Jump to content

Religija ateizma - U šta sve veruju nevernici

Оцени ову тему

Препоручена порука

Posto su ateisti inace svi do jednog intelektualni sveci i kad im srusis neki stav prosto skacu od srece sto su se oslobodili zablude... :)

Mislim zvanicno... Ne po forumima ;-)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Alternativa je: "ne znam". Mogu sutra da "padnu" i TE i TVP, to nikako nece dokazati Boga. Dokazace samo da nasa ranija objasnjenja prirodnih fenomena nisu bila tacna. To sto se neki teorijski model pokazao kao pogresan ne znaci da je model koji u sebi ukljucuje metafizicko bice tacan. Ateisti bi tada i dalje tvrdili da nema dovoljno racionalnih razloga da verujemo u Boga. To je sve.

Не би доказало Бога таквог како хришћани верују, али би индиректно доказало постојање неке више силе, нематеријалне силе која није од овога света.

Не знам због чега се не разумемо. Није проблем рећи "не знам". Ни ја као верник не знам како је настао овај свет са 100% убеђењем. Али самим тим  што сам верник ја знам, или верујем, да Бог постоји и да је Он давалац света и живота на било који начин.

Атеиста може такође рећи да не зна како је настао овај свет и живот на њему са 100% сигурности. Али самим тим што је атеиста он зна, или верује, мора да верује да је супстанца(материја, енергија...) вечна, и да је живот настао абиогенезеом, из саме те супстанце, случајно, без деловања више интелигентне силе, без неког Бића.

Да ли се сада разумемо? Да ли је сада јасније због чега су веровање у вечност супстанце и у абиогенезу основна веровања сваког атеисте? Као што је вера у више нематеријалне силе и Бога основ веровања сваког верника.

Подели на овим сајтовима

Не би доказало Бога таквог како хришћани верују, али би индиректно доказало постојање неке више силе, нематеријалне силе која није од овога света.

Не знам због чега се не разумемо. Није проблем рећи "не знам". Ни ја као верник не знам како је настао овај свет са 100% убеђењем. Али самим тим што сам верник ја знам, или верујем, да Бог постоји и да је Он давалац света и живота на било који начин.

Атеиста може такође рећи да не зна како је настао овај свет и живот на њему са 100% сигурности. Али самим тим што је атеиста он зна, или верује, мора да верује да је супстанца(материја, енергија...) вечна, и да је живот настао абиогенезеом, из саме те супстанце, случајно, без деловања више интелигентне силе, без неког Бића.

Да ли се сада разумемо? Да ли је сада јасније због чега су веровање у вечност супстанце и у абиогенезу основна веровања сваког атеисте? Као што је вера у више нематеријалне силе и Бога основ веровања сваког верника.

Ni u ludilu.

Ti samo ne razumes rszliku izmedju vere (faith) i vere (belief)...

Подели на овим сајтовима

Egoizam je sustina svakog verujuceg sistema jer je prva stvar sa kojom moras da se pomiris jeste stav u odnosu na druge religije koji nedvosmisleno i univerzalno glasi "ja sam jedini u pravu"..

Jeste u pravu je, da je Hristos Istiniti Bog a sam Hristos nas uči uvažavanju drugih vera, jer Jedini Hristos priziva, na kraju svih krajeva.

Taj kraj živi u nama sada i ovde. Čekamo druge a ne sebe ili Boga. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Zašto moram da verujem? Zašto ne mogu da kažem samo "Ne znam i čekam da nauka otkrije"? 
Подели на овим сајтовима

О томе и говорим. Па не стављам ја овек поред реч материја и реч енергија у загради. Лепо кажеш "Postoji oblik energije koji nije materija i nije inteligentani koji je sasvim slučajno stvorio život". Значи од мртве, неживе, већ постојеће суспстанце је случајним процесом настао живот. То је опет настанак животам из неживе материје(енергије). Само си потврдио већ дату опцију, ниси дао трећу.

Energija nije supstanca... ali nema veze... ono što ti hoćeš da kažeš zapravo je da je život nastao od nečeg postojećeg ili ni iz čega... i da oni koji ne veruju u natprirodna bića moraju da veruju da je život nastao od nečega... ja ti govorim da ne moraju nego se ta opcija nameće kao jedina racionalna...

mogu da veruju i da je život nastao iz apstraktnih pojmova koji večno postoje u univezumu nezavisno od inteligencije tako što su se oni odjednom materijalizovali ničim izazvani... eto npr. treće hipoteze... ona je naravno potpuno  nekoherentna i sa aspekta fizike i hemije ne znači ništa... skoro kao i druga hipoteza... ;)

P.S. I dalje ne razumem poentu... tj. to što pričaš je kao da kažeš da ateisti moraju da veruju da je metalni nož napravljen od metala... (a vernici mogu i da veruju da je Bog rekao abrakadabra i stvorio metalni nož ni iz čega)... u čemu je poenta takve konstatacije?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Zašto moram da verujem? Zašto ne mogu da kažem samo "Ne znam i čekam da nauka otkrije"?

