odlazak iz ovog u drugi zivot i koliko se ozbiljno shvata koja ce biti zagrobna 'sudbina' duse upokojenog monaha, da li ce spasiti i biti sa Bogom,...... i zbog svega toga posle tri godine otkopavaju se kosti monaha da bi se na osnovu boje i odredjenih mirisa moglo videti i pretpostaviti zagrobno stanje duse pokopanog monaha. Ako su kosti lobanje zute i postoji blagouhanje i miomiris smatra se da se takav monah cak i posvetio i postao blazen i svet. Imao sam prilike da osetim snazno blagouhanje i miomiris u kosturnici u jednom manastiru gde pocivaju takve mosti. Ako su bele smatra se kao znak spasenja, dok nazalost moze da se desi i da su kosti crne boje i mirisa truljenja, sto se smatra kao da je monah umro u nekom nepokajanom grehu i zbog toga se pojacavaju i uvode dodatne crkvene molitve za dusu tog monaha kako bi se Bog smilovao i njegovoj dusi. To je to'. И у случај да се покојник не распадне до треќе године, онда опет се наново служе заупокојене службе као за црне кости, и на шесту годину опет се откопава. Интересно је да су тако радили и по градовима и селима у време Отоманског Царства. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 14 минута, Orthophill рече И у случај да се покојник не распадне до треќе године, онда опет се наново служе заупокојене службе као за црне кости, и на шесту годину опет се откопава. Интересно је да су тако радили и по градовима и селима у време Отоманског Царства. Da, (zaboravio sam), takav slucaj se smatra najtezim vidljivim pokazateljem onoga sto se desava na duhovnom planu,.... duse koja se upokojila,..... bukvalno je celo telo ocuvano, cesto i naduveno i siri se jak smrad, ... i onda se sluze dodatne zaupokojene sluzbe i mnogobojne dodatne molitve za dusu jer se smatra da je umrla u teskom nepokajanom grehu i ponovo se zakopava telo i posle na sest godina otkopava... Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 Hvala, to mi je jasno sada, ali je to opet iz perskeptive Svetogoraca. Zanimalo me uopšte ovako zašto bi Bog i nagovešatavao gde je ko kada umre i baš na taj način. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 Хвала Богу ако нам је и тако дао знак да треба да се појачано молимо за наше упокојене. Bokisd and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 34 минута, MarkoA рече Hvala, to mi je jasno sada, ali je to opet iz perskeptive Svetogoraca. Zanimalo me uopšte ovako zašto bi Bog i nagovešatavao gde je ko kada umre i baš na taj način. Da, takvo je , kako se kaze, osvestano duhovno predanje Svete Gore (koje se primenjivalo negde i van Gore, ...nisam siguran, negde sam procitao da se nekada tako radilo i kod nas u Srbiji, ne kao stalni obicaj. nego ako je nekim slucajem telo nekog pokojnika pronadjeno ocuvano posle par godina , ponovo je zakopavano jer se mislilo da je covek umro u grehu i dodatno su se propisivale molitve), postoje i neki drugi primeri kada se na druge nacine poznavala sudbina dusa posle smrti (radi koristi vernih ili molitve za duse i slicno) Inace, recimo, koliko sam video na Svetoj Gori, oni monasi koji su se posvetili, za mnoge se od njih, jos u ovom zivotu smatralo da su blazeni i sveti zbog svog prepodobnog zivota i nekih drugih znakova njihove svetosti kao sto su prozorljivost i slicno, pa su znaci koje su pokazivali zute i miomirisne mosti dodatno ucvrscivale njihovu svetost, kao i njihova duhovna javljanja monasima i slicno. Cudo je veliko ta' Sveta Gora. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 Bio sam naravno, dva puta za sada, daće Bog još barem koji put. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 Da li se isto događa sa moštima onih koji su u zemlji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 4 часа, Tumaralo. рече Paganska tradicija. Naravno da nema biblijsko utemeljenje. Ali nema ni čuvanje svetih moštiju. Veličina pravoslavlja je u tome što je više paganstvo nego što je "čisto" hrišćanstvo. Uporedi pravoslavlje sa protestantiznom ili sa bliskoistočnim hrišćanima. Beda. ... Nalupa se ti junacki, i osta ziv... Lady Godiva and ines је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 5 часа, MarkoA рече Siguran sam da nema biblijsko utemeljenje. Kojim subotarima pripadas? Ima vas dosta, vise ne mogu da popamtim imena. ines је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 6 часа, MarkoA рече Hajde da ne otvaram novu temu - neka posluži ova. Zašto se u Hilandaru (verovatno i na drugim mestima, ali ne znam) čuvaju lobanje monaha? Cuvaju se kao jasan primer kako je ko od monaha zavrsio zivotni put ovde na Zemlji. To je svedocanstvo isto kao ono koje nam prenose mosti svetih. A sad, ako ja mogu da pitam - sto tebi to smeta sta oni cuvaju? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 29 минута, obi-wan рече Nalupa se ti junacki, i osta ziv... Ajde nađi u Bibliji da piše da treba čuvati i celivati mošti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 24 минута, obi-wan рече Kojim subotarima pripadas? Ima vas dosta, vise ne mogu da popamtim imena. Šta hoćeš da kažeš? Da Pismo nije ni bitno, ili da ne mora sve da ima biblijsko utemeljenje? пре 20 минута, obi-wan рече Cuvaju se kao jasan primer kako je ko od monaha zavrsio zivotni put ovde na Zemlji. To je svedocanstvo isto kao ono koje nam prenose mosti svetih. A sad, ako ja mogu da pitam - sto tebi to smeta sta oni cuvaju? Opet, zašto? Zašto bi Bog odabrao da na taj način daje neke primere. Da li se isto događa sa moštima ostalih ljudi ili samo monaha? Da li isto događa moštima u zemlji koja nikad nisu izvađena? Ako da, kome je to primer? Naravno da možeš da pitaš. Ne znam da li mi to smeta. Pomogni mi da razumem taj običaj, pa ću odlučiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 1 минут, Tumaralo. рече Ajde nađi u Bibliji da piše da treba čuvati i celivati mošti. A sto bi to trazio u Bibliji? Biblija je nastala u Crkvi, Crkva je njen vlasnik ne obrnuto. Lady Godiva and ines је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 1 минут, obi-wan рече A sto bi to trazio u Bibliji? Biblija je nastala u Crkvi, Crkva je njen vlasnik ne obrnuto. Pitanje je bilo da li postoji biblijsko uporište za to. Ja sam rekao da ne postoji već je to deo paganske tradicije koju je usvojila Crkva tokom vekova. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука