Jump to content

Religija ateizma - U šta sve veruju nevernici

Оцени ову тему

Препоручена порука

Они су овде дошли да се науче Хришћанству а за тебе не знам што си дошао.

ma nije moguce?!

A kako objasnjavas da NIKO nije napisao neki otreznjujuci post kojim bi se ti uzaludnici odveli na pravi put? Cak (gle cuda!) u toj temi su ucesce uzeli i administratori kao i mnogi vrli forumski teolozi... NIKO nije ni u najavi pomenuo to sto ti ovde sugerises...

Bojim se da ces morati vise da se potrudis ako hoces da demantujes nesto sto svako moze svojim ocima da vidi i sam da se uveri... ili to ili ste zapravo (sto bi ti reko) u stvari budisti, samo ste se malo pogubili u sopstvenoj religiji :D

A moguce je da u stvari niko od pravoslavaca  na ovom forumu zapravo pojma nema osim naseg Zeljana ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Али атеистичка инвизиција јесте суштина комунизма

Nije... ni najmanje... niti ikada to pokušate da objasnite već samo "ispalite i ostanete živi"...

Ne samo da ateizam nije suština komunizma, nego je potpuno sporedna stvar u komunizmu i našao se u sklopu komunizma samo zato da bi i crkvi oteli imovinu i autoritet (koji su želeli isključivo za sebe)... ni zbog čega drugog...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Пусти ти сад то прање руку од комунизма, он је ваше чедо.

Pa kad vi perete ruke od blagosiljanih genoicda  u bosni i na kosovu sto mi da ne peremo ruke od komunizma... win win ;)

Подели на овим сајтовима

Pa da sto je svemiru potreban bilo koji bog i to jos jedan kojim smo mi ljudi vazni. 

To i meni ponekad smeta, ta antropocentricnost, taj ljudski egoizam da se sve vrti oko njega, da nebesa samo njemu sluze i da samo njega Bog voli. Ali to nije sustina vere naravno, jer je vera protiv bilo kakvog egoizma. 

Sto se tice Boga i tvorevine, mozemo reci da Bog nije stvorio tvorevinu, da je ona to sto jeste, ali tada zalazimo na polje metafizike. To je isto kao sto mozemo reci da je citava tvorevina jedno veliko nista, da je sve iluzija i da smo prikaceni na Matriks. 

Подели на овим сајтовима

Чек не верујеш у континуирани прогрес у историји?

Мислиш прогрес је почео од парне локомотиве???

Progres čega?

П.С. Наравно да нећу променити тему само због тебе једнога, јер се односи генерално на атеисте а ти изузетак.

Nismo se razumeli... ne zbog mene... trebalo bi da promeniš naziv teme jer se ista ne bavi pokušajem vernika da od ateista saznaju u šta ateisti (ne)veruju i da ih saslušaju.. već da ispale svoje predrasude i uverenja... kao što rekoh: "Verovanja vernika o tome u šta nevernici veruju"... vredna otprilike koliko bi bila pisanija npr. na sajtu Ateista Srbije na temi "U šta pravoslavci veruju"

П. ПС. једном речју хоћеш да кажеш да у тебе одсуствује свака вера генерално?

Ma jok... prati radnju fabule... već ti rekoh da nemam ama baš ništa protiv verovanja... nego nisi me ni pitao u šta verujem, već cepaš neke svoje ideje... doduše, odgovori su uglavnom lični, pa nisu mnogo interesantni... npr. verujem da me devojka sa kojom živim voli... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Како да не. Који атеиста не верује да је живот настао из мртве материје и да материја(енергија) нема свој почетак и крај? Дај наведи ми таквог, и која би алтернатива била тим веровањима ?

Alternativa je: "ne znam". Mogu sutra da "padnu" i TE i TVP, to nikako nece dokazati Boga. Dokazace samo da nasa ranija objasnjenja prirodnih fenomena nisu bila tacna. To sto se neki teorijski model pokazao kao pogresan ne znaci da je model koji u sebi ukljucuje metafizicko bice tacan. Ateisti bi tada i dalje tvrdili da nema dovoljno racionalnih razloga da verujemo u Boga. To je sve.

• Волим 1

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

To i meni ponekad smeta, ta antropocentricnost, taj ljudski egoizam da se sve vrti oko njega, da nebesa samo njemu sluze i da samo njega Bog voli. Ali to nije sustina vere naravno, jer je vera protiv bilo kakvog egoizma. 

Pa dobro, jedan bog koji se ne interesuje za ljude nas i ne mora da tice.

Подели на овим сајтовима

Razlika izmedju ateiste i vernika je u tome sto ce ateista u sekundi da promeni misljenje ako mu pruzis adekvatno obrazlozenje.

A vernik, ako mu vera nalaze da veruje da je nebo ljubicasto, nema te sila koja ce to da mu promeni...

Ako bi se dokazalo da je TE netacna time sto bi neko nasao ukaze da postoji drugaciji nacin da se objasni zivi svet, ateisti bi se radovali tome i to je nesto sto verujucem ne mozes da objasnis ni za zilion godina jer prosto ne kapira taj koncept

Подели на овим сајтовима

Egoizam je sustina svakog verujuceg sistema jer je prva stvar sa kojom moras da se pomiris jeste stav u odnosu na druge religije koji nedvosmisleno i univerzalno glasi "ja sam jedini u pravu"...