Па зато што си атеиста. Декларисани атеиста. Да си неко ко се не декларише никако по верским питањима тада би те заиста баш било брига како је овај свет настао. Не би о томе размишљао. Међутим, чим си атеиста ти нужно мораш да прихваташ оне две поменуте теорије. Као што ја као декларисани верник морам да прихватам постојање Бога. Како би иначе ти био атеиста ако не верујеш да је материја вечна и да је живот сам из ње настао случајно, и како би ја био верник ако не верујем у Бога. Сами појмови то условљавају.

Како ти иначе верујеш? Не верујем да су твоји ставови другачији од чисто материјалистичких. Не био атеиста да није тако.

Ви толико верујете да је ваше неверовање толико слободно и неусловљено ничим, да сте слободни од било каквих нужних догми. Али нисте. Чак и то твоје " не знам" није исто као моје " не знам". Ти не знаш како се материја организовала да створи живот, када, где, на који начин.... Ја можда не знам како је тачно Бог створио овај свет и живот, када, где, на који начин. Али догме да је сама постојећа супстанца дала живот, ако и да Бог постоји, и даље стоје и код тебе и код мене.

Подели на овим сајтовима

mogu da veruju i da je život nastao iz apstraktnih pojmova koji večno postoje u univezumu nezavisno od inteligencije tako što su se oni odjednom materijalizovali ničim izazvani... eto npr. treće hipoteze...

Опет је ту живот настао из вечно постојећих ствари. Опет су и ти појмови без интелигенције(мада појам као појам без интелигенције ми је некако нелогичан, али нема везе) вечни(прво ваше веровање које сам на почетку навео), и из тог вечно постојећег(материја, енергија појам, плазма... није битно шта је) је случајно настао живот.  То опет није трећа хипотеза. Суштина је иста.

P.S. I dalje ne razumem poentu... tj. to što pričaš je kao da kažeš da ateisti moraju da veruju da je metalni nož napravljen od metala... (a vernici mogu i da veruju da je Bog rekao abrakadabra i stvorio metalni nož ni iz čega)... u čemu je poenta takve konstatacije?

Не разумем због чега ме не капирате. Ти си барем интелигентан човек. Делује ми као подсвесно одбијање прихватања саме могућности да и ви имате неке догме, нека верска убеђења. Некако ми се чини да вам ове чињенице руше сопствено веровање о самим себи као о потпуно слободним особама без икаквих нужних теорија у које морате веровати. Вама је сама помисао "ја у нешто морам да верујем" толико гадна да вас омета да прихватите овако јасне и просте ствари. Мислите да се нећете много разликовати од верника. А то вам је и у сну неприхватљиво.

Можда грешим, исправи ме, али тако тренутно мислим.

Подели на овим сајтовима

Не капираш ти. Православац не каже "ја сам у праву", већ прихвата да је Бог у праву онако како то православље објашњава. Верује да је Бог у праву на начин како православље објашњава. Мухамеданац онако како Ислам то објашњава. И један и други се слажу да Бог постоји али прихватају тј. верују у различиту егзегезу. Теолози се споре на научној основи. Психички здрави људи ће поштовато објашњење оног другог. Болесник ће узети пушку. То нема везе са религијом, има везе са менталним здрављем човека. Ништа у шта човек верује нема злоупотребу у томе нечему већ у ономе ко то користи, упражњава, итд...

Питање за тебе. Постоји ли Бог? 

Pa cekaj malo sad... zar spasenje ne igra nikakvu ulogu u sageldavanju drugih religija? Sad ispade sve religije su kul...

Ok, aj da preformulsiem misljenje... dakle, ne mozes biti vernik ukoliko nemas egoistican stav tipa "samo mi cemo se spasiti"..

I ako i sad kazes da bog dopusta spasenje  i inovernih uputicu te na temu foruma koja se upravo tako i zove "hoce li se inoverni spasiti" pa kad je iscitas dodji ponovo da mi opet kazes isto... ako mozes ;)

Odgovor: Ne. Ne postoji Bog.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...