Znam da ce mnogi da se protive tom stavu ali mi recite da li je moguce biti pravoslavac bez tog stava?

Подели на овим сајтовима

Evo ti treća opcija: "Postoji oblik energije koji nije materija i nije inteligentan i koji je sasvim slučajno stvorio život" Mogu da ti smislim još gomilu takvih, samo te hipoteze neće biti potkrepljene činjenicama, niti će biti proverljive (kao i hipoteza o Božijem stvaranju).

О томе и говорим. Па не стављам ја овек поред реч материја и реч енергија у загради. Лепо кажеш "Postoji oblik energije koji nije materija i nije inteligentani koji je sasvim slučajno stvorio život". Значи од мртве, неживе, већ постојеће суспстанце је случајним процесом настао живот. То је опет настанак животам из неживе материје(енергије). Само си потврдио већ дату опцију, ниси дао трећу.

hahaha pa kako onda objasnjavas d to da su sami hriscani podeljeni oko toga? Imas ogrooman broj hriscana koji takodje veruju u te uste "ateisticke" stvari? Kako nesto moze biti "ateisticko" ako u njega veruje veci broj vernika nego ateista (ateista ima procentualno daleko manje, otud i ovo porrdjenje)?

У шта то верују ти хришћани? Сваки Хришћанин верује да је Бог створио овај свет. Ти хришћани верују у абиогенезу и ТЕ, али свет је и по њима створио Бог, Он ствара ни из чега, и утиче на процес еволуције, или је материју даривао да се сама организује и има тежњу да еволуира, размоножава се итд. Нисам срео хришћанина који верује да је материја вечна, да Бог није Творац, и да није давалац живаота на било који начин. Ако таква особа и постоји она није хришћанин у суштини. Није у складу ни са Светим Писмом ни са Светим Предањем... Као што атеиста не може бити неко ко верује у вишу силу. Мислим, свако има слободу да се назива како му је воља. али постоје опште дефиниције самих појмова "хришћанин" и "атеиста".

Подели на овим сајтовима

Egoizam je sustina svakog verujuceg sistema jer je prva stvar sa kojom moras da se pomiris jeste stav u odnosu na druge religije koji nedvosmisleno i univerzalno glasi "ja sam jedini u pravu"...

Znam da ce mnogi da se protive tom stavu ali mi recite da li je moguce biti pravoslavac bez tog stava?

Naravno da postoji. Sustina pravoslavlja je u ukidanju svih religija, bar pravoslavlja onakvog kakvim ga ja smatram.

Razlika izmedju ateiste i vernika je u tome sto ce ateista u sekundi da promeni misljenje ako mu pruzis adekvatno obrazlozenje.

A vernik, ako mu vera nalaze da veruje da je nebo ljubicasto, nema te sila koja ce to da mu promeni...

Ako bi se dokazalo da je TE netacna time sto bi neko nasao ukaze da postoji drugaciji nacin da se objasni zivi svet, ateisti bi se radovali tome i to je nesto sto verujucem ne mozes da objasnis ni za zilion godina jer prosto ne kapira taj koncept

Netacno. Nema razlike izmedju ateiste i teiste, ljudi se razlikuju po nacinu na koji im mozak funkcionise. I jedni i drugi su podjednako skloni da veruju u svasta. Npr ti verujes da se nauka nuzno suprotstavlja religiji sto nije tacno.

Подели на овим сајтовима

Није православац у праву, Бог је у праву. Православац прихвата да је Бог у праву, онако како православље каже и објашњава Бога. Верује Богу да је Бог у праву. Атеиста не прихвата да је Бог у праву. Или не прихвата да Бог постоји? Ако не прихвата да је Бог у праву онда прихвата да Бог постоји. Ако не прихвата да Бог постоји, који онда андрак хејтује на православном форуму...

Istu stvar si reko samo si ga malo zamumuljio.

Verujes bogu da,je bog u pravu? Pa bog je i muhamedu rekao slicne samo malo drugacije stvari... Zasto je to uradio?

Apsolutno je nemoguce da budes vernik bez "ja sam (mi smo) jedini u pravu"

Подели на овим сајтовима

Posto su ateisti inace svi do jednog intelektualni sveci i kad im srusis neki stav prosto skacu od srece sto su se oslobodili zablude... :)

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Није православац у праву, Бог је у праву. Православац прихвата да је Бог у праву, онако како православље каже и објашњава Бога. Верује Богу да је Бог у праву. Атеиста не прихвата да је Бог у праву. Или не прихвата да Бог постоји? Ако не прихвата да је Бог у праву онда прихвата да Бог постоји. Ако не прихвата да Бог постоји, који онда андрак хејтује на православном форуму... 

Pa niko nije jos dokazao da bog i to jedan bog koji se interesuje za nas, postoji. Da ima dokaza prihvatio bi boga bez sumlje odmah.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...